Отговори
# 540
Здравейте,
Дъщеря ми се записа в ТУМ и ще учи в кампуса в Гархинг. Търсим квартира в Мюнхен, засега неуспешно. Участва в класирането за общежития, но няма новини оттам още.
От фирмата, с която кандидатсвахме ни дадоха линкове за търсене на квартири, които се припокриват с тези от първия пост. Някой, ако има съвет или чуе нещо да се освобождава, ще бъдем безкрайно благодарни!

Иначе днес беше първия ден от Инфо сесиите в ТУМ, в която са говорили за Enrollment.

Здравейте,
имам познат българин, който дава квартира под наем ако желаете мога да ви дам тел. номер.

Хубав ден!

# 541
  • Sofia
Здравейте,
Дъщеря ми се записа в ТУМ и ще учи в кампуса в Гархинг. Търсим квартира в Мюнхен, засега неуспешно. Участва в класирането за общежития, но няма новини оттам още.
От фирмата, с която кандидатсвахме ни дадоха линкове за търсене на квартири, които се припокриват с тези от първия пост. Някой, ако има съвет или чуе нещо да се освобождава, ще бъдем безкрайно благодарни!

Иначе днес беше първия ден от Инфо сесиите в ТУМ, в която са говорили за Enrollment.

Здравейте,
имам познат българин, който дава квартира под наем ако желаете мога да ви дам тел. номер.

Хубав ден!

Здравейте, много благодаря за предложението! Вече намерихме, но може някой друг да се възползва, ако има нужда.

# 542
  • София
Здравейте, един въпрос за банковите сметки. Може ли да се направи банкова сметка на студент (прясно записан, има вече студентска карта), но без да има адрес в Германия?
Синът ми търси квартира в Хайделберг, но е в омагьосания кръг - няма жилище и регистрация  - няма сметка (Sparkasse изискват адресна регистрация) -  няма как да вземе карта за транспорт.
Google казва DKB - някой да е пробвал?

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 23:03 от Kose

# 543
  • София
Бързо разцъкване в раздела Girokonto eröffnen показва, че и тук се иска адрес.

# 544
  • Deutschland/HE
За картата за транспорт, може да опитате с българска кредитна карта. Една позната така си я купува. Не съм го правила и не съм на 100%. Да опита с Револют (безплатния, само с виртуална карта), поне за транспортната карта.

# 545
  • София
За картата за транспорт, може да опитате с българска кредитна карта. Една позната така си я купува. Не съм го правила и не съм на 100%. Да опита с Револют (безплатния, само с виртуална карта), поне за транспортната карта.

За VRN не става, картата е на практика годишна с месечно автоматично теглене на сумата и искат немски IBAN.

# 546
  • София
Опитайте с  Deutschlandticket  месец за месец и после, когато нещата с адрес и банка се наредят,  го спрете. Студентските права си ги има,   може да ползва отсъпката и с този билет да се вози на  всичко без  ICE.  Би трябавало да може се плаща и с  карта, която не е на немска банка. Но не съм сигурна.

PS Не може, сега дъщеря ми ми каза. Проблемът е за пореден път в  SEPA, от нашите сметки не  става. Но явно може към една немска сметка да има два акаунта, понеже ми обясни, че миналата година  освен своя (купен   доста по-рано във времето  от  сайта на местната транспорта мрежа, в случая баварска) е купила билет и на гостувалата й  тогава американка, но вече през сайта на Дойчебан. С две думи намерете някой приятел/близък с немска сметка и вижте дали ще стане.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 21:07 от Просто русалка

# 547
  • Deutschland/HE
Да си направи регистрация, чрез приложението RNV и да избере младежки билет, да си въведе студ. номер. Приятел с немска сметка да му даде IBAN-а си, а после винаги може да се смени. Има такава възможност. Струва 29евро на месец и може да се прекрати до 10то число на предходния месец.

П.С. С Револют сметка би трябвало да стане, защото може да има директен дебит по  SEPA. Българските банки са уж в SEPA, ама не съвсем.

# 548
# 549
Дъщеря ми ползва Револют за студентска карта за транспорт. Теглят си парите веднъж на два месеца.

# 550
  • София
Я да се посмеете на мой гръб...
Скрит текст:
То бива  разсеяност и недоглеждане, ама чак пък толкова. Преди да кажем седмица девойката сподели, че масово около нея хората учат за държавния вкъщи (квартира/общежитие). Попитах я защо, както и за причината тя да е преоблаадващо  в библиотеката. За себе си каза, че там по-добре се  концентрира, а за  тях - че изчакват куриера с поканата за изпита от централата, явно се връчва лично. Важен документ била, без нея нямало допускане до изпита. Може и за Физикума другаде да  е било така, но в Аахен нали базисът като еквивалент на М1 си е лично техен, та не знаех.  Тогава  я закачих,  къде на майтап, къде съвсем сериозно,  да не вземе така тя да изпусне куриера. Затова я  помолих да даде знак като я има. И дните минават,  аз не се чувам с нея, че да не й преча баш на финала,  но в един момент все пак я хванах за момент в  чата.  Написах й, пусни, моля те, едно палче само, ако имаш поканата, понеже  вече се притеснявам.. А ако още я  няма, не може ли някъде да пишеш, да се обадишш..И тя  - че аз я пуснах в  общия ни чат още преди дни, къде гледаш? Върнах се да видя и наистина - голяма снимка на целия лист  А4 се мъдри. А аз и под нея съм писала други неща за разкош,  и над нея..  Но  да съм я видяла - нееее.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 21:50 от Просто русалка

# 551
  • София
Дъщеря ми ползва Револют за студентска карта за транспорт. Теглят си парите веднъж на два месеца.
ще пробвам сега, но искат и адрес в Германия.
Ще пробва да пише адрес на хотела, ама малко рисковано ми се вижда.
С квартирата е пълно отчаяние, днес 2 отказа на единствените отговорили, явно българчета не искат.

# 552
  • София
Косе, не търсете само  в самия Хайделберг, а и в малки населени места в близост, примерно  Sandhausen, Viernheim, Plankstadt, Eppelheim, Leimen...
Не знам дали сте пробвали и на този сайт:
https://www.kleinanzeigen.de/stadt/heidelberg/
Той е малко като OLX,  тоеcт не е САМО за имоти. Избирате Immobilien, после Mietwohnungen,  слагате град и  доколко км отдалеченост от него е приемлива. Има  доста обяви.

# 553
Фирмата, която  отговори на сина ми е IMMOWERT - имат сгради в много градове; не знам за Хайделберг. Не са предявявали никакви претенции; дори имам усещането, че EU страните са предпочитани пред останалите. Сега в момента във фейсбук страницата за настаняване в Нюрнберг вече всеки ден има предложения за квартири. Вижте тази за Хайделберг.

# 554
  • У дома
ще пробвам сега, но искат и адрес в Германия.
Ще пробва да пише адрес на хотела, ама малко рисковано ми се вижда.
С квартирата е пълно отчаяние, днес 2 отказа на единствените отговорили, явно българчета не искат.

И при нас беше така, обяви има колкото искаш, но откази от всякъде.
Дъщеря ми писа, че търси спешно квартира във форум, който е към университета. След няколко дни, ние вече бяхме тотално отчаяни, получи предложение на лично съобщение от момиче, което освобождава жилището си и си търси наемател, който да поеме веднага квартирата.

Така че опитайте и този вариант. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт