Отговори
# 105
  • На планетата Земя
Звездица, ПИБ дават точно 14 дни за издаването на картите. Проверено 2 пъти в рамките на последните месеци с моята карта и тази на дъщеря ми.

Първо - щом има покана за интервю, това е добър знак. Близо сте до целта! Важна е химията между участващите, независимо дали е онлайн с камера или лична среща. Нека интервюираният да е колкото се може по-спокоен, да върви леко разговорът, не е нужно да бъде до болка откровен за всичко на този етап, но е хубаво да е като цяло открит и позитивен.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 11:52 от Mileto

# 106
  • София

Звездица, ПИБ дават точно 14 дни за издаването на картите. Проверено 2 пъти в рамките на последните месеци с моята карта и тази на дъщеря ми.

Първо - щом има покана за интервю, това е добър знак. Близо сте до целта! Важна е химията между участващите, независимо дали е онлайн с камера или лична среща. Нека интервюираният да е колкото се може по-спокоен, да върви леко разговорът, не е нужно да бъде да неща до болка откровен за всичко на този етап, но е хубаво да е като цяло открит и позитивен.
Мис, мерси за отговора.Flowers Hibiscus

Благодаря Mileto
Значи всеки момент и при нас трябва да е готова картата.

За интервюто, много добър съвет, благодаря.
Така е между другото и за всичко в живота при отношенията с хората, работи на  100% при неформална среда.
Изглежда, че интервюто не е също строго официално , което е добре, да не се "спичат" зайците:laughing:

# 107
Честито, Мис! Успех с ученето и адаптацията в Ахен! Точно сега информатиците /и другите предполагам също, без медиците/ са в сесия и здраво учат. Изпитите им са до около 25 август, след което започват поправките. Да им пожелаем късмет, не знам дали ще видят лято.
Интервютата за общежитие са онлайн. При сина ми на първите две не го одобриха. Веднъж го интервюира доста по-голям от него немец, а вторият път беше немско момиче. Третото интервю беше за доста желано общежитие - Каво3 - там интервюто беше с група от 4 или 5 човека, които го харесаха и одобриха и сега живее там. Въпросите са били съвсем делнични - представяне, интереси, те също са говорили за себе си. Обикновено се бавят с отговорите около седмица и ако не си харесан ти пишат писмо от студентската организация. При сина ми одобрението от студентската комисия дойде още същата вечер след интервюто, много бързо стана всичко. След това има още проверки /тук пак благодаря на Русалка Heartbeat / преди да се подпише договор.

# 108
  • София
Не е хич официално интервюто, провеждат го съквартирантите, за да видят дали ще си паснат с кандидата. Така, че да е спокоен и позитивен. При сина ми отговорът дойде след около час. Успех!

# 109
  • тук-там
Да, това е опознавателна среща по-скоро. И за двете страни. Добре е и интервюираният да задава въпроси и да слуша внимателно. Защото и за него е важно с кого ще живее.
На моята вчера и беше последния изпит и от днес ваканция до началото на Октомври.

# 110
  • където и да е,само да не съм сама
Даааа,Аахенчетата са в сесия и наистина лято не виждат/то не че и особено го има там/.
Но на по-хладно по-лесно се учи:)
За интервюто в общежитието е важно детето да е спокойно. Дъщеря ми имаше 3 и на всички я харесаха, но тя си избра това, което искаше от самото начало. До колкото си спомням имаше някакъв кратък срок, в който трябваше да отговори.

# 111
  • София
Даааа,Аахенчетата са в сесия и наистина лято не виждат/то не че и особено го има там/.
Но на по-хладно по-лесно се учи:)
За интервюто в общежитието е важно детето да е спокойно. Дъщеря ми имаше 3 и на всички я харесаха, но тя си избра това, което искаше от самото начало. До колкото си спомням имаше някакъв кратък срок, в който трябваше да отговори.
Благодаря за отговора. Поканите за интервю горе долу по едно и също време ли ги получи, или по различно време?

# 112
Моята дъщеря беше приета в Куленхоф без интервю миналата година, като преди това имаше интервюта в Тюрметата и в някакво друго общежитие. Дори след като потвърди за Куленхоф, продължиха да и изпращат покани от другите общежития. Сега казва, че на нейния етаж са се освободиули 4-5 стаи.

# 113
  • Deutschland/HE
Дъщеря ми днес получи потвърждение, че е приета Виртшафтсматематик в Манхайм. Сега се чуди там или математика в Аахен.

# 114
  • София
Дъщеря ми днес получи потвърждение, че е приета Виртшафтсматематик в Манхайм. Сега се чуди там или математика в Аахен.
Ако реши да е в Аахен ще са заедно с моята дъщеря, тя потвърди за Аахен математика. Hug

# 115
Здравейте! Бихте ли споделили лично мнение, относно двете програми по медицина- Regelstudiengang e Modellstudiengang? Според вас, коя програма е по-добра?

# 116
  • София
Здравейте! Бихте ли споделили лично мнение, относно двете програми по медицина- Regelstudiengang e Modellstudiengang? Според вас, коя програма е по-добра?
Това може да го каже евентуално  само родител, който е имал/има две деца с медицина - едното  в Regelstudiengang, другото в Modellstudiengang.  Но дори и тогава пак не  би била правилна съпоставката, защото между Modellstudiengang в Х и Modellstudiengang в У също има съществени разлики. Но на финала (след 10 семестър) и едните, и другите държат  еднакъв  М2 (писмен държавен изпит), после карат практическа година и след нея полагат М3 (устен държавен). Тоест по различни пътища се стига до една и съща цел. По-скоро е  въпрос на лични предпочитания, дъщеря ми примерно искаше Modellstudiengang, други предпочитат Regel. За трети няма  особено значение, те избират и по град, не им се седи  6 години в някое  по-малко градче..

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 08:24 от пенсионирана русалка

# 117
Здравейте! Честито на всички приети и успех на тези, които все още чакат най-желаната оферта! Искам да попитам тъй като, може би, евентуално догодина на сина ми Манхайм ще му е първи избор, кога подадохте заявка за общежитие и имате ли някакво развитие по въпроса? На сайта на studierendenwerk има текст, който не мога да си разтълкувам. Пише, че заявки се приемат по всяко време, а по-надолу в текста, че става шест месеца предварително или поне така го разбирам с гугъл преводача. И втори въпрос дъщеря ви беше ли карала стаж предварително, колко време и в каква сфера?

# 118
  • София
По всяко едно време  в рамките на тези 6 месеца, предхождащи нанасянето.

# 119
  • Deutschland/HE
Здравейте, дъщеря ми е подала документи за общежитие март месец. Миналата седмица е получила писмо, но не е предприела нищо (почина дядо ѝ и не е видяла писмото Sad ) Снощи им писа и чакаме развръзка.
За кандидатстването, дано да се включи Русалката. Моята дъщеря е завършила гимназия в Германия. Успех на синът ви догодина!

Скрит текст:
Дъщеря ми е учила в Германия, те имат два пъти задължителен стаж, един път в 9ти клас(една седмица) и втори път в 11ти клас (две седмици). Тя беше при ортодонт,  прикачихме документ-потвърждение, но не мисля, че е имало тежест. Прикачихме сертификат по английски за ниво С2, в биографията писа участието в кръжок по дебати. Отделно има сертификат за  предмета "Политика и икономика" (PoWi) на английски от училище, както и е държала матура по този предмет (базов курс) и профилираща матура по математика, двете с отличен. Математиката може и да я има, но този предмет PoWi не се учи в България. Надали съм ви от голяма помощ. За тази специалност няма много информация за подпора Sad

Общи условия

Активация на акаунт