Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 817
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 125
След  като сте в горната част на полиграфията, разгледайте на трето свободните места във вашия град докато държите мястото в другата гимназия ...
Другият град не е проблем, ако транспортът е удобен и пътуването под един час. Някои деца от 5=ти клас пътуват до друг град..

# 1 126
2 часа с автобус, на общежитие пет дни в седмицата. Това не е проблем.
Аз бях добре до седми клас по математика, ама икономиката не е моето.
За съжаление, в нашия град няма шансове и за трето класиране. Освен това местата ще излязат след записване на второ. Ако има някакъв шанс за ЕГ то е в другия град. Това, което я притеснява да се запише в нашия град е и фактът, че май в същото училище и възможно и в същия клас ще има съученици, с което не би искала да прекара следващите пет години. А и в един слабичък клас тя лесно ще се пусне по течението , вместо да грабне шанса да изпъкне.
Ще го мислим още, ако трябва до 24.07. Възможно е да се пуснем и на трето класиране, но ще трябва първо да се запише и да видим какви места ще има, за да не стане по-зле ситуацията.

# 1 127
  • София
Училище в друг град от моята гледна точка е опция само ако ще се пътува ежедневно до там и обратно. Но ако става дума за общежития... аз съм много против. Не коментираме тук някакви ексклузивни училища като АК например, за които може би донякъде би си струвало да се нагърби човек с риска разделяне дете-родител.
Тази тийн възраст е много специфична, емоционална, често ирационална и за мене едно от най- най-важните неща е родителите да са до децата в този период.

# 1 128
  • София
Мама Ру, и аз ще се присъединя към мнението, че банковото дело не е никак подходящо за дете с проблем с математиката. Полиграфията от друга страна ми се вижда съвсем ок за нея.
Относно другия град на прима виста бих те посъветвала да я държиш наблизо под око, но разбрах желанието ти да я отделиш от вредната компания и на твое място наистина няма да знам какво да правя.
Позволявам си да изкажа мнение, защото изкарахме цяла година заедно и съм се вълнувала много за твоето дете. Надявам се съм ти полезна поне малко.

# 1 129
Аз не мисля, че математиката в икономическите специалности е с кой знае каква трудност, по-скоро е приложна.

# 1 130
Mama Ru, абстрахирайки се от това кое училище е във вашия град, полиграфията е тежка професия за жена. Имах приятелка, която си работеше по специалността - крехка жена, тия предпечатни процеси не бяха никак леки, освен това си винаги омазан с някакви химикали. Не знам сега как е, но мисля, че си е трудно. Трябва детето много да го иска, да напира дето се вика, за да го пратиш там.
Банковото дело - според мен учат различни процеси за бизнеса, администрация един вид. Аз лично бих насочила момиче към Бизнес администрацията и Банковото дело, ако алтернативата е Полиграфия.

Моят син  накрая ще иде да учи в друг град. Много иска и няма да го спирам. Ще му е добър старт, нека пробва как е с режим като другите ученици, а и само компютри са му в главата. Лично на мен ми харесва повече специалността Рекламна графика, където го записахме в нашия град. Но ще дам зелена светлина на детето, защото и другото училище дава много шансове.

# 1 131
Аз не мисля, че математиката в икономическите специалности е с кой знае каква трудност, по-скоро е приложна.
Точно. А и сега се работи повече с програми, тя това може да го научи, справя се прилично с работата с компютър. Наясно съм и, че някакъв мениджър или финансист няма да стане, но работа в офис/ каса си е за нея подходящо. Съгласна съм, че не е най-добрият избор, но кое е по-добро и достъпно?
А другият град е 4-5 пъти по-малък от нашия. Аз работя от двайсет години с ученици, което идват да учат от други населени места, повечето от села, идват и от други области. Бях 9-10 години и възпитотел в общежитие, знам какво е отвътре, затова не се притеснявам толкова от отделяне за пет дена. В името на това детето да не израсне зависимо и не дееспособно съм се научила да гласувам доверие и да потискам страховете си.
За съжаление, при нас баловете са доста високи, а детето ми е с нисък бал и няма шансове за нещо по-добро от полиграфията, която мен доста си ме привлича иначе.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 20:49 от Mama Ru

# 1 132
на мен също ми е любопитно колко деца с бал във високия диапазон ще се пробват на 3то класиране. Ние сме с 475, момиче и за 0.5 не стигна за 164то...Аз доста го изживях. Щерката като че прие новото си място (2АГ). Не знам дали да го причиня на детето да поемем риска за 3то класиране...
Дали ще можем да видим някъде обявените места?
Много вероятно е да седи още едно дете, може и повече пред вас. 0,25 т. не ни достигнаха на нас за Нпмг. Тази година е така, за 0,25 стотни губиш. Риска е голям, това е. Много внимателно трябва да прецените свободните места. В Испанската няма много. И в 2 АГ също, за да рискувате евентуално.

# 1 133
  • София
Mama Ru, стискам палци да вземеш най-доброто решение за девойката Flowers Four Leaf Clover
В икономическата специалност може би статистиката ще й се стори суха и трудна. Ти си познаваш най-добре детето, убедена съм, че ще избереш правилното за нея.

