Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 896
  • 710
  •   1
Отговори
# 375
По задание дори на производител зависи и от размера на климатика, но е наистина 2,50 - 3 м. минимум. Това е за да се успокои фреонът при нагнетяването и в последствие изпаряването, при преминаването на фазите. Ако е по - къс пътя, се чува неприятно шумене, свистене, кипене, клокочене (поне така споменават хора (Василев тук е разказвал), аз не съм чувал подобни звуци от климатик, виж от хладилник - да). Не знам дали има и други проблеми.
В офиса ми имаме климатик, инверторен на над 20 години. Тръбния път е още по - къс и от показаното на снимката. Не знам дли има общо през стената 35-40 см. В началото грееше много добре. Но последните 5-6години мръзнехме здраво, мислех, че си изпява песента. Не се размразяваше добре, обледеняваше се целия, т.е. не използваше добре целия капацитет на външния кондензатор. През около 1 час дефрост по над 10-15 мин. Студ голям. Температурата на изхода - доста хладка.
Решихме да викнем фирма да го погледне - видяха филтрите чисти, вътрешната пита чиста. Замериха налягането в системата- уж добре беше, но го допълниха с фреон.  Както разбирате от миналото време, което употребявам за проблемите, се решиха само с това действие. От два месеца, дори и в най - големите мъгли, мисля че се е размразявал 2-3 кратки пъти, питата въшната е чиста, вътре прави страхотна температура и се усеща като калорифер. Друг е въпросът, че хората от климатичната фирма казаха че това му е последното зареждане и свирели клапаните на компресора (не знам какво значи това), но е достатъчно да изкара зимата.

# 376
Пише само максимума на тръбния път. Вътрешното тяло няма 15 см. отстояние от тавана (сега го премерихме), от едната страна е 11 см, от другата 10 см.

# 377
Понякога го пишат не много явно и лесно за намиране - я в инструкциите за монтаж, я в някоя схема...

# 378
  • Велики Преслав
Относно тръбния път.
Когато един климатик излезе от завода, той е разчетен, да работи с определено количество фреон, което да изпълни определен минимален и максимален обем тръби.
Когато климатика е направен с електронен терморегулиращ вентил, който да следи как се изпълва топлообменника с фреон, късия тръбен път, не е предпоставка за влошаване на работата, с изключение на шума от кипене шуртене и други. За да не навлизаме в излишни подробности, машините с ЕТРВ, нямат проблем да работят с +/-100 грама фреон, защото ЕТРВ-то ще го компенсира.
При климатиците изградени с капилярки и чек вентили, е хубаво тръбния пък да бъде правилно направен, защото там, колебанието в количеството на хладилния агент, нарушава добрата работа на системата.

# 379
  • София
Здравейте,
Моля ви за съвет относно западна стая около 20кв.м. със западно изложение е външна стена и северна стена е стълбище на кооперацията. Блокът е без централно отопление. Необходим е както за отопление, така и за охлаждане.

спряла съм се на:
Midea Breezeless MSFAAU-12HRFN8-I
Климатик VIESSMANN VITOCLIMA 200-S IWAA200MHA032

бъджет около 1500лв. Жилището ще го давам под наем и ще има и демонтаж на стар климатик, който е отпреди 20 г.

Благодаря много на всеки за отделеното време

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 16:24 от Коко-Ми

# 380
  • Велики Преслав
И правилно сте заложили на Бризлеса.

# 381
  • Брюксел / София
Търся климатик за малка стая - 9 -10 кв. с източно изложение в къща. Климатикът ще се ползва както за охлаждане, така и за отопление. Къщата е в Несебър, т.е. зимите не са мн студени. Бюджетът е около 2000 лв, но може и повече. Искам климатик, който да е добър и да е качествен. В стаята ще се спи, така че трябва и да е тих.
В момента се чудя какъв размер трябва да е климатика: 7 или 9? Дали 9 няма да е голям. Първоначално мислих, че и да е по-голям климатика няма значение, но след като попрочетох темата разбирам, че и да е по-голям от необходимото не е хубаво. Какво бихте препоръчали?

# 382
  • до най-прекрасния мъж
9 ще е голям. Ориентирайте се към 7-ца. Преоразмерен изобщо не е ОК, в преходните сезони се успива и не работи изобщо както трябва. Ние отваряме и към коридор, но пак не е ОК.

# 383
# 384
  • Велики Преслав
Вие изобщо не сте за такива климатици, ами за ЯПОНЕЦ 7ца

# 385
  • Брюксел / София
може ли модел на този японец 7? Изобщо не разбирам от климатици и няма как да се ориентирам в моделите.

# 386
# 387
  • София
9 ще е голям. Ориентирайте се към 7-ца. Преоразмерен изобщо не е ОК, в преходните сезони се успива и не работи изобщо както трябва. Ние отваряме и към коридор, но пак не е ОК.
Относително е. Малко преоразмерена машина не е задължително да не работи добре. В общият случай или има нещо бъгаво или е малко "капризна". Simple Smile
Имам 2 машни, които са попреоразмерени и нямам такъв проблем. Но и всеки случай е индивидуален, няма как всичко да се сложи под знаменател. Simple Smile

# 388
Моля за мнение какви са разликите между следните модели:
Carrier cooleasy
Midea Xtreme heat Nordic
Midea all easy pro nordic
Midea breezeless.
Кой е с най-нисък минимум, не създаващ проблеми и топлещ?

# 389
Simple Smile Здравейте,
приемам съвети и идеи за климатик за помещение в сграда нс, изложение - юг-югоизток, ок. 20 кв. метра, апартаментът е среден, т.е. не е външен.

Общи условия

Активация на акаунт