Махане на тире от фамилията - възможно ли е?

• 4 978
  • 92
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Е то при излизане от страната на сам родител с дете, винаги трябва да носи декларация.
Иначе аз съм си снимала актовете за раждане в телефона много отдавна.

# 31
  • на село
Моите деца са големи, никога не е било проблем различните фамилии, никой нищо не ми е искал по граници и институци, да доказвам, че това дете е мое. Ние с баща им сме с една фамилия, те с друга.

Голямата ми дъщера вече има 2 деца, нямат брак, съответно и нейните деца са с друга фамилия. На границата при присъствието на единия родител, или без нито един, освен декларация- друго не са изисквали.

# 32
Да, аз също съм снимала удостоверението за раждане, за брак, нося копия да раздаваме, на който поиска, но досега интересът към тези документи е бил нулев. Гледат паспортите, искат да видят добре детето и да му зададат въпрос и толкова.

# 33
Много ме изненадва това, но допускам, че се пътува с двамата родители, а аз много пътувам сама, отделно като са всички документи там сигурно системата извежда веднага кои са родителите. Примерно при влизане и излизане от България с кола ми искат акт за раждане за да стане по-бързо, на излизане от Германия също ме питат за документ, понеже извеждам дете от държавата и по имената не се разбира за роднинска връзка. Странно, че никога не са ви искали, но всеки с опита си.

# 34
  • Пловдив
Аз веднъж извеждах децата сама - не са ми искали удостоверение за раждане (актът се намира в общината, гражданите имат у себе си удостоверение), единствено съгласие на баща им. Предполагам, че имат достъп до данните от ГРАО.

# 35
  • София
Даже миналата седмица на полет до Шенген без да присъства бащата и декларация не ми искаха.

# 36
  • SF
Аз бих направила точно обратното - ако моето е масово, бих го сменила с по-рядко, освен ако рядкото само по себе си не е неблагозвучно, което е рядкост. Ужасно тъпо ми се вижда масово да въртим десет-петнайсет едни и същи фамилни имена, образувани от собственото име на някой дядо, дори не прадядо. Но всеки с вкуса си.

И с опита си, и с мечтите си.
Би направила обратното, защото не си се казвала Чешниджийска, Алиджандайлъ, Дундурларева или Коджабашийска, да видиш как се изписва на латиница и как се помни и произнася от мало и голямо.
Бащиното й име е Данаилова (или подобно) и като й писне да го повтаря и насреща да я гледат неразбиращо, сякаш говори на някакъв извънземен език, се представяше като Мима Данаилова. И цял живот си мечтаеше да се казва Иванова, Петрова, Стоянова като нормалните хора, както се шегуваше. Е, случайно срещна мъж с една такава "нормална" фамилия и с радост замени своята, без колебание. Лично аз я поздравих, че мечтите се сбъдват, а тя се радва, че е с най-хубавото фамилно име. Каза, че ще може да си кръсти и децата, както си иска, при положение, че поне едно от имената им ще е лесно за помнене и за произнасяне.

Сещам се за един д-р Тетевенски, който незнайно защо всички го помнели като д-р Етрополски.

# 37
  • Пловдив
Е, сега, латиницата ще ми е отправна точка дали да си харесвам името...

# 38
  • SF
Може, може.
Аз за друг човек разказвам.
Пробвай някой път за майтап, да видиш какво е ежедневието на някои хора.
Разбира се, здравето е преди всичко!

# 39
  • Fairbanks, Alaska
Аз пък имам 3 малки имена и 6 фамилии-фамилията ми е такава, че като я кажа, понякога я пишат грешно и оттам са тези вариации. В унито един лектор ме беше прекръстил на Виталий и понякога така ми викаха, леля ми ме прекръстваше доста често на Красимир, понеже синът на едни съседи, с които се имаха се казваше така и почти всеки ден си гостуваха.

# 40
  • София
Интересното е, че и майка ми беше така. И аз реших да направя като нея, с идеята професионално да се представям с моята фамилия. Обаче се оказа, че хората им е по-интересна бившата ми фамилия и са запомнили нея, та от половин година вече обяснявам как "не съм А....".

# 41
Отдавна ли си омъжена? Ходи питай в съвета, където си бракосъчетана, дали не можеш да си промениш решението за двете фамилни имена с тирето.
Аз така направих. Първо бях с фамилията на бащиното ми семейство, имах си причина тогава да не искам да си сменя фамилното име. Като отпадна причината, заявих в общината, че искам да приема фамилното име на мъжа ми и те проосто ми издадоха нов документ за граждански брак.
Е, това беше отдавна, миналия век Simple Smile, но има някакъв минимален шанс ако е било скоро, да се навият.

# 42
  • Varna, Bulgaria
Няма такъв шанс! Сменях фамилно име миналата година, дело и после всички лични документи се вадят наново.
Е, да, аз си върнах моминската фамилия и делото беше по - обширно.😉

# 43
  • София
Мои приятели (женени) ще си сменят фамилията (нещо навремето объркали, та трябвало той да е еди-как си (много интересна и непопулярна фамилия), но вместо това са да речем просто Петрови (популярна фамилия под път и над път). И те решиха да си сменят фамилията с готината. Оказа се, обаче, безумно и само мъжът успя. И той стана  "............ ев", а тя и детето останаха "Петрови".  След време им се роди още едно дете. Което автоматично взе фамилията на татко си (същия човек). И сега, женени от близо 20 години, две деца от един и същи мъж, но жената и първото дете са "Петрови", а мъжът и второто дете са "............еви"

# 44
  • Melmak
Светулчице, в голям филм са се вкарали твоите хора! Направо не знам как им се е занимавало. Водя 2-3 граждански дела в момента и виждам каква занимавка е и се чудя наистина как доброволно си причиняват това хората.

Аз даже не знам как ще свикна с новата си фамилия и с коя от двете да се представям. Ще е много странно. Наскоро една приятелка се омъжи и прие фамилията на мъжа си. Обаче тя е дете, зарязано от баща си, въобще нито я е гледал, нито търсил и с радост се отърва от бащината фамилия. Обаче не може да свикне с новата и се запъва като си казва името. Разбирам я, сигурно ще съм така!

Общи условия

Активация на акаунт