Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 950
  • 710
  •   2
Отговори
# 315
  • Карлово
Имам нужда от компетентен съвет. Искам да поставя климатик, който ще се ползва предимно за охлаждане. Източно изложение среден апартамент, саниран , пвц дограма, прозореца заема почти 40 % , 17 квадрата. Предпочитам здрава и икономична машина. Наистина е сложно да се ориентира човек...
Това как изглежда Хиперинверторен климатик Fujitsu General ASHG09KGTE / AOHG09KGCA, 9000 BTU, клас A+++?
Ще съм признателна  за помощ.

# 316
  • Велики Преслав
Аз пък никога не бих повторил грешката за тази серия климатици.
Много често дефект в четирипътен вентил, ИПМ и компресор. Отделно шумен

За спалня Midea Brezzeless.

# 317
  • София
В условията на гаранцията ми на МХИ пише веднъж годишно да се правела, за да важала гаранцията.
Някой знае ли какви дейности се правят при профилактика на климатик?

# 318
Профилактиката на климатика включва следните етапи:
- Обстойна диагностика на вътрешното и външното тяло
- Почистване на вентилационните части, топлообменници, филтри и дренажна система
- Измерване параметрите на входния и изходния въздушен поток като температура, напор, шум
- Проверка на налягането в климатичната система
- Замерване на техническите показатели на климатика и консумирана мощност
- Преглед и допълване на количеството хладилен агент/фреон
Всичко това се прави от специалисти, веднъж в годината.

Препоръчва се поне 2 пъти в месеца да се почистват прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло, но колкото по-често го правим, толкова по-добре за самата машина. Филтрите се свалят от вътрешното тяло и се измиват с неабразивни почистващи препарати и хладка вода. След като изсъхнат напълно се поставят обратно в климатика.
А това си го правите вие сами, или някой, който може да ви помогне - роднини, приятели.

# 319
Нищо такова не се прави. Само се мие отгоре отгоре. Това от опит...ММ викаше всяка година на стария и това правеха.
А замерването на налягането става като сложат манометър и се остави няколко часа/ една нощ и се гледа стрелката мръднала ли е ...как да стане за половин час това?
Проформа правят едно пръскане тип миене ...дай 50-100 лв и чаЛ.

Не обобщавам...може и да има дето няколко часа стоят и профилактират....но не го вярвам Simple Smile
Туй е като бял еднораг....мисля...

# 320
  • Mediterraneo
Вкъщи има някаква сплит система, не знам марката, не знам и колко е стара. Живеем от 10 години тук, вероятно е поне на 15. Както и да е. Лятото "издъхна" климатикът в детската, нито топли, нито охлажда, външното тяло си бучи и работи, до вътрешното не достига нищо. Този в спалнята си работи добре на всички режими. Което ме навежда на мисълта, че не е да е останал без фреон, щеше да спре и другия. На какво може да се дължи? Ще викаме техници, ама все пак ми е чудно.

# 321
Всичко може да е.
Играх го тоя филм есента...уж процесорът било при нашия. И айде нов...
Може да изпуска фреон от незатегната гайка...това най-лекото....до платки млатки....

# 322
  • Велики Преслав
Преди много години, имаше МУЛТИ СПЛИТ СИСТЕМИ (само сплит е обикновен климатик) с два компресора отвън и две напълно отделни хладилни системи. Не изключвайте възможността да е останал без фреон, даже звучи много логично. Иначе всичко друго дето ми идва на акъла е проблем в компресора или дроселиращата система.

Относно профилактиката меко казано не е валидно това което Рангелова е написала, предполагам е копирано от страницата на някой сайт.

Обосновавам се защо.
Първо измерването на това колко духа климатика, особено за инверторна машина не е константа.

