Отговори
# 420
  • София
Немците - точни ли...друг път, така ме/ни изнервиха, ама здраве да е.Втпрото ми пътуване сега беше най-вече с цел да помогна на девойката при настаняването и обзавеждането на почти празно жилище.Поръчахме нещата в ИКЕА, уговорихме доставка и качване до етажа за вчера, а те  изведнъж пратиха мейл, че я отлагат за десети..Яхнах метлата, дочаках девойката да се прибере от работа и право в Kundenservice  на ИКЕА. Компромисно докараха днес  с такси -микробус за тяхна сметка повечето неща, но, уви , без качването им до апартамента.Та станахме и хамали..Другото остава  за десети, ако пак не измислят  нещо. Поне ще го качат. Отделно и от Поко очаква доставка, дано са по-отговорни там. Аз утре  се прибирам, та сестра й ще  дойде от Швейцария да й помага за сглобяването.Да се оправят, мен ме боли кръстът от днешното вдигане по вити стълби..Старост- нерадост.

# 421
  • София
Русалче, развенчаваш мита за немската точност Simple Smile))

# 422
Пробвайте с друга каса, не с АОК,  може пък да са по-експедитивни.
Това и направих, Русалке, не знам защо се бях забила в АОК, може би защото все за тях става дума в темата.
Намерих директен формуляр за попълване в сайта на TK -  https://www.tk.de/en/confirmation-of-insurance-for-enrolment-at- … niversity-2176054

Искат данните на студента, университета с номера за потвърждение (избира се от списък) и снимка на ЕЗОК, има опция да те уведомят по мейл като изпратят М10. Току-що пуснах заявката, ще докладвам като има развитие. Дано сработи бързо, ако всичко е окей, ще е полезно и за други Simple Smile

# 423
  • където и да е,само да не съм сама
Немците - точни ли...друг път, така ме/ни изнервиха, ама здраве да е.Втпрото ми пътуване сега беше най-вече с цел да помогна на девойката при настаняването и обзавеждането на почти празно жилище.Поръчахме нещата в ИКЕА, уговорихме доставка и качване до етажа за вчера, а те  изведнъж пратиха мейл, че я отлагат за десети..Яхнах метлата, дочаках девойката да се прибере от работа и право в Kundenservice  на ИКЕА. Компромисно докараха днес  с такси -микробус за тяхна сметка повечето неща, но, уви , без качването им до апартамента.Та станахме и хамали..Другото остава  за десети, ако пак не измислят  нещо. Поне ще го качат. Отделно и от Поко очаква доставка, дано са по-отговорни там. Аз утре  се прибирам, та сестра й ще  дойде от Швейцария да й помага за сглобяването.Да се оправят, мен ме боли кръстът от днешното вдигане по вити стълби..Старост- нерадост.
Понапълнили сте темата....
Русалче, къде се мести детето и защо?
Да не е завършила вече?
Нещо май съм поизпуснала дирята:)

# 424
  • Sofia
Какви бележки за доходите представяте на потенциалните наемодатели - извлечение от бакова сметка, бележка от работодателя? Трябва ли да са преведени на немски?
Благодаря!

# 425
Какви бележки за доходите представяте на потенциалните наемодатели - извлечение от бакова сметка, бележка от работодателя? Трябва ли да са преведени на немски?
Благодаря!
Ние писахме и преведохме декларация,че можем да осигурим определена сума на студента на месец( мисля,че беше 927€),  определена е като минимум от държавата. Наемодателите( българи са) ,казаха,че по принцип  е прието( немците искали), документ,че в банковата сметка имаме някакъв минимум,напр. 10000€,но тъй като вече имахме декларацията,се разбрахме да приемат нея.

# 426
  • Добрич
Нашият наемодател (в Кремс, Австрия) не ни е искал да удостоверяваме доходи. Пролетта подписахме договора, сканирахме го и го изпратихме, а после преведохме депозита. Сега преведохме сумата за първия наем (септември).

# 427
  • София
Нищо единно няма в Германия при убеждаването на наемодател, че да се каже "направете това/онова".  Само за общежития към  съответния Щудиренденверк не изискват нищо. Иначе за квартири има толкова много варианти.. Ако видите, че някъде са склонни да поддадат, вижте конкретно какво искат да им представите (без Шуфа, понеже нея  сега започващ бг студент няма как да си извади) - може при късмет да не поискат нищо,  може  да е само Elternbürgschaft, може да е комбинация от  Kontoauszug + Elternbürgschaft, може да иска някой и удостоверение за доходи, може и комбинация от всичко.

Вела, и в  Австрия няма. Вие сте минали така, но на познато дете в Инсбрук  за квартира му искаха  официални удостоверения за доход от работодател и за  двамата родители. Извадиха ги, преведоха ги на немски, но не им се наложи да ги ползват, понеже междувременно  уредиха въпроса с общежитие.

