Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 37 956
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
И как решавате проблемът?
Жената пита за решения, нищо че напада хората, които ѝ придлагат такива. Като ще си държим тон, поне и да се каже нещо полезно между другото.
(Това е към Петя)

# 706
Аз предложих да намали степента на вентилатора. За друго не се сещам. Все пак до месец ще им пуснат парното, а до тогава може и с конвектор да се топлят.

# 707
kikithealien, не нападам хората, които ми предлагат решения. Напрягам се на коментари от рода на "кой се отоплява нощем, то още е топло и няма смисъл от отопленке и който е бил на монтажа,ще знае опциите на климатика, който не е бил - няма да знае". Щото така прозвуча нали. Можеше да си останеш само с препоръката за дистанционното и температурата, помолила съм за помощ, не за начукване на канче, мерси.
Сега да ви кажа какво направих - препрочетох книжката наново, оказа се,че има вътре в тялото някакви неща - жалузи са написани в книжката,които могат да се местят наляво и надясно и така да се пренасочва въздухопотокът. С това + корекция на позицията на външната клапа горе-долу оправихме положението. Дефлекторът отива  в кофата.
teta75, парното няма да го пуснат до месец вероятно, тъй като нямаме изградена абонатна станция още. Иначе аз мислех като теб за духането на топъл въздух,но явно от самото набиване сме страшно схванати, на мен ми се обади и невралгията. Както и да е, с горното смятам и се надявам,че ще ни е ок.

# 708
И как решавате проблемът?
Жената пита за решения, нищо че напада хората, които ѝ придлагат такива. Като ще си държим тон, поне и да се каже нещо полезно между другото.
(Това е към Петя)
Така ли?! Какво отношение съм взела аз относно проблемите на тази жена?-никакво.
Не ми е приятно, обаче, една потребителка да квалифицира потребителите като нормални хора или не, според усещането им за топлина.  Коментарът ми беше към безобразно, обидния ѝ коментар.

# 709
Петя, не се коси, и аз съм ненормална😆
Отдавна съм пуснала три климатика у нас, работят денонощно, и ще ги спра март, април, когато преценя.

# 710
kikithealien, не нападам хората, които ми предлагат решения. Напрягам се на коментари от рода на "кой се отоплява нощем, то още е топло и няма смисъл от отопленке и който е бил на монтажа,ще знае опциите на климатика, който не е бил - няма да знае". Щото така прозвуча нали. Можеше да си останеш само с препоръката за дистанционното и температурата, помолила съм за помощ, не за начукване на канче, мерси.
Сега да ви кажа какво направих - препрочетох книжката наново, оказа се,че има вътре в тялото някакви неща - жалузи са написани в книжката,които могат да се местят наляво и надясно и така да се пренасочва въздухопотокът. С това + корекция на позицията на външната клапа горе-долу оправихме положението. Дефлекторът отива  в кофата.
teta75, парното няма да го пуснат до месец вероятно, тъй като нямаме изградена абонатна станция още. Иначе аз мислех като теб за духането на топъл въздух,но явно от самото набиване сме страшно схванати, на мен ми се обади и невралгията. Както и да е, с горното смятам и се надявам,че ще ни е ок.
Щом климатика е Daikin вижте на дистанционното дали има бутон Comfort( нещо като човече със слушалки), води се комфортна въздушна струя и е много приятно с тази функция. Не се усеща така силно духането на въздушната струя и климатика работи доста безшумно.

# 711
Здравейте,
Моля за съвет относно избор на климатик, който ще се ползва за отопление и охлаждане на хол, около 20кв.м и кухня - около 8кв.м, източно изложение, с PVC дограма и външна изолация, височина на стаите около 3м. Апартаментът е панелен. Има и коридор между двете стаи, но не знам колко ще стига топлината от едното помещение към другото.
Предпочитам да са сравнително икономични и доколкото е възможно безшумни.
Става въпрос за гр. Пловдив.

# 712
  • Велики Преслав
Не ви разбрах въпроса аз.
Първо се намеква, че искате с един климатик да се оправите, а нататък пишете в множествено число.
Пловдив зимите са леки. Аз запази кухня от 8 м2 бих взел конвектор.

# 713
  • София
Търся климатик за хол-кухня 25 квадрата. Апартаментът е в София, нов, тухла, с висок клас дограма.Трябва ми за отопление сега и евентуално за охлаждане през лятото.

# 714
  • София

Здравейте! Стигнахме и до последния електроуред за нашето домакинство, а именно климатиците. По-долу ще дам разположението в бъдещия ни апартамент и бих искал да задам няколко въпроса. Ще съм безкрайно благодарен на малко (абе направо МНОГО) помощ относно какво да изберем - както като параметри, така и като марка и модел.

