Отговори
# 330
Ние го дадохме принтиран от профила на студента на агенцията за преводи и после в НАП.

Много, много благодаря! 🤗 Значи в случая, всеки семестър сваляне, принтиране, превод и носим в НАП. 🍀

Точно!

# 331
  • На планетата Земя
Дъщеря ми взима също подпис и печат от канцеларията. Може да опитам един път да минем без тях...

# 332
Моята е във WU и бланката им изглежда даже странна - един и същ текст напечатан на три сегмента един под друг на един лист, сякаш за да си го режеш на три еднакви парчета. Генерира се електронно веднага каъо си плати семестриалната такса. Тя ми го праща по мейл, аз го пращам по мейл на преводаческата агенция. Те го превеждат и прикачат превода към разпечатка на този лист, все така несериозно изглеждащ, с три еднакви сегмента. До сега съм нямала проблеми в нап именно с това. Но пък един път ми искат пълномощно и негово копие, друг път не ми искат.

# 333
  • София
Това със сегментите го има и другаде,  даже за  Ерланген-Нюрнберг бяха някога  4. Няма никакъв проблем. Със сегменти , да, ама пък имаше линк, който  ако нашите  си правеха труда да наберат,  щяха да виждат (при това на английски) без нужда от превод статуса на студента в реално време - записан,  образователна степен,  семестър, специалност, име, матрикелнумер...

# 334
  • столицата
Да, удостоверението на WU и на мен ми изглеждаше много неофициално и очаквах проблеми, но до сега не сме имали такива. Моето днес беше на профилактичен очен преглед и лекарят й казал, че има неплатена здравна вноска за 2.2023г. Та сега се чудя откъде да я подхвана проверката. Убедена съм, че я платих накуп с още няколко предходни вноски, а наред с това се оказа, че във WU семестърът също е от февруари. Та на две основания е платена и накрая статус "неплатена" точно за тази вноска.

# 335
  • На планетата Земя
galimar, може пък това препокриване да е проблемът. Иди им на крак и обясни, ще коригират.

# 336
  • столицата
Това и ще направя, но не специално. Когато  студентката се запише за следващия семестър и преведем удостоверението, ще ги съчетая двете задачки с едно ходене.

# 337
Здравейте,
предстои ни записване за входущ тест за подготвителна година и чета следното:
Sie müssen bis spätestens zur Einschreibung (wenige Tage nach dem Aufnahmetest) ein gültiges Studienvisum haben.
(Трябва да имате валидна учебна виза най-късно до ......)
Това за всички желаещи да се явят на теста/курса и т.н. ли е или само за тези извън ЕС, тъй като не виждам да е уточнено. Та нашите деца нужна ли е такава виза?
За първи път срещам това така общо уточнение иначе при кандидатстването това е валидно само за студентите извън ЕС (доколкото помня, може и да бъркам).

# 338
  • столицата
Извън ЕС

# 339
Здравейте, тези от вас които търсят настаняване във WG-та, как удостоверяване платежоспособност.
Ние още чакаме потвърждение от KIT. Заради забавянето, синът ми изпусна общежитие от HaDiKo и понеже късно се регистрира в Studienwerk Karlsrue, не можем да разчитаме на оферта от там. Та сега усърдно проучваме другите варианти за настаняване. Някой има ли опит и как процедираме. Благодаря за всяка информация. Безценни сте.

P.s. Да си помрънкам малко и да се оплача от KIT - останаха последният  университет, от който чакаме потвърждение.   TUM, Stuttgart пратиха, нo за нас KIT е приоритет. Писахме и звъняхме, но.....Моля имайте търпение. А това ужасно обърква всички следващи действия. Той се е записал за предварителни курсове от септември, а още не в сигурен къде ще учи.
Това забавяне доста развали добрите ми впечатления от уни-то.

При нас точно обратното това беше първото уни което потвърди, че е приет и ни пратиха писмо да се записва и праща документи. За съжаление няма как да се случи поради липса на необходимото ниво език. Всичко което ги е попитал му отговарят в рамките на до 24 ч.
Стискам ви палци, дано всичко да е наред и с приема и с квартирата.

Приеха го и в още едно уни, но...тъжно ми е разбира се, защото най-много се натъжи младежа, но се надявам, че ще успее догодина.
Сега има все още надежди, че ще успее да се класира за група за подготвителна година.
Да видим.

Здравейте, къде кандидатствахте за подготвителна годинa

# 340
Аз също давам удостоверението за превод само разпечатано, без печат. В НАП представям пълномощно без нотариална заверка.

# 341
Аз също давам удостоверението за превод само разпечатано, без печат. В НАП представям пълномощно без нотариална заверка.

Връщали са ме и заради двете от НАП - Вн. На пълномощното са ми искали копие с написано на ръка че е копирано от оригинал. Зависи от служителя, компетенциите и настроението му.

# 342
Здравейте,
Синът ми е приет в TUM Информатика. За записването изпратихме по куриер заверено от немско посолство копие на дипломата на български език с апостил, заверка от външно министерство и превод на немски език. След получаване на документа в Германия получихме съобщение, че за Hochschulzugangsberechtigung липсва заверено копие на документа на оригиналния език - Das Dokument im Originalsprache fehlt. Bitte reichen Sie eine beglaubigte Kopie ein.
Получавали ли сте подобно съобщение? Предположението ми е, че причината може да е, че апостилът, който на практика е заверката на копието на дипломата на български език, не е в оригинал, а е копие с превод на немски, което е заверено от немско посолство. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, може ли да сподели какъв документ трябва да се изпрати?

# 343
  • София
Franklin,  не се базирайте на предположения, пишете мейл  с конкретно питане/обадете се да питате какво не е наред, че да пратите нужното.

Отпуската на  девойката много бързо свърши, рано сутринта утре поемаме към Германия. Като  наближи стресът с Horgos-Rozske Laughing,  реших да погледна в  нета кога започва по провинции учебната година в Германия, за да си направя  сметка каква върволица от бг и турски автомобили с  немска регистрация и дечурлига в  тях ще има по магистралите. И останах  доста изненадана, всъщност -  винаги я било ясно, че  всяка провинция си е самостоятелна, но все пак.. Стартът на учебната година по места е крайно различен, в някои провинции са почнали още в  началото на  август, в  други към  средата, в  4-5  стартът е  в  близките дни и ще ни осигури много солидна компания по пътя Wink,  баварците пак са шампиони - почват на 10.09. Видях във въпросния сайт, че във всички провинции явно се очаква някакво изместване с дни от идната учебна година, та Бавария ще почва  с нас - на 15.09.
Малко късно се сещам да попитам, но все пак за "столичани  в повече" има  време днес да реагират - ако някой има нещо за отнасяне  конкретно до  Манхайм,  Аахен ( градове в близост до тях), до Базел/ Цюрих, да свирка. Ако не  веднага, то  в някой от идните уикенди ще бъде закарано изпратеното.

# 344
Русалка, не знам защо си го причинявате. Миналия уикенд наши привтели изкараха 8 часа на този пункт за да влязат в Унгария. Хърватска- Словения е в пъти повече за предпочитане. По бърз, по спокоен, по красив. След два пъти през Унгария се зарекохме никога повече да не   потретим.

Общи условия

Активация на акаунт