Отговори
# 345
Дъщеря ми взима също подпис и печат от канцеларията. Може да опитам един път да минем без тях...

Здравейте,
Искам да споделя, че вчера синът ми получи потвърждение от KIT и официално е записан в специалност Maschinenbau. Най-сърдечно благодаря за помощта на всички, които се отзоваха и най-вече на Русалка, mileto, totony, tanitkata!  Стресът и напрежението не бяха малко, но с Вашата подкрепа се преборихме.
Благодаря още веднъж!

# 346
  • София
Franklin,  не се базирайте на предположения, пишете мейл  с конкретно питане/обадете се да питате какво не е наред, че да пратите нужното.

Отпуската на  девойката много бързо свърши, рано сутринта утре поемаме към Германия. Като  наближи стресът с Horgos-Rozske Laughing,  реших да погледна в  нета кога започва по провинции учебната година в Германия, за да си направя  сметка каква върволица от бг и турски автомобили с  немска регистрация и дечурлига в  тях ще има по магистралите. И останах  доста изненадана, всъщност -  винаги я било ясно, че  всяка провинция си е самостоятелна, но все пак.. Стартът на учебната година по места е крайно различен, в някои провинции са почнали още в  началото на  август, в  други към  средата, в  4-5  стартът е  в  близките дни и ще ни осигури много солидна компания по пътя Wink,  баварците пак са шампиони - почват на 10.09. Видях във въпросния сайт, че във всички провинции явно се очаква някакво изместване с дни от идната учебна година, та Бавария ще почва  с нас - на 15.09.
Малко късно се сещам да попитам, но все пак за "столичани  в повече" има  време днес да реагират - ако някой има нещо за отнасяне  конкретно до  Манхайм,  Аахен ( градове в близост до тях), до Базел/ Цюрих, да свирка. Ако не  веднага, то  в някой от идните уикенди ще бъде закарано изпратеното.
Русалче, ще има ли място за една китара:flushed:, че в самолета я таксуват като отделен човек със собствено място.и се чудим как да я закараме без да се изръсим яко.. Само ако има възможност...

# 347
Имам питане- 12ти клас ходиха ли децата ви на уроци по български,с цел подготовка за матурата? Синът ми твърди,че половината клас ще ходят,защото трябва да си сигурни,че ще изкарат пълно 6.  5,80 видиш ли му намалявало бала за Германия. Споделете моля

# 348
Пълно 6 е над 94 точки (или 96 не помня) - никаква гаранция няма за никого, че ще ги постигне дори и с частни уроци.  Не казвам, че е непостижим този резултат, но е много субективна оценката по БЕЛ. И да, повечето, които гонят високи оценки от матура па БЕЛ ходят на уроци. Зависи си от нагласата на ученика; за мен лично, ако седне и се подготви, с което и да е от хилядите помагала, които имат подробни разработки по изучавания материал и се научи как се пише ЛИС такива уроци са излишни.

# 349
  • Deutschland/HE
Имам питане- 12ти клас ходиха ли децата ви на уроци по български,с цел подготовка за матурата? Синът ми твърди,че половината клас ще ходят,защото трябва да си сигурни,че ще изкарат пълно 6.  5,80 видиш ли му намалявало бала за Германия. Споделете моля

Зависи какво ще кандидатства в Германия. За медицина/стоматология/фармация/психология/право  ще му трябва, сигурно и за част от техническите, но за много други няма да му трябва и оценка от 5.50 не би била фатална.

# 350
При нас точно обратното това беше първото уни което потвърди, че е приет и ни пратиха писмо да се записва и праща документи. За съжаление няма как да се случи поради липса на необходимото ниво език. Всичко което ги е попитал му отговарят в рамките на до 24 ч.
Стискам ви палци, дано всичко да е наред и с приема и с квартирата.
Приеха го и в още едно уни, но...тъжно ми е разбира се, защото най-много се натъжи младежа, но се надявам, че ще успее догодина.
Сега има все още надежди, че ще успее да се класира за група за подготвителна година.
Да видим.

Здравейте, къде кандидатствахте за подготвителна годинa
Здравейте,
подадохме в: Дармштадт (където го отхвърлиха, но ако случайно се освободи място ще ни пишат); в Карлсуе (където чака за изпит) и Вупертал (от където все още няма никакъв отговор).

В коя банка сте открили или ще откриете сметка на вашти деца за извършване на плащане по наем на жилище и каквото е необходимо друго? И какви документи носите освен документ за самоличност?
Прочетох в едно от писмата за общежития, че следва да я предоставим, но ако студентът няма такава все още?

