Любители на кучета - 144

• 26 270
  • 712
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Регистрация в системата на БАБХ трябва да е направил ветеринарния лекар, който е поставил чипа - това е негово задължение.

# 496
Благодаря !
Относно наредбите и законите, само чакам да ме спрат за проверка и да им кажа някои неща .  Живея до Борисовата и на две седмици има проверки.
Не мога да разбера защо всичко това искане за спазване на ''правилата''е фокусирано само върху кучетата в големите градове.
Нека се разходят по селата и околията ,където всички кучета са вързани на 50 см синджир, без къщичка и с един хляб на седмица. Това правилно ли е , законово ли е ?
Дали са ваксинирани, дали са чипирани, плаща ли им се данък ?
Нека го направят, и тогава много хора ще се замислят трябват ли им по 5 кучета на синджир да им ''пазят''кокошките.

# 497
Не става въпрос за 20-30-50 лева, а за принципи. И един лев да е данъкът, няма да им го платя. За какво да плащам? Нещо ми предлагат срещу парите или? Уж отивали за общинския приют. Допреди две години най-голямото нещастие, което можеше да се случи на едно куче е да попадне в общинския приют. Страшни зверства са извършвани там. И на тези изроди са плащани заплати, вероятно с тези данъци. Добре, че сега доброволци се грижат за кучетата и наблюдават какво се случва там. Та си голям оптимист като искаш кучетата с неплатени данъци да бъдат изземвани от собствениците си и настанявани в приют. В друга реалност живееш явно.
И двете ми кучета са прибрани от улицата. Общината не се е погрижила за тях. Не се е погрижила за още стотици бездомни кучета - гладни, бити, газени, тормозени и изтезавани. Но чака аз да си платя, че се грижа за кучето си. Защо не се плаща данък за децата, котките, конете, овцете, зайците...

# 498
  • Бургас
Eda, щях да напиша абсолютно същото - това не е истинска грижа нито за хората, нито за кучетата, а начин за пълнене на хазната с глоби.
Хората, живеещи в центъра, са по-стриктни по отношение на законите и наредбите, най-малко заради постоянните проверки.
Няма нито една проверка в крайни квартали, нито в т.нар. съставни селища, които са си баш села. Само един рейд да направят, ще съберат толкова глоби, колкото за десет проверки в центъра. Тези кучета не само не са регистрирани, не са обезпаразитени, не са ваксинирани - т.е. потенциално опасни.  В ромските махали си ходят на пълчища, полубездомни. Никой не глобява там.
Иначе и аз съм съгласна, че контрол трябва, но на практика го няма.

Регистрация в системата на БАБХ ходих да правя в централата им в Бургас. Обясниха ми някаква сложна история с това, че не при всички ветеринари излизали имената на собствениците, а само номерът на чипа. А ако е регистриран централно от БАБХ, който и да проверял, излизали и имената и телефоните. Това в случай, че кучето се изгуби.

# 499
Аз все повече стигам до извода, че трябва да има контрол над развъждането на кучета. Оттам тръгват всички други проблеми. Уличните да бъдат кастрирани и да е забранено заплождането и продаването на кучета от стопаните им. Който иска породисто куче - от развъдник. Който иска непородисто - от приют. В цивилизованите страни всеки ли може да си запложда кучето по няколко пъти и да продава кученцата по интернет?

# 500
Аз все повече стигам до извода, че трябва да има контрол над развъждането на кучета. Оттам тръгват всички други проблеми. Уличните да бъдат кастрирани и да е забранено заплождането и продаването на кучета от стопаните им. Който иска породисто куче - от развъдник. Който иска непородисто - от приют. В цивилизованите страни всеки ли може да си запложда кучето по няколко пъти и да продава кученцата по интернет?
Абсолютно  Ви подкрепям!

# 501
Аз хич не съм по залитането по ''чужбината'', но четох една от книгите на Сизър Милан, където пишеше, че в Германия всеки собственик на куче без значение от породата е задължен да кастрира, освен ако не е лицензиран развъдник. Та затова Германия проблем с бездомни кучета нямат, и често осиновяват от трети страни като нашата мила родина.

# 502
Като споменахте селските кучета на синджир... Понеже сме "селяни" от скоро или както било модерно да се обиждат на "виладжии"... Нашето диване е пуснато из двора да тича колкото си иска и една от причините да купим къща беше точно той... Какво обаче ми беше изумлението, когато във ФБ групата на селото имаше призив да се ходи по дворовете, да се гледало имало ли пуснати свободно кучета из дворовете... в личния ми двор ?!?!?!?! Кучетата трябвало да бъдат вързани!!! Само чаках някой да се появи на портата. Нито намордник ще му сложа в градска среда, нито пък ще го вържа на двора. Ваксиниран, чипиран, регистриран и...? Не виждам общината да е направила нещо за него в радиус от два километра около апартамента.

# 503
  • Варна
Против вързаните кучета, против развъждането, освен от развъдник, против намордник, но за повод на обществени места, против безхаберието по отношение на кучета и котки, но за регистрация, чипиране и данъци, против ваксина за бяс всяка година, на три по-бива.

Честит празник на съгражданите ми и нека Богородица закриля всички нас.

# 504
Честит празник на варненци!
Арес получи подарък от Зооплюс, чак аз се зарадвах.

Въжено сърце е

# 505
В селата такъв им е манталитета, защо - не знам. Моите две на село са пуснати, ей Богу всички комшии бяха в шок. Все едно отглеждаме пуснати крокодили, не кучета по 10 кг. Даже тази, която идва да носи пенсията на баба ми , винаги вика съседката да я придружава  и се оплаква, че я е страх. Кучетата не хапят, нито и обръщат особено внимание, но това за тях куче да е пуснато е невиждано своеволие.

# 506
Смъртта се регистрира от ветеринар. Трупа се предава по надлежния ред за изгаряне в екирисаж-демек пак на ветеринарен лекар или клиника.
Във всички градове наредбата гласи същите неща.Не виждам какво толкова има да си водиш кучето по алеите на повод ,а  не да газите през тревните площи.
Друг е въпроса ,че площадките са малко и са мизерия ,но защото съм свидетел как самите собственици не си почистват и в заграждението.
Интересно как си го дерегистрирала в община без акт за смърт и документ за кремация,или просто не е било никога регистрирано,в нарушение изначално на законите  за ВМД,ЗЖ,МДТ?!

Трупът не подлежи на никакво изгаряне, защото в Бургас екирисаж няма. Най-близкият е във Варна. Смъртта беше регистрирана от ветеринар, той умря при тях така или иначе. Същия този ветеринар се върна от рожден ден на възрастния си дядо в айтоските села в снега, за да ме вземе с колата си, да идем до клиниката и да ми помогне да прибера трупа вечерта, защото бях на работа и нямаше кой да го вземе. Издадоха ми смъртен акт няколко дни по-късно, с който го отписах от общинският регистър, но за 17-те дни, в които беше живял през 2024 ме накараха да им платя 2 или 3 (не помня точно вече) лв. Документ за кремация не са ми искали.
Нямам нищо против кучетата да са на повод, даже го адмирирам. По тревните площи работа нямам, само кучето ми върви по тях и не виждам това с какво пречи, след като чистя след него. Вие ще вървите ли боси по горещ асфалт?
За селата не ми се говори. Работя извън града, на около са села. За една седмица ни подхвърлиха краставо куче и труп на куче.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 10:36 от DreamingOfSummer

# 507
Боже, момичета. И тук не всичко е ок, но като ви чета, и се радвам, че съм на място, където нещата са уредени отдавна и такива неща, каквито описвате, просто няма. А кучета във Франция се гледат много. Кучета и котки има във всеки дом. Но не и на улицата. Вегеринарят ни изпраща писмо, за да ни подсети за следващата ваксина. Торбички се слагат от общината навсякъде, но данъци за кучовците не се дължат.

# 508
  • Варна
Нормална държава. Да,плащат се данъци, но има за какво. ММ е още по-впечатлен, хем не му е за първи път.

# 509
  • Варна
Ехе, голяма дискусия е станала. Аз като една нова кучешка майка съм изрядна във всяко едно административно и ветеринарно изискване, но тежко му на някого ако ни спре за проверка и ми каже нещо за данъка... разказвах преди 2 - 3 страници. Grinning

Най-много се вбесявам от стопаните, които не почистват след кучетата си. Ми нали самите те утре ще се разходят на същото място и или ще си го настъпят, или ще трябва да си го заобикалят??

Общи условия

Активация на акаунт