Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 37 892
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
За охлаждане вече всички климатици се справят и са на практика безшумни. Голямото бучене и тракане се получава при топленето.

# 721
  • 1st floor
Тета, защо сте по-доволни от стандарта?
Аз надзъртам в темата. Не ми е на дневен ред климатикът, защото само лятото ще го ползваме, но до края на май трябва да съм решила какво да сложа. За сега, само в хола. Южно изложение, големи прозорци, първи етаж (притеснява ме да не изчезне външното тяло, та не налитам на най-скъпото). Държа да охлажда бързо и добре и да не е много шумен, че съм в предменопауза и ще изтрепя околните, ако още нещо ме дразни, освен те. Холът е 18 квадрата, таван 2,60м, ПВЦ дограма. Ще съм благодарна за предложения за модел и фирма, от където да купя и да ми го монтират (за София става въпрос). Зимата си имаме парно и няма да го ползвам.
Проблемът е затворянето на вратата. Вариант климатикът да е по-силен и да не затварям вратата на хола?

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 18:39 от НеПоКоРнА

# 722
Аз имам горе-долу подобно разположение хол-антре-стая/вляво/-стая/вдясно. През лятото охлаждане се усеща само до половината на антрето и включване на 18 градуса. Както и да се движи студеният въздух, разстоянието и обема са големи. Но при мен климатикът е насочен към вратата, а във вашият случай е в противоположна посока, което също оказва влияние.

Ако правилно разчитам схемата на апартамента детската/кабинет е с изложение на запад. През лятото ще бъде много горещо /за съжаление/. Апартаментът, в който съм живяла над 40 г. беше с кухня на запад и беше много, ама много горещо от следобед до късна вечер, защото поначало апартамент с юг/изток/запад, добра изолация и дограма е много топъл. Донякъде с вентилатор при директна насоченост се справяхме. Може би след заселването на блока може да се вземе решение за окачване на външните тела на въпросната фасад, защото всички апартаменти ще бъдат в ситуация като вашата.

Постът ми е към zdravko.nestorov

# 723
Към Здравко - за охлаждане, мисля че и от климатик в хола ще може да стига до детската, но тогава в хола няма да се стои от студ Thinking ..пък може и да не е така де.
Според мен не бързайте.
Отопление ще имате на ТЕЦ..значи основно охлаждане ще мислите...

Непокорна, защото откакто го купихме, си работи незабележимо Simple Smile)..стандарта.
А в детската май ни идва преоразмерен, хем знаех и исках 7ца за там, ама що послушах майстора. Или синко постоянно го цъка и бърника- това е др.възможна причина. Абе големиШък идва за стайчето което нон стоп е затворено.
Нашия в хола е на ауто и 22-24 и нищо не пипаме.
Неговият на 27-30 и среден вентилатор. Иначе офи често и става студено....

# 724
  • 1st floor
Добре де, за моя хол 9-ка или 12-ка? Аз се засилих към 12-ка заради вратата Laughing, да стои отворена...ама не знам дали е ОК.

# 725
Не знам, душа, вече..
Ние сме с 12ка в хола, 18-19 кв.м.е, понякога оставяме вратата отворена към спалнята/преходна е/..но само нощим, и само като падне нощем под минус 5-10, и лятос в жегите...също само нощем. Денем не. Особено лятото ми е супер, щото охлажда без да ми е в стаята и да се схващаме..далечко е, чаааак на далечната стена в хола Joy
Иначе си топлим само хола с него.

Иначе премиума е с по-голямо външно тяло, което е важно, уж, и вътрешното на 9ката е по-голямо от стандартното на 12ката..

# 726
  • София
Непокорна, няма кой да ти свие външното тяло, гаранция.
Те крадат колела от входовете, че лесно бягат с тях. Кой ще помъкне климатик на гръб? В 2 квартални ФБ групи съм отдавна и никой не се е оплаквал от такава кражба.
За консултация препоръчвам или Вимакс, или Кондекс - идват на място, гледат, мерят и предлагат според бюджета.

# 727
  • София
Непокорна, аз ще слагам 9-ка на 17.5 кв.м. Не съм сигурна, че е най-правилното, но съм сигурна, че 12-ката е голяма. Ще ползвам лятото и преходните сезони, т.е. няма да разчитам за отопление.

# 728
  • 1st floor
Непокорна, няма кой да ти свие външното тяло, гаранция.

В Люлин живея. Тук гаранция няма...Laughing
https://www.facebook.com/groups/185467160346826/user/100000483127401/

Благодаря за препоръчаните фирми.

Непокорна, аз ще слагам 9-ка на 17.5 кв.м. Не съм сигурна, че е най-правилното, но съм сигурна, че 12-ката е голяма. Ще ползвам лятото и преходните сезони, т.е. няма да разчитам за отопление.
А какво се случва, ако е голям? И защо си сигурна? Имаш лично наблюдение ли?

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 03:49 от НеПоКоРнА

# 729
  • В твоето съзнание...
Аз за Люлин също мога да предложа Вимакс за консултация. Доволна съм и от монтажа им. Аз сложих 12ка на по-малка стая защото вратата е постоянно отворена и мисля, че се справя супер сега в сезона за отопление.

# 730
  • Велики Преслав
Много работи се случват когато е голям.
Примерно следното.
Много добри производители залагат дефрост алгоритъма, да се включва принудително на няколко цикъла включване/изключване на компресора. И така, ако вземете климатик, който има голяма минимална отдавачна мощност спрямо помещението, той започва да прави цикли включване/изключване, защото помещението има нежда от по-малко топлина. Тоест топлозагубите са по-ниски от минималната мощност на климатика. И съответно, електрониката брои няколко пъти тези цикли и дори и да няма нужда, включва размразяване. И после почва едно реване, как климатика много размразявал, духал студено, помещението изтивало, било некомфортно.