Измерването на налягането пък, за инверторна машина особено за такава с ТРВ е едно нещо.
Там налягането освен на околната и вътрешната температура зависи и от моментната мощност на компресора, колко стъпки е отворило ТРВ-то и други. Има случаи при които липсва 200 грама хл. агент и не вдига налягане, но като притвори ТРВ-то и хоп всичко си идва на местата. Да обаче, това е така за момент. Който техниците няма как да уловя, освен ако не бдят над него 24 ч.

Най-неправилното твърдение е допълването с фреон. Значи той да е изтървал значи някъде има пропуск този климатик. Той е херметична инсталация, не трябва да има загуби. Това допълване е като да наливате вода в бездънна яма.

# 323
Зависи. В процеса на работа ще го установите. Не е препоръчително в никакъв случай, но все пак.
Извинявам се, но пак ще попитам защо не е препоръчително климатикът да е много близо до тавана?

# 324
  • Велики Преслав
Добре де, толкова ли е не можете да вкарате логика във въпроса си. Ами направо го запушете, забийте го в тавана и така го ползвайте.
 Според вас, дали е еднакъв дебита при при 5 и 10 см отвор отгоре. Аз мисля, че не.

# 325
Kawsay
нали трябва свободно въздушните маси да циркулират и да се въртят. Ако го забиете на 5 см, климатика няма да работи оптимално. Мислите ли, че в специализираните сайтове, ей така наизуст пише, че разстоянието трябва да е 10, а най -добре 15 см? Моите са на 15 см.

# 326
Бива да има място около него, колкото по-наврян е, независимо в каква посока, толкова по-трудно ще му е да обърне по-голяма част от въздуха в стаята.
В момента където живея (наемател съм, не зависи от мен) е така сложен в дъното на една стеснена част почти като ниша или къс коридор. Около 2 на 2 метра е тази част в единия ъгъл, а цялото помещение е 20 квадрата. Ами... това нещо трябва или да е на най-силната степен на вентилатора, или явно си върти въздуха само близо до себе си и особено тия дни както беше влажно хем все работи, хем не стопля стаята. Това на ниската или средната степен, общо са му 3. Ако го сложа на най-силната, все едно че е друг климатик, нищо общо няма и се вдигат градусите за минути, но не е най-комфортното нещо. Но тогава се раздвижва въздухът и извън това навряното място където някой зъл гений е решил да го монтира. Ако не беше така заграден, съм сигурна че щеше по-добре да е.

# 327
Добре де, толкова ли е не можете да вкарате логика във въпроса си. Ами направо го запушете, забийте го в тавана и така го ползвайте.
 Според вас, дали е еднакъв дебита при при 5 и 10 см отвор отгоре. Аз мисля, че не.
А Вие, ако обичате, си изкарвайте агресията някъде другаде. Затова ли сте пуснали тази тема?!

Kawsay
нали трябва свободно въздушните маси да циркулират и да се въртят. Ако го забиете на 5 см, климатика няма да работи оптимално. Мислите ли, че в специализираните сайтове, ей така наизуст пише, че разстоянието трябва да е 10, а най -добре 15 см? Моите са на 15 см.
Благодаря, ще се свържа с фирмата. Уж е от "специализираните" големи дистрибутори.

# 328
  • Велики Преслав
Не е агресия, но не за първи път, потребители си повтарят въпроса, като очакват отговора да е абсурден, съответно да го осмеят.
Не зная защо го приехте, за агресивен коментар. По-скоро беше преувеличаване това в тавана, за да си го представите по-образно.

# 329
  • Mediterraneo
Преди много години, имаше МУЛТИ СПЛИТ СИСТЕМИ (само сплит е обикновен климатик) с два компресора отвън и две напълно отделни хладилни системи. Не изключвайте възможността да е останал без фреон, даже звучи много логично. Иначе всичко друго дето ми идва на акъла е проблем в компресора или дроселиращата система.

Не е необходимо да ми викате, благодаря. Два компресора отвън означава ли две външни тела? Съвсем като лаик изключих възможността да е фреонът, защото единият климатик си работи.
Ред, а, значи не само аз наблюдавам леко агресивното поведение...

Общи условия

Активация на акаунт