Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 102
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
Познат продаде голям ,тристаен панел за основен ремонт до Немската гимназия за 160 хил евро преди месец. Купувачите, семейство с дете.
Не е казано , че като имаш средни доходи трябва да купуваш в лъскавите сгради  на Артекс, Хъс или БЛД.
 Сравнявате с англичани и американци , но не гледате , че карат по час и половина , в едната посока и това е еквивалента да живееш след Перник и да караш всеки ден. Факт е , че всичко поскъпна след дивото печатане на пари, но нека не забравяме , че в преди можеше да си купиш гарсониера с едно лято бране на ягоди.

# 526
Но да чакате новото НС да пада, или строителите да продават под себестойност - има да чакате.
Е колко е тази себестойност, в Бургас как е 1000 евро, а в Меден Рудник даже 800 - ти нали купува наскоро?

В Пловдив как има няколко големи нови проекти с по хиляди жилища и ги продават и тях по 1000?
В Бургас и Пловдив по-евтино желязо ли слагат, или по-евтини тухли?

Същото е като в София, освен че в София самата земя е по-скъпа, тъй като много хора се бутат насам като че тука е рая на земята. Ако спрат да се бутат, а продължават да излизат нови проекти, ще трябва да ги продават и тях на същата цена като там.
Дали/кога ще спрат да се бутат аз не знам. Демографската картинка не показва нарастване на населението в София, а в новите блокове половината прозорци са тъмни вечер - това всеки може да го види. Но може би се бутат да купуват просто така, да има, да си ги държат заключени.

# 527
  • Бургас
Цената на труда пропускаш, много важен фактор.
В Бургас очаквам падане на цени и на НС в едни определени райони, ще видим дали ще позная.
Но ето гледах обява вчера - жилище с акт 16, прилично и обзаведено, с добри разположения, стои непродадено вече месеци. Обявили са му нова цена 134 000 евро, около 1400 евро на кв. м., малко встрани от центъра.
Причината - 4 етаж без асансьор. Накрая някой ще го купи за 100-110 000.
Центърът на Бургас е масово сгради без асансьори, от "новото" строителство през 90-те и стари соц кооперации до 5 етажа, когато асансьорът не беше задължителен.
Същевременно празни терени в центъра няма, а това са най-скъпите локации.

# 528
Преди две-три години наш съсед беше пуснал двустайния си, който дава под наем, за продажба - 70 кв. някъде по спомен за колосалната тогава сума от 160 хил. евро. Всички му се смеехме и му казвахме, че няма да намери луд човек, който да му ги даде. Тази пролет го продаде за 180 Grinning Не само не ги смъкна, но ги и качи според пазара, че се и намери човек, който да го купи.

# 529
Има различни видове хора, различни опортюнисти на пазара, то затова е пазар.
Едни си викат "щом 10 години само се качва, значи и следващите 10 ще се качва, дай да купувам!", други си викат "щом 10 години само се качва, време е да падне, я да продавам!".
Кой е отгатнал ще се види след време.
За мен е прав съседа ти, който е продал - сега е пик, или близко до пика, исторически по-високи цени никога не е имало и не се знае ще има ли защото при тази цена жилищата стават недостъпни за средния купувач; и наемът ако му е 4-500 евро, не може да ги изкара за 30 години при цена 180к (30*12*500=180,000).
А сега взема 30 годишни наема наведнъж, не се занимава с поддръжка и данъци, и може да си ги вложи в нещо, което смята за по-перспективно.

# 530
Аз пак не виждам проблем. Който няма възможност да живее в София, не живее в София. Явно хората, които купуват, са си направили сметката, намерили са си нещо подходящо, харесва им...Има къде по притеснителни неща.

# 531
Здравейте! Искам да се допитам до по-широк кръг хора относно следното:

Какво бихте направили ако имате 2 двустайни апартамента (класически двустайни 60 кв използваема площ СС, тухлени в южен и източен софийски квартал), живеете в единия (скорошно и качествено отремонтиран) другият е празен (трябва му освежителен ремонт), но ви трябва по-голямо жилище?

Ще продадете ли, за да финансирате по-голямото жилище? Или ще давате под наем и с парите бихте се изнесли под наем в по-голям апартамент, или пък ще финансирате ипотека с наемите? На този надут пазар какво според вас би било разумното решение?

# 532

Какво бихте направили ако имате 2 двустайни апартамента (класически двустайни 60 кв използваема площ СС, тухлени в южен и източен софийски квартал), живеете в единия (скорошно и качествено отремонтиран) другият е празен (трябва му освежителен ремонт), но ви трябва по-голямо жилище?

