Отговори
# 450
  • Deutschland/HE
Ди солей, за това съм дала сайта на Дойчебан и там е дадено всичко, дори на кой перон се слиза, качва и колко минути имаш за прехвърляне... На мен напоследък през техния сайт ми дава по-добри алтернативи от Гугъл мапс.

Ето информацията за покупка на 29евро тикет:
https://abo.rnv-online.de/abo/new.aspx, избира се D Ticket Jugend BW и после си попълваш информацията.

При проверка понякога изискват лична карта, на мен никога, но на дъщеря ми вече два пъти за две седмици Simple Smile

# 451
# 452
Искам да попитам, този имунизационен паспорт само за медицина
И аз питах като вас. Трябва за записване при ЛЛ там.
Издава се от РЗИ, след представени док. в които са вписани. За тезин от родилното вижте в здр.осиг книжка, в краен случай епикризата от раждането.

# 453
Искам да попитам, този имунизационен паспорт само за медицина ли се изисква?

От IMC Кремс нищо не са писали за него.

Питах в "Австрийската" тема, но никой не спомена да е правил. 

Щерката взе документ за имунизациите, направени от личния лекар. Не са включени само тези, които се поставят още в родилното.

Трябва ли да ходи до РЗИ за имунизациите от родилното и трябва ли да превежда документа?
Вела, имунизационния паспорт го искаха за записване при личен лекар. Взимате бележка за имунизациите от вашия ЛЛ, носите го в РЗИ и от там след 2 дни ви издават хвърчащо листче наречено имунизационен паспорт. Не се изисква нищо от родилния дом, всички имунизации ЛЛ ги има в системата - само принтира и подпечатва.

# 454
  • Добрич
totony и mama irina, много ви благодаря за информацията!

# 455
Здравейте,  точно на вълна за имунизационния паспорт бях и аз миналата седмица. И тъй като не намерих инфо в сайта на РЗОК , а там като влязох ми се отвори екран- " Задайте своя въпрос тук-" - та си написах въпроса 🙂 реших да проверя държавата работи ли. Получих обаждане още на следващия ден -обади се една госпожа от РЗОК и подробно ми разясни: бележката от личен лекар с написани имунизации я носим там в РЗОК на 2ри етаж деловодство. Плаща се такса 33лв и до 7 работни дни издават имунизационния паспорт. Приятно съм изненадана колко внимателна и любезна беше жената по телефона- т.к. отговор не очаквах.Та имайте предвид 7 работни дни им е официалния срок.

# 456
  • София
А този белият имунизационен паспорт,който си имаме и където са нанасяни  всички имунизации през годините не важи ли?Какви по различни издават от РЗОК?

# 457
А този белият имунизационен паспорт,който си имаме и където са нанасяни  всички имунизации през годините не важи ли?Какви по различни издават от РЗОК?
Аз допускам, че издават имунизационен за тези, които нямат или имат пропуснато нанасяне. Този бял имунизационен паспорт го преведох преди време с легализация и представих копие на личния лекар. Той издаде немски имунизационен (жълти на техните), нанесе всичко до сега със забележката “от България” и вече новите, които е правил си ги отбелязва.

# 458
В РЗОК издават международен сертификат на английски и няма нужда от немски превод. В уни Хайделберг/Манхайм го приеха, но не беше достатъчен за доказване на ваксинацията за морбили. Те си имат техен формуляр на немски, който девойката попълни а ЛЛ разписа. Без него не можеше да се запише.

# 459
  • София
... Без него не можеше да се запише.
Здравейте, за записване в университета в Хайделберг искаха ли ви имунизационен паспорт?

# 460
За записване на дъщеря ми в Хайделберг/Майнхайм медицина изискваха доказателство за ваксинации за морбили. Понеже отпреди някои майки казаха, че може с имунизационния паспорт да се докаже, ние го пратихме. Но те искаха попълнен и подписан техен формуляр на немски, който след това изпратихме и я записаха. На другата ми дъщеря, която е фармация в Хайделберг не са искали имунизационен паспорт при записване.

# 461
Моята дъщеря е в Хайделберг и Манхайм медицина, макар че е за 6 месеца, също и изискаха попълнен формуляр, който те изпратиха, с имунизациите попълнен от личния лекар. Тя ще прави стажа си там, 6ти курс е. В общежитие, доволна от условията там засега.

# 462
  • Deutschland/HE
За медицината трябват ваксините, за другите специалности не се интересуват. В Германия ваксините не са задължителни, само тази за морбили е, при това от скоро (01.01.2020). Трябва да я имат учениците, работещите в здравната, социалната сфера и в образованието.

По спомен от дете на приятелка за медицина изискват и ваксина за Хепатит Б, но тя така или иначе се подновява на определен период (по спомен).

П.С. Ако децата ви обичат да обикалят в прирадата, може да проверят и да им сложат FSME ваксина, срещу болести пренасяни от кърлежи. В Германия не се пръска срещу кърлежи, не се ходи в спешното за махане на кърлеж, освен ако няма зачервяване на мястото.

# 463
  • София
Моята дъщеря е в Хайделберг и Манхайм медицина, макар че е за 6 месеца, също и изискаха попълнен формуляр, който те изпратиха, с имунизациите попълнен от личния лекар. Тя ще прави стажа си там, 6ти курс е. В общежитие, доволна от условията там засега.
Kak е едновременно и  в Хайделберг, и в Манхайм? Част от практическата й година е примерно  в болница/отделение в  единия,  а друга  част - в другия град ли  Simple Smile Ако не е тайна, от кое друго немско уни идва до края на 5 курс , тоест до М2  изпита? Питам не от нездраво любопитство, а за да се ориентирам времево как точно стават нещата. Дъщеря Ви може би  е по-голяма и е вече с издържан М2  на предходна  есенна или пролетна сесия (или ще го държи и тя  сега  октомври) и  съответно си е осигурила спокойно стаж /общежитие за 6 месеца другаде. Дъщеря ми тепърва ще го държи в началото на октомври и малко ми е неясно как започва после практическата година БЕЗ човек да знае към  стартовия момент дали си е  взел успешно държавния.  Условно да примем, че някой  явил се не го е  издържал (винаги има такива), а в периода до излизането на резултатите си е карал PJ, какво става?

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 16:22 от Просто русалка

# 464
Моята дъщеря идва в Германия от медицински университет в Испания, това е последната и година. Навремето беше приета в Дюселдорф, идваща от българска немска гимназия, но прие мястото си в Испания, където се яви на изпити за прием. Покрай пандемията 2 пъти отказваше семестри по еразъм в Германия, затова сега реши, когато нямат лекции все пак да провери как е там обучението и евентуална специализация.
Незнайно защо я настаниха в Хайделберг, септември са на курс по немски, но от другия месец би трябвало да се придвижва до клиника Манхайм. Обяснили, че объркали при записването и сега се опитват са поправят нещо.Дано!
Стана дълъг пост.

Общи условия

Активация на акаунт