Злоядо дете

• 1 438
  • 39
  •   1
Отговори
Здравейте,направо незнам от къде да започна.Имам момче,след седмица става на годинка.Когато го захраних,сравнително си ядеше почти всички пюрета,хапваше каши.От 3 месеца е някакъв ужас.Захранен е с почти всичко,докато още ядеше.Но в един момент реши,че не иска нищо освен точно 3 вида пюре на една определена марка,сандвич с кашкавал или крема сирене и едни маймунки на Боровец.Не иска плодове,зеленчуци,опитах да му готвя,опитах да яде от нашата храна,пробвах кухня да му взимам просто не иска нищо.Повечето неща даже не иска да ги пробва,ако случайно се излъже,веднага плюе и се прави че му се гади.Преди много обичаше банани поне,сега още като ги види и започва да ги бута.Просто вече нямам идея с какво да го храня.Не става всеки ден и за закуска и за следобедна закуска само филии.Само вечерята още не съм заместила и си пие мляко и то защото няма с какво да я заместя при положение,че не иска нищо.Моля за съвети,защото искам поне плодове и зеленчуци да хапва.

# 1
Здравейте,направо незнам от къде да започна.Имам момче,след седмица става на годинка.Когато го захраних,сравнително си ядеше почти всички пюрета,хапваше каши.От 3 месеца е някакъв ужас.Захранен е с почти всичко,докато още ядеше.Но в един момент реши,че не иска нищо освен точно 3 вида пюре на една определена марка,сандвич с кашкавал или крема сирене и едни маймунки на Боровец.Не иска плодове,зеленчуци,опитах да му готвя,опитах да яде от нашата храна,пробвах кухня да му взимам просто не иска нищо.Повечето неща даже не иска да ги пробва,ако случайно се излъже,веднага плюе и се прави че му се гади.Преди много обичаше банани поне,сега още като ги види и започва да ги бута.Просто вече нямам идея с какво да го храня.Не става всеки ден и за закуска и за следобедна закуска само филии.Само вечерята още не съм заместила и си пие мляко и то защото няма с какво да я заместя при положение,че не иска нищо.Моля за съвети,защото искам поне плодове и зеленчуци да хапва.
Има много теми в форума. Всяко детет минава през този етап.

# 2
  • София
А пробвали ли сте просто да не му давате филии и кексчета? Няма да му стане нищо да поседи малко гладен. Просто казвате, че няма, ако не иска да яде банан го сваляте от столчето за хранене и приключвате с обяда или закуската. Може да пореве, защото знае, че така отново ще му дадете каквото иска. Трябва малко твърдост и търпение. Той просто ви манипулира

# 3
  • София
Има 2 момента.
Единият е, че обикновено децата в жегите имат такива моменти. Възрастните също ги имаме.
Вторият е, че детето е малко за споменатите филии и сладкиши. Просто спри да ги даваш и предлагай храна за възрастта му или просто му дай мляко, когато отказва друго, а ти си убедена, че гладува (последното надали е възможно да се случи за повече от няколко часа, защото в един момент наистина ще огладнее).

# 4
Може да е придобил алергия към определени храни и стомахчето да не му понася и той да не иска. Понякога хранителните алергии се появяват след прекомерно даване на децата от един и същи вид храна. И после не могат да я ядат и като големи, Хубаво е ако не прояде скоро, да му направите изследвания за хранителни алергии

# 5
Да се оставя да стои гладно дете не съветвам!
На децата много бързо им пада кръвната захар при неядене и дори е опасно.

Освен това всеки човек си има собствен вкус за храна. Не може да подлагаме на мъчения детето, защото не обича да хапва определена храна. Като не яде банан, да стои гладно???? Това да не е куче?Rolling Eyes
По-скоро не насилвай детето да яде, след като не иска. Защото така ще се засили неговото отрицание на храната. Д-р Спок има добре развита теория за захранването и отказа на децата да се приобщят към дадена храна. Спира се за малко предлагането на тази храна и след седмица пак се предга.

Както пише Fever Ray, в жегите при децата апетита рязко спада.
Също така наистина е много важно да се предлагат подходящи за възрастта храни, а именно - пюрета и каши.

Моята дъщеря беше ужасно злояда. Караше предимно на кърма първите години.
Обичаше картофено пюре - само от картоф или картоф с тиквичка, с морков, с месо. Обичаше каши. Банан. Бисквити с мляко. Попара от сухарчета със сирене. Плодови сокове не съм й давала. Давах направо плод.
Готвех в къщи специално за нея. Исках след като ще хапва малко, поне да съм сигурна какво има в храната.

# 6
  • София
Аз нямах предвид да се държи гладно. То няма и да стои гладно на тази възраст. Единици са чак такъв инат. Просто, вместо неподходящата храна, тихомълком му се оставя наблизо нещо подходящо (шише с мляко, нарязани на парченца плодове и зеленчуци, бананче, сварен карфиол и т.н.). От личен опит - мислейки си, че никой не го вижда, детето тихомълком си похапва от уж нелюбимата храна. Wink

# 7
  • Sofia
Да се оставя да стои гладно дете не съветвам!
На децата много бързо им пада кръвната захар при неядене и дори е опасно.
Подкрепям. Опасно е.
Дъщеря ми е адски злояда. Ако я оставя може да стои гладна (знам ли дали изобщо изпитва глад) и над 12ч! Ако не се храни с нормални интервали, пада й кръвната захар, прави хипогликемия и се озовава в болница. За пръв път й се случи на 1г и 9м. Лекарите ни казаха да я спрем от ясла, докато не започне да се храни нормално, защото гладуването в яслата (там никой не я храни, защото е трудна) е опасно за нея и може пак да стигне до болница. А хипогликемията изобщо не е шега работа.

