За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 599
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
В шипките, нали са плодчета, би трявало да има фруктоза.Съответно-  от ройбоса ползваме само листата, т.е. май няма.

# 571
Момичетата, тръгнах да правя питка, но се оказа , че нямам мая, мога ли да я заменя с бакпулвер и лимонена киселина или да пращам мъжът ми до магазина....

# 572
Ще стане друга питка - със сода, а не с мая. Ако държиш на питка с мая, пращай го, няма само да яде Simple Smile

# 573
Това е, че той не яде.Joy
Само за мен си я правя.
Пратих го иначе, содени питки и аз не обичам. Надали друг меси в 7 сутринта като мен. Joy

# 574
Това е, че той не яде.Joy
Само за мен си я правя.
Пратих го иначе, содени питки и аз не обичам. Надали друг меси в 7 сутринта като мен. Joy
Ха-ха, ами като не яде, поне да купи мая, все нещо за тази питка трябва да направи Simple Smile

# 575
ами ясно. значи аз паралелно тествам фруктозата. наесен без плодове и зеленчуци няма да мина. Но закусвах тиква с мед и нищо не ми стана ... значи и нея я пиша безвредна като лактозата.
Май глутен ще се окаже накрая.
Изключително трудно се маха фруктозата ако държиш изцяло да я няма а не просто да е малко. Купени сладки неща ги забравяш, това ясно. Но и мед и обикновена захар я съдържат също, та изобщо не са само плодовете.
От една страна, това ти е ново поле за експерименти в кухнята, ако така повече би ти допаднало да го гледаш. Но си е тегаво нещо за избягване ако си го решила.

# 576
  • Sofia
че се опитваме да локализираме с доктора какво ми причинява дразнене и ... ами не е лактоза установих, сега ограничавам глутен, каза да пробвам да огранича и фруктозата и по-нататък да тествам ако някои мазнини ми правят проблем ... За сега това е плана. ...

Знаете ли как се ограничава фруктоза - каза гледам етикетите на продуктите. Обаче аз имам любим шоколад на линд с бадеми, крокант и парченца портокал. Сега се чудя този портокал фруктоза ли се води ? Също се чудя на плодови чайчета и разни шипки например ? Там има ли фруктоза. Например с добавки като Süßholz или чай ройбос ? Това май е друга захар ?
Препоръчвам ти книгата "Глюкозната революция" (по мое мнение това е книга за всеки дом) относно фруктозата. А относно глутена, виж дали не е маята проблем... ако например пастата не ти причинява дискомфорт...

# 577
Здравейте,
Правя сладкиш със замразени череши. Повечето изглеждат така

С бели петънца по люспата, има ли им нещо или да ги ползвам?

# 578
Здравейте. Скоро имам повод да почерпя и ми се иска да направя усукан тутманик. Проблемът е, че не искам да го пека от вечерта. Мога ли да го направя, да втасва цяла нощ в хладилника и сутринта рано да го изпека? Дали ще се получи, някой правил ли е така? Нямам опция да го правя сутринта от-до. Благодаря.

# 579
Искаш и да втасва оформен ли? Или би имала достатъчно време ако само първо ти втаса тестото в хладилника и сутринта извадиш, оформиш и вече си втаса нормално в тавата и да намажеш и изпечеш? Второто ми звучи по-добре и си е напълно осъществимо, много хора така правят питки, че дори и козунаци.

# 580
  • Sofia
Здравейте. Скоро имам повод да почерпя и ми се иска да направя усукан тутманик. Проблемът е, че не искам да го пека от вечерта. Мога ли да го направя, да втасва цяла нощ в хладилника и сутринта рано да го изпека? Дали ще се получи, някой правил ли е така? Нямам опция да го правя сутринта от-до. Благодаря.
Както писа и Натка,  първото втасване може да е в хладилника,  но второто е доста по-бързо и не е обичайно да е в хладилник за нощта/ без контрол.  Възможно е, но с квас, не с мая.

# 581
Искам готов, оформен да си втасва, сутринта само да пека.
За да го оформям сутринта ще трябва да стана в 4 сутринта, просто няма смисъл.

# 582
Каква е разликата между обикновения бакпулвер и този с фини мехурчета? Мерси!

# 583
Искам готов, оформен да си втасва, сутринта само да пека.
За да го оформям сутринта ще трябва да стана в 4 сутринта, просто няма смисъл.
При това положение бих го изпекла от вечерта. Повечето рецепти за тутманик са такива че остава мек и на другия ден, особено щом не е разчупен а си е цяло печивото.
За всеки случай, бих се ориентирала към рецепта която има кисело мляко в тестото. Ако ще и да е и прясно, и кисело, но да не е само с прясно. С кисело мляко по мои наблюдения се държат по-добре в следващите дни, а ако са само с прясно не са толкова хубави освен на деня. А това дори няма да е примерно след един цял ден а изпечено вечерта и да се яде сутринта, някакви часове са просто.
Това последното си е малко и въпрос на вкус, естествено, но поне моите виждания са такива.

# 584
Обикновено го правя с по-гъст айрян. И на мен лично без прясно мляко ми харесва повече, дори козунака 😄

Общи условия

Активация на акаунт