СУ - минимални балове 2024

• 82 970
  • 428
  •   1
Отговори
# 165
  • София
аз се чудя как се обучава 1 студент в специалност???

Питах на едни отворени врати студентчетата. На общите предмети ходят с другите, логично. На специфичните се уговарят с преподавателя, кога и къде. Въобще не го намираха за странно.

Явно има такива единични студенти, на мен лично би ми било много некомфортно да съм единствен студент.

# 166
Здравейте,много искам да ви кажа мили мами,че моето дете вече е голямо и аз имам време да отделя за себе си.Решила съм да кандидатствам в СУ .Незнам дали ще ми стигне бала на дипломата.Незнам как се изчислява този бал.Можете ли да ми обясните това?

# 167
На страницата на СУ на "Прием" трябва да е посочено балообразуването за всяка специалност.

# 168
Някой има ли таблица с минималните балове на допълнителния прием миналата година?

# 169
Имате ли представа, ако един студент се запише в първи курс платено, може ли при някакви условия да мине в държавна поръчка през следващата  година?

# 170
Имате ли представа, ако един студент се запише в първи курс платено, може ли при някакви условия да мине в държавна поръчка през следващата  година?
                      Може! Условия - отличен успех и решение на факултетния съвет.

# 171
  • гр.София
Може ли някой с по-свеж мозък да ми потвърди, от таблицата с баловете ?Миналата година са приети държавна поръчка само 10 жени Икономика и Финанси на АЕ ,  а в същото време 18 жени същата специалност платено.Бакалавър. Платените са повече от редовните!
Много бутикова специалност.
Нормално ли е такова съотношение?
 Използвам да избутам и темата по- нагоре.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 20:37 от blanc

# 172
За платеното кандидатстват и хора, които вече имат висше образование.
Надявам се идеята на министъра да се приеме и да отпадне платената форма за кандидати, които вече са учили нещо друго.

# 173
  • гр.София
Че то по- добре да си платят магистратура там, специално. Има си прием и за неикономисти.  Вместо да учат нови 4 години.  Разсъждавам си.
Факт е,че е вузовете бълват икономисти,но толкова малък прием за  една от най- високорейтинговите специалности в СУ... Съотношението платено- държавно ме подразни.

# 174
Чак пък да е една от най-рейтинговите специалности в СУ ...

# 175
На 10то място е била миналата година от общо 122 специалности.
 Мен пък ми стана интересно, че медицината е извън топ 10. Но пък те явно правят това класиране на база колко пъти е писана специалността в желанията.

# 176
  • гр.София
Не е толкова важно.  Но в професионално направление Икономика се подреждат така -  1. СУ, 2. Американски университет Благоевград, 3. УНСС...и нататък.
https://rsvu.mon.bg/#/
В Администрация и управление са- 1.Благоевград,  2. СУ.....

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 23:23 от blanc

# 177
  • у дома...
Не е толкова важно. Но в направление Икономика се подреждат така -СУ, Американски университет Благоевград, УНСС...и нататък.
https://rsvu.mon.bg/#/
Изключително нереално ми се вижда СУ да изпреварва по рейтинг в направление икономика АУБГ и УНСС и Варненския икономически.
В направление психология на второ място е Военната академия...

# 178
Моля за помощ!
Знам, че сигурно 100 пъти е задаван този въпрос, извинете ме, но се обърках и аз..
Става въпрос за Факултета по журналистика. ДЗИ1 е матурата по профилиращ предмет, а ДЗИ2 по общообразователен.
Т.е. задължителната матура по БЕЛ би трябвало да се води ДЗИ2, а  втората задължителна матура, която е по профилиращ се води ДЗИ1.
Обаче има ли ученици за които БЕЛ е и профил и държат две матури БЕЛ ли?
Дъщеря ми има 6.00 на втората задължителна/профил англ. и тя ще се умножи реално по 2.5. И БЕЛ задължителната пак по 2.5

ДЗИ¹ с коефициент 3:
1. Български език и литература

ДЗИ¹ с коефициент 2,5:
1. История и цивилизации
2. Философски цикъл
3. Английски език
4. Немски език
5. Френски език
6. Испански език
7. Италиански език
8. Руски език

ИЛИ

ДЗИ² с коефициент 2,5:
1. Български език и литература
2. История и цивилизации
3. Философски цикъл
4. Английски език
5. Немски език
6. Френски език
7. Испански език
8. Италиански език
9. Руски език
Забележка:
1. Оценка от ДЗИ по съответния учебен предмет, изучаван във втори гимназиален етап като профилиращ учебен предмет.
2. Оценка от ДЗИ по съответния учебен предмет, изучаван в общообразователната подготовка.

Правилно ли изчислявам?
Благодаря предварително!

# 179
  • у дома...
В случая, задължителното ДЗИ по БЕЛ е с коефициент 3.

Общи условия

Активация на акаунт