Прехвърляне на общинско жилище веднага след покупка

• 2 123
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте, баба ми живее доста години в общинско жилище и и предложиха да го закупи ако иска, съгласихме се,  тя иска да го прехвърли на мен с покупко продажба/защото с дарение ако е има вероятност децата и да оспорват дарението/. и да е на мое име а тя ще си продължи да си живее там доживот. Имам няколко въпроса:
1.Ние задействахме процедурата дори съм го платил вече от моята сметка и чакаме документа за собственост вече, възможно ли е веднага тя да го прехвърли на мен с покупко продажба и какви документи са необходими освен документа за собственост? Дали ще ми признаят платежните, които доказват, че аз съм платил/тоест на зъдлжено лице е баба ми, но аз съм наредител и съответно получател на превода е общината/ или на ново ще трябва да плащам двойно, в което не виждам смисъли какъв е варианта?
2.Другия ми въпрос е дядо ми и баба ми са разделени  от доста години ,но имат сключен брак живят в различни градове и тнт. Имота задължително ли става и негов ли след като общината и го продаде на баба ми само тя ще е вписана в документа за собственост и дали е нужно и той да идва при нотариуса, когато го прехвърляме човека е възрастен и трудно подвижен, дали е възможно по телефона нещо да говорят с него и да си даде съгласието? той е съгласен и няма проблем нито претенции.

# 1
  • Melmak
2. Да, имотът става и на дядо ти, освен ако нямат споразумение за разделение. В общия случай това се води СИО и единият съпруг ако си купи имущество, то е и на двамата. Да, ако продават нещо общо, дядо ти е длъжен да се подпише и той. Няма как по телефона, представи си колко измами биха станали ако ей така по телефона се говореше с нотариус. Неслучайно такива сделки се правят при нотариус лично!

# 2
  • Далечният изток
Цитат
Ние задействахме процедурата дори съм го платил вече от моята сметка и чакаме документа за собственост вече, възможно ли е веднага тя да го прехвърли на мен с покупко продажба и какви документи са необходими освен документа за собственост?
След като го придобие, баба Ви може да Ви го прехвърли на Вас, заедно с дядо Ви, щом са в брак. Документ за собственост, схема/скица от кадастъра и данъчна оценка.

Цитат
Дали ще ми признаят платежните, които доказват, че аз съм платил/тоест на зъдлжено лице е баба ми, но аз съм наредител и съответно получател на превода е общината/ или на ново ще трябва да плащам двойно, в което не виждам смисъли какъв е варианта?
Този въпрос не го разбрах. Кой да признае платежните?
Защо да плащате двойно?! За тази сделка с общината, за общината няма значение кой плаща, в смисъл от коя сметка са излезли парите. Може всеки да плати, примерно мога и аз.
Следващата сделка е между Вас и баба Ви и дядо Ви. Вие плащате на тях, щом ще е с покупко-продажба.
Давам Ви идея - вместо покупко-продажба с продажна цена, да Ви прехвърлят имота срещу задължение за издръжка и гледане, така няма да плащате, освен нотариалните такси, вписване и данък придобиване.

Цитат
Другия ми въпрос е дядо ми и баба ми са разделени  от доста години ,но имат сключен брак живят в различни градове и тнт. Имота задължително ли става и негов ли след като общината и го продаде на баба ми само тя ще е вписана в документа за собственост и дали е нужно и той да идва при нотариуса, когато го прехвърляме човека е възрастен и трудно подвижен, дали е възможно по телефона нещо да говорят с него и да си даде съгласието? той е съгласен и няма проблем нито претенции.

Вече отговорих, но да, задължително двамата ще са продавачи, щом имотът се придобива по време на брака, независимо кой от двамата съпрузи е вписан в акта за собственост. По телефон не може нищо да се уговори, трябва да се яви в кантората на нотариуса.

Допълвам, че щом не са минали 3 години между придобиването и продажбата, продавачите /баба Ви и дядо Ви/ ще трябва да декларират печалба, ако разбира се имотът се продаде на печалба, през следващата година, съответно да платят данък печалба.

