Злоядо дете

• 2 541
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
Захранване водено от бебето.
Не се захранва с пюрета, защото пюрето си е течна храна, а с парчета. Бебето от най - ранна възраст започва да дъвче с венци.

# 31
  • Sofia
Преди не са захранвали по ЗВД и пак са си проговаряли децата без проблем. И все още има немалко майки, които захранват с пюрета и каши и техните деца също си проговарят нормално.

Моят син не дъвчеше изобщо. Само да имаше парченце колкото оризово зрънце в храната и повръщаше. И мен ме бяха наплашили, че ако яде само пюрета и каши щял да има проблеми с проговарянето. Проговори си нормално и чак на 4г започна да се храни с нещо друго освен с пюрета и каши.
Така че аз съм малко скептично настроена към това твърдение. Да, може да има такъв риск, обаче не е казано, че ще се случи. А и смятам, че за да има проблеми с проговарянето, според мен трябва да има и други фактори, не е само храненето с пюрета.

Но ние тук говорим за 1-годишно дете. То тяхната храна са си именно пюрета и каши (просто едро смляни). И както казва utro77, за развиване на дъвкателните умения се дава просто нещо допълнително за дъвчене и опитване на нови храни, но не и такъв вид да му е цялото хранене. Аз не бих дала на 1-годишно да изяде цяла филия. Бих му дала една коричка да си я дъвче.

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 13:21 от Brin de muguet

# 32
Точно пък преди така са захранвали. На ММ баба му,лека й пръст е отгледала 5ма сина. Питала съм я - "оо като започне да седи, бабе, и си вземе от масата нещо, така съм ги хранила. Корица хляб, натопена в боба и си дъвче". По - късно е дошла модата с пюретата  и кашите.

# 33
  • Sofia
Всеки си решава как да си захрани детето - ЗВБ или с пюрета и каши. Няма правилно и грешно.
Аз не говоря за времето на бабите ни. Моите племенници са на 30г+ и са захранени само с пюрета.
Единият е магистър, другият завършва докторантура (все трудни специалности с точни науки). Владеят 3 езика още от проговарянето, което дори и не се забави, както често се случва при дву/-триезичните деца.

Просто казвам, че детето и да е захранено само с пюрета това няма да му попречи на проговарянето.

# 34
Не съм напълно запозната със Захранване водено от бебето. Но и никога не съм проявила интерес, защото не ми  звучи като нещо удачно.
Неслучайно е измислено първо бебетата да се захранват с пасирани храни и да се въвеждат постепенно храните. Всичко това е изключително важно за културата на хранене занапред, за имунитета и здравето на стомаха.
Всички знаем, че за добро храносмилане дори и за възрастни се препоръчва храната да бъде добре сдъвкана.

Това, че бебето има интерес към нашата храна не означава, че е полезно за него да я получи. Родителите са тези, които вземат решение кое е полезно.

И двете ми дъщери проговориха изключително рано. И какво от това? Няма деца, които да не са проговорили. Късното проговаряне е свързано с други проблеми и с наследственост, не с дъвчене.

# 35
Моето дете е на сходна възраст, не е злоядо, но имаме 'трик', за да хапва по-разнообразно.
Трябва храненето да е забавно. Обича да ни храни, правим 2-3 хапки за него, една за мен. Преди близо 2 месеца прояви интерес към прибори - давам му вилица и той си яде храната, отказвам да му я дам - той отказва да яде. Дори го оставям да яде по-твърдите храни като хляб, краставица и тн докато обикаля из хола. Просто му е скучно да седи на стола и да се храни, още по-зле е ако седи на стола и аз го храня.
Моят много обича всякакви макарони - нахут, леща, пшеница. В соса слагам зеленчук или месо.
Категорично не смятам, че на 1 година децата трябва да ядат само пюрета и каши. Захар и сол, обаче отказвам да давам все още. За протокола, пюретата са създадени 1920г., а пасторът/блендерът 1919г. Как ли са си хранили преди това децата?

# 36
  • Sofia
За протокола, пюретата са създадени 1920г., а пасторът/блендерът 1919г. Как ли са си хранили преди това децата?
По същия начин, по който хората са си прали дрехите, преди да бъде измислена пералнята.

# 37
  • София
Добре е един от основните уроци на малките деца да е, че храненето не е време за игра, защото после този вреден навик остава за цял живот и е голяма спирачка пред здравословния начин на живот.

# 38
Защо храненето чрез игра е вреден навик и възпитава нездравословен начин на живот?

Според мен така се развива любов към храната. Тук говорим за дете на 1 година. Чрез играта те опознават света и се учат да го обичат и да се чувстват добре в него. Като го връзвате за стола, тъпчете с лъжица и му пускате клипчета, за да не бяга от него по-здравословен начин на живот ли ще има?

Хранителните терапии при проблеми деца работят по този начин - чрез игри с храната.

# 39
  • София
Защото после човек свиква да свързва храната с някаква стимулация.
Гледам филм, ям. Слушам музика, ям. Дъвча пред телевизора. Мятам салфетки. Пускам шкембе.
Немалко хора обичат вечер да седят с часове пред тв и да мезят, пият и т.н. И после се чудят защо имат болежки тук и там.
Храната е средство за живот, а не център на живота.
Има разлика дали семейството сяда, храни се и общува или гледа нещо, танцува, пее и яде.
Достатъчно забавно му е на едно дете, че може да яде само, да държи приборите, да преценява колко може да отхапе и т.н.
И играта, и клипчетата са еднакво вредни навици по време на храна. Да не говорим, че клипчета на дете не би ми хрумнало дори.

# 40
Моето бебе на година също отказва да яде и ме изкарва извън нерви. Случва се да я карам да яде насила, но безуспешно, защото изплюва всичко. Притеснявам се, че може би и тя ме манипулира, защото когато натопя сухар в същото това ядене, което не иска, го яде. Гладна е, но си избира какво да яде и това ме побърква. Случвало се е да я пробвам 3 пъти с едно и също пюре, но тя като си реши, не го близва.
Обича да хапва сладки плодове, яйца, кисело мляко и сухари, но на това не може да живее...

Общи условия

Активация на акаунт