Отговори
# 495
  • Deutschland/HE
Дъждец, дъщеря ми плаща 470евро за студио към Studentenwerk. Голяма стая с обособена в нея кухня (мивка, хладилник, двойка котлони), просторна баня с тоалет. Намира се близо до гарата и университета (15-20минути). Приятелката и плаща 290евро за стая към Studentenwerk, но дели кухня, баня и тоалетна с още 6човека и е доста далече от Университета. Не става без градски транспорт. Дъщеря ми често ползва и колело, първият половин час за деня е безплатен, а на нея това и е предостатъчно и не иска да си пренася нейното колело или да купим друго. За други разходи още не мога да кажа, защото и е първи месец и все още се прибира в петък вечер и пътува обратно в понеделник сутрин. Картата за фитнес била 20евро, тя се е записала на пилатес. Храната в кантинето на нея много не и харесва (но тя е много капризна) и предпочита да си приготвя нещо. Водата била 2евров Университета, беше много  възмутена, ще си купува от Алди/Лидл или ще си носи (от кана Брита).

# 496
  • София
Аз не бих разчитала много на прецизността на подобни статии. Много е обобщено това WG Zimmer - може да са в общежитие към Щудиренденверк,  може да са  в частно такова, може да са  в пригоден за целта голям апартамент. Отделно никъде не става дума дали тези цени  са за Kaltmiete/ Warmmiete..Дали стаите са обазведени, полуобзаведени или празни... Мексиканката, с която някога живеше  дъщеря ми във ВГ в Нюрнберг, е още в него.. Споменавам го, защото  ВГ-то е в скъпата Бавария и  е за две момичета само,а не за 4-5 души,  с обща баня и тоалетна е,  с ужасяваща червена (но иначе модерно оборудвана) кухня, изцяло обзаведено..Laughing Наемът на човек (не е  включен само токът в него ), е   325 евро.  С тока да стига  до  370. Има, разбира се, и доста по-скъпи. Но има и по-евтини..Особено  към Щудиренденверк ако са, дори и в Мюнхен, да не говорим за други градове. В Аахен дъщеря ми плаща за стая във ВГ със собствена тоалетна и баня , но с обща кухня  под 300 евро  за всичко.  Но и там има много по-скъпи алтернативи, та няма как да се обобщи.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 21:25 от Просто русалка

# 497
  • Deutschland/HE
Голям късмет има в Аахен дъщеря ти.
Стаята на дъщеря ми имаше само кухня, но предният наемател и остави гардероб, регал, маса, легло (140см) за 130евро. Ние купихме нов матрак само.

Вчера във фейсбукгрупата предлагаха стая във WG между Манхайм и Хайделберг за 600евро, делиш баня и кухня с още двама.

# 498
  • София
Видях я и аз обявата Simple Smile И ми се стори при това местоположение ( и до двата града трябва да се пътува) доста  наемът за малка стая, съвсем семпла като мебелировка (иначе  голям хол, да, голяма кухня, баня).

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 21:43 от Просто русалка

# 499
  • Deutschland/HE
А и си много зависим от Дойчебан.

П.С. Как е закъснение на китайски? Дой-че-бан!

П.С. Три пъти седмично ги ползвам и треперя да няма стачка, стигат ми ремонтите по линията и отменените влакове,  комбинациите покрай това.

# 500
  • София
А и си много зависим от Дойчебан.

П.С. Как е закъснение на китайски? Дой-че-бан!

Хаха, точно..  Simple Smile

# 501
И аз вече мога да споделя детайли за квартири по-специално в Нюрнберг - поскъпнали са наистина, но най-голямата новина за мен е, че първокурсник на държавно общежитие не може да разчита: не важи правилото за ранно записване - как ги разпределят - не знам: беше ни казано, че на принципа за по-нисък социален статус, ама какви са им доказателствата за това никой не знае. Имаше свободни частни общежития от 560 до 670, които изчезнаха в края на август.  МС изпрати около 30 мейла, на които получи една-единствена покана за интервю, което аз сметнах за кауза пердута, но в крайна сметка се оказа, че интервюто не е имало “състезателен” характер и мениджърът го одобри и му изпрати договор. Наем 385 + 85 и тримесечен депозит за стая 18 м2 с баня и кухн. шкаф с котлони; хладилник е наличен в обща голяма кухня, както и пералня/сушилня. Фирмата е една от трите, препоръчани от унито. Стана дълго, но с две думи: пускайте запитвания за частни по-рано: там цените тръгват от 450, но тези стаи свършват бързо.
Русалче, тая червена кухня в palmenhoff ли е 😀; мързеливият хаусмастер ми отговори, като му писах от служебния си мейл за тежест, но нямаха свободни. Посъветва ме да пиша пак в края на януари. Там само тип ВГ ли са?

# 502
  • София
Аха, Палменхоф... Този хаумайстер вятър го вее на бял кон. Как ще има свободни стаи, като си живуркат там и гарантирано завършили,  условно трябва да представят всеки семестър Щудиенбешайнигунг, ама..   Девойката ми от Базел ще пътува сега за уикенда до Нюрнберг на гости на  старите си приятели (лятото те ходиха  няколко пъти при нея  групово, че  тя може повече хора да приюти в самостоятелен апартамент)  и ще отседне при въпросната мексиканка, която отдавна трябва да е завършила  магистратурата си според мен, колкото и чужденците извън ЕС да удължават нарочно следването си заради визите..Wink Та  шансът там не е май през хаумайстера, а през групите на самите студенти. А най-добре е човек да издири координатите на собственика, южнокореец, живее на таванския етаж и апартаментът му е върху цялото крило.. Майтапя се, едва ли има как да се стигне до него. Но иначе е адски ангажиран. Виждала съм го с децата си да чисти двора..

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 22:10 от Просто русалка

# 503
Saffron, има шанс за общежитие и за първокурсници. Дъщеря ми, а и нейни приятели, получиха оферти още в началото на втори семестър. Бях много изненадана, особено след като гледах времето за изчакване за общежитие в Мюнхен. Обаче след това прочетох, че местата за настаняване на първокурсници са увеличени с 25%. Много от сградите са в ремонт, но след като той приключи ги пускат. Може и заради това да са увеличили приема. Много е неприятно това с настаняването на първокурсници. Според мен точно те трябва да бъдат приоритетно настанявани в общежитие, защото са като в небрано лозе, трябва да се социализират. А после, когато изкарат повече време в даден град, така или иначе стават по-оправни, включително и за намиране на жилище.

# 504
Точно! И аз разбрах, че от 2ри семестър има шанс за оферти за държавно, ама защо оттогава …🤷♀ Да им предложат в началото, защото идват от далече и не знаят какво и къде да търсят, а пък като има дефицит -от 2ри курс да ги “изритат” сами да си търсят -някак по-логично ми изглежда, а те обратното. В Холандия и Англия е точно така: първокурсниците са с предимства…

# 505
  • София
Всъщност и в Германия са  с предимство. Но просто общежитията не стигат. Да не забравяме, че в  Германия дори и да са  значително повече,  те покриват все пак много курсове и няма толкова активно освобождаване на стаи, че да стигне накуп за всички зайци. Примерно студентът Х в Нидерландия ще заеме стая за 1 година и ще  я освободи след това. Студентът У  в Германия ще се настани и може да откара в нея с разни удължавания и  по  8-9 семестъра. Затова се появява и шансът през втори семестър, когато допълнителен брой хора завършат.  Отделно в  Германия за общежития имат право да кандидатстват и хора с езикова година с правата на студенти, и каращи магистратура. Нещата просто са  доста различни на двете места и не трябва да се сравняват. В Нидерлндия тези общежития за зайци са към унито обикновено. В Германия съответният Щудиренденверк като по-централизирана служба покрива едновременно нуждите на доста повече висши учебни заведения. Примерно в малък град като Аахен са 5, за големите градове да не говорим - академични универиситети, хохшулета, фаххохшулета, консерватории... Иначе е факт, неприятен, че уж имат листа с чакащи и с поредност, но не я спазват в доста случаи.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 12:08 от Просто русалка

# 506
  • София
Лошо ми става само като си помисля какво ни чака с тези общежития... Дъщеря ми засега се е насочила към Берлин. Там обаче  се кандидатства след като вече си приет в университет... Ако някой има опит с Берлин, моля да сподели.
Засега вторият вариант е Виена.

# 507
  • тук-там
Аз съм споделяла много пъти, че моята девойка с многократни разговори по тел. и мейли и изпълнявайки всички техни изисквания, получи общежитие още през август преди 1-ви курс. Разбира се, Мюнхен и Берлин са друга бира.

# 508
  • София
И аз потвърждавам,че макар и с много усилия (поне при нас) и много нерви, не е невъзможно да се получи държавно общежитие в първи курс.
Най-сетне дъщеря ми получи договор за общежитие миналата седмица.
Всичко се случи в последния момент и макар съфорумките тук да ме успокояваха, че ще се наредят нещата с търпение и упоритост, си признавам чистосърдечно, че ситуацията на неяснота до последния момент ми опъна нервите максимално и вероятно съм се сдобила с един - два бели косъма по този случай.

Но, все пак - "всичко е добре, когато завършва добре" Simple Smile

И за да вдъхна надежда на следващия набор - въоръжете се с търпение и упоритост и спокойствие, по възможност. И..Нещата се случват. Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 21:36 от звездица

# 509
Е то няма точна рецепта; по места е различно, както и през годините. Имали сте късмет или пък общежитията са повече за наличните унита в града.  И не е въпрос на спазване на изисквания и писане на мейли +обаждания. Като си пратиш чинно  апликацията с исканите прикачени документи, пишеш мейл , най-много два след известно време, на който ти отговорят, че при  някакъв резултат ще ти се обадят, а после и ти им се обадиш 1-2 пъти да напомниш за себе си, а те ти кажат, че НЯМА места — какво може да направиш…? В Ню беше така тази година -при пусната заявка (без прием) от октомври, повторна с прием от нач на август , че и трета със статут на записан от нач на септември.

Общи условия

Активация на акаунт