На море в Гърция 2024 - IV

• 55 425
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате интеренсни места и забележителностти в Кавала.
Също какво бихте препоръчали да опитаме и хапнем от гръцката кухня.
В Кавала има ли така наречена улична храна и каква е тя ?

В Кавала има крепост, стара част и акведукт. Уличната храна е като навсякъде в Гърция, предимно гирос и сувлаки.

# 676
Замислям се за посещение на минералните извори Лутраки, има и организирани екскурзии с автобус. Можете ли от опит да препоръчате място за настаняване близо до тях?

# 677
  • Сред мелниците
Търся дестинация за края на септември но след празниците около 22, или през октомври, очевидно извън сезона,
 на разстояние около 5 - 6 часа с кола от София .  
Търся спокойна, типично гръцка атмосфера, с възможност да се пазарува в хранителни магазинчета, пекарни  и някое уютно заведение.
Поне десет дни, не търся атракциони и заведения за увеселения.
Сигурно трябва да е малко градче или село, но
да има добра интернет връзка, за работа.
И  да е колкото се може по-гръцко.
Има ли такива места на които сте били ?

# 678
Обръщам се с молба към тези от вас, които са във Волос и района, да споделят какво е положението в следващите дни. Предстои ни пътуване след 4 дни,  с малки деца сме. Миналата година Даниел ни съсипа, второ бедствие не искам да виждам… единственото ми успокоение е, че сме на малко на юг от Волос, но не мога да разбера какъв е мащаба на щетите. Много, много ще съм ви благодарна.

# 679
  • София
Днес преди обяд минахме транзит по околовръстното на Волос на път за Катигиорги. Видимо нищо няма, миризма не усетихме. Днес плажувахме на Муртия, разкошно беше. Още има следи от миналогодишните наводнения, но се минава. Поскапало е и плажа, но все още е прекрасен.

# 680
  • Русе
Във Волос е обявено бедствено положение за един месец.

# 681
  • София
Не знам къде ще сте на юг от Волос, във ФБ пишат, че в Афисос няма проблем.

# 682
Днес минахме през Волос,на връщане от Лефокастро,всичко беше спокойно,миризма не усетих,кафенетата и пекарните бяха пълни с хора,...

# 683
  • Sofia
Утре тръгваме за Хорто, ще пиша как е в района. Като цяло на източния бряг няма проблеми. Ние мислим да стоим на западния.
Питането за края на Септември за градче с атмосфера - Афитос. Само за плаж не знам как ще е.

# 684
  • София
Вече споменах, че ние, живи и здрави, тогава сме на Крит (Ираклион). Отиваме обаче за първи път Simple Smile
Привет, моля за идеи за кратко моренце в Гърция около 22 септември за 3-4 нощувки. Идеята е за местенце, до което да пътуваме директно със САМОЛЕТ. Благодаря!

# 685
  • София
Привет на всички септемвриско морски! Въпросът ми е към тези, които имат egnatia pass. Минаваме електронно на толовете наegnatia odos, но на толовете на друга магистрала, сихналът от устройдтвото не се отчита и бариерата не се отваря. Ако дадем устройството на човек и той ръчно го чекира, дърпа от парите вътре. Дали просто нашето устройство е бъгнато или нещо не са съвместими системите на различните магистрали? Някой има ли подобен проблем? Четох в сайта на egnatia, че устройството е валидно за всички магистрали, но дали на практика работи успешно?

# 686
  • София
Привет на всички септемвриско морски! Въпросът ми е към тези, които имат egnatia pass. Минаваме електронно на толовете наegnatia odos, но на толовете на друга магистрала, сихналът от устройдтвото не се отчита и бариерата не се отваря. Ако дадем устройството на човек и той ръчно го чекира, дърпа от парите вътре. Дали просто нашето устройство е бъгнато или нещо не са съвместими системите на различните магистрали? Някой има ли подобен проблем?
Системите са съвместими - преди седмица минавахме и през доста други пунктове, освен тези на Егнатия, отваряше се навсякъде бариерата, даже реагира по-бързо от техните. Може би има някакъв проблем вашето устройство.

