Отговори
# 315
  • Варна
Скрит текст:
Здравейте, тези от вас които търсят настаняване във WG-та, как удостоверяване платежоспособност.
Ние още чакаме потвърждение от KIT. Заради забавянето, синът ми изпусна общежитие от HaDiKo и понеже късно се регистрира в Studienwerk Karlsrue, не можем да разчитаме на оферта от там. Та сега усърдно проучваме другите варианти за настаняване. Някой има ли опит и как процедираме. Благодаря за всяка информация. Безценни сте.

P.s. Да си помрънкам малко и да се оплача от KIT - останаха последният  университет, от който чакаме потвърждение.   TUM, Stuttgart пратиха, нo за нас KIT е приоритет. Писахме и звъняхме, но.....Моля имайте търпение. А това ужасно обърква всички следващи действия. Той се е записал за предварителни курсове от септември, а още не в сигурен къде ще учи.
Това забавяне доста развали добрите ми впечатления от уни-то.

При нас точно обратното това беше първото уни което потвърди, че е приет и ни пратиха писмо да се записва и праща документи. За съжаление няма как да се случи поради липса на необходимото ниво език. Всичко което ги е попитал му отговарят в рамките на до 24 ч.
Стискам ви палци, дано всичко да е наред и с приема и с квартирата.

Приеха го и в още едно уни, но...тъжно ми е разбира се, защото най-много се натъжи младежа, но се надявам, че ще успее догодина.
Сега има все още надежди, че ще успее да се класира за група за подготвителна година.
Да видим.
Извинявам се, че се намесвам в темата (макар сина ми да учи в Австрия), но как така е кандидатствал и даже е приет БЕЗ ниво на езика? Изискаванията за нивото на език не ги ли пишеше и сканиран документ не се ли качва при подаване на документите? Миналата година така и не стигна до кандидатстване в Германия, но подава документи и в Холандия и в Австрия и на двете места беше по един и същ начин...

# 316
  • София
Ние ще си настаняваме младежа тези дни и ще пътуваме до Германия. За маршрут винаги сме пътували Румъния, Унгария, Австрия, Германия. Избягваме Сърбия умишлено - винаги е натоварено там пък и сърбите на моменти не са ок.
Два пъти сме ходили до Германия и двата пъти през Сърбия. Магистралата е платена, но затова пък спокойна и се пътува екстра.
Сега пак ходихме до Белград и пак така. Почти никакво движение.

# 317
  • София
Ние ще си настаняваме младежа тези дни и ще пътуваме до Германия. За маршрут винаги сме пътували Румъния, Унгария, Австрия, Германия. Избягваме Сърбия умишлено - винаги е натоварено там пък и сърбите на моменти не са ок.
Два пъти сме ходили до Германия и двата пъти през Сърбия. Магистралата е платена, но затова пък спокойна и се пътува екстра.
Сега пак ходихме до Белград и пак така. Почти никакво движение.
+1  За последните две години 3 или 4 пъти  (загубих им вече дирята) дъщеря ми отива и се връща от Германия с кола. И тъй като в повечето случаи съм била с нея,  установих, че магистралите в Сърбия са винаги по-скоро празни, винаги добре осветени нощем, с  достатъчно  спирки за почивка при желание. А че са  платени, няма проблем,  в останалите държави пък има винетки (Унгария и  Австрия).  Германия  е единствената страна по коментираното трасе без винетки/такси, бях чела някъде, че  средствата за поддръжка на пътната инфраструктура са калкулирани в цената на горивата. Както и единствената с магистрали (не всички) без ограничения на скоростта. Последното първоначално  много ме стряскаше..

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 15:55 от Просто русалка

# 318
Честито на приетите в общежития! Дано повлечете крак скоро и за останалите! Ние чакаме (така ни казаха 😁), но не знам кога трябва да преминем във фаза “търсене”…🤷♀

# 319
@k_savova в Германия се допуска при кандидатсване да си с ниво В2, но ако те приемат, при записване трябва да удостовериш С1 (DaF 4x4, на много малко места допускат една 3ка да се компенсира от 5ца)

# 320
k_savova, вече отговориха на въпроса ви и няма да се повтарям, но само да допълня, че кандидатства, тъй като трябваше да отбележи, че иска подготвителни курсове/година. Иначе и аз това се зачудих когато получи положителен отговор, при условие, че беше качили сертификата. Има деца, които да чакат резултати към момента на кандидатстване и нямат сертификата.

