На море в Гърция 2024 - IV

• 54 835
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Това е отдавна

# 76
  • В средата на времето
Някой помни ли, кога Раян обявиха, че летят до Скиатос тази година?

# 77
В началото на декември 2023.

# 78
  • В средата на времето
Благодаря, Параход! Днес ми щукна идеята другата година да отидем до Скиатос и Скопелос, ако Раян пуснат отново полети до Скиатос, разбира се. Та исках да знам по кое време да започна да се оглеждам.Simple Smile

# 79
# 80
  • София
Скрит текст:
Здравейте и благодаря за темата!

Мислехме да резервираме за Лефкада за около 22 септември, но по ред причини вероятно ще резервираме за периода 28.09.-04.10. Питането ми е, ако някой от вас има опит и знае, времето как е? Водата прилично топла ли ще е или вече поизстинала?

Никога не сме били по на юг от Ситония, затова и питам.

Мерси!

Наистина ли никой не е ходил в края на септември - началото на октомври?

Преди 10-Ина години бяхме в края на септември на Кефалоня. В началото бе добре. После времето се развали. Тръгнахме си с последния ферибот. После ги спряха и обявиха бедствено положение.
Змия, не звучи обнадеждаващо. Но бедствени положения е имало и в началото на септември, спомнете си Волос миналата година.
Как беше морската вода като температура тогава, ако помниш?
Вече са ти отговорили. Много зависи от времето и затова е добре да се прави резервация в последния момент. Ние предпочитаме да обикаляме в края на септември-началото на октомври. Последният път, когато сме били на Лефкада е било на 25 септември и на Порто Кацики водата беше чудесна. Хем се къпахме по залез. Simple Smile Предишни години бяхме до около 30 септември. Тогава обаче имаше доста вълни и тъй като аз не мога да плувам, само мъжът ми влизаше. Но пък се къпах от другата страна -  Микрос Гиалос и Агиофили и водата беше съвсем добра. И двамата сме доста топлолюбиви. Обаче имаше една година, в която заради бури отложихме почивката до 5-6 октомври. Всичкото топло си беше отишло. Simple Smile Топнахме се само в плитките плажове (онези до коляно) около Парга и Игуменица. Другаде не ставаше. Иначе температурите си бяха летни. Дори вечер не се налагаше да се обличаме с нещо допълнително.

Ако искате по-топло море, миналата година изкарахме повече от 2 седмици октомврийско море, но на Пелопонес. Там май нямаше място, където да ни е било студено. А тръгнахме на 4 октомври. Но е далече. Sad

# 81
  • София
Така и не каза нищо освен вятъра, хареса ли ви? Ходихте ли до Миконос?

Да, даже качих снимки от Миконос. Но за много кратко. Заради вятъра ферито закъсня много и ни изяде от времето. Но съм доволна, въпреки всичко, защото видях някои от най-емблематичните места на Миконос таун. Така и така няма да отидем да почиваме там - поне стъпихме на острова. Simple Smile За такива като нас, които отиват за бързо - има удобни корабчета на всеки 30 минути, които пътуват около 7 минути от новото пристанище до центъра на града.

Андрос …. Времето там не ми стигна. Първите 5 дни бяха толкова ветровити, че изобщо не ставаше за плаж. Бях си избрала настаняване на Атени и си представях по съвсем друг начин времето там. На Вати и Гаврио - от другата страна- духаше точно толкова силно. Много шантаво време …..

Но поне за July morning бяхме на източния бряг:

После се преместихме на Агиос Петрос, вятърът взе, че утихна, и не ми се тръгваше. Съвсем сериозно го обмисляхме - мъжът ми да се прибере, аз да остана, после да си взема фери и самолет, ама не ми достигна авантюризъм.

Там пък беше времето за късни залези на плажа:

Определено мога да кажа, че този остров не го опознах. Но е много спокоен. Разстоянието Атени-Вати го взехме поне 6 пъти и за всичките 6 се разминахме общо с 2 коли.
Нито Вати ми се стори прекалено туристически, нито Андрос/Хора. Имам купища снимки без човек в кадър.
Архитектурата на острова е интересна. Уж е Циклад, но има смесица от стилове. Скирос изглежда по-цикладски, а се води
към Спорадите. Simple Smile Особено Хора- няма нищо общо с цикладските бели кубчета със сини капаци на прозорците. Беше ми много интересно да се разхождам там.

