На море в Гърция 2024 - IV

• 55 403
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • В подножието на Сините камъни
Здравейте, моля за актуално инфо за Парга от завърналите се това лято от там. Каква е цената на световете на плажа? Прочетох назад, че на Саракинико било 10е. Колко са на Лихнос и Валтос? Най-доброто корабче до островите Марко поло ли е? Има ли места, от които може да се вземе храна за дома и кой е най-добре заредения супермаркет? Благодаря😊

Края на юни бяхме в този район, на плаж Саракинико ползвахме шезлонгите на бийч бар Анемолия, където и хапвахме, останахме много доволни, не сме плащали за тях, на плаж Каравостаси варираха между 6-7 евро, на Лихнос не мога да кажа, бяхме един следобед и не заехме чадър, плаж Арила искаха 15е, но там решихме да си наемем лодка - 100е + изхарчено гориво. Корабче хубаво има до остров Паксос и Антипаксос за 30-35е на човек, това Марко Поло не съм чувала.

# 91
  • София
Здравейте, за първи път ще ходим в Гърция. Избрахме Неа Карвали, апартамент на брега на морето.
Но доколко проучих е селце до Кавала с камъчета вместо пясък. Ние сме 2 семейства с деца и ме интересува къде наоколо има подходящ плаж с пясък и да не става дълбоко веднага. В края на август ще сме там.
По-точно е пясък с камъчета, не е чак толкова зле. Пълно е с деца, не им пречи. Има пясъчен плаж след къмпинга в източна посока, но не е много плитко и е пред нивите, няма барове. Друг вариант е Керамоти.

# 92
Здравейте! До сега не сме били на о.Тасос, а нещо ми се върти в главата втора почивка от 1-ви септември именно там. Дали някой може да предложи населено място, което да не е много пренаселено, но все пак да си има таверни и магазини. Също ще ми е от помощ конкретни места за настаняване със студиа или апартаменти. Важно ми е да има таверна на пешеходно разстояние /до 500м./ и пясъчен плаж, не пренаселен в радиус до 10-тина километра. ще бъдем с кола и обичаме да обикаляме различни плажове. Благодаря на отзовалите се!

# 93
  • Пловдив
А на Родос водата също ли е клоняща към студена ? Тази година оставихме основното море за началото на септември и сега гледаме да наваксаме с дълги уикенди, за да не останем съвсем без море при лоши метериологични условия.

Още в началото на юни водата беше комфортно топла. Не мисля, че началото на септември ще е по-различна. Даже не знам дали няма да е твърде топла.

# 94
  • Стара Загора
Много хубави снимки и разказ за Андрос, Виви.
Ние за първа година сме на Цикладите и сме влюбени вече, искаме да опознаем всички.
Преди това като гледах голите скали си мислех” какво пък красиво виждат хората в това” . Сега не мога да им се наситя. Много интересно се  променят възприятията.
Относно каменните огради и аз се чудех защо са ги правили. Има ги в Наксос, Парос и Антипарос  на невероятни наклони, чудех се изобщо  как са ги строили .

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:15 от niditop3

# 95
niditop3, много точно го описа. Аз си мислех същото като стъпих на Наксос миналата година. Викам си къде ги доведох моите хора по тези чукари и на всичкото отгоре девет дена път с камили. Само след два-три часа на острова обаче не исках да си тръгвам от там. Сещам се какво вълнение изпитвах, когато ферито приближаваше пристанището и видях вече на живо величествената Портара - портата на Наксос.

# 96
Има някаква магия в тези чукари Simple Smile Не че няма тръпка, когато ходим и на други острови, но на мен Цикладите са ми като наркотик, още откакто ги гледах от ферибота на път към Санторини преди доста години.

Децата май са го наследили от мен и се сетих за една случка, когато бяха малки. Успяхме да направим по-дълга почивка и обиколихме пет Циклада, съответно децата свикнаха да се местят от остров на остров. Тръгнахме да се прибираме към Пирея и по пътя фериботът спря на Сирос. Дъщеря ми, тогава на 5, пита:
- Ние сме за тук, нали? Слизаме!
При тази реплика брат й компетентно се намесва и казва:
- Не тук, отиваме на сушата.
- О, добре. А били ли сме друг път на този остров Сушата?

# 97
Deviant Art,
много ме развесели!

Моята дъщеря също толерираше подобен тип пътувания като по-малка, но сега в пубертета - абсурд Simple Smile

# 98
Наскоро нкой да е купувал лекарства на място в Гърция?
Прочетох, че не давали вече с българска рецепта.
Имате ли такива наблюдения?

# 99
Купувахме последно преди 2-3 седмици в Пердика и нищо не искаха. Едното беше статин за холестерола, имахме бг рецепта на хартия и я показахме, но единствено по причина, че в Гърция лекарството няма същото търговско наименование и трябваше да намерят генерик.
Другото беше антибиотичен спрей за рана, просто казахме какво ни трябва и това е.

