На море в Гърция 2024 - IV

• 54 819
  • 765
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Скрит текст:
Здравейте и благодаря за темата!

Мислехме да резервираме за Лефкада за около 22 септември, но по ред причини вероятно ще резервираме за периода 28.09.-04.10. Питането ми е, ако някой от вас има опит и знае, времето как е? Водата прилично топла ли ще е или вече поизстинала?

Никога не сме били по на юг от Ситония, затова и питам.

Мерси!

Наистина ли никой не е ходил в края на септември - началото на октомври?

Преди 10-Ина години бяхме в края на септември на Кефалоня. В началото бе добре. После времето се развали. Тръгнахме си с последния ферибот. После ги спряха и обявиха бедствено положение.
Змия, не звучи обнадеждаващо. Но бедствени положения е имало и в началото на септември, спомнете си Волос миналата година.
Как беше морската вода като температура тогава, ако помниш?

# 61
  • Пловдив
Просто никой не може да предположи. Особено с апокалипсисите последните години.
По-скоро бих заложила, че ще е луд късмет да става.

# 62
  • София
Помня, че не беше топла, но не беше и студена. Обаче топло и студено за морска вода са доста субективни понятия.

Джул е права. Ще е див късмет, ако времето е добро.

Сетих се, че преди 2 години се мотаехме по Йонийския бряг и получихме от онези стряскащи съобщения на телефоните за идваща буря. Изнесохме се и последните 3-4 дни изкарахме на Касандра. Тръгнахме си на 2 октомври заради поредни избори в Бг.

# 63
  • София
Вие пък ме разбихте..... обичайно почиваме на Ситония около 22 септември и времето, както и водата са чудни и топли. Лефкада е още по на юг, очаквах сезонът да е до средата на октомври поне.... Sad

# 64
На Лефкада, поне на западните живописни плажове, водата никога не е толкова топла, колкото на Ситония - те са дълбоки и често с големи вълнения.
Като цяло хората си викат -  "на юг - по-топло", но това е измамна представа по отношение температура на водата. Реално на островите (в открито море) е по правило по-студена, отколкото в затворените заливи на ръкавите.

Но ако годината се случи хубава, без порои и бедствия (септемврийски циклони на Йонийско море има често, наистина, но не са всяка есен), със сигурност става за плаж поне до края на септември.

# 65
  • София
Благодаря, Параход! Този факт не го бях отчел, признавам.
Може би е по-добре да изчакаме за догодина юни.....

# 66
Според мен в този период най-добре е да се пътува с last minute организация. Навалици няма, няма проблем с наличностите, тогава се вижда и какво е времето.

# 67
  • Варна
Здравейте, мили момичета!

Планираме последната седмица на м. Август да посетим Гърция с дете на 3,5г. До сега не сме ходили там и ми е много непонятна страната. Има много писано през годините в темите, но ще ми е доста трудно да прочета и синтезирам информацията, за това много бих се радвала на Вашата помощ.

Ако може да ме насочите за подходящи места и курорти за деца, като изискванията ми са следните:
 - морето да е плитко и спокойно, да не е някое място, където постоянно духат ветрове;
 - да можем да ходим боси без обувки, да няма морски таралежи;
 Нямаме точно определено място където да отидем, може да е Халкидики, може да е някой остров... Не търсим скъпи хотели, а по-бюджетни места.

Много благодаря предварително на Всички отзовали се Relaxed
Flowers Four Leaf Clover

# 68
Oleander,
август, чак до последния си ден, а вече и началото на септември, е активен туристически сезон и малко по-трудна ще е организацията толкова късно.
Таралежи няма на нито един пясъчен плаж, те ходят по скали и камъни.
На Халкидики има много подходящи закътани заливи, въпросът е дали ще намерите свободно място за настаняване, което да ви устройства като цена и условия.
На островите, разбира се, духа по-често, защото са в морето Simple Smile, но стига да не ви пречи плаването, бих ви насочила вниманието към Лимнос. Хваща се ферибот от Кавала (може и от Александруполи) - удобно е от Варна - за около 4 часа и там има много хубави, плитки, достъпни пясъчни плажове.
Нещо по-простичко и близко на сушата - Керамоти, Фанари, Авдира. Всички тези плажове отговарят на условието.
Става и Ситония, разбира се. Но общо взето за този период ще е където намерите, каквото е останало.

# 69
Здравейте, моля за актуално инфо за Парга от завърналите се това лято от там. Каква е цената на световете на плажа? Прочетох назад, че на Саракинико било 10е. Колко са на Лихнос и Валтос? Най-доброто корабче до островите Марко поло ли е? Има ли места, от които може да се вземе храна за дома и кой е най-добре заредения супермаркет? Благодаря😊

# 70
  • София
Ако едно от изискванията е "да не е някое място, където постоянно духат ветрове" - Лимнос не е много подходящ.
Много ми е любим и ако решим да повторим дестинация - той сигурно ще е първото място, на което ще се върнем, но си е ветровит.

# 71
Славата му на ветровит значително превъзхожда реалността. Лефкада например е значително по-ветровит, но масово ходят хората там на почивка и без да карат кайт, даже и не повдигат дума за вятъра.

За мен Лимнос (от три ходения в рамките на две лета) е от по-малко ветровитите острови в Егейско море през лятото. Да, микроклиматът на североизток около Керос може и да е такъв. Там никой нормален не ходи на плаж Simple Smile Но на юг си е доста закътано.

Сега ми хрумна - не очаквах да го каже човек, който е ходил на Андрос Simple Smile Ето това е ветровито!

# 72
  • София
На Андрос направо ни отвя. Simple Smile
Обаче като слязохме от ферито на Андрос, първите думи на мъжа ми бяха: "А пък  си мислех за Лимнос, че е ветровит." Simple Smile
И на Кефалония е духало - купувах си един шал да ме топли, още си го ползвам и си спомням за там. Лимнос надгради тамошния вятър, а Андрос надхвърли всичките ми представи .

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 22:15 от Vivi

# 73
Така и не каза нищо освен вятъра, хареса ли ви? Ходихте ли до Миконос?

# 74

Общи условия

Активация на акаунт