# 3
Няма ли начин НА да е на твое име, след като ти си го платил? С клауза тя да е ползвател до живот? Иначе се вкарваш в голям филм - плащаш апартамент, той става на баба ти и дядо ти. После пак трябва да платиш пари на баба ти, иначе сделката е атакуема...
По-добре да и беше дал заем, тя да купи, после да ти продаде апартамента като връщане на заема... Ама трябваше адвокат в самото начало.

# 4
Благодаря мислих, че нещата ще са по-лесни, но явно не толкова. Явно и дядо ми и баба ми ще идват при нотариус. Целта беше просто баба този апратамент да да ми го даде на мен по някакъв начин.Тя не иска пари от мен и нищо само да си живее там доживот. Ако е дарение има ли някакъв срок за наследниците до кога могат да обжалват или могат по всяко време? Не знам и аз кой е най-добрият вариант ако направим дарение да не би след години ако реша да го продавам  или давам под наем да имам проблеми с наследниците? А реално ако е покупко продажба аз пак трябва да плащам на тях пари някакви а целта е да съм платил само веднъж апартамента и баба да ми го даде.

# 5
  • Далечният изток
Ами аз дадох идея за издръжка и гледане.... Не може да се оспорва, сделката е като продажбата.

При дарението - наследници със запазени части могат да го оспорят в петгодишен срок от смъртта на наследодателя.
Но пак да кажем - това оспорване важи при дарение и завещание, но не важи при прехвърляне с издръжка и гледане.

# 6
А ако онези оспорят, че я е издържал и гледал? Ще поискат доказателства, свидетели...

# 7
  • Далечният изток
Ами те ще трябва да докажат. Който твърди, той доказва.

# 8
ОК, ще докарат една съседка да свидетелства, че бабата е гладувала, а той не се е вясвал нито да я види, нито да почисти, нито да и даде пари. И той тогава ще трябва да извади преводи, квитанции и прочее. А такива няма да има, защото сделката ще е само формално за издръжка. Ще си мерят силите и връзките адвокати.

# 9
  • Melmak
Много е трудно да се докаже. И моят брат с 3 месеца “гледане” получи така апартамент. Но няма как да го докажа. Адвокати ми отказаха да водят дело. Не е толкова просто.

# 10
Понеже общинското жилище се дава под наем на хора с определен социален статус и им се дава право да го купят след многогодишно ползване, проверихте ли дали такова жилище може да бъде продадено веднага след придобиването.
Не може ли да оформят договор за заем между автора и бабата и дядото, с клауза, че ако до 1г. не върнат заема по  банков път авторът ще придобиете жилището, но бабата и дядото ще имат право да живеят в него до смъртта си. Нещо като ипотечен договор за заем, но не с банка, а между автора и бабата и дядото. Това че авторът вече е превел парите може да се упомене като авансово плащане по договора и да се приложи платежното като доказателство, че е извършен превода на договорената сума.

# 11
  • София
...Нещо като ипотечен договор за заем, но не с банка, а между автора и бабата и дядото...
Конкуренция на банката ли да стане, ще им докарате големи ядове Grinning

Защо именно това жилище е обект на сделката, а не друго? Цената! Помислете на каква цена искате да го придобиете Blush

# 12
То е ясно защо това жилище.
Общината е предложила на дългогодишен наемател да го купи. Бабата наемателка няма парите, но тъй като офертата е добра, защото със сигурност цената е по-ниска от пазарната се разбират внукът да даде парите, а след смъртта й жилището да е само за него, защото е платено с негови пари. Но тъй като има и други наследници проблемът е как да стане той собственик без другите наследници да могат да го оспорят, когато бабата почине.
Защо да е конкуренция на банката. Те са се разбрали и той вече е дал парите. Проблемът е изцяло документален. Сделката между внука и бабата и дядото трябва да се оформи с документи, които за в бъдеще не могат да бъдат атакувани юридически.

# 13
  • Далечният изток
Изобщо не вярвам цената да е по-ниска от пазарната. Отдавна общините продават по пазарни оценки. Поне от преди десет години.

# 14
  • София
В такъв случай със закупуване на аналогичен имот с аналогична цена направо на името на внука/внучката и предоставяне на бабата, темата се изчерпва. НО.... тя/той да си каже  Blush

Общи условия

Активация на акаунт