За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 558
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
  • In transit
По принцип хи не харесвам разядки, сирена и подобни, но Хепи от известно време имат едно тирокафтери, което не мога да си изкарам от ума.
Та търся рецепта за това нещо, има 1000+ в интернет и не знам съотношението. Самите Хепи казват "Гръцка разядка със сирене, леко люти чушки, сумак и риган"
Това тирокафтери е, почти 1:1 с разядката на Хепи, защото съм яла от тяхното.
Тази година имат една нова разядка с фета и крема сирена,ето рецепта и за нея. И двете може да поръсиш с малко лют пипер, сумак и/или риган.

Валери, ПЗ няма много глутен, затова се получава по-степан и плътен хляба. Ако не се лъжа си в Италия, там имате чудесни брашна, пробвай да добавиш малко силно брашно към ПЗ, 1/3 от количеството или пробвай с да направиш хляб с брашно тип 2, то хем има повече глутен, хем е достатъчно близо до пълнозърнестото откъм начин на смилане.
Бих ти препоръчала да намалиш малко количеството мая, по-дългото втасване ще подобри качеството на хляба. Ако оставиш тестото да втаса в хладилника за 1 нощ ще се получи хляб с много алвеоли.
Добави 1 ч.л. ечемичен малц към ПЗ брашно, също дава добър ефект за вътрешността на хляба.

# 631
  • София
Четох рецепти на руски за бородински хляб, там слагат и някакъв малцов екстракт, който тук май се продава в Березка.

# 632
С малц е, да, поне за мен ухае страшно вкусно. Но Бородински не беше ли с квас а не с мая? И пак си е плътен хляб де. Останах с впечатлението че иска в хлебопекарната да го прави.
Съгласна съм с Mikey, за това което се търси се иска явно повече глутен отколкото има в използваното пълнозърнесто брашно. Освен че то е и по-тежко и още по-трудно се задържа типичната структура на втасало тесто.
Според мен това нещо за да се олекоти или трябва и малко бяло брашно, или пък да не е с мая а соден хляб (или с бакпулвер) че за содата глутен не се иска за да бухне.
С квас също евентуално ще стане по-добре наистина, но това вече не е за програма на хлебопекарна.

# 633
  • In transit
Куку, в берьозка няма такъв ечемичен малц, става въпрос за малц на прах, не течен. Онзи е друг тип, може да е за руските хлябове.

# 634
Аз имам един въпрос за стъклените нудли . Те оризови ли са . Т.е. безглутенови ?

# 635
Аз имам един въпрос за стъклените нудли . Те оризови ли са . Т.е. безглутенови ?
Не само от ориз са.

# 636
Супер. Значи стъклени нудли винаги са оризови. Защото съм виждала и други оризови, но не стъклени.
Обаче исках да съм сигурна за стъклените че не могат да се направят от друго.

# 637
Не съм го написала правилно Smile правят се и от други неща . Или може би имаш в предвид оризовите нудли?
Стъклените
или оризовите

Цитат
понякога наричана стъклена юфка , е вид прозрачна юфка , направена от нишесте (като нишесте от боб мунг , картофено нишесте , нишесте от сладки картофи , тапиока или нишесте от канна ) и вода. Може също да се използва стабилизатор като хитозан (или стипца

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 16:26 от Danifin1

# 638
Стъклените нудълс се правят от нишесте. Може да е от боб мунг, картофено, от тапиока...На етикета би трябвало да пише.

# 639
  • София
Направо си било малц, аз съм се объркала, защото в рецептата малцът се запарва в началото. Ще опитам някой ден, да ми дойде музата. Щом цяло лято се каних да правя леберкез, само малко да застудее, та през септември се наканих.

# 640
  • София
По принцип хи не харесвам разядки, сирена и подобни, но Хепи от известно време имат едно тирокафтери, което не мога да си изкарам от ума.
Та търся рецепта за това нещо, има 1000+ в интернет и не знам съотношението. Самите Хепи казват "Гръцка разядка със сирене, леко люти чушки, сумак и риган"
Не зная, как го приготвят в Хепи, но пускам оригиналната рецепта, тя е на Chef Akis -
https://akispetretzikis.com/ един от най-добрите гръцки готвачи, страхотен е

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post.html

# 641
  • София
Марчева, правих по тази рецепта, но остана и на другия ден вече беше леко шупнало и щипеше на езика, може би от оцета, затова го пропускам. Синът ми много обича, слагам извара и сирене + кисело мляко.
Другото име май е хтипити

# 642
  • София
Марчева, правих по тази рецепта, но остана и на другия ден вече беше леко шупнало и щипеше на езика, може би от оцета, затова го пропускам. Синът ми много обича, слагам извара и сирене + кисело мляко.
Другото име май е хтипити
Как ще шупне, нали е в хладилник, но това е оригиналната рецепта, няма друга, а ако има не е типити
 ?................Другото кратко, общоприето  наименование е  "ТИПИТИ" и само при произнасянето му , гърците веднага го поднасят на гостите си.

# 643
...
Валери, ПЗ няма много глутен, затова се получава по-степан и плътен хляба. Ако не се лъжа си в Италия, там имате чудесни брашна, пробвай да добавиш малко силно брашно към ПЗ, 1/3 от количеството или пробвай с да направиш хляб с брашно тип 2, то хем има повече глутен, хем е достатъчно близо до пълнозърнестото откъм начин на смилане.
Бих ти препоръчала да намалиш малко количеството мая, по-дългото втасване ще подобри качеството на хляба. Ако оставиш тестото да втаса в хладилника за 1 нощ ще се получи хляб с много алвеоли.
Добави 1 ч.л. ечемичен малц към ПЗ брашно, също дава добър ефект за вътрешността на хляба.

Mikkey,
В Италия. Да, имаме чудесни брашна.
Ти какво имаш предвид под "добавяне на силно брашно"? Защото аз искам да правя само от ПЗ брашно, тоест интегрално 100 %.
Мислех и аз да намаля маята, после втори опит да увелича водата.
Забелязах, че маята дори да е от едно и също пликче (вътре в него са 3 отделни пакетчета по 10гр), слагам 8 гр, но има разлика дори при отделните малки пликчета, които са в един плик. Сякаш е различна по сила, макар да еднакво количество.
Мисля да пробвам и с lievito madre,  четох, че става по-добре.
Ще ползвам съветите ти, благодаря!

# 644
Не знам има ли специализирана тема, но домашните поръчаха да питам в бг мама как се прави вино и къде, къде - при вас Simple Smile
По-точно въпросът е кога се слага серниста киселина. Досега са го правили свекърите без, ама този път братът на ММ искал да слага, пък не знае кога и как - виното вече е направено днес, но въпросната киселина дали се слага още в началото или в някаква последваща фаза?

Общи условия

Активация на акаунт