Отговори
# 510
  • София
Saffron, понякога си мисля (без да претендирам, че има  и грам нещо вярно в това), че има значение  може би и на какъв език комуникираш  с тях/ лекичко ги натискаш/напомняш им за себе си, знам ли...Казвам го на база наблюдения над опитите на  състуденти на дъщеря ми от магистратурата  (учещи на английски) от  Аржентина, Мексико, Хърватия,  Виетнам , САЩ и сие  да получават  във времето по-детайлна и навременна информация от  студентската канцелария при запитвания по учебни въпроси. Често се налагаше  с този или онзи дъщеря ми да отиде на място и да говори на немски с дамата или поне да й звънне, за да я пришпори.. Не е като въпросната  служителка да е имала затруднения с английския -  все си мислех, че просто е проклета.  Същото наблюдавах преди няколко години и при комуникация с  нидерландски наемодатели - пишеш им на английски (помагах в търсенето на квартира на  близко момче в Енсхеде), а те ти отговарят на английски. Доста такива случаи имаше. Преборихме се дружно двамата тогава, макар и на английски, но договорът финално беше изпратен само на  холандски. Имам близък родинина, омъжен за нидерландка, та го помолихме  да го прочете за подводни камъни  преди подписването....

# 511
Aa … Русалче - знам го това. Със съответната служба ВИНАГИ съм “комуникирала” на немски чрез преводачът Deepl - много е добър 😂: не е в това проблемът. После устно баткото се пусна, а той си е немец! И тийнът се обади накрая, щото той е малко тип “споко”, ама по едно време се сдуха. Xenia  беше непреклонна, без да е груба - просто резачка! Аз друго си мисля, последните години там май има много украинци, които се ползват с привилегии и при прием, и при настаняване. Факт е, че от 10-тина българи приети във ФАУ тази година -само една девойка има оферта и то за стая в най-далечното общежитие. Бивш съученик на МС от 73то с кака магистър във ФАУ е без общежитие. А каката знае всички пътища,  канали и правила за докопване до такова!

# 512
  • София
Бивш съученик на МС от 73то с кака магистър във ФАУ е без общежитие. А каката знае всички пътища,  канали и правила за докопване до такова!
Ми значи е въпрос може би и на късмет, и на  отзивчивост на служителката, при която се е паднал кандидатът. За аналогичен случай с голяма кака, вече  2-3  години работеща, и  малка сестра, ваш набор,  студентка обаче в  хохшулето  Г. С. Ом (тук може и да подвеждам, понеже не съм сигурна) ми разказа преди седмица-две дъщеря ми, сигурно каката се е похвалила в даден момент. Не само, че е получила  малката ( и съответно приела) офертата, ами въпросната е и за едно от най-централните  и желани общежития. Остава вариант да  е и полът - честно или не, ама може би приоритетно дават на момичета при ограничен за момента  ресурс. Истината е, че причините може да са всякакви и трудно ще ги изясним тук ние..

ПП Във фейсбук страницата има  съобщение, че пак е отворена  процедурата за кандидатстване за стипендията  "Борис Камиларов".   Може да има желаещи да се пробват Simple Smile
https://www.boriskamilarov.eu/?fbclid=IwY2xjawFaZ7JleHRuA2FlbQIx … JwLfv0JwhP2ThpIRw

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 17:40 от Просто русалка

# 513
Късмет си е … Подозирам, че е Макс Каде, което ми беше на сърце, ама може пък по-нататък да стане … ?!?

# 514
  • У дома
Хайде и аз в редиците на майките със студентка. Дъщеря ми получи място преди 2 дни, в последния момент. Всички сме в шок, особено тя, защото вече не се надявахме за място. Беше започнала Аусбилдунг и се наложи да напусне.
И така - имаме си студентка по медицина в Любек.  Ние живеем в Тюрингия, километрите са доста, но .... там й бил късмета.
Мина записването към унито и започнахме надпревара с времето в търсене на общежитие, квартира или стая във WG. Навсякъде греда. Пише мейли, звъни и НИЩО. Вече давам заето от гледане и прогонване на всякакви варианти.

# 515
  • София
Честито Simple Smile Nachrückverfahren- ът според сроковете  на  hochschulstart е до края на месеца, така че сигурно ще има и още някой  тук-таме зарадван.

Колкото до общежитие/квартира, живеете  в Германия и  едва ли сте пропуснали и този вариант, но все пак  го пускам:

https://hansekai-apartments.de/de/die-wohnungen

# 516
Здравейте!
Искам да попитам дали след завършен бакалавър по логопедия в Су, мога да продължа магистър в Германия или Австрия?
Ще ми бъде ли призната дипломата?

# 517
Да допълня още нещо- предварително запазвате час в общината и банката. Ние избрахме 9 часа община и 12 банка в един и същи ден. Не си спомням дали за общината искаха акта за раждане.
Здравейте, totony имам въпроси. Коя банка избрахте? И в банката не искаха ли идентификационен номер от общината? А общината за колко време го издава? Изобщо става ли всичко в един и същи ден дасе свърши?

