Вторична аменорея

• 810
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте
Последната ми менструация беше на 21.05 трябваше да ми дойде на 25.06 но още нищо помислих си че съм бременна направих си тест за бременност даже 4 на брой и имаше само бледи черти отидох на гинеколкол обаче почти нищо не ми казаха преписаха ми зафрила  за 7 дни но аз още не съм ги взела понеже ми предстои море
Та въпроса ми е да ми кажете нещо за тези лекарства и какво значи ПДЗ 42мм
И още един въпрос дали вие сте преминали през вторична аменорея и как се излекъвахте
Много благодаря 😘

# 1
Какви бледи черти имаше? Имаш ли снимка на тестовете?
Аз имам една бледа черта вече студент щото....
Каква вторична аменорея за 5 дни закъснение те гони...

# 2
  • София
Или си бременна или пък нормално лятно закъснение от жегата.

# 3
Въобще не бързайте да вземате лекарствата. Ако сте бременна сте някъде на 5 седмици и половина и може все още да не се вижда на ехограф. Изчакайте още поне 2 седмици и пак направете тест и посетете лекар.

# 4
ПДЗ е предно заден диаметър, т.е. размер на матката.
Пуснете си кръвен тест за бременност и посетете друг АГ.
За вторична аменорея се говори при отсъствие на цикъл месеци наред. Например на мен са ми поставяли такава диагноза след 6 месеца без цикъл.

# 5
На мен също такава диагноза ми бе поставяна  след мин. три месеца без цикъл. Обикновено се случваше след стрес или силна загуба на тегло. Общо три пъти няколко поредни години. И ако не подкарваха цикъла лекарствено не ми идваше въобще. Първото което ми правеха винаги беше проверка за бременност и с кръвен тест.След първата бременност и раждане съм нямала такъв проблем.

# 6
На мен също такава диагноза ми бе поставяна  след мин. три месеца без цикъл. Обикновено се случваше след стрес или силна загуба на тегло. Общо три пъти няколко поредни години. И ако не подкарваха цикъла лекарствено не ми идваше въобще. Първото което ми правеха винаги беше проверка за бременност и с кръвен тест.След първата бременност и раждане съм нямала такъв проблем.

Нито съм под стрес нито съм свалила килограми даже напротив аз съм качила доста

# 7
  • Sofia
Кръвен тест направихте ли?

# 8
Хората сме различни. При вас може да е покачване на килограми,  проблеми със щитовидната, други ендокринни, бременност - много  други. Никога не се случва без причини. Въпросът е какви са те и какво може да се направи.

# 9
# 10
Това е несериозно.

# 11
Здравейте. И аз се боря с аменорея вече 1 година, от Април 2024г. Всичко започна със закъснение 2 месеца  , какво ли не четох за чайове, билки, после започнах кето режим ( като четох, че бил полезен в такива случаи ), първоначално ми дойде и след месец отново пропусна, ходих на ендокринолог, изписа ми дуфастон , изпих го и ми дойде, пуснахме изследвания, от които изследванията за щитовидната жлеза бяха перфектни , от другите хормони излязоха завишени AMH и LH . Предположиха синдром на поликистозни яйчници и ми дадоха да пия Сайкъл баланс 2 сашета дневно. Цикълът ми дойде отново веднага след започването на нов кето режим и приема на Сайкъл баланс , което беше октомври 2024г. От тогава насетне нямам - 6 месеца без менструация и със страхотен косопад. Ходих на репродуктивен гинеколог, всичко изглеждаше наред, нямам кисти, беше страшно учудена, че до този момент на (31 годишна възраст) не съм имала проблеми с менструацията, винаги ми е била супер точна, тук там да се измести с ден/ два. Изписа ми 10 дневен курс с дуфастон, за предизвикване, за да направим още изследвания и да проследим има ли овулация, но цикълът така и не дойде. В крайна сметка след толкова изчетена информация стигнах до извода , че по-скоро е хипоталамична аменорея, с наченки и на пкос, вследствие на нисък калориен прием дълго време и много тренировки + кардио. Преди няколко години започнах да тренирам, отслабнах с 3-4 кг. стигнах до 46/47 кг. за 162см височина. Отначало тренирах много и нямах много апетит, отслабнах, впоследствие апетитът се увеичи, но започнах и да качвам килограми и оттам се започна въртележката, че трябва да се ограничавам и ту качвах ту отслабвах и ето че в един момент цикълът спря. От 2 месеца започнах да покачвам калориите и отскоро просто спрях да ги броя и хапвам когато и каквото поискам, като гледам да си има от всичко - протеини, мазнини и въглехидрати , особено вечер. Естествено започнах да качвам килограми стабилно ... Спрях високоинтензивните тренировки. Сега съм само на пилатес и фитнес без кардио. Но все още няма резултат. Моля, ако някой се е сблъсквал със същият проблем, да даде съвет...

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 21:41 от Floresita11

# 12
Скоро изследвала ли си LH, FSH, естрадиол и прогестерон?

# 13
Не, тъй като така и не дойде менструация.  Февруари си правих пълна кръвна картина, урина, тест за ИР, всичко беше в норма.

# 14
Тези хормони могат да се изследват и без да има менструация, т.е. не е нужно да се чака. Но трябва всички едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт