Вторична аменорея

• 812
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Ще си ги пусна в такъв случай. Точно исках да си напускам някой изследвания, тъй като часът ми при репродуктивният гинеколог е чак в краят на месеца ..
Като цяло имам нужда от съвет, който се е борил с такъв проблем, как се е справил.. Защото наистина вече съм много обезнадеждена, знам че трябва време, но..

# 16
Те че могат да се пуснат и без менструация, могат. Но най-информативни са на 2/3 до 5ти ден на МЦ. Иначе сега може да пуснеш, да излязат висок ЛХ и естрадиол, но няма как да знаеш дали в момента дали пък не са заради наближаваща овулация. Като се пускат може да се видят също тестостерон, SHBG, свободен тестостерон и DHEA.

По принцип е странно след дуфастон да не настъпи кървене. В каква доза беше изписан? След това била ли сте на преглед, за да се види колко е дебела лигавицата? Потърсете пак репродуктивен специалист, ако трябва още един курс дуфастон или противозачатъчни.
Вероятно наистина трябва време. Когато организма е под стрес (а постоянния калориен дефицит е стрес) изключва първо не жизнено-важните функции, каквато е репродуктивната. В този ред на мисли може да се изследва и кортизол.

Аз самата в момента съм един много нетипичен пример за СПКЯ. Имам си яйчникова поликистоза, но хормоните ми са добре и в правилно съотношение, ИР е под контрол, БМИ е оптимален и въпреки това в добрия случай ми идва на 50 дни, по-често обаче цикъл имам на 70+ дни. Нито репродуктивните лекари, нито ендокринолозите имат обяснение. Казаха ми "просто яйчниците ти са такива", което аз не приемам за причина, защото дори преди 10тина години, когато бях с 10кг отгоре, ЛХ:ФСХ бяха 3:1, тестостерон беше над горна граница, а ХОМА около 3, цикъла ми беше редовен на около 45 дни. Сега ще изследвам трикратно кортизол в слюнка и се надявам там да изскочи нещо.

# 17
Охх, болната ми тема... Толкова ме беше срам от този проблем, че дори май годините си бях писала с 1-2 по-малко тук, както и не съм публикувала изследванията си с най-ниски ЛХ и ФСХ... Макар че се гледат и съотношенията между тях и Е2. На 28 години ме изтряска редкия проблем хипоталамична аменорея. С много лек режим, от който се чувствах прекрасно. Нямах цикъл 11 месеца, после идваше през 4 примерно. Няма какво да се чака за тези изследвания. Има ли ниски Е2 и прогестерон - ЛХ и ФСХ не трябва и те да са ниски.
Но! при теб ЛХ е бил висок. Как и защо реши, че е точно хипоталамична аменорея?!

# 18
Ако е към мен въпроса - LH ми беше високо преди 5 години, преди да родя. След това колкото и пъти да съм го изследвала ЛХ:ФСХ са 1:1 (въртят се между 6 и 8 ), тестостерон даже нисък, естрадиол също беше почнал да пада и беше стигнал долна граница на оптималните стойности последно. И това е без значение дали е изследвано при нормално настъпила менструация или предизвикана с прогестерон. Единствено декември имах високи ЛХ и Е2, което беше странно на фона на стойностите от предния месец и репродуктивната предположи, че е имало задържан фоликул, но не ме прегледа. Ендокриноложката ми каза, че по изследвания изглежда даже като предменопауза, но няма как да е това с толкова антрални фоликули в яйчниците.
Изследвала съм всичко - всички андрогени, 17-OH-прогестерон, сутрешен кортизол от серум, ACTH, SHBG, DHEA-S...абе всичко и всичко е в норма, със съвсем леки отклонения при SHBG и DHEA (под което имам предвид в оптимални граници и съотношения, а не само в реферетни стойности). ХОМА е почти винаги под 2.

Taка че трикратния кортизол ми остава последното, което не съм изследвала. Инозитол с д-хиро инозитол пих 2 месеца по 2.5 гр, кардио (танци) по час 5 пъти в седмицата също 2 месеца, после се наложи да спра заради други здравословни проблеми и затова не стигнах до 4гр инозитол. Но и след тези 2 месеца не настъпи спонтанна овулация. Просто не остана друга вероятна причина в моя случай. Аз пак ще си почна инозитола и ще почвам пак физическата активност, ама дали ще има ефект не знам.

# 19
Аз все още не съм сигурна, кое точно е, вече се замислям може ли да е хибридно ПКОС и ХА 😀 ... По-скоро е ХА поради факта, че досега не съм имала кисти, не съм имала закъснения на мц, и че от дуфастон не ми дойде (доколкото четох от него при пкос обикновено се появя мц или поне прокървяване, при мен не настъпи). Другото  е че при ХА кето режима дори още повече усложнява състоянието поради липсата на въглехидрат. И като погледнах цялостно картинката - стрес, отслабване, недохранване, тренировки, анемия, след това засилих храната, почнах да качвам, пак ограничения, броене на калории и да.. Сама си го причиних, но човек осъзнава колко е важно здравето, когато нещо му се случи. Сега намалих осезаемо тренировките, покачих храната и вече не броя никакви калории. Надявам се чудото да се случи ☺️

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 16:25 от Floresita11

# 20
Въпросът беше към Floresita11, но и към всички, борещи се с подобни хормонални проблеми и/или имащи познания по темата.
Хипоталамичната аменорея е много рядко състояние. Ако беше често, представете си какво щеше да стане при цялата "истерия" по режими, хубава фигура и здравословен живот (в кавички, защото е нещо хубаво, предвид заседналия живот в съвремието).
И няма нищо странно цикълът да е редовен и да е нямало проблеми до 31 години. 31 не е 45...

# 21
Здравейте отново, правя ъпдейт на ситуацията.
Вече 2 поредни месеца имам цикъл, явно всичко е било от неправилното хранене, или по-скорото малкото хранене, броене на калории и прекомерни тренировки!
Съвет към всички момичета, жени.. Хапвайте си каквото ви е вкусно и тренирайте с мярка.
Качих си стабилно килца, но явно е имало нужда.. Здравето е най-важно 🙃

# 22
Floresita11, радвам се за добрата развръзка на ситуацията и стискам палци за редовен МЦ от тук нататък!
Изчетох темата до тук и споделям почти същата история от февруари месец 2025 до сега - 2 месеца прекъсване на МЦ, перфектна хормонална картина, изписан Hormeel (хомеопатични капки) от АГ, и наличен 1 МЦ. Но от тогава до сега вече ще станат 3 месеца отново без МЦ. Ендокринолог ми изписа Дуфастон, който не възнамерявам да пия, тъй като аз също тренирам усилено за Маратон от началото на годината и явно и при мен нещата се свеждат до занижен калориен прием. Да уточня само, че никога не съм се ограничавала от към храна, напротив доста обичам да си похапвам и се старая да ям балансирано. Увеличих храната от вече месец и се надявам на същата развръзка. Ако ли не, ще пробвам с дуфастон.
Молбата ми е да споделите, ако имате добро мнение за репродуктивен специалст.
Дадохте ми надежда с щастливия край на вашата история!

# 23
Колко да е добра развръзката, щом е трябвало да се откаже от нещо, което за други жени е даденост.

Общи условия

Активация на акаунт