# 1 134
  • София
LoveIsTheAnswer, какава е причината детето да мечтае за испанската? Осъзнат стремеж към езика или приятелско влияние. Признавам, масово приятелите на дъщеря ми искаха испанската, не за друго а защото всички я искат. Вярно е, училището е с топ учителски колектив, но си има и минуси. Скоро четох испанската тема набързо, родителите се оплакват от базата. На децата се налага да се бутат с децата от основното училище, с което делят сградата. Имало учебна стая в мазето, по физическо се преобличали във фургон. 2АЕГ също четох, че има топ учители, а базата е страхотна. Там беше приета моята и като ходихме да подадем заявление останах очарована. От вас зависи да се опитате да повлияете на детето и да изтъкнете плюсовете на училището където е прието. Разбирам, такава малка разлика си е за яд и съжаление. Аз така бих постъпила, защото тази година 3то класиране ще е голям риск, именно заради родители или деца водели се спрямо миналогодишния бал и некласирани на 1во и второ. Лятото ще ви мине в притеснения.
Но ако детето иска да учи първи език испански, категорично, то тогава я подкрепете.
Успех, каквото и да решите.

# 1 135
Икономиката хубаво, че не е голяма математика, но аз помня онази смешка с кредитите в УНСС, с която можеше да се избегне ученето на математика. Висша математика, но и колко пък точно да беше висша. При цялият им зор да привличат повече платени студенти, мисля че се коригираха.
Ако дете не може само да държи настрана лоша компания, за негово добро е да бъде с някакво качествено наблюдение.  Учене се надгражда цял живот.

# 1 136
Може ли мнение за дуална форма на обучение? Има ли почва в България?
Четох доста, преди да я запишем на по-горно място пред аналогичната класна паралелка. Запознах се с фирмите, които осигуряват задължителната практика /от работата си ги познавам отдавна, но не и в роля работодатели на ученици/. Бих платила да  уредя стаж на дъщеря си в тези фирми, как ще пропусна предоставена възможност наготово.
Практиката се случва в 11 и 12 клас, въобще не считам на тази възраст децата малки или неориентирани за работа, както някой написа. Образователният план от училище се допълва с учебен план на работното място - не хвърлят учениците директно в работния процес, защото трябва първо да ги обучат на него. От 5 стажанти 2ма остават на постоянна работа след 12 клас, което е достатъчно като възможност, ако имаш желание да се докажеш и не планираш да продължиш уни в чужбина.
Причината да има съмнения в България са малкия брой училища и специалности, които имат дуални учебни планове, малко фирми, които прегръщат идеята и инвестират да приложат оригиналния модел, и неголемият брой ученици и родители, които искат детето да си "изцапа" ръцете на "крехката" възраст от 17 годинки, милото 😁,  вместо да се наслади на безгрижно детство. Например детето няма ваканция, има определен брой дни платен годишен отпуск. Ще го преживее - да се научи на отговорност и как се изкарват пари. Вярвам, че жертвата си струва и практическият опит, който ще натрупа, ще бъде ценен и определящ за кариерата й в бъдеще.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 18:51 от Doro

# 1 137
  • Варна
Я да ви питам вие какво знаете по въпроса, че много се чудя. Отваря се да кажем място в желано училище съвсем легално малко преди или след началото на учебната година в 8-ми клас. Примерно дете заминава за чужбина, отива в частно училище или друга причина. Кой може да кандидатства? Ако това е паралелка с интензивно изучаване на език, а детето до момента не е изучавало? Или професионална паралелка и отново кандидатът до момента не е учил тези предмети. Какъв е "изпита" или как се осъществява подбора на кандидатите? Особено след 1 срок да кажем.

# 1 138
Банковото дело е само числа. Наистина математиката не е сложна, но са само числа и сметки. И само да уточня, че счетоводството му не е обърнато спрямо счетоводството на фирмите. Същото е, но просто което за една фирма е актив (банковата й сметка), за банката е пасив (задължение) и обратно - което за банката е актив (отпуснат кредит), за фирмата е пасив ( задължение). Следователно приходите за банката са разходи за фирмата и обратно. Затова някои казват, че е "обърнато"😂 Но счетоводството и принципите му са еднакви 😂

Така или иначе, работи се само с числа! А при работата на каса отговаряш и за пари, което е голяма отговорност, защото ако не ти излезе касата, липсата ти я плащаш. И на мен ми се струва, че е неподходящо за дете с проблеми с математиката.

# 1 139
на мен също ми е любопитно колко деца с бал във високия диапазон ще се пробват на 3то класиране. Ние сме с 475, момиче и за 0.5 не стигна за 164то...Аз доста го изживях. Щерката като че прие новото си място (2АГ). Не знам дали да го причиня на детето да поемем риска за 3то класиране...
Дали ще можем да видим някъде обявените места?

Вие не можете да го приемете повече от детето. Замислете се, дали не е по-добре да поработите върху вашите емоции. Двете училища са съпоставими, но вие страдате. Замислете се защо? Дали не е просто човешко его?

Общи условия

Активация на акаунт