Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 34 497
  • 766
  •   1
Отговори
# 735
Тя вероятно си познава шефа и знае, че няма смисъл да говори с него. Аз също съм имала такива шефове, не всеки е разбран

# 736
Няма да се съгласи,.а и както виждаме, това е човек, който кара бременна жена да ходи в офиса, при условие, че по договор съм 100% работа от вкъщи и досега не е ставало дума, няма да прояви емпатия. Мислех за вариант да докладвам на ЧР, защото компанията по принцип се промотира с diversity политика, в която се включват и бременните, даже имат цяла дирекция, но честно казано изобщо не ми се занимава с американци - там има фъстък вместо мозък хаха Днес пак имам леко жълтеникаво зацапване и леко ме пробожда, така че изобщо няма да се занимавам повече и то с работа, за която изобщо не ме интересува. Започнах там, за да мога да взимам майчинство, преди да забременея.
Днес имам записан час при д-р Вецев, той също давал болнични, след заплащане и дано стане. Стискайте палци Heart

# 737
“Карал бременна да ходи в офиса” - извинявай, но бременните не са болни. Предполагам не те карат да копаеш и да стоиш цял ден на крак. Щом си поела ангажимент, редно е да го изпълниш. Ако не ти харесва, напусни и дай шанс на друг да работи. А, и щом лекуващият АГ е сметнал, че нямаш проблем да ходиш на работа, не виждам проблем. Спомням си, че беше казала, че обичаш на обяд да спиш и съвместно с това работиш по частен проект. От всичко написано оставяш в мен усещане, че като си в офиса тези неща не може да ги вършиш и сега искаш болничен. Истината е, че много се злоупотребява с болничните и после защо се гледа с лошо око на бременни и майки… ами ето за това! Не се стърпях просто…

# 738
VaniaK, принципно имаш право и лесно може да се достигне до този извод, но аз разбирам и двете гледни точки. KPP казва "при условие, че по договор съм 100% работа от вкъщи и досега не е ставало дума". Щеше да е друго, ако ѝ бяха казали за промяната, докато не е бременна с неразположения и тогава да си прецени дали да смени работата. В случая и отношението на работодателя звучи некоректно. Съветът да напусне е доста несъобразителен и звучи като заяждане. И да взима 100 лв социално майчинство ли? Ти би ли го направила?

Момичето е изброило причини, които много АГ-та биха сметнали за уважителни за болничен, просто явно е попаднала на лекар, който има по-стриктни изисквания. И само да спомена, че изобщо не подкрепям праткиката да си взимаме болнични и да ходим на почивка, както между другото доста хора правят и без да са бременни. Но пък и американския модел да ходим на работа до деня на раждане и да се върнем след 1 седмица пак на работа, хич не ми ок.

Този въпрос се превърна в дискусия на това какво е морално или не, ама в крайна сметка всеки си преценява сам за себе си. В заключение, според мен бременността е само един кратък период и е важно да приоритизираме спокойствието и здравето си.

KPP, всъщност, щом си на договор за работа от вкъщи, предполагам трябва да те накарат да подпишеш анекс за работа от офиса. Ти подписвала ли си такъв? Странно ми е, че от днес за утре  ви го съобщават това. Ако не е имало предупреждение наистина е доста идиотско и мен също би ме изнервило.

# 739
mommy22 ти си забелязала това, но на мен ми се наби в очите : "започнах работа само, за да взимам майчинство". Аз съм си работодател и работник, и само като си представя, че трябва да намеря момиче , което да работи на мое място в офиса, а тя може да започне работа само, защото иска да забременее и ми става лошо. И ако излезе и тя в болничен ще трябва да търся нов човек, а тя ще си се води към фирмата.Но един работник няма как да разбере последствията за фирмата и работодателя. Всъщност идеята да поработи още малко не е чак толкова лоша. Аз също работя в офис и не мисля, че може да се сравни със случая на едно момиче тук, което беше сервитьорка и се притесняваше да продължи работа. Особено щом бременността не е рискова. Пък и тук в случая тя не иска да продължи работа от вкъщи, а предпочита да си е в болничен и да не работи.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:59 от Bibi85

# 740
Биби и аз това го забелязах и не ми остави добро впечатление, малко хора биха споделили за това така открито, звучи грозно. Реших да не коментирам тази част, защото вече е пред свършен факт, момичето е бременно. Има шанс те да се държат така с нея, защото са разбрали какъв мотив е имала и да виждат, че не работи, не го изключвам. Но в крайна сметка има риск винаги като наемаш нов човек да не се представя добре и да злоупотребява. По същия начин ще има хора, които започват работа, за която не им пука без грам лоялност за повече пари и привилегии, ама на тях не се гледа с толкова лошо око.