# 428
Здравейте, момичета!
Нашето търсене за квартира продължава. Девойката лети на 10 ти септември ...и не знам какво ще прави там, където нищо още не е уредено.
При вас как стоят нещата? Намерихте ли къде да настаните децата?
Ако някой все още търси да наеме жилище, можем да търсим заедно. Или ако познавате хора, които биха споделили жилище в района около Гархинг, Германия, моля пишете.

# 429
  • София
Здравейте, момичета!
Нашето търсене за квартира продължава. Девойката лети на 10 ти септември ...и не знам какво ще прави рам, където нищо още не е уредено.
При вас как стоят нещата?
Ще пише непрестанно по обяви, ще упоменава в тях, че в момента е на място и готова за присъствени огледи/събеседвания, ще обикаля по адреси на  частни общежития и ще се  надява  някой да откликне, ще сложи обява на  съответното място  в унито, че търси подслон, ако познава българи там, ще ги помоли да съдействат  ако не за трайно решение, то за нещо временно,  ако трябва малко ще разшири периметъра на търсенето  до места, малко по-отдалечени от Гархинг, но все пак позволяващи стигането от-до кампуса с транспорт (метро/рейс/трамвай/влак), ако трябва, ще ходи и в Щудиренденверк да им се моли.....2 от трите ми деца имаха късмет да тръгнат оттук  с подписани договори с общежитията, но с третата девойка дейстахме на място, докато бяхме отседнали  за  фиксиран брой дни  в airbnb. Много е  стресиращо, да, и двете  постоянно разглеждахме/пишехме по разни обяви, разкарвахме се по адреси из целия град, преглъщахме откази или липсата на какъвто и да е отговор и продължавахме напред - накрая все пак се получи. Успех Simple Smile

# 430
Здравейте, момичета!
Нашето търсене за квартира продължава. Девойката лети на 10 ти септември ...и не знам какво ще прави рам, където нищо още не е уредено.
При вас как стоят нещата?
Ще пише непрестанно по обяви, ще упоменава в тях, че в момента е на място и готова за присъствени огледи/събеседвания, ще обикаля по адреси на  частни общежития и ще се  надява  някой да откликне, ще сложи обява на  съответното място  в унито, че търси подслон, ако познава българи там, ще ги помоли да съдействат  ако не за трайно решение, то за нещо временно,  ако трябва малко ще разшири периметъра на търсенето  до места, малко по-отдалечени от Гархинг, но все пак позволяващи стигането от-до кампуса с транспорт (метро/рейс/трамвай/влак), ако трябва, ще ходи и в Щудиренденверк да им се моли.....2 от трите ми деца имаха късмет да тръгнат оттук  с подписани договори с общежитията, но с третата девойка дейстахме на място, докато бяхме отседнали  за  фиксиран брой дни  в airbnb. Много е  стресиращо, да, и двете  постоянно разглеждахме/пишехме по разни обяви, разкарвахме се по адреси из целия град, преглъщахме откази или липсата на какъвто и да е отговор и продължавахме напред - накрая все пак се получи. Успех Simple Smile
Благодаря много, Русалка!
Пишем и търсим, а сега, след като заминат и на място, ще продължат.
Имам чувството, че се въртим в кръг, но опитите продължават....

# 431
Vess 78 - не сте единствени… не че това ще ви успокои. С намирането на квартира от дистанция и ние разбрахме, че няма да станат нещата. От десетките, на които е писал има насрочено интервю за една, но там предполагам ще са много на клона …., така че нямам никакви надежди. Ще ходи на място -трябва да потърся вече airbnb за 2 седмици и там ще търси… само че сам.  Надценихме вероятността за потвърждение от студентската служба и това ни забави във времето. Ако знаех, че нямат свободни - поне да бяха отговорили - по-различно щяха да стоят нещата, но ще трябва да се справи сам!

# 432
  • Добрич
Днес дъщеря ми е питала в Интерлогистика за пратка с лекарства. Отговорили са, че може  но трябва да са с рецепта и касов бон.

# 433
  • столицата
Аахенчетата как се придвижват от Бг до градчето? Кое е най-близкото летище и кое е най-изгодното откъм цена?

# 434
Аахенчетата как се придвижват от Бг до градчето? Кое е най-близкото летище и кое е най-изгодното откъм цена?

Моите дъщери летят най-често до Кьолн. От летището с влак до Централна гара Кьолн, където се прехвърлят за Аахен. Това е най-удобният вариант. Иначе са пътували и до Айндховен и пак с влак до Аахен.

Общи условия

Активация на акаунт