Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 877
  • 710
  •   1
Отговори
# 525
Под нашия блок имаме  две банки, една лаборатория, магазини с хладилни витрини и два офиса. Една вечер ми направи силно впечатление шум, който идваше от климатично тяло в долната част.
Сериозна вибрация. Разбрах, че е от месарския магазин, защото се пускаше и спираше все едно имам хладилник "Марс" на терасата. Оказа се, че е външното тяло на хладилнта им системата в склада.
Направихме едно събрание. Отбелязахме го като точка. Първите етажи бяха най -засегнати над магазина. Аз съм трети етаж от другата страна на стълбището, можете да си представите щом стига чак до мен.
Лично разговарях с отговорното лице и след проведена профилактика, замервания от тяхна страна смениха тампоните . Преди да ми кажат, още същата вечер установих, че няма шум, защото в момента съм бременна и обръщам внимание на всякакви неща.

Моя съвет е да направите едно събрание.
Да разговаряте с тях и да им обясните, че става въпрос за елементарна замяна на тампони. Не се завиждайте и заплашвайте, супер безмислено е ако искате да решите проблема. Жалба можете да пуснете и в РЗИ, те ще замерят децибелите евентуално.

# 526
Здравейте. Имам съседи, които външното тяло на климатика им бучи и вибрира в апартамента ми, вече съм на ръба, предупредих ги, но не ме под внимание и нежелаят да го оправят. Подадох жалба в общината нищо не се случи,какво друго мога да направя, има ли някакъв вибриращ уред, който мога да им сложа на стената и да си вибрира и на тях

Hито им бучи, нито им вибрира. Просто са конфликтни хора и се заяждат. Или са нервноболни като една комшийка, която ежедневно притеснява съседа си че му тракал климатика. Тя самата и мъжа ѝ нямат такъв защото и двамата са нервноболни и ги дразни всичко.

Лошите хора в България са 99% от населението и тормозят останалия нормален 1%. Още от училище почва тормоза та до старини. Затова по смъртност сме на първо място
Не знам кои са болни и кои не са, но е пълно с несъобразителен народ. Защо да си сложи климатика само на своята стена, като може да бучи и вибрира на съседа. Защо да му събира кондензната вода, като може тя да капе по съседските тераси и глави и по преминаващите по тротоара. Може и няма законодателство за тези неща, но малко съобразителност не е излишна и на нервно болните хора определено им е нужно спокойствие.

Петя, кой иска да си създава проблеми със съседите и то с проблемни съседи, ако има такива. Да си монтира така външното че да тече на главите им и да накара монтажниците да го монтират така че да им вибрира и бучи. И да си създаде страшни проблеми години напред.

И кой трябва да съобрази как и къде се поставя климатика че да не пречи на другите- клиента или монтажниците?

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 22:47 от dsfds

# 527
Тампоните за климатик при здрав климатик са практически малко полезни.Във външното тяло компресора на климатика обикновено е монтиран на три тампона.Ако някой от тях се сплеска, смачка... тогава компресора почва да опира в шасито и трака.В такъв случай и да се  монтират  тампони на тялото те не биха вършили никаква работа.Сменят се тампоните на компресора  и климатика почва да мърка като котка.

# 528
  • София-Младост
Засилих се да купувам климатик за едната стая, обаче...как и къде ще се монтира външното тяло. Това което виждам като възможност е под прозореца. Големият не се отваря Sad Някакви съвети? 

# 529
с вишка могат навсякъде да го монтират. иначе може под прозореца. дори и този, който не се отваря лесно се сваля самото стъкло и може да работят и после пак да сложат стъклото. най-вече трябва да се види къде може да се свърже за да изтича водата - че някой съсед ще мрънка ( слагате ваничка и тръбичка). вижте тези под вас са ги вързали към улука

# 530
Най-добре на страничната стеничка и от там направо в улука. Може и под прозореца и тръбата от ваничката да се изведе до улука с чупка, но има по-голям шанс за запушване. И все едно пак не става без вишка.

