Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 139
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
Никой не е и казал, че Тея апартаменти трябва да са в столицата, нали? Ако имаш заделени 200000 лв за самоучастие ....... Иди си купи в Стара Загора, в Бургас, в друг областен град. И ще живееш без ипотека. Ако не те устройва, тогава ... Всеки си плаща за изискванията

# 451
  • Бургас
Човек може да работи и като студент. Най-малкото през лятото, ако е чак такъв зорът през учебната година.
Може да се учи и задочно, а може и да не се учи изобщо. Физическа работа за хора - бол.
Може жилището да не е тристайно, а двустайно, не в центъра, а в по-отдалечен квартал, може да се пътува с ГТ, а не с кола. И въобще всеки да се простира според възможностите си, като няма възможности за това, което иска, прави компромиси или работи повече, преквалифицира се, за да има други възможности. А може и в друг по-спокоен град да иде, дори не е нужно да е областен.

# 452
Ако се иска 20% самоучастие и остатъка 80% с ипотечен кредит главницата по кредита е 547632,4 * 0,8 = 438105,92 лв.
При ипотека за 30 години при 2.8% вноската е 1800,16 лв. Това е без включени застраховка за имота и застраховка живот, които допълнително вдигат вноската.
Тази сметка е малко без кръчмар, защото тази лихва е 2.8% първата година, но 30 години са мноо-о-ого дълго време, през което лихвата може да се качи или да падне много пъти. От ниво 2.8% мисля се вижда колко мегдан има евентуално да пада и колко мегдан да се качва.

И лошото е, че ако вземе да се качи, не е добър момент да идеш при шефа си и да кажеш "Шефе, вдигни ми моля заплатата, защото лихвата се качи и банката ми вдигна вноската по ипотеката". Защото е вероятно да ти отвърне "и на нас лихвата по фирмения кредит ни се вдигна, така че за вдигане на заплати ще видим дали ще има"

Висока лихва сама по себе си не е голям проблем, ако цената на имота е добра. Аз първия си имот като купих на младини, лихвата беше мисля 8.5%
Обаче цената на имота беше добра, беше достъпна спрямо дохода ми и го изплатих бързо.
А в период на ниски лихви (2-3%) цената на имотите се покачва много, защото сульо и пульо може да вземе кредит. И после при едно евентуално покачване на лихвата оставаш хем с висока главница, хем с висока лихва.
Поне едно от двете трябва да е ниско, за да може човек да диша спокойно.

# 453
Мама2024, по принцип сметката ти е правилна, но ти визираш жилища в квартали над средно към топ ниво, включваш хубав ремонт и гараж. Това не е средностатистическо. Да не говоря за лизинга на автомобил. Тези неща не са стандарт нито даденост. Българина ще разбере по скъпия начин, че автомобил/гараж е лукс, не стандарт.
Към проблема с достъпността бих добавил и огромното количество нови строежи. Скоро се говореше как на зелено всичко вече е изкупено. Може би това се има предвид, че нормално хора не могат да се доберат. Има много спекуланти с връзки, които си пълнят гушите.

Напротив, точно средно е. Тристаен в среден квартал (Младост, Mанастирски) струва 250к, гаражите са по 35к и един среден ремонт за тристаен също е към 30-40к евро. Така че сметката си е много правилна.

# 454
Крис, абсолютно е така, но ерата на евтините имоти свърши. И да паднат цените - няма да са като тези през 2015 г. Ето, аз вече съм го казвала, де, но два съседни апартамента с близка квадратура и параметри - един закупен през 2015 г. за 60 хил. евро с гаража, втори през тази за 170. Вторият текущо може да се продаде за над 250 след подобренията, но ако падне - не вярвам да падне под 150. Не че не може да се случи, просто е по-малко вероятно.
В Манастирски има много по-евтини от 250, моля ви се. Всички имаме достъп до имотните портали. Разбирам, че пооправените и по-скъпи привличат окото, но може да се намери и по-евтино жилище. Текущо проблемът е липсата на каквото и да е предлагане на вторичен пазар, висят едни и същи обяви с надути цени от месеци.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 10:16 от Ambrosia

# 455
Крис, абсолютно е така, но ерата на евтините имоти свърши. И да паднат цените - няма да са като тези през 2015 г. Ето, аз вече съм го казвала, де, но два съседни апартамента с близка квадратура и параметри - един закупен през 2015 г. за 60 хил. евро с гаража, втори през тази за 170. Вторият текущо може да се продаде за над 250 след подобренията, но ако падне - не вярвам да падне под 150. Не че не може да се случи, просто е по-малко вероятно.
В Манастирски има много по-евтини от 250, моля ви се. Всички имаме достъп до имотните портали. Разбирам, че пооправените и по-скъпи привличат окото, но може да се намери и по-евтино жилище. Текущо проблемът е липсата на каквото и да е предлагане на вторичен пазар, висят едни и същи обяви с надути цени от месеци.

