Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 364
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
https://www.dw.com/bg/broat-na-romite-v-blgaria-namalava-kakvo-o … a-tova/a-63881197
Ето ти статистика. Има много емигрирали, има и много, които не се самоопределят като роми. Истината е някъде по средата, но като цяло тая мантра, че ще завладеят България е далеч от истината. Ама ти щом си видяла с очите си, знаеш по-добре.

Крис, интересно е как хората смятат, че няма да има пари за осигуровки, но ще има пари за наеми и то на няколко апартамента. Ами ако се окаже случая, при който няма пари за нито едно? На кой ще продадат и на каква цена? Дали ще могат да си вземат 300 наема колкото са вложили + лихвите още 30%. Вероятно ще има на кой да отдадат - на някой нископлатен мигрант, заселен в БГ на сила.

# 601
Да де, ама ти гледаш от грешна гледна точка. Ако си купиш апартамент с кредит за инвестиция, ще го отдаваш под наем и така ще покриваш разноските по кредите. Отделно можеш да си спестяваш колкото можеш и искаш. След 20-30 години ще имаш един апартамент, който може да отдаваш под наем и спестени пари. Даже и да тръгнеш да го продаваш, даже и да е под покупната стойност пак ще получиш повече, ако просто спестяваш гърне с жълтици.
База за сравнение по-добра би била да си сметнеш възвръщаемост, ако направиш някакви инвестиции и да я сравниш с покупка на апартамент. Обаче за толкова дълъг период няма как да го направиш.
Реално за 30 години толкова неща могат да се променят, че няма как да си сигурен в нищо от двете. Кой знае и нас дали ще ни има.

# 602
https://www.dw.com/bg/broat-na-romite-v-blgaria-namalava-kakvo-o … a-tova/a-63881197
Ето ти статистика. Има много емигрирали, има и много, които не се самоопределят като роми. Истината е някъде по средата, но като цяло тая мантра, че ще завладеят България е далеч от истината. Ама ти щом си видяла с очите си, знаеш по-добре.

Крис, интересно е как хората смятат, че няма да има пари за осигуровки, но ще има пари за наеми и то на няколко апартамента. Ами ако се окаже случая, при който няма пари за нито едно? На кой ще продадат и на каква цена? Дали ще могат да си вземат 300 наема колкото са вложили + лихвите още 30%. Вероятно ще има на кой да отдадат - на някой нископлатен мигрант, заселен в БГ на сила.
Няма да споря с колегата Кашпировски (пардон Гого),а пък по-смешно нещо от стъкмистиката т .е. статистиката в България едва ли има....

# 603
Проблемът е, че хората масово не са финансово грамотни. То наистина няма нищо сигурно, но в дългосрочна тенденция имотите винаги са вървяли нагоре. Да, има моменти да драстичен спад, но след това отново тръгват нагоре. Затова и логично - най-лесно е.

# 604

То и да има, дали са достатъчни? Сега има пари за някакви осигуровки, ама като идеш в болница се почва с доплащанията. Т.е. няма пари за достатъчно осигуровки, но има пари за високи наеми.

# 605
Ако си купиш апартамент с кредит за инвестиция, ще го отдаваш под наем и така ще покриваш разноските по кредите. Отделно можеш да си спестяваш колкото можеш и искаш. След 20-30 години ще имаш един апартамент, който може да отдаваш под наем и спестени пари.
Безплатни пари валят от небето - давайте да подлагаме кофите!
Наистина ли мислиш, че ако купиш апартамент на сегашните цени и го отдаваш под наем, ще ти се самоизплати без да влагаш нищо?
Ако си купила 2015 година, да, но сега никак не съм сигурен. Правил съм я тази сметка и ако ми излизаше щях и аз да купя и то не един, а няколко - кой не иска безплатни пари?

Един апартамент в София никак не е сигурно колко добре запазва стойността на парите ти дългосрочно. Докато за златото има история от хиляди години. Ако миналите векове мислиш, че не са релевантни, ето след Втората Световна колко барела петрол можеш да си купиш с една унция злато:

Като изключим геополитически събития като например ОПЕК ембарго 1970те, или Ковид 2020-та когато никой не консумираше петрол, все толкова барела петрол можеш да си купиш с една унция злато.

