За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 597
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • In transit
Натка, няма много логика в това, което казваш за млеката. С прясно мляко правя кифлички и питки, които са меки, като облачета поне 2-3 дни.
За това дали ще остане меко тестото на следващия ден или не играят много фактори, между които с какво брашно е направено, какви други продукти има сложени, колко е хидратацията на тестото и прочие.

Иначе съм съгласна с теб за това, че е по-добре да се направи тутманика от вечерта, като изстине добре може да се увие в стреч фолио и със сигурност ще се запази мек на следващия ден.

# 586
Благодаря за съветите за доматито. Вчера сготвих леща и доматите запържих в запръжката... Е, този път не чух оплаквания.
Иначе и аз и майка ми, и свекърва ми, знаем че доматито стягат храните с нишесте. Но у тях готви свекър ми, който не го знае 🤣 Има чудесна кулинарна култура човека, но никога не съм се сещала да питам как готви ястие с домати. Предполагам, че ще ми каже че е важно какви картофи готвя ( според сорта, има един прекрасен за пържене, и друг за варене, но само когато на борсата купуваме, тогава знаем какви картофи са - от продавача) и т.н..
Като казах картофи - какво мога да направя със сладки картофи? Освен пататника...

# 587
  • под тепетата
Защо не направиш тутманика на Аелис? Без втасване е

# 588
Здравейте. Скоро имам повод да почерпя и ми се иска да направя усукан тутманик. Проблемът е, че не искам да го пека от вечерта. Мога ли да го направя, да втасва цяла нощ в хладилника и сутринта рано да го изпека? Дали ще се получи, някой правил ли е така? Нямам опция да го правя сутринта от-до. Благодаря.

Привет,аз направих така(бях първа смяна):
Предният ден,като се прибрах от работа замесих тестото и го прибрах в хладилника до вечерта.Извадих го втасало,оформих го,втаса втори път и изпекох питката на 90%(да кажем) готовност.Загънах в алуминиево фолио след като поизстина.Сутринта като станах,докато си свърша тоалета и изпия кафето питката отново се отзова във фурната за финален етап.Занесох я топла и ухаеща на масло и докато се обърна вече я нямаше.Не знам дали това е най-правилният подход,но недоволни нямаше.Yum

# 589
Има ли някакви тънкости в приготвянето на царевица на пара? В парка продават, в кофите около нея хвърлят пакетите. Такава взимам, слагам на подложка за тенджера за готвене на пара и варя, варя, варя... И все с твърди люспи остава.

# 590
Възможно е да я варят на професионален уред, а да не се получава в домашни условия с обикновена тенджера и приставка за пара. Аз я варя във вода и си ми е много добре - около 30-40 минути под капак на умерен към слаб огън. 

# 591
А в тенджера под налягане няма ли да стане?

# 592
Натка, няма много логика в това, което казваш за млеката. С прясно мляко правя кифлички и питки, които са меки, като облачета поне 2-3 дни.
За това дали ще остане меко тестото на следващия ден или не играят много фактори, между които с какво брашно е направено, какви други продукти има сложени, колко е хидратацията на тестото и прочие.

Иначе съм съгласна с теб за това, че е по-добре да се направи тутманика от вечерта, като изстине добре може да се увие в стреч фолио и със сигурност ще се запази мек на следващия ден.
Това което написах е от моята перспектива, за моя вкус съответно. Поне на мен неща които са само с прясно мляко, се променят повече като постоят. Не че на другия ден ще откажа да ги ям но вече не са същите - те не са лоши, не са и твърди или сухи но вече са по-различни за мен. Докато при тези които имат и кисело мляко, разликата за мен е по-малка или никаква. (Това по спомени, от няколко години меся и пека много рядко че трябва да избягвам да ям такива неща. Но пък се научих да меся и пека още като дете, така че все още преобладава времето през което съм го правила често, спрямо когато не съм)
Естествено че не е само това, много фактори има, но при равни други условия гледам да не е прясно или само прясно мляко. Дори рецепти дето са само с такова, си ги преправям повечето с разредено кисело и ми харесват повече. Единствено едни памук кифлички дето са любими на племенника ми не преправям че той си ги иска изрично тях, но те са с толкова олио че то играе повече роля за текстурата отколкото какво е млякото. Но дори и хляб като печах, слагах 1-2 лъжици кисело мляко и се ронеше по-малко като престои, че го ядях по 4-5 дни след изпичане, осезаема беше разликата.
Има ли някакви тънкости в приготвянето на царевица на пара? В парка продават, в кофите около нея хвърлят пакетите. Такава взимам, слагам на подложка за тенджера за готвене на пара и варя, варя, варя... И все с твърди люспи остава.
Възможно е разликата и от царевицата да е, те са толкова много сортове и марки. Варила съм на пара от пакет замразена, добре си ставаше. Евентуално щом си видяла пакетите и търсиш същия вкус, да потърсиш същата марка царевица ако е възможно?

# 593
  • Sofia
Аз пък варя царевицата 15-20мин.

# 594
Благодаря за съветите за доматито. Вчера сготвих леща и доматите запържих в запръжката... Е, този път не чух оплаквания.
Иначе и аз и майка ми, и свекърва ми, знаем че доматито стягат храните с нишесте. Но у тях готви свекър ми, който не го знае 🤣 Има чудесна кулинарна култура човека, но никога не съм се сещала да питам как готви ястие с домати. Предполагам, че ще ми каже че е важно какви картофи готвя ( според сорта, има един прекрасен за пържене, и друг за варене, но само когато на борсата купуваме, тогава знаем какви картофи са - от продавача) и т.н..
Като казах картофи - какво мога да направя със сладки картофи? Освен пататника...
Пека ги с подправки заедно с други картофи.
На теория и аз знам че доматите стягат картофите и трябва да се слагат в края,  но дефакто не, както вече писах винаги слагам доматите в началото,  а картофите  в края и за около 15 минути са готови сварени. 
Ползвам основно домашни картофи , сорта  е останали дребни от предната реколта. 😄😄

# 595
И аз имам 2 батата. Първо ще станат на пара. После нарязани на шайби и ги консумираме така - дали в гарнитура или просто така. Вкусните батати са си вкусни. Каквото остане може да се направи на кремсупа или на пюре. Със сигурност има и други приложеия, но аз до по-нататък не стигам с тях.

Morena и аз това се чудих. Най-конкретно ще каже изследване, но са различни за различните неща и е по-добре да се направи някое по-целенасочено. Само съм доста объркана още.

# 596
  • София
Б...................
ЗАПЕКАНКА С ДВА ВИДА КАРТОФИ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_295.html
ЗАПЕКАНКА ОТ ДВА ВИДА КАРТОФИ НА ФУРНА С РОЗМАРИН И ЧЕСЪН

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_711.html

# 597
  • София

Батати на фурна

Диетични батати на фурна

# 598
Сладките картофи стават и пържени. Аз го овалвам с малко царевично нишесте и брашно, може и някакви подправки да се добавят.

# 599

Гарнитура на ребра - печен батат на фурна, след което разполовен по дължина и върху него парче масло да се разтопи и може да се поръси канелена захар (тя е по желание).
Виждала съм рецепти за брауни с батат, но не съм правила.
Но съм правила “чипс” - реже се картофа на жулиени и се поръсват със зехтин и подправки по избор (сол, пипер и розмарин или мащерка - каквото ви е по вкуса), овалват се, редят се в тава така че да не са слепени и се пекат до готовност, като аз ги обичам с лек загар.

Общи условия

Активация на акаунт