Фритюрник с мазнина

• 2 177
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте!

Бих желала да си купя фритюрник, който работи с мазнина. Изчетох доста теми и мнения за пържени картофики, например, които се приготвят във фритюрник с мазнина и такъв, който работи с горещ въздух, т.е. с минимално количество мазнина. Ако съм разбрала правилно, картофите, приготвени във вторият тип уред, т.е. фритюрник с горещ въздух, се получават като нещо средно между печени и пържени. Т.е. "ни риба, ни рак", което не би ми харесало на вкус .  Освен това ми се струва, че покритието на вторият тип фритюрници, ръждясва много по- често и бързо, отколкото при обикновен фритюрник с мазнина. Това разбрах, четейки темите, свързани с използването на тези уреди. Ако нещо не съм разбрала, обаче, много моля да бъда коригирана.

Та, накратко казано, бих желала да си купя уред, с който да мога да пържа картофки, които да са като тези, които пържа в тиган. А също така да мога да си пържа мекички в този уред. Ако е възможно, бихте ли ми казали как точно става пърженето на мекици във фритюрник? Харесала съм един на Тефал , който побира 1.200 литра олио. Обаче някак не ми идва на ум как ще се пържат мекици в тази малка кошничка. Нали не мога да наблъскам кошницата с няколко мекици, а само с две, които се разполагат на дъното и след като те са готови, слагам следващите две и така. Кажете ми, моля, така ли се пържат мекици във фритюрник?

Вероятно въпросите, които задавам, са елементарни за повечето жени в днешно време. Извинявам се за това, но моля, кажете как се пържат мекици със или без сирене във фритюрник с мазнина?

Не съм използвала такъв уред до сега, пържила съм всичко в тиган на газов котлон. Но решихме да махнем вече тази газ. За това ми се иска и аз да си облекча малко живота, поне по отношение на пържените картофки и мекиците.

За мазнината съм наясно, че трябва периодично да се сменя, че ако пържа картофи, след това и мекици, трябва да я изхвърля и заменя с чиста мазнина при следващото пържене и така.

Моля, кажете ми, ще мога ли да изпържа хубави картофки и мекички на този фритюрник? И според Вас, за целите, за които бих желала да ползвам фритюрник, този с мазнината по-удачен вариант ли е от този, който работи с минимално количество мазнина? Също ми се иска да ме ориентирате, какво трябва да имам предвид при избора на фритюрник с мазнина? Примерно дали ръждясва кошницата, в която се пържи и т.н.  В една от темите прочетох, че е по-добре кошницата да е от алпака, а не от алуминий. Обаче ми се струва, че повечето фритюрници с мазнина, са с алуминиеви кошници.

Благодаря Ви!

# 1
Картофи ще изпържите, но малко. Моят е за 3л. олио и пържи 1 порция, гледайте кошничка, това е вместимостта, като не се препълва. Мекици ще изпържите по 1 и ще мирише на пържени картофи. Аз го ползвам за картофи и тиквички само.

# 2
  • Melmak
За мен това е много непрактичен уред, ако става дума за домакинство.

Вече са обяснили за вместимостта на кошницата. Освен това се хаби много мазнина, а картофите попиват много. За мекици не е удобно, сигурно се събира 1 мекица.

Миризмата не е по-малко в сравнение с пържене на газов котлон и тенджера.

Относно еърфраър и те не са цвете винаги, някои не са мощни, други са много малки. Свекърва ми се сдоби с такъв, но побира 2 порции. Реално ако сме ние двамата и свекърите ми тя готви на два пъти. Има доста рецепти за уред с горещ въздух, а миризмата е мноооого по-малко.

За мен фритюрника е неблагодарна работа и за едните тиквички не си струва. А картофите на еърфраер не са чак толкова лоши.

И все пак ако решите са фритюрник, гледайте вместимостта на кошницата.

# 3
Абсолютно ненужен уред според мен освен ако не ядете пържени картофи и мекици всеки ден или не сте минимум 5-6 членно домакинство. Имам фритюрник на Тефал ползвам го изключително рядко.
1. Заема много място на плота и стои там като голям камък.
2. Чистенето му е едно от най-неприятните неща, а аз не съм от тези, дето ще го оставят повече от 2 дни да стои с ползвано олио.
3. Не се представям да пържа в една мазнина картофи, след 3 дена мекици, после пак картофи … Съвсем не е здравословно и тази мазнина да стои в тефлоновия съд също не е здравословно.
4. Мекици няма как изпържите в него.