Сметни го ако искаш и спрямо храна, и спрямо битови стоки, или да речем спрямо автомобили.
Преди 100 години 1 унция злато е била $20.67, а един Форд Т е струвал $360 или 17.5 унции злато
Сега те са по $2450 значи 17.5 унции са $42,670 което пак си е една кола по наше време.
Така че който иска наистина да спестява за пенсия, а не да печели безплатни пари, има подходящи начини.

# 606
Да, смятам, че и на сегашните цени си струва, защото говорим за дългосрочна инвестиция и ще се изплати, ако е взет с мисъл. Явно не само аз го смятам.

# 607
  • Бургас
А защо мислите, че ромите не работят и не внасят осигуровки? Само един ден да не излязат работниците от чистотата, ще сме затънали в мизерия. Чистота, озеленяване, санитари, болногледачи, хигиенисти, строителство, селско стопанство, животновъдство, в кухни на заведения, камериерки по хотели - предимно роми работят. При това най-тежката и неблагодарна работа.
ММ работи с роми. Много работят, плащат им добре, но имат ужасно нездравословни навици, много боледуват, хранят се с кофти храна и умират рано. Пенсия рядко дочакват. На 45 години вече са старци.

Понеже съм учила в циганско училище (тогава нямаше роми), в нашия клас имахме трима. От тях едната Зюмбюла замина за Германия с мъжа си и много добре се интегрира там. Има само две деца. Другата девойка завърши основно и се ожени, третият младеж завърши средно. Работи като дограмаджия, много добри пари получава. Купи си апартамент във входа на майка ми. Децата му завършиха средно, прави бал тази година. Бяхме на среща на класа, човекът дойде стегнат, изкъпан, парфюмиран - много българи не могат да се мерят с него по хигиена.
Блокът е точно до гетото, навремето ромите си живееха само в гетото, сега се пренасят в блоковете. Във входа има три ромски семейства, разлика в манталитета с българите не виждам.

Та и те имат влияние върху пазара - който не ще да живее в гетото, купува апартамент, ама пак до гетото. Затова има цели гетоизирани райони и така ще е и занапред.

# 608
Да, смятам, че и на сегашните цени си струва, защото говорим за дългосрочна инвестиция и ще се изплати, ако е взет с мисъл. Явно не само аз го смятам.

По вашата логика винаги си струва, нали все пак все някога ще се изплати жилището. София в момента е със сравнително слаба възвращаемост от наем - около 3%.

# 609
И купи ли си наскоро? Ако си купила, защо само един - можеше 2-3, нали се самоизплащат от наеми, и след 20-30 години го получаваш без пари?

# 610
Но защо да се ограничават до 2-3 в България? Схемата е много проста - ипотекираш БГ имоти с евтин кредит, обръщаш в евро и купуваш на запад, където имотите вече са -20%+. Ще изплащаш евтиния кредит с западноевропейски наеми. Далаверата е голяма.

# 611
Признавам си , не съм чела назад. Но имам въпрос към Гого - като е голяма далавера , ти направи ли я? Или само си чул за схемата? Ако имаш личен опит , сподели. Наистина не се заяждам, обмислям след известно време да живея в друга страна

# 612
Поста ми беше ироничен. Но има хора, които го правят.

# 613
Тука много дават акъл за неща, за които нямат реален опит. И го казвам като човек купил в чужбина, на не лошо място, защото разполагах с има няма 50 000 евро и невъзможност за кредит или покупка на нещо смислено по нашето море с тези пари (за имот за живеене става въпрос, не ваканционен или инвестиционен). Нещата не са така лесни и прости, и независимо, че всичко се получи общо взето добре, не бих развявала транспарант: "Купувайте в чужбина, защо купувате в София?".

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 15:48 от Хипопотам

# 614
Не са лесни, ами. Обаче има хора, които казват: купувайте, нищо че е скъпо, и с кредит може, и то след 20-30 години ще се самоизплати от наемите, без да си влагал де факто твои пари, и ще ти остане имота. Защото се изплащало с 30 годишни наема (в момента).
Но без да могат да кажат:
- колко ще е лихвата по този кредит догодина, камо ли още 30 години напред
- колко ще е наема и какво ще е търсенето дори след 5-10 години, камо ли след 30; ще има ли празни периоди без наем и колко
- колко ще струва след 30 години този имот
- колко ще трябва да се влага през години за поддръжка, данъци, ремонти, уреди и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт