Отговори
# 525
И моята е към Sparkasse. Но и бяха объркали фамилията, т.е. написали първото и име 2 пъти върху картата. Така че да внимават! На какъв курс са девойките? Стажът за медиците нали знаете, че е 90 дни?
Знае със сигурност, нали разразилият се тук спор беше точно за стажовете..
Две от моите са в Sparkasse, третата е  в  Hypovereinsbank. Голямата си поддържа и немската сметка, че към нея й е  Paypal май, а иначе е със сметка в  UBS в Швейцария. Като добавим и Револют, както и сметка в  Уникредит тук,  не знам как си помни кодове/танове...Laughing Аз, като остаряла вече, на банкомата, назависмо дали внасям или тегля, все си повтарям наум цифрите , а при  влизане  в системата за онлайн банкиране все ще си сгреша паролата...Joy

PS ninamus, проблемът не е  в това дали организацията е добра или лоша, стаж в Германия лесно се е намира (по-трудно е  после с фамулатурите, в часност с личния лекар), а  в  това да стигне времето  да се покрият всичките 90 дни до  физикума. Понеже въпросните може да са само в неучебно време, тоест през ваканциите. Като се има предвид и изискаването за непрекъснатост, става още по-трудно. Затова е и съветът едни  30 дни да се изкарат тук преди старта.
Да, аз съм много благодарна за всички съвети , които получих от вас, но за съжаление не успяхме да й намерим място тук във Варна. Просто  болниците ни отказаха. Затова тя ще се оправя там.

# 526
  • тук-там
Ами ако си вземе изпитите, всъщност ще има време. Моята дъщеря имаше 2 месеца ваканция между първи и втори семестър и после 2 месеца сега преди 3-ти семестър. Това са си 4 месеца. А ще има и между 3 и 4 семестър, надявам се.

# 527
  • София
То време ще има (сметнали са го хората така, че да се вместиш и при  нулев стаж към  старта, няма как да е иначе), ама нали идеята  е  и малко заслужени почивки да  си осигурят. Не са роботи все пак Wink Доста немци си имат отметнат стаж  още в началото на 1 семестър, най-вероятно го правят по точно тази причина ( а най-вероятно оттам е заимствана идеята и от нашите деца) - поемане на глътка въздух, а не лекции/упражнения, семинари, после изпити, стаж между семестрите и пак отначало.. А някои (дали с цел  финансово подпомагане, дали заради трупане на някакъв опит или и заради двете накуп) вместват и работа в тази сгъстена програма. Аз просто си разсъждавам на база наблюдения колко натоварено е на моменти, но така или иначе всякаквите изисквани стажове преди физикум/базис и фамулатури  преди  М2 са зад гърба на моята девойка, при това в  точно регламентирания срок.  Но не съм  съвсем убедена, че това е оптималният вариант. Много хора покрай нея си взеха разни почивки,  поотложиха нещата малко във времето  - и то не непременно заради невзети изпити.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 00:34 от Просто русалка

# 528
  • тук-там
Да, така е! Просто исках да дам перспективата, че не е невъзможно да се покрие стаж в първите 2 години. Също да се има предвид, че в Германия стажът ще е по-“истински”. И това май го обсъждахме по-назад.
Русалче, на мен ми харесва подходът на твоята дисциплинирана и целеустремена дъщеря. Млади са, справят се, могат и без почивка! Реши ли девойката какво ще специализира? Като цяло за по-новите мами тук ще ни е интересно да разберем как се развиват медиците в по-горните курсове. Но напоследък няма подобно инфо в темата Sad

# 529
  • София
Тя е  скрита лимонка и все успява успешно да отбие такива въпроси...Laughing Подозирам, че е напълно наясно какво иска (даже и аз си имам своите предположения), ама вероятно ще си даде шанс за последно  да види и в практическата година.  А ако сега, на прага на държавния, й задам подобен въпрос, ще  си намеря със сигурност белята. Иначе, да, доста  деца на  дами от темата ( около набора на голямата ми девойка предимно, с година по-големи или по-малки) + и  една девойка  директно  ( в смисъл, че тя пише тук, а не майка й )вече би трябвало  да са  специализанти, но просто въпросните спряха да пишат и сме в информационно затъмнение. Laughing Аз иначе просто знам за няколко познати по-големи деца, завършили медицина в ЛМУ, в Аахен, в  Тюбинген, в Дюселдорф какво специализират, но дотам...