Ще продадете ли, за да финансирате по-голямото жилище? Или ще давате под наем и с парите бихте се изнесли под наем в по-голям апартамент, или пък ще финансирате ипотека с наемите? На този надут пазар какво според вас би било разумното решение?

Голямо жилище ви трябва временно за някакъв период или по принцип искате в по-голямо да живеете?

# 533

Голямо жилище ви трябва временно за някакъв период или по принцип искате в по-голямо да живеете?

Дългосрочно ни трябва по-голямо.

# 534
Ако ви е харесал голям и обзаведен апартамент, в който директно може да се нанесе човек, може и двата малки да се дадат под наем. Ако ще се купува на някакъв по-ранен етап от строителството, то трябва все някъде да се живее през това време. На мен като че ли най-трудно ми изглежда да се намери читав тристаен или четиристаен, иначе финансовите конфигурации са налице.

# 535
Действително е трудно да се намери хубав тристаен или четиристаен, дали НС или СС. За обзаведен въобще и не гледам, тъй като искам аз да си го обзаведа. Като цяло винаги е вариант единият да се продаде да финансира частично сделката, остатъка с ипотека и след като се нанесем в новия при изтичането на 12 месеца от старта на ипотека да се погаси кредита с продадения втори апартамент. Това при вариант продажба, но ги има и другите два варианта, които са по-лесни за администриране, но въпросът е дали си заслужава да живееш дългосрочно под наем (говорим за семейство, а не двойка 20 годишни) или да се нагърбиш с яка ипотека и да се надяваш, че наемите ще я покриват почти изцяло, че винаги ще имаш наематели и няма да ти направят някоя мизерия в апартаментите. Наистина не знам кой е най-добрият вариант

# 536
  • Бургас
Ще взема заем, ще си купя нещо добро и без компромиси и с наемите ще покривам цялата вноска или част от вноската. 2000-2200 лв. могат да се вземат от двата като наем, ако са в София.
Ако чак толкова ми дойде нанагорно, ще продам единия и ще покрия част от дълга, за да намаля вноската, като ще се старая да го изплатя целия предсрочно.
Не бих живяла под наем с голямо семейство. Преливаш от пусто в празно и накрая пак си оставаш с два амортизирани двустайни.
При варианта заем ще имаш един хубав и голям имот и единият двустаен ще остане.

# 537
Само времево да се предвидят нещата, че от шпакловка и замазка до готовност за нанасяне, може да мине и една година. Проблематичен е моментът с ремонтите.

# 538
Ще взема заем, ще си купя нещо добро и без компромиси и с наемите ще покривам цялата вноска или част от вноската. 2000-2200 лв. могат да се вземат от двата като наем, ако са в София.
Ако чак толкова ми дойде нанагорно, ще продам единия и ще покрия част от дълга, за да намаля вноската, като ще се старая да го изплатя целия предсрочно.
Не бих живяла под наем с голямо семейство. Преливаш от пусто в празно и накрая пак си оставаш с два амортизирани двустайни.
При варианта заем ще имаш един хубав и голям имот и единият двустаен ще остане.
Нещо голямо, добро и без компромиси - 300к евро. Ипотеката е 1300 евро = 2600 лева, тоест трудно ще се покрие от наемите. И разчиташ лихвата да не се вдигне, че тогава става 3000, 3500, таван няма.
Отделно трябва да извадиш за самоучастие, прехвърляне, комисионна, ремонт евентуално - още 50-100 бона, може да ги нямат хората текущо.

И зависи "дългосрочно" какво значи - ако имат деца на 10 години и им трябват повече детски стаи, то докато стане сделка, ремонт и се нанесат току-виж минат 1-2 години, и на 18 децата се изнесат, и си остават двама възрастни в жилище 120 квадрата, само да го чистят. Реално може само 7-8 години да имат нужда от голямо жилище.
Виж, ако имат бебета и сега планират, и ще им е нужно голямо жилище 15-20 години, тогава по-бива.

# 539
Ако сте сигурни в доходите си извън наемите - ок, аз съм съгласна. Иначе ми идва голяма сумата без самоучастие, разчитайки само на наеми. По принцип за мен е допустимо също, особено ако не ми трябват пари - предпочитам да държа апартаментите. Но тук от 50 човека ще получите 50 различни съвета според техния опит. В моето семейство мисля никога не се е продавал имот, всичко се държи и се поддържа. Някои от къщите са къщи за гости, но всичко е свързано с много разходи. Та от тази гледна точка, сантименталност ако щеш - аз не бих продала. Друг би, та така. Вероятно бих пуснала един дългосрочно под наем, друг краткосрочно (за да има къде да отида, в случай че се случи нещо) и бих потърсила хубав и голям апартамент под наем в добър район.

Общи условия

Активация на акаунт