Отговори
# 390
  • София
В Германия  се  плаща  и от студенти. Зависи само дали са в самостоятелно жилище или във WG. В първия  случай  си плащат целия данък, във втория си разпределят сумата.
Eveto:
1).  https://www.i-live-nuernberg.de/
2).
3). https://www.staytoo.de/studentenapartments-nuernberg/
4). https://www.smartments-student.de/en/locations/nuremberg-lenaustrasse
Това са по-скъпи варианти. Само Палменхоф е близо  ценово до общежитията  на Studentenwerk. Дъщеря ми  в даден момент живя там  и е ОК.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 11:04 от Просто русалка

# 391
  • Варна
Може ли актуални мейли на АОК? Някой , който е свършил работата. Синът сменя специалност и минава отново цялата процедура по кандидатстване . С мейлите от миналата година не става

# 392
Влиза в сайта и попълва АОК формата; при мен не стана с мейл. След попълнен онлайн формуляр отговарят веднага.
Русалче, благодаря за линковете; днес ще звънят с батко си на службата по настаняване по телефона; ако ги отрежат почваме и ние линковете подред на номерата. Ако не успеят дистанционно, след средата на септември отиват да търсят двамата на място… дано да не стигаме дотам! От Палменхов никакъв отговор -веднага им писах, като ми го прати.

# 393
  • София
Проблемното при Палменхоф е, че  хаусмайстерът е мързелив на макс...Номерът е човек да се добере  до групата. Там има известия кой си търси съквартирант и от какъв пол. А дъщеря ми отдавна не е в тази група, уви.

# 394
Може ли да кажете защо повече деца се явяват на ДАФ, а не на Гьоте сертификат? Върти ми се в главата, че на едно изложение бяха споделили, че Гьоте е по-лесен или бъркам? Унитата в Германия не го признават?
За Виена вчера специално се рових и го признават.
На подготовка за ДАФ е удачно да се ходи след минато С1 нали така?

# 395
  • София
Дъждец, признават и на Гьоте, но на сайта на всяко уни трябва да видиш кой точно на Гьоте.При ДаФ няма колебания кой точно и  дали го признават,  защото е един, та ето още една причина  да е предпочитан освен официалната, че е по-лесен.

# 396
И в Австрия има. ГИС май  се наричаше. Поне живеещите в общежития са освободени от него.

точно така, плащат тези, които са на квартира. Дори да нямат телевизор.
но ако са студенти без доход имали право да ъплайват за освобождаване. Което за щерката не важи,  понеже тя и работи. Така че прецакана история.

# 397
  • Добрич
Тази такса е възможно да я плаща и хазяина. Знам за такива случаи.

# 398
  • София, Манастирски ливади
Дами, много ви благодаря за бързия отговор Hands Pray
Русалче, всичките ти линкове са оползотворени качествено. Всичко е разгледано и сме писали, където сме имали интерес. Много ти благодаря Yellow Heart
Ние сме в Нюрнберг в момента и ровим, гледаме. Засега нищо конкретно не сме харесали, но има избор, не е толкова зле. Обяви излизат абсолютно всеки ден.
Определено за частните общежития имаме шансове, приеха я и това си е вариант все пак. Продължаваме да ходим по огледи, за съжаление са само по 2-3 на ден.
Пуснали сме запитвания на над 60 апартамента. Лошо впечатление ми прави, че голяма част не отговарят, не си вдигат телефоните, а днес даже не дойдоха на огледа да ни покажат жилището Rage
Засега сме тук до утре и дано намерим нещо по-бързо, че да ми олекне.
Ще пиша пак тези дни!

# 399
Благодаря, Русалка!
Значи съм запомнила грешно, че Гьоте е по-лесен. Не знаех също, че има и различни видове.

# 400
  • София
Дъждец, аз неслучайно написах според официалната версия...Иначе е субективно кой е по-лесен.
 Остава си обаче непроменен фактът, че трябва много добре да се гледа конкретното уни/специалност какво иска. От колко години се ровя и въпреки това сега, при случайния ми избор на ТУМ за пример, останах изненадана по един параграф. Допускат до следване за бакалавър (изключение е само специалността aerospace на английски, в която се иска за начало ниско ниво по немски) със следните сертификати:

DSH2 -това може да се държи  само в Германия

DSD2 -това е сертификатът, който получават завършващите немски гимназии при успешно взети 4 елемента с точки за С1.Ето тук дойде изненадата ми, допускат се  в ТУМ минимум 4 пъти В2...После ще погледна пак, че ми се струва направо нереално, все едно това е най-трудният изпит сред всички..А не е.

TELC C1 -  този се спряга за доста гаден..

DaF -  дежурното изискване за мин 4х4, което се счита за равносилно на С1

Goethe C2 GDS- ето това имах предвид. Гьоте предлагат и изпит за С1, но явно в конкретния университет ( и не само) не се признава въпросният, което е странно конкретно на фона на 4 пъти В2 на DSD

ÖSD2 - тук не се учудвам, понеже австрийските наистина се водят по-лесни и не навсякъде в Германия ги признават, та затова явно искат С2, а не С1.

Диплома за средно от лайстунг

IB диплома с немски

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 09:30 от Просто русалка

# 401
  • София
Goethe C2 GDS- ето това имах предвид. Гьоте предлагат и изпит за С1, но явно в конкретния университет ( и не само) не се признава въпросният, което е странно конкретно на фона на 4 пъти В2 на DSD
Явно сертификатът на Гьоте е девалвирал. Преди година на едно изложение ни казаха, че за германските университети е по-добре да не подготвяме сертификат на Гьоте, защото повечето университети искат ниво С2 на него. Дъщеря ми се насочи към DaF, тъй като не е в ЕГ.

# 402
  • София
Защо да е девалвирал..Нали  точно това написах и за сегашния момент - искат С2, а С1 не признават.Нищо изненадващо и ново няма  спрямо преди в изискванията за всички сертификати с изключение на DSD2 с тези 4хВ2. Ще рече човек, че там правят компромис, защото изпитът е най-сложен сред всичките .Ами не е.Много странно, понеже не знам за други унита, допускащи това - единици са тези, които преглъщат само един елемент с В2..Вярно, че пише, че това са минимално изискваните нива и човек е добре да надгражда, но си остава фактът, че все пак приемат на входа с такъв резултат..А той е определено нисък предвид това  какви точки се дава В2.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 11:08 от Просто русалка

# 403
  • София
Защо да е девалвирал..Нали  точно това написах и за сегашния момент - искат С2, а С1 не признават.
Именно това казвам, че Гьоте С2 се приравнява, де факто, на 4 пъти В2 на DSD - двата сертификата са доказателство за владеене на език и вход на едни и същ университет. Би трябвало да приемат поне Гьоте С1, но не.

# 404
  • София
Така е само в ТУМ обаче.Никъде другаде до момента не съм срещала  допускане до следване с 4 пъти В2.

Общи условия

Активация на акаунт