Височината на апартамента е 2.60 м, като цялото жилище е с нормални прозорци (няма френски). Апартаментът се намира в София, разположен е на среден етаж, изцяло вътрешен (само прозорците са външни стени), ново строителство, тухла, с висок клас дограма. Всички стаи са отделени с врати. Изложението е югоизток (родителска спалня и хол) и северозапад (детска / кабинет).

За момента климатици могат да бъдат поставени само в родителската спалня и холокухнята. За детската (кабинета) поставянето на климатик е невъзможно, защото няма изводи на самата сграда. Предвидено е място на терасата с изводи за 2 отделни външни тела (може и мултисплит, но предпочитаме отделни тела). Трябва ни за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Бюджетът ни е около 2000-3000 лв на климатик.

Схема на апартамента

Особености
  • Родителската стая ще се отоплява/охлажда самостоятелно, независимо от всички останали стаи.
  • За жалост отопляването/охлаждането на детската (кабинета) е невъзможно самостоятелно, а при нужда ни се иска да използваме климатика от холокухнята (стаята ще се използва като кабинета за момента). Това означава, че ще се охлажда и коридорът (междинното пространство между двете стаи).

Изисквания
  • Охлаждането на детската (кабинета) от хола няма да е постоянно, а само при нужда (работа, гости и т.н.), затова може би търсим среден вариант - хем подходящ за холокухнята - около 25.3 м², хем ако е възможно да охлажда и детската (кабинета) - около 50 м² общо.
  • Иска ни се климатика да е тих, икономичен, ефективен и да не духа силно.
  • На WiFi и подобни екстри не държим.
  • Бюджетът ни е около 2000-3000 лв на климатик.

Страшно сме разколебани какъв е правилният избор в тази ситуация. Благодаря ви предварително и от сърце!
Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата 2026-та година. Бъдете живи и здрави!

# 715
Климатик над 12ка не знам да има тих.
/това ако вземете такъв за да покрива хол, детска и коридор/.

Ако се спрете на този вариант, когато затворите вратата на хола - машината ще е преоразмерена, ще он-офи постоянно и няма да работи добре.
Ако е сметнат само за хола, при отворени врати ще се мъчи.
За мен този вариант е недобър избор.
И нелогичен, при наличие на преходна спалня, логиката е хол и спалня да са с един, а детската с отделен...но пък вие не искате така.

Иначе ние сме с MHI - premium в детска и стандарт в хола, като от стандарта сме по-доволни. Тихи машини са, особено премиума.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 12:54 от teta75

# 716
  • София
zdravko, не мисля, че ще е удобно от дневната да се отоплява и детската. По- добре 1 климатик за дневната и родителската спалня и отделен за детската.
У нас сме по същия начин - голям кухньохол и врата към спалнята. 3та година се топлим и охлаждаме с 1 MHI - premium 12. Даже не е на общата стена, а на противоположната/зад балконската врата/  и спалнята пак е приятно топла нощно време. А ние сме на 12 ет, с външни стени без изолация и със стара дограма.
Като дойдоха на оглед преди монтирането от Вимакс категорично отказаха да дупчат стената между 2те стаи. Някакъв носещ трегер имало, не било безопасно.
Детската се отоплява по друг начин, но и не се ползва постоянно.
Да се изкажат и специалистите, може да има начин както го искате.

# 717
] За жалост отопляването/охлаждането на детската (кабинета) е невъзможно самостоятелно, а при нужда ни се иска да използваме климатика от холокухнята (стаята ще се използва като кабинета за момента). Това означава, че ще се охлажда и коридорът (междинното пространство между двете стаи).
А така е още по невъзможно.Как си го представяш да се отоплява през междинно помещение, то дори в съседни помещения при отворена врата има осезаеми разлики в температурата, а камо ли в твоя вариант.Не стига това ами искаш и климатика да не духа силно.И как ще се транспортира въздуха през двете врати, ако не духа силно.
Въобще мисията невъзможна е този вариант.По логично ми се вижда вариант термопомпа с локално парно, но там трябва внимателно планиране

# 718

Здравейте! Стигнахме и до последния електроуред за нашето домакинство, а именно климатиците. ..

С това е трябвало да започнете. Детската и спалнята е могло да бъдат с мулти сплит, едно външно тяло и две вътрешни. Още по-отдалеч ако сте почнали сте могли да оразмерите vrf с едно външно тяло за цялото жилище. Вече е късно да копаете канали за тръбен път, така че детската може да се отоплява конвекторно, но въпросът с охлаждането остава висящ.