Моят фритюрник е хубав, с голяма кошница, с таймер, с тефлонов съд вътре. Няма нищо ръждясало, никакви проблеми не е създавал. Ползвала съм го когато трябва да изпържа много картофи примерно за някакъв празник - ще рече 1 или 2 пъти годишно, да изпържа чушки пълнени с яйце и сирене (след което всичкото количество мазнина се изхвърля) и веднъж пържих едни бутчета, които станаха отвратително мазни.

Ние ядем и пържени картофи и пържени мекици и шницели и тиквички. Миенето на тигана след това става много бързо, а плота само го забърсвам. Фритюрника изисква много време да го почистиш. Тиквичките във фритюрник стават меки и не са ни по вкуса, картофите за мен са леко по-мазни и леко пържено-варени заради капака.

# 4
В никакъв случай не съм имала намерение да пържа картофи, после мекици, после пак картофи. Имах предвид това, че  някъде прочетох за фритюрниците с мазнина, че след пържене, например на картофи, мазнината се филтрира през тензух, за да се изчистят по-грубите частици, изсипва се в стъклен съд, който може да се затвори и се прибира в хладилник до следващо пържене. И разбира се, че фритюрник ако имах, щях да си го мия и чистя след всяко пържене, нямаше да го оставя да кисне с мазнина с дни. Не пържа нито картофи, нито мекици всеки ден, дори през лятото изобщо не пържа, само в по-студените месеци по два пъти в месеца я пържила, я не. Просто когато пържа в тиган, ми е малко трудоемко, защото ми се струваше, че става по-бавно пърженето в тиган, отколкото във фритюрник, но при положение, че мога да пържа само по една порция картофи наведнъж и то ако имам фритюрник за поне 3 литра олио, започвам рязко да променям първоначалната си нагласа за използване на такъв уред за домакински нужди.
Момичета, много ми беше полезно мнението на всяка една от Вас, искрено благодаря Heart
Още след първото мнение, вече сериозно бях разколебана дали изобщо ще си заслужава да купувам подобен уред. Май в тиганчето си е чиста работа, или в по-дълбок съд като тенджера, за да не пръска много мазнина и за да преобръщам по-лесно. След всяко пържене изхвърлям олиото, почиствам и мия, а олиото съвсем не е такова голямо количество като във фритюрник. Дано и други жени споделят мнения и впечатления, ще ми е много интересно и полезно.

# 5
  • Melmak
Майка ми и свекърва ми имат фритюрници от много години, сигурно 25-30. Майка ми ползваше много като бяхме деца, пържеше картофи, тиквички, малки кюфтенца (една специална рецепта), риба също. Мекици все на тенджера пържеше. До ден днешен свекърва ми си пържи картофи и тиквички на фритюрник. По едно време този фритюрник се озова вкъщи и си го върнах на свекърва ми, защото за година не го бях пипнала.

За мен е много трудоемко да се готви с него, мазнината я събираш, прибираш, мотка ти се из хладилника. После миеш тоя фритюрник сто часа. Аз съм мързелива и не обичам да си създавам излишни неща за миене. Ако мога ще готвя всичко на 1 тенджера.

Майка ми го ползваше фритюрника, но и бяхме 4 членно семейство, като дойдат гости сме се събирали по 10-15 човека. Но и нашите все канеха и все имаше кой да дойде.

# 6
Излъгах за 2л. май бил, но събира почти 3л. Моят е от Кауфланд на промоция е към 35 лв. Заслужава си, защото аз го ползвам цяло лято за картофи и тиквички само. Но го ползвам на открито, в лятна кухня, за вкъщи не става мирише и няма къде да  го държа.
https://oferta.bg/offer/frityurnik-cdf-202ix

# 7
Имам опит само с фритюрници с мазнина Simple Smile
Най- ползваният, най- удобният, за трима, купуван преди 15 години, за 1 литър, и за тиквички и за картофки, но започна да му пада покритието. За мекици не става. Този модел е, но за 1 литър:
https://www.alleop.bg/frityurnik-voltz-v51980a-2-litra-1300w-80- … al-zelen-p91027/p

Най- неудобен модел е този, трудно се мие, а повечето олио е между дъното и дъното на кошницата:
https://prodai.bg/frityurnici

Напоследък се замислям за такова изпълнение, може би най- удачно откъм ползване, става и за мекици:
https://elekom.bg/product/2964/tendzhera-za-parzhene-i-gotvene-s … induktsionna.html

и още едно предложение, удачно и за мекици
https://www.alleop.bg/tendzhera-s-koshnica-za-pyrzhene-bohmann-b … indukciya-inoks/p

На практика, в магазините по 1лв се продавт кошници за пържене, та ако имате подходяща тенджера, може да си спретнете фритюрник.