Къде е пишело, че не дават с българска рецепта?
По принцип рецептите с акредитиви на лекар (подпис, печат и съдържание по стандарт) са валидни за целия ЕС, без значение къде са издадени. Иначе в Гърция след ковид въведоха режим за антибиотиците с електронни рецепти - както и тук - но както се вижда от примера, когато са за локално приложение (мазила, спрейове), няма проблем и с тях.

Като цяло всичко, което може да му хрумне на човек, съм купувала в Гърция без рецепта през годините.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 16:02 от Параход

# 100
  • Стара Загора
Синът ми  (скоро ще стане  на 11г) тази година му хареса много повече от миналата. Тогава му беше писнало от фериботите. Не разбрах каква е разликата. И миналата година и тази ще направим  7 острова. Сега не иска да си тръгваме иска още острови 😂. Което може и да се осъществи септември… умуваме я още, но може би ще е на по-близки.
За лекарства и на мен ми е интересно, поръчаха ми да взема хормони за ЩЖ на връщане в Атина ще пробвам да ми дадат.

# 101
  • София
А за мен гръцките острови (не само Цикладите) са като наркотик - иска ми се да ги обиколя всичките Flushed. Все пак се задоволявам с един списък от най-желани, който се надявам, ако Господ е рекъл, да изпълня. Краткият ми списък е: Китира, Малки Циклади, Астипалея, Аморгос, Липси, Хиос, Кимолос, Китнос, Серифос, както и Диапонтийските островчета до Корфу. Има и още, на които ми се ходи, но учудващото е, че още нямам цел за следващото лято. Ходи ми се и на Сардиния, макар да знам, че в Гърция през юни все още няма навалици и на плажовете е спокойно, а по италианските острови не е така. Ще видим кога ще реша да си начеша крастата за Сардиния и дали няма да съжалявам, защото чета, че някои плажове са с ограничен достъп от брой посетители и трябва предварителна резервация, което ми изглежда направо плашещо.
niditop3, вие сте отличници с тези 7 острова. Ние видяхме само 5, и то някои - съвсем бегло - и мисля, че това ми е максимума за 12 дни. И през 2022 г. направихме 5 (ако броя Тирасия и Наксос за 8-те часа престой) и става леко пренасищане. Аз лично мога и повече да разгледам, но ще ми трябва и повече време, с каквото не разполагам за съжаление. Съпругът им обаче предпочита по-лежерни почивки и трябва да се съобразявам, че малко мрънкаше накрая с последните нощувки на 5 различни острова. Дъщеря ми не я взимаме на тези почивки, че е още на училище през юни, а и съществува риск да ми вгорчи цялото пътуване от тийнейджърските си капризи и мотаене. С нея ходим, когато не е толкова динамично.

# 102
И за мен три, преко сили четири, е максимумът на едно пътуване, за да мога да им се насладя и да ги усетя като хората. Иначе обичам да сменям обстановката, максимум 5-6 дни се задържаме на едно настаняване. Всеки остров има собствен дух и физиономия и предпочитам да вляза "в крак" с него. То зависи все пак, предполагам, и колко е дълга отпуската, но дори да е месец, пак си представям, че би се получило пресищане с гледки, емоции и километраж.

От мечтите не съм сигурна какво ми остана. Кастелоризо, Антикитира, Псеримос, Гавдос, Донуса, такива работи. От леснодостъпните не съм ходила на Итака. Имам и списък с такива, на които много искам да се върна. Абе, няма остров, на който да не ми се ходи, с изключение може би на Родос.

# 103
  • София
Този юни, докато ние бяхме на Нисирос, Джеф Безос беше избрал Псеримос - сигурно не е случайно. Преди това островче не ми е влизало в полезрението. Макар че цялостната им селекция от острови ми изглежда малко странна - https://greekreporter.com/2024/06/25/jeff-bezos-lauren-sanchez-e … te-island-greece/. Все пак те пътуват по вода - ако бях на тяхно място може би щях да избера други острови за спиране.
Иначе на мен не ми се ходи особено на Миконос, Корфу и може би Кос.

# 104
На мен също не ми се ходи на Миконос, ама все пак съм се разписала в едни други времена Simple Smile На Корфу - да, с удоволствие, вече знам кои места и кой сезон да избягвам и е чуден. Диапонтийските острови и на мен са ми любопитни.
Кос съм го посещавала за един ден от Турция и столицата ми хареса. Мисля, че това ми беше първият гръцки остров в живота - или най-много вторият след Тасос (малко ми се сливат тия праисторически събития).
Бих се върнала заради това преживяване, хубавите пясъчни плажове (ако дъщеря ми идва с нас, това не е маловажно условие) и подходящото му разположение като аванпост към няколко други острова, които са ми твърде интересни.

Общи условия

Активация на акаунт