# 687
  • София
Ние вчера за първи път тествахме устройството, никакъв проблем на всички толове, през които минахме. Вероятно има някакъв проблем с устройството.

# 688
  • София
Върнахме се от едноседмичното ни бягство до Скиатос.
Доволна съм. Може би защото тръгнах с нагласата „по-добре Скиатос, отколкото нищо“ и бях решила, че няма да придирям много-много на тази почивка. Летяхме с Райън – полетът е неусетно кратък.

По едно време се замислих, че май имам сериозни пропуски по история и че явно се е водила някаква война за Скиатос между Гърция и британците, която гърците – очевидно – са загубили. На острова се говори основно английски. Британското население очевадно преобладава. То бива, то може да има много англоговорящи, ама чак толкова….. Много шумни. Може би не чак колкото румънците, но ….. много шумни. Обаче пък ако махнем с ръка на тази аномалия в популацията, всичко друго на острова ми хареса.

Много е зелено. Прекрасно зелено. На някои от плажовете може да се лежи под сянката на пинии.

Обикновено резервирам месеци напред, за разлика от този път, когато имаше по-малко от месец до заминаването ни, и изборът на хотели с цена, която намирам за приемлива, не беше кой знае какъв. Но съм доволна от мястото, което избрах, в крайна сметка. Рядко споделям къде отсядаме, но този път ще покажа хотела, не защото е някакво чудо невиждано, а защото е на много удобно – според мен – място - https://www.hotelsuzanna.gr/
Съвсем близо е до плажа Ахладяс, на РАВНО! – не се катерят баири, и най-вече – близо до спирка № 10. Скиатос има чудесен и много редовен обществен транспорт и с автобусната линия, която свързва летището с плажа Кукунариес, като минава през града Скиатос и пристанището, на практика има възможност да се отиде до по-голямата част от плажовете, които си заслужават, и без да се ползва кола. Има отделни автобусни линии, които пътуват до плажа Aselinos, до плажа Xanemos и до двата манастира - https://skiathostransports.gr/en/routes/. Ние, все пак, наехме кола за 2 дни, за да отидем до по-далечните плажове, до манастира Evangelistria и до винарната Parissis.

Плажовете, на които ходихме, бяха прекрасно пясъчни. 😊 Сет чадър с шезлонги – 20 евро, на по-заден ред може да са и 15. Не се включва консумация в тази цена. Аз обикновено ходя на плаж сутрин – когато сенките под дърветата са все още свободни, и късно следобяд – когато вече са освободени. Така че – високо оцених пиниите и чудесната им сянка, която правеше ползването на чадър ненужно.
Всички плажове, до които стигнахме, са организирани, но навсякъде има достатъчно големи свободни зони. Вижда се и на последната снимка, която избрах произволно.

С Elizabet cruises - https://elisabetcruises.net/ - ходихме на разузнавателен day trip до Скопелос и Алонисос. Както изглежда, на Скопелос ще му дойде редът в някое от следващите лета. Много ми хареса.

Морската вода през последната седмица на август е много топла. Плажовете на източния бряг са закътани, без особени вълнения, и си мисля, че ако няма сериозни аномалии с времето, целият септември (поне) ще предлага чудесна възможност за почивка.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 18:13 от Vivi

# 689
Мислим да ходим в Солун за един уикенд, но гледам паркирането е доста голям проблем. Много ли е шумно в централната част и толкова ли са кофти платените паркинги, че гледам доста лоши отзиви - та си оставяш ключа, ударени коли и тн. И къде бихте ми препоръчали като район искаме да се разхождаме по крайбрежната и да седим по заведенията там.

Общи условия

Активация на акаунт