Малко тегаво се пътува из острова, защото пътища, успоредни на източния бряг, няма много-много. На където и да тръгнехме - все пресичахме планината. Ама пък красиви гледки се откриват от високото. Simple Smile

Това не помня да съм го виждала на другите острови, на които сме били - чукарите са разделени от каменни огради . Толкова труд е вложен да се мъкнат тези камъни - колкото  да се построят египетските пирамиди Simple Smile :

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 23:02 от Vivi

# 82
  • София
Като споменахте Андрос... Току-що в сайта на Нова ТВ ми попадна галерия с най-красивите фарове в света. Бяха около 20-25 броя. Сред тях беше фарът Tourlitis на Андрос. Наистина изглежда страхотно на снимките! Може пък някога да го видя на живо... Simple Smile И фарът в Ханя, Крит присъстваше. Simple Smile

# 83
  • София
Фара на Андрос го снимах и аз - направо ми беше цел в живота да го видя Simple Smile

Моите снимки са просто нащракани с телефона. Без никаква обработка. Та и фарът си е хванат съвсем натурално и без украса.

# 84
Хех, и аз имам почти същата снимка като предпоследната.

При нас на западния бряг - там спахме - вятърът беше поутихнал (като за Андрос), но водата беше ледена около 20 юли. Направо с потрес влизахме на тия разкошни плажове в морето (и аз, като Таня, съм зиморничава) Simple Smile

В Хората - там, където бе открито, духаше яко, а плажовете й бяха неизползваеми. Обаче великолепен град, толкова приятна атмосфера и архитектура. Наистина не прилича на другите Циклади - в Андрос са били значително по-богати. Иначе този тип преходна архитектура, в която има и червени едноскатни и двускатни покриви, както и много неокласически елементи, се среща на всички по-близки до сушата острови от архипелага - Кеа, Китнос, Сирос.
А столицата на Скирос наистина изглежда цикладска, както и впрочем и тая на Китира (която е Йонийски остров, моля ви се).

Други плажове на източния бряг не сме посещавали, защото нямаше смисъл в тези условия - лодките не пътуваха, а някои са по черен път. Само последния ден отидохме до Тис гриас то пидима - Скока на старицата край Ормос Кортиу. То и там е черен, де, но и самият Ормос беше много приятно селце.

Забравих за каменните синори: те са за защита на земеделските насаждения срещу вятъра и ерозията, предизвиквана от него. Срещат се и на някои други егейски острови.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 00:20 от Параход

# 85
Привет от Мани! Вече втори ден сме тук, като преди това посетихме много набързо и повърхностно (заради ограничено време и нетърпими горещини) Навплио, бяхме няколко дни в Гефира, откъдето посетихме Монемвасия, Симос, Пунта и видяхме миниатюрна част от Павлопетри. Вчера бяхме на Скутари в частта пред църквата Агия Варвара, а на таверната на плажа се оказа, че работи една българска девойка. Днес бяхме на Мезапос, а след това посетихме едно малко плажче по препоръка на хазяйката. Вечеряхме при Такис в Мавровуни - храната беше вкусна и евтина, но имаме забележки към обслужването, заради които си тръгнахме изнервени, макар и добре нахранени, и затова няма да повторим.
Малко снимки Blush

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 02:41 от Divi_86

# 86
  • България, Русе
Здравейте, за първи път ще ходим в Гърция. Избрахме Неа Карвали, апартамент на брега на морето.
Но доколко проучих е селце до Кавала с камъчета вместо пясък. Ние сме 2 семейства с деца и ме интересува къде наоколо има подходящ плаж с пясък и да не става дълбоко веднага. В края на август ще сме там.

# 87
Divi_86, страхотни снимки, благодаря. Как ти се струва туристопотока на Пелопонес по това време, като изключим разбира се силно туристическите места? На мен ми се стори много спокойно навсякъде.
И ние попаднахме на българката на Скутари 😀. Там плажувахме от другата страна на църквата, като плажът се оказа също много добро попадение.

# 88
А на Родос водата също ли е клоняща към студена ? Тази година оставихме основното море за началото на септември и сега гледаме да наваксаме с дълги уикенди, за да не останем съвсем без море при лоши метериологични условия.

# 89
  • София
Тази година морската вода в Гърция е по-топла от обичайното. Но досега не бях виждала такива стойности.

Общи условия

Активация на акаунт