# 8
Вземете си еърфраер, аз бях скептична, но откакто го имам се родих. Вътре правя картофки, тиквички, патладжан, чушки, бутчета, пилешко филе, свинско, банички и какво ли не. Бързо, лесно, вкусно, без много цапане и здравословно с 1 л. олио за вкус.
А мекици си пържете на тигана. Simple Smile
Колко пък често ще пържите мекици, каквото и да си говорим пърженото е вредно за организма, а също и за фигурата. Аз дори като пържа мекици или филийки на тигана и слагам малко олио и стават пак вкусни, подобни на пърленки, но са си с вкус на мекица, въпреки че не плуват в олио.

Едно време сме имали фритюрник, като трябва да се сменя олиото и мие е ужасно, мазно навсякъде и гадно колкото и да търкаш. А е хубаво да се прави често, че боли стомаха иначе.
Еърфраера направо го пускам в миялната.

# 9
Аз съм с фритюрник с мазнина, еърфраер имах, така и никога не го използвах и го подарих. Не го изпразвам на всяко ползване, това ми звучи абсурдно, но си е въпрос на лични предпочитания. Побира около половин килограм картофи, най- често бланширани използвам. Пържа и всякакви замразени пилешки хапки, бургери, кордон блю, крилца, тиквички, патладжани. Готви изключително бързо. Мекици не съм пробвала, но съм пържила подобно тесто( това винаги в сменена мазнина). Дали е полезно - вероятно не е, но аз не залитам по здравословно хранене.

# 10
  • София
Аз бях "залитнала" към фритюрник с мазнина, но не мога да си представя, да загрея мазнина до такава температура, и после да ползвам същата мазнина след няколко дена, пък било то и съхранявана в хладилник. Майка ми винаги повтаря, мазнина се загрява веднъж, и не се използва втори път. Така съм запомнила.
Имам air fryer, мултикуукър- незаменими помощници са ми, но картофите не стават по мой вкус. Затова влизам да питам за отзиви за фритюрник TEFAL ActiFry Genius FZ760830.

# 11
Аз бях "залитнала" към фритюрник с мазнина, но не мога да си представя, да загрея мазнина до такава температура, и после да ползвам същата мазнина след няколко дена, пък било то и съхранявана в хладилник. Майка ми винаги повтаря, мазнина се загрява веднъж, и не се използва втори път. Така съм запомнила.
Имам air fryer, мултикуукър- незаменими помощници са ми, но картофите не стават по мой вкус. Затова влизам да питам за отзиви за фритюрник TEFAL ActiFry Genius FZ760830.
Не, по зле е от фраер, нещо средно между варено печени стават картофите, евентуално и раздробени.

# 12
  • София
Скрит текст:
Не, по зле е от фраер, нещо средно между варено печени стават картофите, евентуално и раздробени.
Мерси. Много полезна информация. Hands Plus1

# 13
  • Paris, France
Нямам фритюрник с мазнина и не бих си купила. Пържа в тенджери и тигани, които после хвърлям в миялната и са като нови. И аз пържа на газ и от газ по-добро не съм намерила, защото може да се дозира много, много прецизно.

Веднъж приятелка донесе фритюрник за едно събиране. Ами едно и също количество кюфтета ставаха по-бързо в тенджера на газовия котлон и с по-малко мазнина.

Не мога да си представя да филтрирам и събирам мазнина, както и да чистя още един уред. Да се пържи във вече загрявана мазнина е ужасно вредно. То и в прясна не е много полезно, а картофите и мекиците са си боклук без хранителна стойност. Не, благодаря.

Мекици и doughnuts пържа в тиган.

Майка ми и много познати имат air fryer. Харесва ми, но първо нямам място на плота и второ - трудно ще побирам храна за двама мъже, които ядат двойни порции и две дами, които също подхапваме. Газовата ми фурна, която има и горен газов реотан си ми побира всичко наведнъж. Чакам да загрее 10 минути, но пък имам 4 порции или 6 картофи наведнъж.

Actifry е много хубав уред и прави по-хубави пържени картофи от air fryer без разбъркване. Заема много място на плота, обаче.

Мултикукърът на Cecotec има функция пържене в много мазнина и кошница за пържене. Има и модел с капак за airfry. Температура до 200°. Готви и под налягане и пече кекс и хляб. Него бих си го купила заради функциите поддържане топло, налягане и печене, не и за пържене. 💃

Общи условия

Активация на акаунт