Говорим за среда, а не дали има под 250. Средната цена на тристаен в Манастирски според "имотните портали" e 285.

# 456
  • София, Bulgaria
Миналата седмица:
1. Тристаен НС, акт 15, с паркоместо, в Надежда, 165000 евро.
2. Двустаен НС, завършен до ключ, с акт 16, Надежда, 115000 евро.
 Единият купувач работи в БАН, живее в Надежда, а другият работи в СУ.

# 457
Ето че даже и ипотека не ти трябва:) ама сега да не почнете да питате - спалните защо не са по 30 квадрата Simple Smile

# 458
На мен средната цена в имот.бг ми излиза 214 за тристаен в Манастирски. Както и да е, то и без това в повечето случаи жилищата не се продават на цените, обявени там. Той и нашият беше обявен за 25% нагоре.

# 459
На мен средната цена в имот.бг ми излиза 214 за тристаен в Манастирски. Както и да е, то и без това в повечето случаи жилищата не се продават на цените, обявени там. Той и нашият беше обявен за 25% нагоре.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=b16ukt&f1=1

Вид имот: 3-СТАЕН,
Под райони: МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ,
Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

Средна цена на имотите в извадката: 284942 euro

Не разбрах защо Томева и други коментират Надежда. Въпросът беше за цените в средни квартали. В Надежда и Люлин е под 250к, така е.

# 460
Голям зор за тези Манастирски ливади.

# 461
Aко всички нормални апартаменти бяха над 200 000 евро масово и аз нямаше да се доредя...
А даже бях с "претенции" - без МанЛи и подобни строителни площадки.

# 462
# 463
Мама2024, по принцип сметката ти е правилна, но ти визираш жилища в квартали над средно към топ ниво, включваш хубав ремонт и гараж. Това не е средностатистическо. Да не говоря за лизинга на автомобил. Тези неща не са стандарт нито даденост. Българина ще разбере по скъпия начин, че автомобил/гараж е лукс, не стандарт.

Средната цена в кварталите, в които масово се строи в момента, е 250к. Има доста апартаменти в сгради, които поне ги рекламират като луксозни, за над 250к. В момента в южните квартали, където има по-голям избор, цените са над 2000 евро на кв. м.

3 примерa за проекти на инвеститори, които са си побликували цените.

1) So Home (в близост до зоологическата градина): имат свободни апартаменти с акт 16. Първият произволен апартамент Б4 струва 279594 евро с ДДС. https://sohome.bg/apartment/ 
Същия комплекс в момента започват етап 3 на строителство на нови сгради. Цените на сградите, които предстоят да бъдат започнати, са между 2700-3420 евро кв. м.

2) BLD Aviva (в близост до Mall of Sofia): имат свободни апартаменти на акт 16. Първият произволен апартамент Г5.1 струва 318000 евро.
https://bld.bg/bg/tyrsene?type_id=1&sub_type_id=3&project_id=14& … e_from=&price_to= 

3) KMV Nido (Овча купел): все още строят и нямат акт 16. Апартамент 1А-74 е на цена 304305 евро.
https://kmv-bg.com/novi-proekti/nido-residence/

Да, в Малинова долина има много апартаменти под 250к. Но там няма никакъв градски транспорт, така че трябва да се купят 2 паркоместа/гаражи. И пак сметката става подобна.

Цената на паркомясто в монета варира 25-30к. Цените на гаражите в момента са 35-50к.

Повечето семейства имат поне 1 автомобил. Ако семейството има 2 автомобила и му трябват 2 паркоместа тогава сметката набъбва много. Дори и единият да ходи с градски транспорт на работа обикновено другия ползва колата. Дори и двамата да ходят през седмицата с кола на работа, то през почивните дни искат да отидат някъде извън София или да напазаруват нещо тежко и обемно от някой хипермаркет. По мои наблюдения средностатистическия българин е доста мързелив и не му се ходи пеш никъде. Колата често се използва и за разстояния, които са много кратки или до които може да се стигне с ГТ, но трябва да се върви 15 мин до спирката.
От друга гледна точка колко точно струва колата и дали е на лизинг, или не, е въпрос на възможности.

В началото много често не се купува гараж/паркомясто, защото в съседство има свободен кален парцел, на който се паркира. Не след дълго съседния парцел се застроява и вече няма къде да се паркира. И се почва едно обикаляне на квартала след работа да се търси място за паркиране. В същото време се обвинява общината, че не е осигурила достатъчно места на улицата за паркиране. Въпреки че всеки преди да си купи автомобил всеки трябва да помисли сериозно дали има къде да го паркира.

# 464
Да обобщим: дават се примери как на двама работещи със средни доходи им е скъпо да поддържат скъп начин на живот.

Общи условия

Активация на акаунт