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 11:44 от Просто русалка

# 530
  • София
Аз да попитам за бележките за доходите,гарант за наема, как е по-добре по-висок доход ли да се покаже или? Всмисъл ,който е частник и може сам да си издаде бележката...

Здравейте,
Бихте ли ми казали какво представлява гаранцията за наема (или бележка за доход), стандартна бланка ли е или ви го дава за попълване наемодателя, и за живущи в БГ как се легализира? Синът ми търси в момента квартира в Хайделберг, никой не му отговаря засега, много отчайващо, но ако мога с нещо предварително да подпомогна процеса ще е добре.

# 531
Бележка за доходите е писмо от работодателя -всеки HR отдел може да издаде такава за годишния доход на родителите. Ако можете да намерите приятел /познат, чийто адрес и банкова сметка можете да предоставите за първи наем и депозит е най- добре. Много наемодатели имат такова изискване. Не е невъзможно да сте гарант и вие родителите с такава бележка + извлечение от банковата ви сметка. Все пак сме в ЕU - приемат ги. Успех и късмет!!!

# 532
Mtz, а твоята девойка в кой град е?
Впечатли ме това за двата месеца ваканция между зимен и летен семестър.
Русалке, искаш да кажеш, че немците имат 90 дена практика още преди започването ли? Как е възможно това с тяхната кратка лятна ваканция?

# 533
  • тук-там
В Улм е. Но тази ваканция я има при взети изпити. Само в предклиниката - 1-ва и 2-ра година.

# 534
  • София
Mtz, а твоята девойка в кой град е?
Впечатли ме това за двата месеца ваканция между зимен и летен семестър.
Русалке, искаш да кажеш, че немците имат 90 дена практика още преди започването ли? Как е възможно това с тяхната кратка лятна ваканция?
Не, явно не съм се изказала ясно, имат нещо отхвърлено от общото зад гърба си, обикновено 30 дни. Simple Smile Но то и това не е малко.

Дъждец, ваканциите  са такива в повечето случаи,  можеш да ги видиш на сайта на всяко уни в Semestertermine, дават ги даже и за няколко години напред. Не  са като училищните им.  За някои неща продължават да са си организирани немците, ама за други (като за нашата сага с ИКЕА) да не отваря човек дума.... Аз  останах  изненадана като теб, че са им фиксирани датите още отсега и за  пролетна/ есенна сесия на първи и втори държавен за медиците за следващите две-три години. А това не е за едно единствено уни или за  цяла провинция като в линка  по-долу, а за цяла Германия от-до, тоест за всиките 39 мед. факултета.

Иначе ето  такава табличка с начало/край на семестри, дали са я до 2030 в  сайта на РВТХ Аахен.. Да приемем съвсем условно, че дъщеря ти или друг неин набор следва един ден примерно в уни в тази провинция. Ми  тя/той ще си знае кога му почват/свършват семестрите до финала още отсега (преди да е почнала/почнал още).. Joy
https://www.rwth-aachen.de/cms/root/studium/im-studium/~egv/semestertermine/

PS Saffron, покрай поста ти за  бележка от НR се сетих  за един майтап.. Веднъж казвам на голямата нещо за  отдел "Човешки ресурси" при тях и тя - алооо,  знам,че остаряваш, ама бъди в крак с новите наименования. Вече масово е "people and culture". Simple Smile И ми прати този абзац в чата да се образовам:

Viewing employees as 'resources' does not reflect modern practices, whereas a 'people and culture' view focuses on creating a workplace culture where individuals have a positive employee experience and can grow and develop in their careers.

