Любители на кучета - 144

• 26 273
  • 712
  •   1
Отговори
# 480
  • София
И ние нямаме търпение вече утре да се приберем и да си го на гушкаме. Цяла седмица беше на Бабиндом.

# 481
  • Бургас
Последният официално регистриран случай на бяс при човек в България  е регистриран през 2001 в МУ Варна при 6-годишно дете.
Има го във всички официални доклади по темата, а познавам и един от лекарите, които са го лекували.
Годишно регистрираните случаи на бяс при домашни животни - най-вече кучета, са не повече от 10.
Което не изключва необходимостта от ваксинация, разбира се, но чак толкова страшен и фатален този пропуск не е. Има къде къде по-страшни пропуски, срещу които нашите власти удобно си затварят очите.
Лептоспироза може да се хване от всеки замърсен водоем и е една от най-разпространените болести.

# 482
  • Пловдив
Това е "официално" водещия се смъртен случай.
Намери си във втората публикация броя на заразените хора(действали са бързо)
а за "оптимистите"
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8F%D1%81
http://cml4.mu-sofia.bg:8080/server/api/core/bitstreams/605ea009 … 334ad0c5d/content

Tова не е за хора със слаби сърца,и за незнаещи англииски.

youtu.be/L2ZVokk54Iw]

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 21:46 от whitefang

# 483
  • Бургас
https://www.iskra.bg/grazhdanin-sluzhitelite-na-obshtina-burgas- … tsite-na-kucheta/

Издирвам този буден гражданин, да му стисна ръката и да дам още храна за абсурдите. Нашата община е истинска мащеха за хората с кучета, само знаят да дерат и нищо насреща. Длъжен си да плащаш данъци и глоби, но на плажа не може, по тревни площи не може, в градския транспорт не може. Как да спазиш законовото изискване да чипираш куче, ако нямаш личен автомобил? И не във всеки квартал има ветеринар и кучешка градинка.

# 484
Не живея в Бургас и се чудя на какво отгоре бургазлии толкова си харесват кмета. Въпросната наредба е пълно безумие.

# 485
Отвратително. Ако може кучетата да прелитат, най-добре. Всичко друго е идеално, само кучетата пречат...

# 486
  • Варна
След тежък ден заспиваме така:

# 487
https://www.iskra.bg/grazhdanin-sluzhitelite-na-obshtina-burgas- … tsite-na-kucheta/

Издирвам този буден гражданин, да му стисна ръката и да дам още храна за абсурдите. Нашата община е истинска мащеха за хората с кучета, само знаят да дерат и нищо насреща. Длъжен си да плащаш данъци и глоби, но на плажа не може, по тревни площи не може, в градския транспорт не може. Как да спазиш законовото изискване да чипираш куче, ако нямаш личен автомобил? И не във всеки квартал има ветеринар и кучешка градинка.

Освен всичко друго и като ти умре животинка няма нищо уредено, даже може да те глобят, че го погребваш някъде. Като почина предния кавалерчо валеше сняг цял ден, на другия ден не питайте как сме копали в замръзнала земя.

# 488
  • Пловдив
Смъртта се регистрира от ветеринар. Трупа се предава по надлежния ред за изгаряне в екирисаж-демек пак на ветеринарен лекар или клиника.
Във всички градове наредбата гласи същите неща.Не виждам какво толкова има да си водиш кучето по алеите на повод ,а  не да газите през тревните площи.
Друг е въпроса ,че площадките са малко и са мизерия ,но защото съм свидетел как самите собственици не си почистват и в заграждението.
Интересно как си го дерегистрирала в община без акт за смърт и документ за кремация,или просто не е било никога регистрирано,в нарушение изначално на законите  за ВМД,ЗЖ,МДТ?!

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 10:54 от whitefang

# 489
Ако си продам кучето или ми го откраднат, докога ще плащам на общината? Та мисля, че трябва да може и без да е умряло кучето.
Писала съм и преди, че в нашия град няма обособени места за разходка на кучета, а им е забранено да ходят почти навсякъде. В градската градина и парка не се допускат въобще, а не да не тичат по тревата. Общината не е направила нищо за кучето ми и не ми е улеснила живота с него (място за разходки), затова данък аз не плащам.

# 490
  • Пловдив
Трябва кучетата които са без документи(вкл. и за регистрация и платен данък),да се отнемат от "водачите" им и настаняват в общиските приюти до заплащане на съответната солена глоба + разходите за чипиране,ваксиниране,издаване на паспорт и регистрация.
Като си продадеш кучето отиваш с документа за продажба ,подписан и подпечатан по надлежния ред от Ветеринарен лекар регистриран по Закона за Ветеринарно Медицинската Дейност(ЗВМД),което удостоверява ,че собствеността на кучето е прехвърлена на другото лице,който издава и нов паспорт на животното на името на новия стопанин.
Ако ти го откраднат и не можеш да го откриеш - отиваш в общината и декларираш ,че е откраднато.
Като не искаш да плащаш смешните 20-30 лв/година - кастрираш и няма да плащаш данък.
Не знам как се решаваш да се грижиш за животно ако не можеш да отделиш 30лв на година за него(толкова е в Пловдив данъка,на другате е по-нисък дори).

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 12:37 от Не се сърди, човече

# 491
Тинтина, и аз много се изкефих на направеното от този буден гражданин!
Майката на Зара е голяма пазачка и много се зъби и лае като я извеждат. Имаме една лоша съседка, която редовно подава сигнали, че кучето е без намордник и собственика е глобяван няколко пъти. Но той си плаща и не спори. Ако се заяде и си наеме адвокат, може и да спечели. Защото Общинската наредба наистина противоречи на други закони. Наредби и закони са с различна тежест.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 12:37 от Не се сърди, човече

# 492
  • Бургас
Против повода нямам нищо против. Но намордник на всяко куче - е пряко нарушение на Закона за ветеринарната дейност. Не може общинска наредба да налага по-строги правила от закон. Основен принцип в административното право.
И съм против забраната за градския транспорт. Във всеки нормален европейски град това е регламентирано.

Като ти умре кучето - в общината искали да го носиш умряло, за да прочетяли чипа. Това го сподели потресена една дама с горчив личен опит в една от местните Фб групи.

Да, хубаво е да спазваме законите, ама да сме като овци не е хубаво. Защото закони както се пишат, така и променят и трябва да са в интерес на всички, а не само на някои.

Всичко съм спазила, чип, кастрация, регистрация в общината и системата на БАБХ и пак не мога да си кача кучето в автобуса, дори и с намордник. А с намордник да я разхождам с часове Елза - пълен абсурд.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 11:48 от Tintina

# 493
Ние тук не регистрираме животните в община. Чипиран е, има паспорт и е ваксиниран. Ограничение за разходки има само на специални места.
Грижите са на ниво, ограниченията са минимални.
А да! Не плащаме данък за животинките!

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 13:24 от cardhu

# 494
Как става регистрацията в тази система на БАБХ? Има чип, регистриран е в общината, платен данък и толкова.
Още нещо ли трябва да направя?
Първо куче ми е и не съм много запозната.

Общи условия

Активация на акаунт