# 518
  • София
D11111,  със сигурност може. Но трябва да отворите сайтовете на  желаните университети/специалности и да видите какво точно се иска за прием, какви са сроковете за кандидатстване, на какъв език се води обучението и т.н.. За много специалности приемът е отново ограничен като в бакалавърските степени, така че значение ще има и успехът от предходната образователна степен, и това какви дисциплини са изучавани, респективно не са, а са нужни.... Понеже  едва ли би станало да имате бакалавърска степен по логопедия, а  да кандистствате за магистратура  "Приложна математика". Ако и след  прочитането на условията/предпоставките за прием на желаното място имате въпроси, задавате ги по мейла на Studentenkanzlei.

ninamus,  става и в един ден.  Запазате часове  на двете места с  по-голям времеви интервал, както са направили Тотони. В  общината става бързо, та ще имате време и да се придвижите до избраната банка. Ако девойките още са тук, запазете  онлайн още отсега. Но за целта трябва да сте избрали и банката коя ще е. Аз, знаейки къде е общежитието ми като адрес, бих избрала клон на  желаната банка в относителна близост до дома. Понеже все пак там ще ми е бератерът/бератерката (съветникът тоест). Някои неща просто не стават онлайн. Примерно едната ми девойка, докато си беше  наскоро тук,  си смени телефона като устройство и  нещо омота с тан кода (токена за онлайн банкиране). Поиска да й  го пуснат на мейла/телефона - не, не може, на място трябвало. Така и не разбрах защо, при положение че доста назад във времето направиха същото със СМС.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 14:36 от Просто русалка

# 519
Ninamus, синът ми е към Дойче банк. Там е и застраховката за която писах.
Русалче, същото с телефона се случи и при сина. Проведе множество разговори, на моменти странни и абсурдни (например с финансов консултант как да увеличи доходите си, защото имал малко постъпления по сметката), идентифицира се с лична карта, инсталира приложения да го видят онлайн как изглежда... Накрая частично е оправен проблема, но пак ще чака писмата с кодовете.

# 520
Момичета, благодаря ви за бързите отговори. Девойките са в Хайделберг на подготвителен курс един месец и са настанени през airbnb. Чакаме 1 октомври за настаняване в общежитието. За 2 октомври записаха час в общината, а за 4 в Sparkasse, но чакат обаждане от служител за уточняване на мястото, на което ще трябва да ходят. Нямаше възможност да избират клон на банката.Но се притесняват да не им искат идентификационния номер, а общината да го издава по-късно, че нещо такова пишело.

# 521
При регистрацията в общината издават документ, който върши работа за банката и за университета. т.е.може даже в един и същи ден да се посетят община и банка.

# 522
  • тук-там
И моята е към Sparkasse. Но и бяха объркали фамилията, т.е. написали първото и име 2 пъти върху картата. Така че да внимават! На какъв курс са девойките? Стажът за медиците нали знаете, че е 90 дни?

# 523
И моята е към Sparkasse. Но и бяха объркали фамилията, т.е. написали първото и име 2 пъти върху картата. Така че да внимават! На какъв курс са девойките? Стажът за медиците нали знаете, че е 90 дни?
Записаха се към Internationales Studienzentrum (ISZ) в Хайделберг на подготвителен курс за 1месец с уроци по физика, химия и биология. Mtz за съжаление не успяхме да я уредим тук медичката да си кара стажа за мед. сестри, затова решихме този курс да изкара със сестра си. Но от уни Манхайм много добра организаци има за новобранците и тя вече си е подала молба за стажа/ даже я питаха в кое отделение предпочита да бъде/. Чака сега отговор. Ще ги предупредя да внимават с документите в банката.

# 524
  • София
Знае със сигурност, нали разразилият се тук спор беше точно за стажовете..
Две от моите са в Sparkasse, третата е  в  Hypovereinsbank. Голямата си поддържа и немската сметка, че към нея й е  Paypal май, а иначе е със сметка в  UBS в Швейцария. Като добавим и Револют, както и сметка в  Уникредит тук,  не знам как си помни кодове/танове...Laughing Аз, като остаряла вече, на банкомата, назависмо дали внасям или тегля, все си повтарям наум цифрите , а при  влизане  в системата за онлайн банкиране все ще си сгреша паролата...Joy

PS ninamus, проблемът не е  в това дали организацията е добра или лоша, стаж в Германия лесно се е намира (по-трудно е  после с фамулатурите, в часност с личния лекар), а  в  това да стигне времето  да се покрият всичките 90 дни до  физикума. Понеже въпросните може да са само в неучебно време, тоест през ваканциите. Като се има предвид и изискването за непрекъснатост, става още по-трудно. Затова е и съветът едни  30 дни да се изкарат тук преди старта.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 21:35 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт