Махане на тире от фамилията - възможно ли е?

• 4 991
  • 92
  •   1
Отговори
Здравейте. Със съпруга ми имаме сключен брак като аз приех фамилията му,но с тире. Има ли начин и какъв е редът,ако е възможно да махна моминскота си фамилия и тирето и да си остана с три имена и фамилията на мъжа ми?

# 1
Мисля, че е възможно,но трябва да заведете дело за промяна на името. На такова дело можете да се представлявате и сама, но е добре да си направите една консултация с адвокат относно това как да оформите исковата молба

# 2
Да, промяна на името става само с дело.

# 3
Напълно е възможно-адвокат,дело за смяна на името.
Но защо е нужен този зор,после ще трябва да сменяте всички документи. По-лесно е просто да се представяте с фамилията на мъжа си.

# 4
  • Melmak
Може, както са ви казали с дело.

Ако искате просто да се представяте с новата фамилия, правете го. Много разправия си е такова дело.

# 5
  • Varna, Bulgaria
Напълно е възможно-адвокат,дело за смяна на името.
Но защо е нужен този зор,после ще трябва да сменяте всички документи. По-лесно е просто да се представяте с фамилията на мъжа си.

Дано после да не се налага и втори зор, по връщане на моминската фамилия...😄😊

# 6
  • SF
Разправията идва после, когато започвате с лична карта, шофьорска книжка....

# 7
  • Varna, Bulgaria
Разправията идва после, когато започвате с лична карта, шофьорска книжка....
И банки, и лични лекари/болнични листове/, всички акаунти и профили...всичко.

# 8
  • София
Недей, аз два месеца се разправям с това сменено име и лична карта.

# 9
И защо ще си сменяш името? Той смени ли си името? От рода си ли се отричаш? WTF 😒 няма ли най-накрая да се спре с тия остарели нрави от преди миналия век... Scream

# 10
Рекох, ще махаш името след тирето, пък то…

# 11
Ако не е тайна, защо искаш да махнеш тирето и моминското си име? Мъжът ми нямаше нищо против за двойната фамилия, само баща ми се опъваше"макактака" 😂 трябвало съм само с на мъжа ми😂😂

# 12
И защо ще си сменяш името? Той смени ли си името? От рода си ли се отричаш? WTF 😒 няма ли най-накрая да се спре с тия остарели нрави от преди миналия век... Scream

Що за коментар?! То пък понеже всеки род е уау и заслужава да му се носи името. Човек създава свое си семейство, няма нищо лошо да са с еднакви фамилии. Плюс това си противоречиш, хем да не се сменя фамилията понеже видиш ли трябва да се “пази рода”, хем да приемеш фамилията на мъжа си е остаряло…логика няма. Въпросът на жената е съвсем конкретен, никой не пита за мнение.
Аз също знам, че трябва дело и после се минава през всичките институции за смяна на документи.

# 13
Нищо не си противореча. Родила съм се Мая еди ква си и ще си умра такава. Това е родовата ми памет. Хубава, лоша, такава си е.
Сега си има опция да сключи брак и без смяна на фамилия. Таааа ненужно остаряло глупаво упражнение...

# 14
  • на село
Е, тя този опция без да сменяш фамилия си я имаше и преди 35г, когато сключвах брак, изборът беше- да си запазиш фамилията, да приемеш тази на съпруга си или двете фамилии с тире.

Честно казано и аз понякога съжалявам, че приех тази на мъжа ми,  не за друго, но моята беше по- кратка, а личното и бащиното са ми кратки и сега съм само с дълга фамилия Grinning

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 23:23 от НелиСА

Общи условия

Активация на акаунт