Отговори
Здравейте,
първо браво на децата и на родителите за усилията и постигнатото. Мина вече, да си отдъхнем заслужено. Дъщеря ми изкара висок бал и влезе в хубава специалност- банково дело с немски език НТБГ, като цяла година ще учат само немски, БЕЛ и математика като подготве. Дядото нещо драматизира защо не било френската, ама това си е негов проблем, да я е завършил той като го влече толкова, писахме проформа и за второ класиране, но работата е ясна. Въпросът ми е обаче откъде идва тази драстична разлика между обявеното из медии от министъра, който се "хвалеше", че с цели 4 точки тази година учениците изкарали на ватурите повече от миналата година. А отстрани до желанията виждаме минималния бал за езикови и НПМГ като тази година разликата е с 30 точки за момчетата /!!!!/ и 20 за момичетата. Миналата годин се тръбеше, че НПМГ било изпаднало от челната десятка /глупости естествено/ и минималният бал за някои специалности беше 421 т. дори за момичета, сега с 65 точки нагоре......Т.е като обявиха резултатите бяха някакви нормални 4-5 точки, а след това тихомълком станаха 30, 20, 50 дори, според мен са набутани парашутисти като сина например на известен борец наркодилър преди 3 години, който размахваше пистолет в елита. Може ли да се разпореди проверка?

# 1
Здравейте,
първо браво на децата и на родителите за усилията и постигнатото. Мина вече, да си отдъхнем заслужено. Дъщеря ми изкара висок бал и влезе в хубава специалност- банково дело с немски език НТБГ, като цяла година ще учат само немски, БЕЛ и математика като подготве. Дядото нещо драматизира защо не било френската, ама това си е негов проблем, да я е завършил той като го влече толкова, писахме проформа и за второ класиране, но работата е ясна. Въпросът ми е обаче откъде идва тази драстична разлика между обявеното из медии от министъра, който се "хвалеше", че с цели 4 точки тази година учениците изкарали на ватурите повече от миналата година. А отстрани до желанията виждаме минималния бал за езикови и НПМГ като тази година разликата е с 30 точки за момчетата /!!!!/ и 20 за момичетата. Миналата годин се тръбеше, че НПМГ било изпаднало от челната десятка /глупости естествено/ и минималният бал за някои специалности беше 421 т. дори за момичета, сега с 65 точки нагоре......Т.е като обявиха резултатите бяха някакви нормални 4-5 точки, а след това тихомълком станаха 30, 20, 50 дори, според мен са набутани парашутисти като сина например на известен борец наркодилър преди 3 години, който размахваше пистолет в елита. Може ли да се разпореди проверка?

Бяха обявени около 7 точки над миналата година, но Средно! При над 7 точки и допълнителното умножение по 3 или по 2 при балообразуването, прави тази голяма разлика.

# 2
Благодаря за отговора. Да, има логика, но умножено по две при езиковите /2*7/ е с 16 точки повече от обявеното при 30 повече при момчетата тази година, за НПМГ 3*7=21, къде са 21 точки,, къде са 65 повече, както виждаме при класирането, това са над 40 точки отгоре.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 10:30 от bagira_s

# 3
  • Sofia
То няма много варианти откъде са дошли по-високите балове- средно за страната не значи,че в София ръстът е същият. Не съм следила статистиките подробно, но допускам, че най-високите резултати  - примерно над 85 са повече от миналогодишните, затова имам много високи балове в този сегмент. За НПМГ миналата година май резултатите от физиката бяха много ниски от олимпиадата и от състезанието, които бяха доста трудни, затова имаше нисък бал за тази паралелка, не знам дали не промениха балообразуването за нея тази година....
Малко импровизирам де, но каквото и да е обяснението, всъщност няма никакво значение. Децата се състезават помежду си с тазгодишните си резултати, а не с миналогодишните.

# 4
За НПМГ причината за високия бал е , че от тази година вече балообразуването на някои паралелки е 2 пъти НВО мат (вместо изпита по природни науки), което означава вдигане на бала с много точки. Изпитът е по- труден и там точките са по- малко. Например един супер резултат от 80т по физика да кажем ти намалява бала с 40т, ако се удвоява. А в момента само с 20т, защото се взима веднъж. Удвоява се НВО мат, а там с 95-100т има доста деца и затова баловете са по- високи.

# 5
  • София
НПМГ  формира бала си, включвайки собствени състезания и олимпиади, съответно  връзката със средните тенденции в НВО е много по-слаба. А и за там най-голямата разлика е 30 точки  в общия бал за паралелката с физика. Не знам откъде цитирате разлика 65 точки в един от постовете си. За общото повишаване на баловете за елитните гимназии - да, осезателно е, но и то не зависи от средното 7 точки за цялата страна, а от броя деца с общ сбор от резултат по БЕЛ и МАТ над 170-180 точки конкретно в  София. В момента нямам данните пред мен, но този брой е значително по-висок тази година - нарастването е с около 50% по спомен. Влияние оказват и различни предпочитания на децата. Всяка година има засилен интерес към конкретни паралелки и някакъв относителен спад на интереса към други. Единични връзкари няма как да влияят на средния бал. А и да има такива, то е много по-лесно да бъдат приети на директорско класиране, надпланово с някакви врътки, отколкото някак си да им се пишат по-високи оценки на НВО.

# 6
  • София
Да не забравяме, че листът с отговорите на тестовете на НВО май е анонимен, точно за да се избегне каквато и да е връзка между проверяващи и ученици.
Проверяващите не познават учениците.
Стига с тези теории на конспирацията.
Просто Ковида повлия малко по-малко на този набор и изкараха по-хубави резултати, което е хубаво.