Но ако говорим по същество за въпроса и се абстрахираме от моралното - изброените неудобства биха могли да се зачетат от друг АГ за издаване на болничен. Даже се чудя защо просто не е отишла на друго място, а се обяснява в подробности тук.

# 741
По принцип имаме само едната гледна точка, както липсва тази на работодателя, така и на лекаря. Наистина не исках да се включвам по този въпрос. От вчера се сдържам да напиша нещо, но думите й, че обича да си поспива на обяд и движи частен проект просто ме карат да си мисля, че причината за искане на болничен не е заради влошено здравословно състояние. Това, разбира се няма как да го знам, но явно и лекарят й мисли така щом не иска да й даде болничен.

Аз, разбира се, не бих напуснала да взимам 100 лв майчинство, но и не бих мрънкала, че ме карат да извършвам служебните си задължения, за които ми плащат.

Ако в договорът й пише, че може да е 100% хоум, нямат право да я викат в офиса, но щом го изискват, трябва да се погледне добре какво точно е записано. Може да имат други доводи да я искат в офиса. Знаем, че могат да проследят колко работи, как работи, изпълнява ли си задълженията. Пак казвам, имаме само едната гледна точка. Тук  само мога да гадая, не знам дали е така.

# 742
КПП, ще си постъпи както си е наумила. Тя доста директно си споделя вижданията във форума, заради което събира и позитивни, и не толкова коментари, какъвто е и моят въпреки че споделям пък нейни други виждания по други теми.

Но аз съм пристрастна. Освен, че съм служител, съм и лидер на екип и се старая да подхождам обективно. Повечето чужди компании, в каквато и аз работя, са доста коректни към служителите - реални осигуровки, добро възнаграждение, спазване на работно време, възможност без проблем да се ползват отпуски и болнични и т.н. За мен обаче е редно нещата да бъдат двустранни. В крайна сметка това е бизнес, който съществува и за да печели, не е благотворителна организация. Ако на някой не му харесва работото време, място, условия и прочее, може да избере друга фирма. Защото хората, които скатават от работа, други от екипа обикновено се нагърбват. На мен лично би ми било адски неприятно, ако човек от моя екип има описаното отношение - да си движи частни проекти, да спи в работно време и накрая пак да е недоволен. В екипа ни има много жени и почти всичките сме минали през бременност включително и проблемна, включително и аз с влизане в болници многократно, но такова отношение никой не е демонстрирал.

# 743
Оценявам мнението на VaniaK, съгласна съм и с нея.
И други мнения на КРР съм срещала, които граничат с прищявка, но няма да ги коментирам сега, след като съм се сдържала да не съм ги коментирала и тогава.
Нормално е, различни сме. Flowers Rose

# 744
  • София
КПП, ще си постъпи както си е наумила. Тя доста директно си споделя вижданията във форума, заради което събира и позитивни, и не толкова коментари, какъвто е и моят въпреки че споделям пък нейни други виждания по други теми.

Но аз съм пристрастна. Освен, че съм служител, съм и лидер на екип и се старая да подхождам обективно. Повечето чужди компании, в каквато и аз работя, са доста коректни към служителите - реални осигуровки, добро възнаграждение, спазване на работно време, възможност без проблем да се ползват отпуски и болнични и т.н. За мен обаче е редно нещата да бъдат двустранни. В крайна сметка това е бизнес, който съществува и за да печели, не е благотворителна организация. Ако на някой не му харесва работото време, място, условия и прочее, може да избере друга фирма. Защото хората, които скатават от работа, други от екипа обикновено се нагърбват. На мен лично би ми било адски неприятно, ако човек от моя екип има описаното отношение - да си движи частни проекти, да спи в работно време и накрая пак да е недоволен. В екипа ни има много жени и почти всичките сме минали през бременност включително и проблемна, включително и аз с влизане в болници многократно, но такова отношение никой не е демонстрирал.

На живо може би и КРР не демонстрира нищо подобно, не забравяйте, че сме в анонимен форум, затова хората могат да си позволят да кажат това, което им мине през акъла, без много да обмислят как изглежда и звучи на другите - просто защото е все тая. Утре тя ще спре да пише във форума и всички тия изписани мнения ще останат в историята като whatever.