Следя темата, защото и аз търся решение.
Водили сме малката на хранителен терапевт - препоръчвам, може и да помогне в случая на авторката. Ние трябваше да прекъснем по ред причини, така че не мога да споделя за резултат при нас.

Fever, при нас това не действа.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 10:21 от Brin de muguet

# 8
Аз нямах предвид да се държи гладно. То няма и да стои гладно на тази възраст. Единици са чак такъв инат. Просто, вместо неподходящата храна, тихомълком му се оставя наблизо нещо подходящо (шише с мляко, нарязани на парченца плодове и зеленчуци, бананче, сварен карфиол и т.н.). От личен опит - мислейки си, че никой не го вижда, детето тихомълком си похапва от уж нелюбимата храна. Wink

Нямах теб предвид, а CruellaDeVil

# 9
  • София
Ама кой е казал да държите детето гладно 12 часа? Всеки си чете между редовете. Ами бутайте им боклуците и после се чуете защо са с хранителни разстройства и само това искат да ядат. Дали ако детето наистина е гладно и му оставите нормална храна няма да яде? Ами да го кажа директно - авторката така си го е научила. Дете на 1 година да яде тези боклуци... все пак не е комшийката тази, която му ги е дала "на време".
Моля да се прави разлика със злоядите деца. Този случай не е така.

# 10
  • Sofia
Ама кой е казал да държите детето гладно 12 часа? Всеки си чете между редовете. Ами бутайте им боклуците и после се чуете защо са с хранителни разстройства и само това искат да ядат. Дали ако детето наистина е гладно и му оставите нормална храна няма да яде?
Кога съм казвала да се оставя дете да гладува 12 часа?
Написах, че моята и след 12 часа глад пак ще откаже да яде. 12 часа се събират било то след нощен сън, било то след ясла (където е стояла по 10 часа без да яде).
А хипогликемията може да се случи и след 4 часа... зависи какво е яло детето преди това.

Моето дете дори и боклуци не яде. Точно само на "нормална" храна е и не яде.

И понеже детето на авторката все пак яде нещо, макар и неподходящо за възрастта, и препоръчах да се консултира с хранителен терапевт. Те могат да помогнат при избирателно хранене.

И не винаги родителите са виновни за хранителните навици на децата си. С малко по-малко укори, моля!
И аз съм била избирателно злояда (чак до повръщане) и ММ също, но определено не са ни хранили с боклуци, ами сме имали поне по една баба заточена в кухнята да приготвя разнообразни закуски и хранителни гозби.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 11:39 от Brin de muguet

# 11
А защо на няма едногодишно изобщо му е давана маймунка на Боровец? Това не разбирам.

# 12
  • София
И да ми се молите да има по-малко укори, няма да стане. Да дадеш на едва за хранено бебе този боклук (защото поле, че сега е на 1 година, а това е от 3 месеца, то това е бебе на 7 месеца) и после да се чудиш защо преди е ядяло нормално, а сега не... Има ли защо да се чудим или?
Brin, не виждам какво общо има твоето дете с това на авторката? Би ли ми казала кой е виновен за хранителните навици на 7 месечно бебе? Сигурна съм, че не е изяло само кексчето, а някой му го е дал, ежедневно

# 13
  • Sofia
Общото е, че детето не иска да яде - било то всичко или избирателно нещо определено.
И го обясних, това не винаги се дължи на грешка у родителя. Не всички деца ядат всичко, което им се слага на масата, само защото така трябва. Децата също имат вкус и предпочитания. И това не се решава с глад (още по-малко при 1-годишно дете!).

И на мен да ми дадат да ям пилешки дробчета или пържени тиквички с кисело мляко, няма да ям и ще стоя гладна. И не е защото не са ми предлагали като малка и не са ме научили, ами просто не ги обичам. И на мен са ми прилагали политиката, че се яде каквото има на масата и точка. И какво постигнаха - повръщане от погнуса или се заключвах, за да не ям. Не станах по-ящна.

Изобщо не казвам, че е правилно да се дават филии и някакви маймунки Боровец и какво беше още на няколко месечно бебе. Дори не го коментирам. Просто потвърдих, че тактиката да се оставя детето гладно е опасна, защото всъщност то може изобщо и да не огладнее.

Иначе авторката писа, че детето освен тези маймунки яде и 3 вида пюрета Тоест и с майминките и филиите, то пак яде пюрета, но само 3 вида. Дори и да не му беше предлагала маймунките и филиите, то пак можеше да откаже другите пюрета и да си яде само тези 3. Така че проблемът определено не е само в маймунките и филиите.

# 14
  • София
Добре де, обърнахте ли внимание, че това дете е яло всичко, с което е захранвано и извъндъж започва да яде 3 пюрета, кексче и определена марка сандвич. Това дете не е било злоядо, докато не е опитало от "благините" в живота.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 16:58 от CruellaDeVil

Общи условия

Активация на акаунт