Детето ми отказва да се храни на 2г.

• 1 928
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Смени му стола, масата. Махни лъжицата, дай му неща, които могат да се хванат и ядат с ръце, да яде. Или добави вилица, покажи му как и какво може да боцне с нея. Махаш сокчетата, щом яде плодове детето. Към плодовете можеш да добавиш и други неща, вместо киселото мляко, например, сирене или кашкавал.
Можеш да разнообразиш и плодовете. А, зеленчуци не яде ли? Домат, краставица, морков (сурови)?

# 16
Пишеш, че е ял двойна порция от детската кухня? Сметни го в грамаж? Огромно количество е това. Аз не мога да изям толкова.
Освен това масата родители са с нереалистични очаквания какво количество трябва да изядат децата им, постоянно нещо се подхапва, но родителя не го вижда и осъзнава и казва, а нищо не яде.
Храната трябва да е поета с охота, а не на сила, насила поетата храна за успокоение на родителя не носи нищо полезно. Единици са случаите на наистина проблем, заболяване. В повечето случай са вярвавията на родителите. Едно гладно дете не му трябват играчки, телефони, тв. Бях чела съвет от психолог, предлага се храна, детето не иска, прибира се и се предлага чак на следващото хранене и нищо друго междувременно. Няма как детето да не огладее. Освен това на 2 г. дете трябва да пие чиста вода, не сокове. Консерванти, захари....защо? Оставаш шишета с вода, пак опироме до естествени нужди и инстинткти, няма как да не ожаднее. "Посявате" грешни навици, защото едно е вода, друго е да му сладни нещо и после не иска вода, е как ще иска. Остави детето да те води, а не ти. Никакви сладки, бисквити, солети....Ако сега не можеш да контролираш как и какво да яде детето ти, какво ще правиш след години. Вървиш срещу него, а то ясно ти показва какво иска и какво не. Ако е пригладняло няма да се "криви" на стола, а ще е концентрирано и лакому ще поема храната. Аз ако изпия сок, после не ми се яде, та какво да кажем за дете на 2 г., което пие само сокове. Стомаха му е с размер на шепата на ръката му, като изпие 3 глътки и стомаха му е пълен.

# 17
За течностите сега лятото, не съм съгласна. Моят син направи пиелонефрит (възпаление на бъбрека) на 8м, тъй като почти не пиеше вода (и все още не пие особено) . Пролетта имаше пикочна инфекция, но този път я хванахме навреме и за да увеличи течностите се наложи да започна да давам сок, с водата повече от 300мл на ден не можеше да постигне. Сега е на 2г5м и аз давам вода насила, но давам и сок, защото трябва да пишка често. Винаги когато поиска сок, първо давам вода, понякога пие и забравя за сока, но друг пък пие една глътка и не иска повече вода. Давам и чай, за да приема повече течности. Оставям шишета и чаши с вода навсякъде, най-обича да пие от чужда чаша, но като цяло не е фен на водата, опитвах със студена, топла, стайна температура. Никак не му харесва.

# 18
  • Sofia
Бях чела съвет от психолог, предлага се храна, детето не иска, прибира се и се предлага чак на следващото хранене и нищо друго междувременно. Няма как детето да не огладее.
Няма ли? Явно имате опит с капризни деца, но не и с истински злояди.
Злоядите деца не огладняват просто ей така като прескочат хранене.
Аз заради подобни "умни" съвети като на този психолог, си докарах детето до хипогликемия, болница и системи с ударно количество банки с глюкоза.
Да се оставя толкова малко дете гладно (тоест да се прескача хранене) е опасно, защото на малките деца кръвната захар може да падне много бързо, без дори да се усетите.

Ако е пригладняло няма да се "криви" на стола, а ще е концентрирано и лакому ще поема храната.
Ще поема лакомо храната, само ако не е злоядо.

# 19
Явно в горещините му се хапва нещо по-леко. На периоди са, моето хлапе преди много обичаше банани, после не можеше да ги близва, после пак ги заобича. Така и с много други храни. Точно около две години са доста злояди и капризни. Да яде каквото му се яде.

# 20
Защо насилвате 2 годишно дете да му давате с лъжица? Има някои деца от бебета държат да се хранят сами. Има толкова много полезна и вкусна храна, подходяща за 2годишни, която може да се приготви под различна форма, и която детето да яде само.
Сядаите на масата заедно, слагате му чинията и го оставяте да си яде каквото иска, а вие си се нахранвате - пред него. Ако държите да има предлагана храна, която може да се консумира само с лъжица, то нека той сам да си я консумира и нека да има и друга такава, която може без лъжица да се яде. В началото може половината да е по стола, а другата половина по пода, но е дете все пак и ще се научи.
Спомням си имах пободен епизод с моя син, когато също отказаваше всичко с лъжица, и просто докато сам не усвои добре храненето сам с лъжица, се предлагаше предимно храна в друга форма. Но тогава той нямаше даже 1 година.

# 21
Детето расте и си сменя навиците и предпочитанията. Не е бебе вече, не иска кисело мляко и пюрета разни. Сменете вида закуска, махате бебешките истории като млека с бисквити, сменете с печиво, баничка, солен кекс, суров или запечен сандвич. Междинна плодове, за обяд пробвайте не пасирана супа, ако не е по супите, зеленчуци с кюфтенце или салатка със сирене и пилешко например. Но да е нормална консистенция, не бебешки пасирани и да се храни сам.
За сока, имате дълго изграден навик са смуче сладко. Няма да ви е лесно, свързва биберона със сладко и трудно ще свикне на вода, но трябва. Тази захар от биберон е супер бич за зъбите. Купувайте пластмасова чаша с две дръжки отстрани и насърчавайте на игра да си сипва и пие вода.
Сменете тактиките, храната и минете на ниво дете, не бебе.

Общи условия

Активация на акаунт