# 731
  • София
Здравейте отново и благодаря за полезната информация, която споделяте. Ще започна с малко повече уточнения около въпросите по-горе:

• Климатиците ще се използват основно за охлаждане (живи и здрави Топлофикация да си спазят сроковете) и само в определени ситуации за отопление - когато има проблеми с ТЕЦ-а или още не е пуснат, а времето вече е по-студено. Тоест тук донякъде се вписваме и в изискването за по-ниски нива на шум, тъй като ще охлаждат основно, а отоплението ще е по-скоро изключение.
  • Изложението на холокухнята и едната спалня е юг и изток, а на детската (кабинета) - север и запад. Дори и в момента, при положение че жилището е буквално строителна площадка и няма отопление, когато ходим се усеща, че вътре е топло, въпреки ниските външни температури. Това ме навежда на мисълта, че лятото ще е доста горещо (както и jfjallen спомена от личен опит). Именно затова ми се иска да имам някаква възможност за охлаждане, дори и да не е идеално. Напълно съм наясно, че разстоянията са големи, климатикът е насочен към хола (дори не към вратата на коридора), а обемът за охлаждане става сериозен. Но ако се усеща дори частично охлаждане, за мен това ще е напълно достатъчно.
  • По отношение на детската (кабинета) е ясно, че ако се охлажда от климатика в хола, самата холокухня ще е по-хладна, а вероятно и студена. Идеята ми обаче е, че ако изолацията на сградата е добра и климатикът работи през по-голямата част от деня, би трябвало да може да се постигне някакво охлаждане и да се задържи температура. Не говоря за 20-22 градуса, но дори 26-27 градуса през лятото в детската (кабинета) ще са напълно приемливи. Освен това, когато се използва кабинетът, е много вероятно холокухнята да не се ползва в същия момент. Поне така си го представям към момента.
  • Приемам, че това решение ще е временно, докато (надявам се и стискам палци) от етажната собственост се вземе решение да се разреши монтаж на външни тела и на стената откъм детската (кабинета). Ако това се случи, проблемите ще се решат изцяло. Затова и търся компромисен вариант, който да върши работа сега и да не пречи в бъдеще. Детската (кабинета) няма да се използва постоянно, а целта ми е в момента спокойно да отоплявам (тази зима, докато няма ТЕЦ и в междинните сезони, когато времето е по-хладно) и охлаждам (през лятото) основно холокухнята, без да се опитвам да обслужвам цялото жилище. И най-важното - да се избегнат всички рискове, описани от Васил Василев.

Много ви благодаря за всички насочващи въпроси и коментари, за да мога да си изчистя и аз в главата какво точно търсим и дали изобщо е постижимо.

# 732
  • София
Ето отново и схемата на апартамента, с която си поиграх, за да направя някакви сметки:

Направих си ориентировъчни изчисления спрямо стандартите, които се срещат из Интернет (основно използвайки съветите от Vimax), и стигнах до следното:

На база на всичко това и препоръките от вас, по-скоро бих се насочил към климатици Mitsubishi Electric или Mitsubishi Heavy (все още не съм напълно наясно какви са разликите между двата модела), като мощностите, към които клоня, са:
  • Родителска спалня: 9 000 BTU (предпочитам да има малко в запас)
  • Холокухня: 14 000 BTU (обикновено ги дават за 30-35 m²) или 18 000 BTU (по-слабите модели от този клас ги дават за 40-45 m²)

Със сигурност, щом отворят магазините, ще си запиша консултация със специалисти (Vimax ги използвах при покупката на бойлера и останах много доволен от обслужването, а Condex са официалният дистрибутор за Mitsubishi Heavy), за да чуя и тяхното мнение. Все пак ми се иска да съм максимално подготвен и предварително да събера колкото може повече гледни точки.

Благодаря ви предварително и съм напълно отворен за всякакви съвети, коментари и разбира се - критики.
    Също така, ако дадете някакви примерни мощности (BTU) и марки/модели, които си заслужават, би било направо страхотно.

# 733
  • София
Здравко,  разпределнието на моя ап. е почти същото/по-голям коридор/ЕПК сме. За детската стая купих 1 стенна печка от Лидл, освен затопляне има и охлаждане. Ползваме я преди да пуснат парното и сме доволни. Лятото много добре охлажда помещението и преди да легнат внуците я спирам. Стаята е изолирана и държи хладно до сутринта. Струваше около 60 лв. Знам, че не съм по темата на темата, но я препоръчвам като временно решение за помещение, което не се ползва ежедневно. Ако искаш погледни и този вариант. Сигурно и по техно-нещо си магазините ще ги продават.

# 734
  • Велики Преслав
Mitsubishi Heavy и Mitsubishi Electric са напълно различни производители, не модели. Аз предпочитам Хеви.
Хардуерно Хеви в моите очи е над Електрик. Първо имат по-големи топлообменници. Компресорите им при сходни хладилни мощности имат голяма разлика, примерно Електрик имат 460 вата електрическа мощност компресор при номинални данни. Съответно за да отдава 4000 вата номинална мощност, електрониката поддържа почти двойно по-голяма електрическа мощност. Тоест компресора е “напънат”
Хеви ползват почти двойно по-мощни компресори, за същата хладилна мощност и не ги развъртат на толкова високи обороти. От там, едните са по-тихи, по-устойчиви и стабилни.
От там отиваме, че софтуера на едните е написан по-добре. И електрик имат хубав софтуер, но от към управление на външен вентилатор Хеви поне за мен са по-добри.
Разпределение на струята вътре при Хеви е в по-широки диапазони.

Общи условия

Активация на акаунт