Преди броени дни се виждах с една съфорумка, та и нея я "светнах" за новостта...Laughing

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 16:34 от Просто русалка

# 535
  • У дома
Цитат
Много от децата, които завършват училище не се впускат веднага да кандидастват в университет. Или пък резултатите им от матурата не са отлични - разбирай 1,0 или 1,1, а са 1,4 например, както в случая на моята дъщеря. Тогава, за да си вдигне точките или да се ориентират дали медицинската професия е точно за тях правят т.нар. Доброволческа година. Работят в болница например и помагат на медицинския персонал. Заплащането е 350 Е на месец. Моята дъщеря мина през различни отделения, това беше нейно желание. В зависимост от отделенията и задачите, които изпълняват получават документ, че имат изкарана практика и това впоследствие им служи пред Уни и се освобождават от задължителната практика.
Дано да съм обяснила правилно.

Иначе нашата сага с търсене на квартира продължава. В провинцията, в която ние живеем контактуването с агенциите и изобщо наемодателите е далеч по-лесна, все пак сме в Източна Германия и сега срещам абсолютния непукизъм и това много ме изнервя.

# 536
  • София
Pozitive, аз визирах тези деца  сред немците, които са в позицията на нашите - стартиращи веднага след училище. В положението на българчетата са, тоест все са Neuabiturienten , тоест нямат кой знае какво време до почването на лекциите. Даже нашите имат повече след  ДЗИ. Тези немци време  за FSJ  нямат, а  и не им носи бонус  конкретно за приема карането на такава, ако знаят, че ще си влязат дори и с малко по-ниска диплома примерно (доста има и с отлична, естествено), но с висок резултат на TMS.  Чувала съм и за вариант на приети, но отлагащи някак старта с една година, не  знам каква е схемата ( беше през 2018 обаче,  тоест по старата система и не знам дали към днешна дата е възможно). Вероятно  или си е дала  gap year  девойката (иначе приета в ЛМУ) и си е починала малко, или все пак е правила стажове или  цяла FSJ и после в унито й е  останало само ученето до физикума.

А доброволческа година у нас няма. Или и да има, няма да е  подчинена на бундес законите и оттам  няма и да е призната, точно както беше и някога с  разните  практики,  за които различните унита даваха бонус към дипломата при кандидатстване  - примерно 0.1 или 0.2. Беше разучавала дъщеря ми,  несигурна в това каква ще й е дипломата, и й бяха отговорили - не,  не става. Тоест за българчетата опцията е  само висока диплома и прием  на абибесте или  малко по-ниска , но с висок TMS и прием  по втората квота AdH. Интересно е дали българин може да кандидатства за FSJ в Германия, че да си осигури шансове за следваща година при по-ниска диплома. Ако изчака, де. Нашите в общия случай не чакат, а се записват друго. Не чакаха  и в по-старите времена,  когато в Германия още имаше  квота за чакащи  по много семестри (понякога 10-11-12) БЕЗ да учат друго. И с това чакане  като доказателство, че медицината им е наистина осъзнато желание  1, си увеличаваха немците  осезаемо шансовете за прием. А в това време и  доброволческа година са правили, някои и като фелдшери 2-3 години са работили...

Успех с намирането на квартира Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 10:45 от Просто русалка

# 537
Здравейте,
Извинявам се предварително за лаишкия въпрос, но все още се опитваме да се ориентираме в изискванията на университетите в Германия и Австрия.
Вярно ли е, че ако те скъсат три пъти на изпит, губиш право да завършиш същата специалност в държавата? Конкретно за ИТ специалности във Виенския университет и техническите във Виена и Грац се интересуваме.

# 538
  • столицата
Това трябва да е записано някъде на сайта на съответния университет.Предполагам в раздел Изпити.
По принцип в Австрия са малко по-ларж от Германия. В Икономическия във Виена имаш право на 5 опита преди да прекъснеш като петият е пред комисия.

# 539
  • столицата
Във фейсбук групата Помощ при кандидатстване в Германия/Австрия
от Damyan Kalchev  · 2h  · има обява за стая в Мюнхен ако някой се интересува.

Общи условия

Активация на акаунт