Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 98 074
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 480
# 481
Кой предложи да се пие бЕло на родителската среща, веднага го издигам за президент Hug

“Под игото” като бях в у-ще си го разделихме с братовчеда, той прочета 1/2 и аз толкова, после си ги преразказахме Joy миналата година аз го четях на наборката и обсъждахме и дискутирахме, че за ваканцията г-жата по БЕЛ им беше дала да направят характеристика на всички герои. Ами, малки са на тази възраст да го разберат,  на мен книгата ми хареса, на нея… средна работа.

# 482
Има я Христоматията. Вижте в Озон. Аз от там я закупих.

# 483
Дон Кихот като дете и аз не можах да я прочета, защото ми се видя ненормална😂
Декамерон ние не сме учили. Ако сега се учи в 8 клас, съм в потрес. Това изобщо не е книга за непълнолетни.
Не че "Парижката Света Богородица" е...а нея я учихме, май в 9 клас.
Като съм чел темите за АК, там си учат децата нормални за тях произведения на световната литература, обсъждат ги на английски... така че то наистина е уникална гимназия.
Обаче и там учат БЕЛ, по програмата на МОН... така че всички тези произведения няма как да им се разминат и там. Но поне в темите за АК, а аз от години ги следя, не съм срещнал някой да се оплаква, че учат ужасни неща по БЕЛ. Може би там ги преподават по друг начин, знам ли...

# 484
Изгледах една анимация като дете и затова после прочетох Дон Кихот. Не съм чел Декамерон, но пък съм чел Кентърбърийските разкази на Чосър. Велика книга, вероятно Декамерон също си струва.

# 485
  • София
Кентърбърийски разкази е много любима книга. Simple Smile
Точно в училище сме я учили, преди 100 години във 2 АЕГ. Тогава явно е нямало обща програма, по усмотрение на учителя е било. Издъвкахме огромно количество английска и американска литература, разкошна млада учителка имахме.

# 486
Гледах преди години филм, но май беше адаптация на "Декамерон". "Дон Кихот" го бях гледала първо на анимация, след това си го изчетох.
"Под игото" си е четох, май в 6 клас, хареса ми, че и продължението четох "Нова земя", но тя нещо не ме грабна толкова. Със "Записките" на З. Стоянов не се спогодих - четях и мърморех какъв е тоя диалект, що не пише на нормален български ... Ужасна скука ми беше. Четях всичко задължително и в училище, и в университета. Освен "Майсторът и Маргарита" - не можах да се насиля да я прочета, имах чувството, че или е писана от луд, или аз ще полудея и предпочетох да рискувам двойка на изпита, пред полудяването. Та книгите са си въпрос на възприятие. Истината е, че към повечето класически произведения малцина биха посегнали, ако не се изучават в училище и понеже в 11 и 12 клас е българска литература заради ДЗИ, за тежката класика остават 8-10 клас.
На щерката взех христоматията, да видим ще прочете ли нещо лятото от нея.

# 487
"Под игото", според мен, не е за толкова малки деца. За да се разбере произведението, трябва да са поне 11. клас. "Декамерон" в 8. клас също ми е непонятно как се изучава.

За щастие Декамерон се задава по Нетфликс. Аз поне го чакам с нетърпение, но се опасявам, че ще е 18+
https://www.imdb.com/title/tt21831910/?ref_=tt_mv_close
Иначе как се учи това произведение, без да е учено Средновековие, Ренесанс, не знам...

Добре че накрая на списъка имаме включени "книги за забавление", та почнахме от там. Имаме и екранизации дадени, но повечето са тежки класики.

# 488
Познавам само един човек, който много обича българска и изобщо славянска класика. Даже взема от библиотека и препрочита за сетен път. За удоволствие. Възпитаник на 2-ра английска, между другото Simple Smile

# 489
И децата наистина много се влияят едно от друго и за съжаление в лошата посока. Като бях в 7 клас, това да се катерим по водосточните тръби го измисли приятелят ми, с когото щяхме да ставаме пирати. Можеше да се пребием! И мен отначало ме беше страх и се колебаех. Той ми каза - как ще разчитам на тебе бе, тя водосточната тръба поне е неподвижна, а имай предвид, че като се катерим по мачтите, те ще се клатят! Ще има вълнение, вятър ще духа, корабът ще се клати, а как ще тръгнеш срещу други кораби на абордаж? И аз стисках зъби и се катерех. В Морската градина има един мост преди Летния театър, който минаваше над блато (сега мисля е облагородено и е езеро с моторни лодки за деца). Под моста имаше опъната една ръждива жица и ние минавахме по нея на ръце - висиш на ръцете си и се придвижваш. Пада ти ръжда в очите, ха си се изпуснал, ха си счупил крак, а и ще затънеш в блатото...ако не можеш, вика ми приятелят ми, капитанът ще съм аз! И мина първи...е как ще се оставя, минах и аз... какво е можело да стане! Майка ми и хабер си нямаше... Така сме щели да мятаме едно въже между нашия кораб и атакувания, за да го вземем на абордаж, и то дори захапали нож между зъбите... така че да ходим на ръце по въже било абсолютно задължително. Ами то беше ръждясало това желязно въже ли, жица ли, можеше да се скъса...
Е от това най ме е страх, да не вземе да прави неща, за които хабер да си нямам...а на този фон притесненията за второ класиране не са толкова значими, съгласете се и бъдете дзен в очакване на резултатите... важното е децата да са живи и здрави наистина, пък нека е клише...

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 20:22 от Татко Мецан

# 490
Христоматия за 8 клас няма ни-къ-де! Говорих с една книжарници накрая да проверят, сега печатали учебници и евентуално през септември ще пуснат христоматията.
Ами няма, няма кой да чете таквоз чудо вече, който чел, чел до седми клас. После в 12 малко ще прегледат и това е.
Ех, Мецане, едно време какви водосточни тръби имаше, и целия клас да увисне на тях нямат мърдане, не като сегашните, при първия дъжд и падат. Това ми е притеснението на мен. Иначе добре е децата да лудеят, а не само пред електронните игри, които им изсушават мозъка

# 491
"Под игото" го купих на детето още във втори клас под формата на комикс, нарисуван от французин в края на 60-те години. Тогава много го хареса. Миналата година си го прочете и в оригинален вид и пак го хареса. На мен ми харесва и скоро пак го препрочетох.

# 492
"Илиада" и "Азбучна молитва" в 8 клас ще е предизвикателство за набор 2010, без да искам да ги подценявам, но са скок в дълбокото. Дано имат добри учители, които успеят да събудят интереса им, поне частично. Четенето с разбиране ще е поставено на изпитание.

# 493
Христоматия за 8 клас няма ни-къ-де! Говорих с една книжарници накрая да проверят, сега печатали учебници и евентуално през септември ще пуснат христоматията.

Виждам, че сте от София. Аз купих христоматия за 8.клас преди 3-4 дни от физическата книжарница на Просвета в Яворов. Правят и отстъпка -10%.

# 494
Наздраве съоткачалки!
Утре много усмивки да има и още по- големи наздравици!
Не мога да повярвам, че само преди седмица чакахме 1во класиране. Сякаш мина месец - така го усещам.

Общи условия

Активация на акаунт