Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 836
  • 710
  •   1
Отговори
# 540
Няма правила.

# 541
Моля за съвет.
Имаме двуетажен мезонет. Отоплението е с термопомпа, но искаме да сложим климатик, който да се ползва за отопление в преходни сезони и сега в жегите за охлаждане.
Моля да ми препоръчате какво да гледам 🫠
Този дали ще ни върши работа?
https://www.technopolis.bg/bg/Klimatici/Invertoren-klimatik-BOSC … 4?tab=featuresTab
Или
https://www.technomarket.bg/air-conditioners/tcl-tac-24chsd-tph21i-09230844

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 18:28 от Аркадия

# 542
Има разбира се. Да не е в близост до спални помещения на съседите. Закачате го на ваша фасада, далеч от спалните помещения. Моето тяло е под прозореца на кухнята ми. От ляво е стълбището, от дясно е терасата ми.
Обаче в съседство не стоят така нещата.
Терасите ни са прилепени и апартаментите са падат огледални. Тоест спалня до спалня.
Над нас има един климатик, който е монтирана на терасата точно над спалните ни помещения. Зимата е проблем и ще видим още колко време ще е така, защото целия става лед, а го оставят да работи. Лятото обаче не го чуваме.
Съобразете за да си спестите главоболия и пари, защото ако съседа ви е като мен, няма да ги остави нещата така. 😁

А нямаше ли някакви правила за мястото на монтажа на климатици, или всеки може да си ги пляска където си реши по фасадата? Питам административно как е уреден въпросът. Иначе е ясно, че е мега грозно.

# 543
Как е най-добре климатикът да охлажда? Струята да е насочена надолу или хоризонтално?

# 544
И как точно ще накарате съседа да си махне климатика? Следя с интерес...точно никак.

# 545
  • София
На мен съседът точно онзи ден дойде да каже, че му пречел климатика. Спял на едно диванче в ъгъла и се пада точно до климатика ни. Отидох да чуя, едвам се чува. Имал проблем с шумовете той. Есента сложил гумички на климатика на съседи от 1вия етаж, а той и ние сме на 3ти. Онзи ден купи и сложи гумички и на нашия. Дано е спокоен сега!

# 546
какъв прекрасен съсед имате - той ви е монтирал тампони против вибрации. имах случай - дойдоха фирма за климатици, гледаха сменяха тампони и съседа все мрънкаше. техниците казват едва се чува. няма угодия - за да има мир гледахме да е изгасен колкото е възможно.
на друго място ми е под прозореца друг съсед иска да го преместя . казах му да си премести неговия климатик Wink

# 547
1. Има наредби.
2. С общо събрание на етажна собственост.
3. Жалба до РЗИ и общината.

В моя случай климатика не пречи само на мен зимно време, а на още няколко съседа. Не мисля че ще има проблем да го оправи. Под нас има над 25 климатика на банки и офиси, нито един не се чува. В магазина за месо проблемния го оправиха след общо събрание на входа и разговор с управителя на магазина. Когато човек е съвестен и разговаря по нормален начин, следва наредбите и законите спрямо ситуацията, нещата се случват.  Не е чак такава драма.
Ако няма финансова възможност човека, може да се измисли компромисен вариант.
Идеята е да не се създава дискомфорт и дрязги между съседите. Не че няма злобни и прости и заядливи, тях ги избягваме. Като цялото болшинството си решава проблеми със скандали и заповеднически тон. Изобщо не умеят да говорят.

И как точно ще накарате съседа да си махне климатика? Следя с интерес...точно никак.

# 548
  • София
Разглеждах за мобилни климатици но при тях ми се струва че консумацията е доста висока въпреки че ще работи само в дни като последните няколко...а този изходен маркуч как ще излиза - през отворен прозорец?
Това ми се видя доста по- оригинално даже мисля че и пречиства въздуха (този не първият който ми попадна) и е доста икономично, като изключим замразяването на охладителите (занимавка). Но реално дали сваля градусите (от 30 на 26-27)?
https://www.emag.bg/mobilen-ohladitel-zenet-4-v-1-prenosim-klima … 3803&oid=96581498

# 549
РЗИ контролира публ.обекти. Не частни. Следя как ще ги викнете нощем да замерят.
Коя е наредбата ?

# 550
Мобилните климатици и аз ги гледах миналото лято че нашите искаха, някой приятел им похвалил че си взел за вилата. Но те си го представяха че си го вземаш под мишница и си го местиш в другата стая като ти трябва там, а то всъщност си има тръба която трябва да се изведе навън през отвор или прозорец. Съответно за прозореца има някакво приспособление дето се слага да уплътни полуотворения прозорец и да остави само отвор за тръбата. Отделно доколко е ефективен като не е с външно и вътрешно тяло ами и двете части са му в едно тяло и то е все вътре. Няма как това да е енергийно ефективно. Нашите се отказаха тогава като попроучихме какво представляват.

# 551
Разглеждах за мобилни климатици но при тях ми се струва че консумацията е доста висока въпреки че ще работи само в дни като последните няколко...а този изходен маркуч как ще излиза - през отворен прозорец?
Това ми се видя доста по- оригинално даже мисля че и пречиства въздуха (този не първият който ми попадна) и е доста икономично, като изключим замразяването на охладителите (занимавка). Но реално дали сваля градусите (от 30 на 26-27)?
https://www.emag.bg/mobilen-ohladitel-zenet-4-v-1-prenosim-klima … 3803&oid=96581498
На теб хубаво ти се е видяло, но си е една истинска натурална простотия.Нищо няма да ти смъкне.
Мобилен климатик е компромисно решение, но е климатик все пак за разлика от тая простотия.Топлината се изхвърля през маркуча с помощта на мощен вентилатор.

# 552
  • Somewhere far away
О да и аз мислех да взимма такъв, но  това с тези тръби дето излизат не мерси.  В малка стая това е асбурд, да се чудиш как да прескачаш и да заобикаляш не само самия уред ами и глупавата му тръба. Излишни затруднения, нерви и дразнене за нещо, което дори не ти сваля  чувствително градусите в стаята.

# 553
  • София-Младост
Как е най-добре климатикът да охлажда? Струята да е насочена надолу или хоризонтално?
Принципно при охлаждане струята отива към тавана и пада надолу, при отопление обратно, топлият въздух пада надолу и се качва нагоре в помещението.

АЗ говорих с фирмата която монтира, пратих снимки и казаха, че може под прозореца да се монтира външното тяло. Така или иначе пак под прозореца ще се правят отвори за да с еизведе навън. Отстрани н апрозорците няма място,  а пък на глухите стени няма да стане. Защото както писаха горе, недай боже да се наложи нещо да се прави, пак няма да има свободен достъп. Ще видим, монтажът е след десетина дни. Благодаря за съветите!

# 554
Здравейте, моля за препоръка.
Помещение около 40 квадрата, нисък таван - на около 2,20, приемен етаж от стара къща -  северната и западната стена са  каменен зид, останалите тип "плетарка", няма изолация. Търся климатик предимно за отопление. Лятото е приказно, мнооого рядко би се наложило допълнително охлаждане. Ама зимата... вън е по-топло. Сега там има печка-камина на дърва, тя може да остане да помага и за разкош.
Моля за насоки за модел, мощност. Може и подов. Бюджет - ако е до 4000, ще е добре.

Общи условия

Активация на акаунт