Отговори
# 465
  • София
Ясно, благодаря много Simple Smile, при това положение нямате наблюдения над това, за което питах и което вероятно представлява интерес далеч не само за мен с  девойка в  6 курс, а  и за доста потребителки  в темата с  деца-бъдещи медици в  по-долни курсове.

# 466
  • София
Мами, да попитам има ли значение в кое подразделение на Нап се носи легализиран превод, че студентката е приета в Германия, и да не плаща здравни осигуровки? И там в кой отдел трябва да се входира?

# 467
  • София
Мами, да попитам има ли значение в кое подразделение на Нап се носи легализиран превод, че студентката е приета в Германия, и да не плаща здравни осигуровки? И там в кой отдел трябва да се входира?
В това по местоживеене.  Не се носи обаче уверение, че е  приета. За всеки семестър  сама си сваля от портала на унито така наречения Studienbescheinigung, тоест удостоверението, че е редовно записана  в уни Х, специалност У, сместър 1 за академичната 2024/2025 година. Това се превежда в агенция и се носи в НАП. При нас поне беше с автомат на входа, от който се тегли билетче за исканата услуга. Изчаква си човек номера от билетчето и влиза в посочената на дисплея стая.Там стават бързо нещата, стига човек да не попадне на някоя заядлива дама.
Eто, намерих старо уверение от РВТХ за илюстрация какво трябва да преведете, разбираемо изтрих  личните данни.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 11:44 от Просто русалка

# 468
  • София
Благодаря много Русалче! Heart

Точно това и направих, същия документ е свален и преведен от заклет преводач, а също нотариално заверен. Обадих се преди малко в Нап и в допълнение искат придружаващо документа искане за корекция на здравноосигурителен статус, в свободен текст.

# 469
Звезди, а защо и нотариално заверен …?

# 470
  • София
Не трябва да е нотариално заверен, престарали сте се, звездица. Simple Smile

saffron,  напредък на тема покрив над главата на младежа имате ли?

# 471
  • На планетата Земя
Да, нотариалната заверка е излишна, приемат и без нея.

Успех на всички студенти през новата учебна! Flowers Four Leaf Clover

# 472
  • София

saffron,  напредък на тема покрив над главата на младежа имате ли?

Grinning

Явно сме се престарали, стори ми се, че някъде четох за заверка, и затова го карах на спомени. Нищо, поне следващия път ще зная.

# 473
Здравейте дами, защо е нужен документ от немска здравна каса за студентите, които няма да се осигуряват в Германия, а ще си ползват ЕЗОК? Тук пише, че в Унито се представя ЕЗОК:
"Krankenversicherung für Studenten aus der Europäischen Union
Versicherungspflicht gilt, EHIC ist ausreichend
Wer an einer Universität in Deutschland studieren möchte, braucht eine Krankenversicherung. Die Krankenversicherungspflicht gilt auch für Studierende aus dem EU-Ausland (EU/EWR). Der Nachweis über eine Krankenversicherung ist für die Immatrikulation an einer deutschen Universität erforderlich. Studenten und Studentinnen aus dem EU-Ausland legen ihre Europäische Krankenversicherungskarte (EHIC) vor. Dies ist in der Regel ausreichend."
Ето и линк към информацията: https://www.krankenkassen.de/incoming/student/ehic/

# 474
  • София
Ми те на практика пак  само ЕЗОК представят , но не директно на унито, а през здравна каса. Винаги е било така, просто в последните години самата каса известява унито, преди тя издаваше удостоверение, пускаше го по мейла на  бъдещия студент и той го представяше на унито. Но и преди, и сега, не е  ставало само с това да си приложиш копие от картата и да представиш при искане от унито оригинала за сравнение.

# 475
Много благодаря за бързия отговор Русалка! Вероятно Унито си осигурява сигурност като оставя немската здравна каса да провери валидността на документите от ЕУ страните и съответно да носи отговорност за това.

# 476

saffron,  напредък на тема покрив над главата на младежа имате ли?
Русалче, да - ама докато не се настани все ще съм на тръни… Получи един-единствен отговор на 20-те + обяви, на които е писал; насрочиха му интервю на 9.09. пък ние бяхме на кораб тогава (аз и не вярвах да му се обадят де …); веднага след интервюто му пратиха формуляр- попълни го и прикачи лични карти, документ за записване от унито, както и писмо от местоработата ми за доходи (аз съм му гарант); искаха и застр. гражданска отговорност, но той прикачи  ЕЗОК защото трябваше да има нещо 😇 и им писа, че няма гражданска за момента, но ще сключи; на другия ден му пратиха договора 20 стр, който подписахме и двамата, а после го получи подписан и от наемодателя. Фирмата е една от препоръчваните от унито, но ме озадачи, че са му казали, че може да плати  първия наем и на ръка, а в договора има две банкови сметки: 1 - за наем и 1- за депозита. Дано всичко да е наред!  Явно е сграда със самостоятелни стаи/ студия… Дано да е читава! Immowelt май беше фирмата - сградата не е в центърa; близо е до едно държавните общежития - Dutzenteich

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 14:08 от saffron

# 477
  • София
Здравейте, момичета!

Вадили ли сте многоезичен акт за раждане за вашите студенти и влизал ли им е в употреба? За регистрацията в общината в Германия трябва ли нещо различно от лична карта и документ за настаняване?
Доколкото мога да си преведа от сайта на конкретната община Smirk се появява някакъв документ за семейно положение, но това предполагам е в случаите на регистриране на цели семейства.

# 478
Точно многоезичният акт за раждане е необходим за адресната регистрация в общината заедно с договора за наем или настанителния документ … Вади се за 10 минути и струва 10 лева.

# 479
  • София
Точно многоезичният акт за раждане е необходим за адресната регистрация в общината заедно с договора за наем или настанителния документ … Вади се за 10 минути и струва 10 лева.
Благодаря за бързия отговор! А актът на английски и френски ли е? Има ли нужда да се превежда на немски от заклет преводач?

Общи условия

Активация на акаунт