# 7
София е друга бира. Днес гледах баловете в друг голям град. За МГ балът е с около 40т по- нисък. За АЕГ балът е със 100т по- нисък

# 8
Да не забравяме, че листът с отговорите на тестовете на НВО май е анонимен, точно за да се избегне каквато и да е връзка между проверяващи и ученици.
Проверяващите не познават учениците.
Стига с тези теории на конспирацията.
Просто Ковида повлия малко по-малко на този набор и изкараха по-хубави резултати, което е хубаво.
Въобще не са конспирации, цитирам данни. Както писах в началото, при първото обявяване на резултатите всичко беше точно и реалистично, министърът обяви малко по- високият бал, но без някаква драстична разлика с миналата. Даже  някои журналисти се и подиграваха, че съвсем нормална разлика, какво толкова се пъчи с прогрес. Дотук добре, радваме се всички, че все още няма пробив в системата, децата са оценени коректно. Е, продават се готови отговори, включително и на журналисти, но да не бъдем толкова взискателни и "конспиративни". На първо ниво всичко е точно, никой не спори. Шокът дойде вече с обявените минимални оценки в графата острани до изброените желания.
Благодаря на хората, които си направиха труда да разяснят за НПМГ, грешката е моя, аз не уточних, че имам предвид само трите специалности, които са БЕЗ олимпиади и с ДВА пъти матурите, не три, а именно Математически - НЕ М Инф Математически - АЕ ФА М, Математически - АЕ М Инф, при 421 миналата, сега с 63 отгоре  конкретно за тези трите. Майка съм и на момиче и би трябвало това изравняване на баловете тази година, да ме радва, защото така е справедливо, но сметката вече със самото класиране не излиза, особено при момчетата. Първото обявяване на резултатите- да, нормални вариации, обаче при класирането не що се е случило и има начин да се разпореди проверка- не за първия етап, там е добре, а и наистина със запечатаните анонимни пликове няма как да се докаже нищо, но там си е точно потретвам се, но вече с машинния вот образно да го кажем определено може.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 15:29 от bagira_s

# 9
Благодаря на хората, които си направиха труда да разяснят за НПМГ, грешката е моя, аз не уточних, че имам предвид само трите специалности, които са БЕЗ олимпиади и с ДВА пъти матурите, не три, а именно Математически - НЕ М Инф Математически - АЕ ФА М, Математически - АЕ М Инф, при 421 миналата, сега с 63 отгоре  конкретно за тези трите. Майка съм на момиче и би трябвало това изравняване на баловете да ме радва, защото така е справедливо, но сметката вече със самото класиране не излиза, особено при момчетата. Първото обявяване на резултатите- да, нормални вариации, обаче при класирането не що се е случило и има начин да се разпореди проверка- не за първия етап, там е добре, а и наистина със запечатаните анонимни пликове няма как да се докаже нищо, но там си е точно потретвам се, но вече с машинния вот образно да го кажем определено може.
Миналата година на първо класиране минималният бал на двете математически паралелки на НПМГ е бил съответно  483,5 и 482,5 точки.
Тази година - 483,75 и 482,5.

# 10
Няма 3 паралелки в НПМГ само с НВО балообразуване, две са и две са били и миналите години. Тази, която цитирате с 421 е физика и там се държи изпит по физика + НВО. И ви обясних защо сега балът е по- висок - физиката вече се взима само веднъж. Може да влезете в сайта на НПМГ, където е описано подробно коя паралелка ползва само НВО и коя изпити и олимпиади.

# 11
  • София
В седмокласната тема имаше анализ на база на статистиките, които излязоха заедно с оценките и прогнозните балове са общо взето това, което виждаме сега.
Сега, министерството дали може или не може да работи и анализира данни, си е отделен въпрос. Бг-мамата Санака може Simple Smile Да слушат нея, ние цялата тема си наредихме децата спрямо нейните прогнози, да е жива и здрава.
Искам да кажа, че няма конспирации, просто традиционната забележителна тъпотия на министерството за пореден път.

# 12
Благодаря за отговорите! Поне да ми е чиста съвестта, че не съм оплела нещо с взетите решения, /ходих до училището да изтегля документите да угодя на възрастния човек, бяха приключили със записването, пратиха ме при ръководството, там ми казаха любезно, търпеливо и с разбиране- вие си решавате, паралелката е почти запълнена и се отказах. Успех на всички и с второ с класиране, и на вече записаните да случат с добра среда, учители, съученици и приятели! Живи и здрави!

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 22:22 от bagira_s

# 13
  • София
Благодаря за отговорите! Поне да ми е чиста съвестта, че не съм оплела нещо с взетите решения, /ходих до училището да изтегля документите да угодя на възрастния човек, бяха приключили със записването, пратиха ме при ръководството, там ми казаха любезно, търпеливо и с разбиране- вие си решавате, паралелката е почти запълнена и се отказах. Успех на всички и с второ с класиране, и на вече записаните да случат с добра среда, учители, съученици и приятели! Живи и здрави!
Да угодите на възрастния човек?! А какво мисли детето, все пак то ще ходи на училище следващите пет години?

# 14
Да угодите на възрастния човек?! А какво мисли детето, все пак то ще ходи на училище следващите пет години?
Обясних хиляда пъти, доволни сме от класирането, имаме лични впечатления, със записването на второ желание не се губи нищо, затова мислехме с детето да се пробва, но на място при второто отиване при подадени документи евентуално за тяхното изтегляне, тя сама се отказа след разговор с едни прекрасни зам. директорки. Ремонтираната база и местоположението също са голям плюс. Остава да случи на свестни деца и  среда. За нея беше важно И да смени и средата. Толкоз. Успех на всички!

Общи условия

Активация на акаунт