# 531
Не виждам предимство да е под прозореца външното тяло, честно казано. Както са тези на по-ниския етаж на снимката, така и на вашия ми изглежда най-удачно. Хем е и до водосточната тръба ако правилно виждам. Те си знаят работата за монтажа, тяхна грижа си е как ще стигнат. Стълба/вишка - каквото е нужно.
Минимум чупка наистина на това за конденза, тая зима на нашите беше замръзнала вода там когато беше най-студено. Климатикът беше нов, първа зима му беше, за тях пък съвсем новост и изобщо не се и сетили от какво бучи и ръмжи така. Бяха повикали техници и те им казали че така е станало.

# 532
  • София-Младост
Аз знам, че те си знаят и че има варианти, но го купувам от Технополис, с включен монтаж и едва ли ще ползват вишка при стандартен монтаж.
Другият е вързан точно така за улука, с ваничка и е екстра, но имаше достъп от балкон в другото помещение.
Леко почвам да се разколебавам даже за покупката. 

# 533
спокойно. технополис работят с големи фирми подизпълнители за монтаж на климатици - може даже да кажете при покупката, че ще трябва вишка( аз така процедирах с моя купен от местна верига, уточних, че сме и без асансьор още по време на покупката- дадоха ми телефон на техника). ако купите телефон от фирма за климатици накои от тях първо идват на оглед за кубатурата да ви предложат подходящия модел деветка, дванайска, огледат за монтажа и тогава плащате и после е само монтажа.
всичко ще стане, има как.

# 534
Както са тези на по-ниския етаж на снимката, така и на вашия ми изглежда най-удачно.
И аз първо това помислих, но се сетих, че ако това е външна стена на чужд апартамент, няма да е много редно/коректно.

# 535
  • София-Младост
Не, тази външната е наша, както и тръбата. Сега пък започнах да имам притеснения около вътрешния монтаж. От двете страни на прозореца разстоянието е много малко. Дали е удачно да се изведе под прозорец...надявам се да може.

# 536
  • София
Хубаво дават съвети хората, ама има 2 основни момента в този случай. Цените, особено с "безплатният" монтаж, са така изпилени, че е абсурдно някой да ти подари монтаж с вишка, която услуга към днешна дата е поне 150лв. за машиносмяна. Т.е., ако искаш може да си я платиш.
Отделно, ако машината се сложи далече от отваряем прозорец /със или без вишка/, какво става ако се наложи ревизия и/или ремонт. Всеки път плащаш вишка? Simple Smile

# 537
Преди време бях питала един майстор на климатици какъв модел ще ми препоръча и той каза, че според него най-издръжлив и безпроблемен е Инверторен климатик LG S12EW-NSJ/S12EW-UA3 STANDARD WIN Wi-Fi, 12000 BTU - след монтаж на този модел не го били викали за ремонти. Тогава климатикът ми се стори скъп и се отказах да купувам, но сега в тези жеги не се издържа и ще трябва да си взема. За мен най-важно е да не се поврежда, защото се ужасявам от контакти с майстори. Ще се ползва сравнително рядко, но и в топло, и в студено време. Не съм съвсем сигурна обаче дали точно това е препоръчаният модел, какво мислите за него?

# 538
Монтажа трябва да е под прозореца, като крановете на климатика трябва да могат да се достигат.Останалото е неземна глупост.Като всяка машина климатика може да се нуждае от сервиз и обслужване.
Там където са монтирани с вишки или сменена дограма и блокиран достъп - сега в жегите, да намериш колега, който да има времето  и желанието да ремонтира климатик с вишка?? Онзи ден отказах на клиент, който си иззидал терасата и я направил част от кухнята, но до климатика няма достъп.А колко "приятно топло" беше вътре.

# 539
  • Варна
А нямаше ли някакви правила за мястото на монтажа на климатици, или всеки може да си ги пляска където си реши по фасадата? Питам административно как е уреден въпросът. Иначе е ясно, че е мега грозно.

Общи условия

Активация на акаунт