# 719
  • София
Здравейте. Помислих си, че този път ако пропусна част от детайлите, ще е по-добре (иначе постовете ми стават прекалено дълги), но явно съм направил още по-голяма бъркотия... Искрено се извинявам за неразбирането на ситуацията и най-вече за неточните ми обяснения. Благодаря и на всички, които се включват и коментират темата. Ще се опитам този път да опиша нещата по-ясно и по-подробно.

• Апартаментът е ново строителство и описаното по-горе е реалното му текущо разпределение. Изводите за климатици са направени още по време на строежа на сградата и за детската (кабинета) изобщо не е предвиден климатик. Разговаряхме със строителя и решението им е било да не прекарват тръби от детската (кабинета) до тази тераса, тъй като разстоянието е голямо, има риск от проблеми с толкова дълго трасе и съответно оскъпяването е сериозно. Стената откъм детската (кабинета) по проект е без климатици и съответно няма как да се изкарат изводи там. Говорихме и с хората от блока и към момента няма одобрение за поставяне на външни тела на тази стена на сградата (все още не е напълно разпродаден и целия блок). Затова няма как да изкараме изводи и да сложим външно тяло там. Консултирахме се и с майстори и в крайна сметка решихме да не се опитваме да прекарваме трасета от детската (кабинета) до терасата - около 17-20 метра (само на едно място е разрешено поставянето на външни тела на фасадата на блока), отново поради същите причини от по-горе. Така че това е настоящото положение, което много трудно може да бъде променено. Дали сме сгрешили - доста вероятно (на база на описаното от вас). Опитахме се да се допитаме до доста хора и да се доверим на специалисти, тъй като самите ние не разбирахме достатъчно, но е напълно възможно да сме били подведени. В крайна сметка това е финалното разположение и ще си понесем последствията.
  • Положителното е, че сградата е предвидена за топлофикация и всяка стая ще има радиатори (или лири в баните). Те са изчислени така, че да осигуряват достатъчно отопление навсякъде. Проблемът е, че включването към ТЕЦ е планирано най-рано за края на 2026-та (а както всички знаем, там нищо не е напълно сигурно). Затова и в първия пост споменах, че би било добре, ако има вариант за отопление и на тази стая. Ако всичко върви по план и топлофикация спази сроковете, идеята ни е от следващата година да се отопляваме изцяло на ТЕЦ, а не с климатици.
  • С две думи - отоплението ще е с радиаторите на ТЕЦ, а охлаждането с климатици. Докато обаче сградата бъде включена към ТЕЦ, искаме да имаме някакъв работещ вариант. Детската (кабинета) няма да се използва постоянно и при нужда винаги можем да я затоплим с конвектор или духалка. Засега сме само двама души и идеята е стаята да се ползва основно за работа. Ако условията позволяват - добре, ако не, винаги можем да използваме друга стая. За охлаждането обаче все още не ни е ясно как ще се държи жилището през лятото и затова идва следващата точка.
  • Остава проблемът с охлаждането на детската (кабинета) и напълно разбирам всички коментари и съвети, които сте дали. Може би най-точно е да кажа, че ни се иска климатикът в холокухнята да може при нужда да подпомага и охлаждането на тази стая, т.е. да е с една идея по-мощен. Става дума за редки, единични ситуации. Например, ако за тази площ е достатъчна 12-ка, дали би било проблем да се сложи 14-ка - т.е. с малък резерв отгоре (е, не е съвсем малък, но все пак Grinning). Идеята е да имаме налична мощ, ако се наложи. Беше споменато, че при прекалено мощен климатик има риск от често включване и изключване, когато се използва само за една стая. Въпросът ми е дали при такава разлика това отново би било проблем.
  • Относно тишината - напълно съм наясно, че при по-голяма мощ това е неизбежно. Идеята ми е, спрямо класа и мощността, климатикът да е от по-високо качество и по-тих в сравнение с конкурентите си, а не да е абсолютно безшумен. В този смисъл сте напълно прави, че искането ми звучи почти нереалистично. Извинявайте за недоброто ми описание...

Надявам се тази информация да е доста по-ясна и да обяснява както текущото положение, така и причините да се стигне до него. Съгласен съм с всичко написано от вас, но е възможно още в началото, когато взехме решенията и се доверихме на майсторите, да не сме направили най-добрия избор. Възможно е в бъдеще да се одобри поставяне на климатици и от другата страна на сградата, което би решило всички проблеми, но към момента това не е опция.

Поради всичко това, бихте ли могли, на база на написаното (още веднъж извинявайте за дължината), да споделите какви варианти бихте препоръчали като марка и модел, както и каква мощност - 8-10-12-14 Simple Smile

Благодаря ви и се надявам, че успях поне малко да внеса яснота и да пооправя хаоса от по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт