СУ - минимални балове 2024

• 79 611
  • 422
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, може ли малко помощ относно балобразуването в СУ:

От толкова обяснителни бележки и коефициенти не мога да разбера как се формира балът.
Например за спец. Социология, кажете с две думи, моля Коеф.3 (избор от 1-15) и Коеф.2,5 (избор от 16-24) заедно ли се взимат или са едното ИЛИ другото? Оценките от всички предмети, изброени в дясната графа ли се взимат? И как се стига до балове 24-30, които видях като примерни- максимални? Тези ДЗИ-та с индекс също не са ми ясни, изчетох правила, обяснения, бележки под линия...още по- объркано ми стана.
Системата изчислява всички възможни комбинации от трите колонки със съответните коефициенти, в зависимост от предметите, по които сте държали изпит или ДЗИ, плюс средната оценка от дипломата по БЕЛ + средна оценка от дипломата от предметите в последната колонка.
Кандидатствате с най-високия образуван бал.

ДЗИ с индекс 1 (тези с коеф. 3) са ДЗИ от профилиращата подготовка (ДЗИ ПП).
ДЗИ с индекс 2 (тези с коеф. 2.5) са ДЗИ от общообразователната подготовка (ДЗИ ООП).
Средните оценки от дипломата са от ООП.
Ако имате оценка по предмет, по който сте държали ДЗИ, тази оценка се взима вместо оценка от дипломата за предметите от последните 2 колонки.
Съдейки по това, че всички държат ДЗИ БЕЛ, тази оценка би трябвало да се вземе като оценка по БЕЛ вместо средната в дипломата.

Например, бал 30.00 може да се постигне с коефициент 3 x оценка 6.00 по ДЗИ АНГЛ ПП (или БЕЛ) + 6.00 по ДЗИ БЕЛ (вместо оценка от дипломата) + средна оценка от дипломата 6.00 по АНГЛ.

# 421
Огроооомно благодаря, изясни ми се.
Опитвах да смятам, но пробвах с точки от ДЗИ, както е при малките матури, та не ми се получаваше подобен резултат Simple Smile И нямах идея, че се взима само едно от последната колонка.
Оценявам отделеното време Wink

# 422

Общи условия

Активация на акаунт