Имам и въпрос, към запознатите с обществения транспорта в Карлсруе, до колко часа е?
Виждам, че има полет който пристига късно вечер и дали ще може да се придвижим към мястото за настаняване, понеже летището е на около 35 км. от центъра.

# 321
  • Deutschland/HE
Дава ми, че има в 23.50 автобус, а след това връзка с автобус до Карлсруе.

# 322
Момичета, за Сърбия визирам граничните пунктове. Винаги е било ужасно и натоварено. Може би сме попадали в час пик знам ли...явно сме от каръците 😃 иначе, да пътя си е
ок. Относно цените такси-винитки си е все тая, няма фрапираща разлика.

# 323
  • София
Момичета, за Сърбия визирам граничните пунктове. Винаги е било ужасно и натоварено. Може би сме попадали в час пик знам ли...явно сме от каръците 😃 иначе, да пътя си е
Да, сръбско-унгарската граница е  гадно преживяване  в повечето случаи  с това чакане.  Но аз пък познавам  хора, които негативно се изказват за минаване през  Румъния - красиво по пътя било, да, но  често проблемно  с румънските катаджии...

# 324
Да, сръбско-унгарската граница е  гадно преживяване  в повечето случаи  с това чакане.  Но аз пък познавам  хора, които негативно се изказват за минаване през  Румъния - красиво по пътя било, да, но  често проблемно  с румънските катаджии...

От личен опит, никога не са ни спирали и не сме имали проблеми, дори нямам и спомен да сме виждали катаджий. Живяхме няколко години в Германия и все от там пътувахме с 2-3 проби през Сърбия само. На едно пътуване, спукахме гума в едно село и няколко човека ни се притекоха на помощ веднага. Бяха дружелюбни и наистина помогнаха. Останах много приятно изненадана, защото и ние се бяхме наслушали на какво ли не за Румъния. Спирали сме и за почивка. Въпрос на избор
от къде да се пътува, важно е всеки да пътува добре и да стигне там за където е тръгнал! 🤗

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 15:29 от walantana

# 325
Здравейте, рядко пиша в тази тема и за щастие получих ценни съвети  при кандидатстването, за което благодаря! Дъщеря ми е приета във Виенския университет и удряме на камък с намирането на жилище. В едно от общежитията е в листата за чакащи, като същевременно усилено търси квартира. Не съм очаквала, че толкова трудно ще бъде настаняването във Виена. Моля, ако имате приети деца във Виена, да споделите вашия опит.

# 326
Здравейте, отдавна не бях писала във форума! Но ето че от октомври ще имам студентка в Хайделберг, първоначално за подготвителна езикова година, а после ще видим Simple Smile
Засега нямаме положителен отговор за общежитие, наели сме едно airbnb дългосрочно, ако имате някакви съвети как и къде да търсим настаняване, ще съм много благодарна! Както и каквито и да е конкретни съвети и препоръки за Хайделберг Simple Smile
А аз се връщам назад в темите, да чета поред…някак много бързо минаха гимназиалните години и бая информация сте събрали. Благодаря!

# 327
Здравейте! Имам един бърз въпрос, относно документа за удостоверяване на записан студент, който носим в НАП за здравното осигуряване. Може би някъде има информация тук, но не я намирам.
Става въпрос, че конкретния документ го има на профила на студента, след като е записан.
Трябва ли  допълнителен печат  на този документ,като го изтеглим и принтираме или можем да го изтеглим,принтираме и преведем в този вид за пред НАП без
физически печат?

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 00:35 от walantana

# 328
Ние го дадохме принтиран от профила на студента на агенцията за преводи и после в НАП.

# 329
Ние го дадохме принтиран от профила на студента на агенцията за преводи и после в НАП.

Много, много благодаря! 🤗 Значи в случая, всеки семестър сваляне, принтиране, превод и носим в НАП. 🍀

Общи условия

Активация на акаунт