КРР, Вецев не издава болничните. Той ще ти даде номера на акушерката , с която работи, звъниш й, даваш данните, като е готов болничния отиваш до България, плащаш си го и го взимаш.

Тук аз ще си позволя да ти кажа, че се следя при него, невероятен човек с ужасно много работа е и да ходиш при него само заради болничния, на мен лично ми се вижда нередно (не че има значение моето мнение). Защото масовата му пациентка е с проблемна бременност и се бори с проблем - сегашен, предишен, всякакъв. За да стигнем до този лекар сме минали през други, рандъм лекари, които не са имали експертизата да ни помогнат да имаме бебе накрая. Доносено, нормално износено бебе, да кажем (щото и дъщеря ми беше бебе, просто 890 грама, заради лекарско недоглеждане и липса на реакция).
За просто болничен можеш да отидеш във всяка частна клиника, включително и отсреща при Мазнейкови при който и да е там и ще ти издадат болничния за минути.
Иначе доктора е вълшебен и прогнозирам, че ще се следиш и ще родиш с него след днес. Ще ти даде супер насоки за всичко, включително за мутациите и ще бъде абсолютно адекватен. Просто наистина е денонощно ангажиран. Не е лекар просто за бележката и за таксата (ще видиш и колко евтин е прегледът при него, точно защото не го прави за парите, на него му е стремеж да помага).

# 745
Имам колежки, които за малко хрема си взимат по 1 сед. болнични. Всякакви хора има. И по кафета ходят, един познат уж в болничен, а от плажа снимки качва. Не е редно, да.
Аз лично много пъти съм била болна и на работа съм се мъчила, чак шефката ми благодари, не е имало кой да ме замести. Ама златен медал нямам.
Но за бременните жени съм на мнението, че щом не се чувстват добре, трябва да са вкъщи. Да са здрави, спокойни, бебенце да е добре, това е най-важното.
Щом има и кървене и болки КПП, защо да не използва болничен? И аз имах и кървене и болки (и още 100 други неща) и взех болничен.
И това, че тази работа не й е мечтана и не се вживява в нея, не означава, че трябва да я нападаме. Ако не си вършеше работата и по цял ден спеше, щяха да я уволнят. Така предполагам.
Тя е искала хоум офис, но я карат да ходи на работа присъствено, ето явно и те не са супер коректни.
Има бременни, които се чувстват добре и са по плажове, самолети и почивки. Други (като мен) ако трябва сега да пътувам до работа ще припадна още по пътя, в жегите. Всеки си знае!!
Даже КПП, вземи го смени твоя гинеколог, явно никакво разбиране не получаваш от него.
Вецев е страхотен професионалист!

# 746
Казусът е комплексен и нямаме всички гледни точки. Аз мисля, че всеки си получава заслуженото рано или късно под една или друга форма - и гадните шефове, и недобросъвестните работници, и тн.

# 747
Един мой любим автор казва, че служителят работи толкова, колкото да не го уволнят, а шефът плаща толкова, колкото да не напуснеш. В морала не вярвам. И трудовите договори затова са толкова дебели.

# 748
А тези, които започвате работа с идеята, че до месец-два ще сте бременни и криете до последно - не ви ли е неудобно, че колегите ви, в най-честия случай, са отделили месеци от времето си, за да ви обучат и разчитат на вас. И в момента, в който направите 6 месеца и си бетонирате място в компанията, си взимате болничен?

Винаги съм се изумявала от толкова некоректни хора. И аз не съм доволна от компанията, за която работя от няколко години, и мен ме задължиха да ходя в офиса, но бях с ясната идея, че мога да забременея всеки момент и реших, че не би било удачно да злоупотребявам с новия си работодател.

# 749
Sun.Shine. хора всякакви. Наше познато семейство ни молеше да намерим работа на жената. И мъжът ми нали е добър я нае при нас при положение, че не ни трябваше друг човек в офиса. Работи година при нас и се разбрахме взаимно да я освободим, защото ни е излишен разход. Да не говорим, че последните 2 месеца изобщо не й се работеше и аз си давах повече зор от нея. Две седмици след като я освободихме се оказа бременна. Сигурна съм, че и преди това са правили опити, защото подхвърляха майтапи за второ дете. Явно както казваш искаха да си бетонира мястото при нас.

Общи условия

Активация на акаунт