Отговори
# 360
Така, малко инфо от мен за пътуващите! В момента се прибираме от Германия. Окончателно приключихме с терзанията по настаняването. Студентът е настанен и готов за новото предизвикателство. 🤗
Но по същество!
Пътувахме в събота и неделя, няма да ви лъжа беше ад. Мъка по границите, ремонти, задръствания, 2 катастрофи. Чакане и късане на нерви. Успяхме накрая, но тежко пътуване. В момента сме в Унгария. Потока към БГ е чудесен, но от сутринта в обратна посока към Германия отново беше страшно натоварено.
На места имаше километрични опашки от едва пъплещи коли.
Успех и лек път пожелавам все пак! 🍀

# 361
  • Добрич
А може ли уточнение за второто: какво означава “високи сметки като останалите” …

ЕС има въведена Политика за справедливо ползване. Когато си три месеца извън държавата, чийто номер ползваш (операторът те засича автоматично) и първо получаваш предупредително съобщение, а след две седмици независимо от абонаментния план започват да те таксуват на мин за разговори и на МВ за Интернет. И се получават разкошни сметки за мобилните оператори!...

# 362
Политиката за справедливо ползване май не е на 3 месеца, а на някакво потребление. През зимата дъщеря ми получи смс, че е надвишила ползването, беше на третия месец. Доплащахме съвсем малко, някакви мобилни данни, но от порядъка на 5-10 лева на месец. След това се прибра в България за 1,5 месеца и отново й възобновиха роуминга. Стоя в Германия от април до началото на август и през това време си имаше роуминг, не е получавала смс. Просто през това време се беше научила да е по-пестелива с мобилните данни, тя разговори така или иначе почти няма. Мисля, че гледат потреблението в ЕС да не надвишава много обичайното такова в България.

# 363
  • тук-там
Ние направихме сметка, че ни устройва да плащаме надценката, отколкото да има още една карта. Засега.

# 364
  • Добрич
Преди години питах, но не за студент. От Yettel ми бяха обяснили, че системата те засича автоматично дали си в страната и тази политика се прилага, когато за последните три месеца повече от половината време (или потребление) си бил в чужбина. Таксата за разговори е по-висока, когато ти набираш и по-ниска, ако друг те набира. Тогава бях проверявала цените за входящи и изходящи разговори. Доста по-икономично е (за номера в чужбина) да отхвърлим обаждането и ние да наберем номера, който е извън България. Най-изгодно излиза комуникация чрез приложенията през wi-fi.
Когато си в България, плащаш по абонаментния си план.

Надявах се, че за студентите тази политика има толеранс и затова попитах.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 09:48 от Вела

# 365
Ние също като mtz преценихме, че дори с доплащане е по-изгодно от още една карта, на която ще й ползва само мобилни данни. Още повече  че за да има достатъчно данни, таксата ще е висока.

# 366
Синът ми е с немски номер (Отело имат студентски тарифи). В неговото общежитие интернетът е ограничен (70ГБ), ако не си изключи рутера "цъка" МБ. Сметнете си потреблението и преценете.

# 367
  • София
С голям късмет сме ние. Не се сдържах да се похваля с най-бързото  в историята минаване през Хоргош, на двата пункта общо 35 мин. Тръгнахме сутринта в 5, вече сме  в средата на Унгария. Simple Smile

# 368
Това е защото всички дружно гласно и негласно ти го пожелахме!!

# 369
  • столицата
Това е защото всички дружно гласно и негласно ти го пожелахме!!
Самата истина.
А моята кола днес сутринта отказа да запали. Добре, че пътуването ми не е супер наложително /за градинско парти на вила е/, а и се намери кой да ме закара. И, Русалче, по този повод пак се сетих за вас и  ви пожелах безаварийно.

# 370
  • София
Моля някой да сподели как става регистрацията в общината в Аахен?
При настаняването ще получим документа,с който трябва да направим вписването в общината,но в онлайн платформата на общината не мога са запазя час.Няма часове преди края на ноември,което е повече от двуседмични срок,в който трябва да се впишем.
Нещо се обърках.
Също така идея къде евтино на място можем да купим легло и матрак.Гледам има Юск в града…
На 20ти септември трябва да сме в Аахен за ключовете

# 371
  • София
Ikea Heerlen, Poco Aachen, second hand..Това за легло и матрак.

Благодаря за позитивната енергия, вече сме в Австрия, където ще преспим. И утре сутринта   - последната отсечка..

# 372
С голям късмет сме ние. Не се сдържах да се похваля с най-бързото  в историята минаване през Хоргош, на двата пункта общо 35 мин. Тръгнахме сутринта в 5, вече сме  в средата на Унгария. Simple Smile
Респект!!!

# 373
Евтини и хубави матраци има и в онлайн магазина на Кауфланд

# 374
В медиите попаднах на статия за енергийните помощи: "В Австрия се изплащат по 500 евро като компенсация заради високите цени на ток и газ, както и високата инфлация. Сумата се дава под формата на ваучери. "Условието да получиш този бонус е да си регистриран в общината на главно местоживеене за минимум 6 месеца". Дали децата успяват да се възползват от бонуса?

Общи условия

Активация на акаунт