Отговори
# 375
Успех на пътуващите! Леко и безаварийно минаване на границите!

Ние все още се борим с настаняването.
На девойката тази седмица й е последна работна, на мама също.
Искаше ми се да отидем заедно някъде за няколко дни....обаче още не съм го  измислила....
Споделете опит, защото се опитвам да се държа, но сърцето ме боли....Как преодоляхте това, че изпращате децата си на хиляди километри от родината....? И там какво?
Не мога да си намеря място....опитвам се да не мисля, но пък си изживявам драма....

# 376
По въпроса със заминаването на децата ни аз разсъждавам, че сега са млади- да се предизвикват и пробват да видят какво е- а не да живеят с мисълта, че са пропуснали нещо. Ще създадат нови приятелства, ще научат толкова много неща включително увереност и самостоятелност. На нас родителите няма как да не ни липсват- но добрия родител дава крила на децата си, като дойде момента да полетят сами. И все пак групата е за Германия и Австрия- отиват на 1-2 часа полет със самолет- които са лесно преодолими в днешния глобален свят. Предстоят им вълнуващи моменти в които ние ще сме подкрепящи и ще ги очакваме да се завръщат с радост и нетърпение.

# 377
По въпроса със заминаването на децата ни аз разсъждавам, че сега са млади- да се предизвикват и пробват да видят какво е- а не да живеят с мисълта, че са пропуснали нещо. Ще създадат нови приятелства, ще научат толкова много неща включително увереност и самостоятелност. На нас родителите няма как да не ни липсват- но добрия родител дава крила на децата си, като дойде момента да полетят сами. И все пак групата е за Германия и Австрия- отиват на 1-2 часа полет със самолет- които са лесно преодолими в днешния глобален свят. Предстоят им вълнуващи моменти в които ние ще сме подкрепящи и ще ги очакваме да се завръщат с радост и нетърпение.

Много ти благодаря,Корнелия, за успокоителните думи! Направо са балсам за душата ми!
Да са живи и здрави! Да преследват целите си и да сбъдват мечтите си!
Най-вече да са щастливи и Бог да ги пази!

# 378
А, и още - направете си Haftpflichversicherung (Русалчето да ме поправи, ако греша правописа) - т.нар. гражданска отговорност.

Бихте ли споделили, за какво точно използвате застраховката Haftpflichversicherung? Може ли да се ползва за евентуални щети в общежитието, имайки предвид, че Гражданската отговорност покрива имуществени или неимуществени вреди на трети лица?Thinking

# 379
Моля някой да сподели как става регистрацията в общината в Аахен?
При настаняването ще получим документа,с който трябва да направим вписването в общината,но в онлайн платформата на общината не мога са запазя час.Няма часове преди края на ноември,което е повече от двуседмични срок,в който трябва да се впишем.

Проверявайте всеки ден на платформата на общината. Освобождават се часове (обикновено сутрин), тъй като много хора си взимат по няколко часа за всеки случай и ги анулират впоследствие. Преди малко проверих и имаше четири свободни часа за сряда 28/8 в офиса на гарата. Освободените часове са обикновено за след 2-3-4 дни.
Когато си вземете час, Ви изпращат потвърждение по имейла с QR-code, който трябва да сканирате, когато отидете на място. Така разбират, че сте там и чакате, иначе може да си чакате цял ден и никой да не Ви извика.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 15:03 от Christeli

# 380
Анелия за застраховката гражданска отговорност- някои частни общежития задължават наемателите си да сключат такава застраховка. Тя е за нанасяне щети на трети лица - например ако оставиш включен котлона и нещо се случи в общежитието или ако неправилно пресичаш улицата и заради теб стане катастрофа или ако караш ски и бутнеш някоя баба на пистата - поне аз така съм разбрала, дано не ви объркам нещо.

# 381
Точно както я описва Корнелия. Задължително проверете дали включва загуба на ключ. Ключовете от общежитията са специални и много скъпи. Самата застраховка е около 18Е за 6 месеца.
Допълвам. При записване в общината питат дали сте религиозни, при положителен отговор плащате допълнителен данък.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 16:26 от totony

# 382
Точно както я описва Корнелия. Задължително проверете дали включва загуба на ключ. Ключовете от общежитията са специални и много скъпи. Самата застраховка е около 18Е за 6 месеца.
Допълвам. При записване в общината питат дали сте религиозни, при положителен отговор плащате допълнителен данък.

Много благодаря за отговорите и на двете! Много полезно!

# 383
  • столицата
Имат ли право да задават такива въпроси? Това е чувствителна информация по Регламента за личните данни.

# 384
  • Варна
Този въпрос и отговор съответно е много важен. Ако си католик плащаш допълнителен данък

# 385
  • Deutschland/HE
Също и евангелистите. Ако кажеш, че си ортодокс не плащаш.

# 386
  • София, Манастирски ливади
Здравейте, от много години не бях влизала във форума. Трябваше ми малко време да се ориентирам - толкова е преобрзен Open Mouth
Важното е, че бързо открих темата, но бях инструктирана да търся Русалка Laughing и нейния труд! Вие сте безценна с помощта и отговорността, с която подхождате. Браво! Hands Wave
И така...от скоро чета тук, подцених времето в което да се информирам. А с бг-мама буквално отгледах дъщеря си - за всичко питах, четях и се доверявах тук. Сега почти 19 години по-късно тя е студентка в FAU, Нюрнберг и ме е яд, че не проверих именно тук, както правех някога People No Good
И сега проблемът - търсим квартира. Разбирам (с изненада!), че брокерите там не могат да ти търсят жилище под наем. Повечето от вас вероятно знаят, но аз май много съм подценила нещата.
Пишем и двете с нея на обяви, но никой не отговаря или връщат автоматично съобщение с форма за попълване, в която задължителните полета не отговарят на нашата действителност и съответно не можем да се запишем за оглед. Дали сме заявка за частно общежитие, но не можем да разчитаме, а и определено предпочитаме апратамент с 1 или 2 спални, за да ходим с баща й и сестра й при нея.
Споделете как намирате квартира, къде гледате обявите, къде бъркам и какво пропускам?

# 387
Дами, подвела съм ви с цената на застраховката - 6Е на месец е.
Евето, първоначално намерете жилище за студентката, съмнявам се да успеете да наемете такова, каквото описвате без шуфа. По-важното е тя да има покрив над главата.

# 388
Да, така е. Имаше го този въпрос в някакъв формуляр. Не са питали очи в очи. Четете внимателно какво ви питат и какво подписвате.
А след регистрацията в общината получавате документ за плащане на друг интересен данък "Радио и телевизия " 😅. По-мъдрите от нас сигурно помнят, че и в България имаше такава такса едно време

# 389
  • столицата
И в Австрия има. ГИС май  се наричаше. Поне живеещите в общежития са освободени от него.

Общи условия

Активация на акаунт