На първа страница чета за Paysera. Може ли да има сметка в Paysera и след захранване да я представим за общежитията? Тъй като в писмото пише сметка в банка в ЕС с евро валута.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 08:33 от Gigi

# 351
  • Пловдив
Gigi, без да съм експерт, споделям своя опит - за общежитието искат банкова сметка, от която да правят директен дебит на падежното число на наема. Обикновено това е възможно от немска сметка. Нямам опит с Paysera и др. подобни платежни системи. От администрацията на общежитията са напълно наясно, че чуждестранните студенти няма как да предоставят немска банкова сметка, тъй като за нейното откриване се изисква адресна регистрация в Германия. Затова, когато получихме офертата за стая в общежитие (говоря за Кьолн), изрично беше посочено, че плащането на първия наем може да бъде извършено с банков трансфер. След датата на нанасяне бяха дали 15-дневен срок, в който да предоставим IBAN за директен дебит на дължимия депозит и месечен наем. Срокът е достатъчен, за да се направи адресната регистрация и да се открие банкова сметка. И така си тръгнаха нещата.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 17:54 от ~ SunShine ~

# 352
  • Deutschland/HE
Да си избере банка, която има банкомат на близко. Volksbank, Sparkasse, Комерсбанк обичайно са най-разпространени. Ще му искат адресната регистрация, лична карта и за да го освободят от такси удостоверение, че е студент. Може да му искат и акт за раждане.

# 353
Да допълня още нещо- предварително запазвате час в общината и банката. Ние избрахме 9 часа община и 12 банка в един и същи ден. Не си спомням дали за общината искаха акта за раждане.

# 354
Franklin,  не се базирайте на предположения, пишете мейл  с конкретно питане/обадете се да питате какво не е наред, че да пратите нужното.

Отпуската на  девойката много бързо свърши, рано сутринта утре поемаме към Германия. Като  наближи стресът с Horgos-Rozske Laughing,  реших да погледна в  нета кога започва по провинции учебната година в Германия, за да си направя  сметка каква върволица от бг и турски автомобили с  немска регистрация и дечурлига в  тях ще има по магистралите. И останах  доста изненадана, всъщност -  винаги я било ясно, че  всяка провинция си е самостоятелна, но все пак.. Стартът на учебната година по места е крайно различен, в някои провинции са почнали още в  началото на  август, в  други към  средата, в  4-5  стартът е  в  близките дни и ще ни осигури много солидна компания по пътя Wink,  баварците пак са шампиони - почват на 10.09. Видях във въпросния сайт, че във всички провинции явно се очаква някакво изместване с дни от идната учебна година, та Бавария ще почва  с нас - на 15.09.
Малко късно се сещам да попитам, но все пак за "столичани  в повече" има  време днес да реагират - ако някой има нещо за отнасяне  конкретно до  Манхайм,  Аахен ( градове в близост до тях), до Базел/ Цюрих, да свирка. Ако не  веднага, то  в някой от идните уикенди ще бъде закарано изпратеното.
Русалка, благодаря за отговора! Консултантът вече писа на TUM, но отговориха, че ще отговорят в срок от 7 работни дни. Ще почакаме малко и ще се обадим, ако няма отговор. Много странно изискване предвид на това, че има вече записани кандидати, които са изпратили документа по същия начин.

# 355
А, и още - направете си Haftpflichversicherung (Русалчето да ме поправи, ако греша правописа) - т.нар. гражданска отговорност.

# 356
  • София
Пфу,
Скрит текст:
натоварихме я  накрая  тая кола от -до... Докато правехме непрестанни рокади, се сетих за един  филм с една дебела героиня, Тлъстуша,  която се жалваше, че  воланът се опира (направо се впива) в шкембето й. Мъжът, май беше Еди Мърфи,  й каза, че просто колата се е свила след  силните валежи. Та и ние така... Хем Тлъстуша в  мое лице ще е  вътре, хем щом не е валяло,  сигурно се  е свила колата от жегите, понеже  все  нещо не побирахме. Ама математическата мисъл помогна, пренередихме пъзела при свалени задни седалки и събрахме   и 4 зимни гуми, и два големи куфара, и раниците ни, и поръчките на другите две девойки, че и китарата на бъдещата аахенка на Звездица..  Heart

Тотони, така се пише Simple Smile Ама истината е, че доста малко бг  деца си правят тази застраховка. А реално не е голяма сума.

За ДЗИ БЕЛ Колибри  е казала - ако става дума за мед. специалности, не е лошо ходенето на уроци/курс. Да, гаранция пак няма, нещата са субективни, но при този стрес, че гониш почти или максимална диплома, че ще ходиш може би и на ТМS  един или два пъти, школата  дава някаква доза спокойствие,  конкретно за това, че запознат с изискванията човек ти проверява/оценява ЛИС или есето. За всички други специалности  според мен е ненужно. За повечето с квоти има опция човек да погледне така наречените NC Werte  при приема   предишната година и да разбере с какъв успех/бал е  бил последният приет.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 23:37 от Просто русалка

# 357
  • Добрич
Бихте ли ми казали студентите в чужбина имат ли право на изключения от Политиката за справедливо ползване на ЕС за мобилните оператори или и те след три месеца в странство получават високи сметки, като всички останали?

# 358
  • София
Бихте ли ми казали студентите в чужбина имат ли право на изключения от Политиката за справедливо ползване на ЕС за мобилните оператори или и те след три месеца в странство получават високи сметки, като всички останали?

второто, уви

# 359
А може ли уточнение за второто: какво означава “високи сметки като останалите” … Русалче, а ти с твоята добра душа ни предлагаше да пренасяш багажи; аз нямам китара, ама ако ти се бях тропосала с два куфара пред блока …😇 ?
Лек път и бързо придвижване!

Общи условия

Активация на акаунт