Отпуск в предизвестие

• 1 945
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Или поне някаква вратичка.. яд ме е защото му бях най-добрия служител и съм била винаги коректна, за разлика от него

Досега не звучиш особено коректно.

# 31
1 Вариант - Напускаш преди края на предизвестието, както писаха по-горе
2 Вариант - 2 или 3 дни преди екскурзията ходи при личния ти и му кажи да ти вкара прегледа в системата (той ще измисли диагноза) и му кажи, че като се върнеш ще отидеш пак при него да ти издаде болничен за минало време 100% не могат да ти оспорят болничен за вирусна инфекция, фарингит и тн. (Личният ти лекар много добре знае какво да ти напише), само гледай срока на болничния да не е след края на предизвестието, а ако ще се върнеш от екскурзията след края на предизвестието помоли някой близък да отиде да ти вземе болничния, като не забравяй да кажеш за това на личния ти. Личния ти може да ти издаде болничен за макс 14 календарни дни.
!!!ВЪВ НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ОСТАВЯЙ РАБОТОДАТЕЛЯ ТИ ДА ТИ ПРЕЦАКА ПЛАНОВЕТЕ!!!

А някой колега на работодателя го съветва другаде - !!!В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ОСТАВЯЙ СЛУЖИТЕЛЯТ ТИ ДА ТИ ПРЕЦАКА ПЛАНОВЕТЕ!!!  Simple Smile

Ти я учиш как да измами, но и онзи не е вчерашен. разрешил е при една ситуация, сега ситуацията е друга. И понеже всичко са хвърчащи думи сега нашата героиня е в беда. А болничният ще бъде оспорен - ще я потърсят в жилището и например и ще видят, че не е там. Да не говорим, че ако става дума за пътуване в чужбина то е забранено при болничен.

# 32
А някой колега на работодателя го съветва другаде - !!!В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ОСТАВЯЙ СЛУЖИТЕЛЯТ ТИ ДА ТИ ПРЕЦАКА ПЛАНОВЕТЕ!!!  Simple Smile

Ти я учиш как да измами, но и онзи не е вчерашен. разрешил е при една ситуация, сега ситуацията е друга. И понеже всичко са хвърчащи думи сега нашата героиня е в беда. А болничният ще бъде оспорен - ще я потърсят в жилището и например и ще видят, че не е там. Да не говорим, че ако става дума за пътуване в чужбина то е забранено при болничен.

Дори и да установят, че нарушава режима на болничния, в най-лошият случай просто няма да и се заплати от НОИ, което според мен е по-добре, отколкото да трябва да плаща на работодателя остатъка от предизвестието.

# 33
  • София
А може и да я уволнят дисциплинарно, което ще е от значение за пред следващия работодател. И сериозна глоба ще дължи. Личният лекар също, вкл. може да започне разследване срещу него за системни нарушения. И ще се завърти цяла лавина.

# 34
Болнични не съветвам да взема.
Аз продължавам да не разбирам как точно отпуск за едни и същи дати не пречи в един случай, но пречи в друг. Т.е.разбирам много добре, но първо не го намирам за нещо, което е грижа на служителя, второ отношението на шефа - сега така, ама иначе онака - е некоректно.

# 35
Болнични не съветвам да взема.
Аз продължавам да не разбирам как точно отпуск за едни и същи дати не пречи в един случай, но пречи в друг. Т.е.разбирам много добре, но първо не го намирам за нещо, което е грижа на служителя, второ отношението на шефа - сега така, ама иначе онака - е некоректно.

Съвсем разбираемо е - когато напуска тя трябва да предаде работата си на друг колега, да приключи някои неща, да обясни какво, къде и как върви. А ако вместо това отиде в отпуск после някой неин колега ще се оплете като пиле в кълчища. Отделно, че му се объркват планове, трябва да търси нов човек, да прави реорганизация... Това не разпалва мили чувства.

# 36
Както казах , разбирам, но ако липсата за седмица-две на някого води до такъв апокалипсис във фирмените дела, то той въобще и отпуска не трябва да излиза. А предвид писаното от авторката, вкл.как описва своята работа, не смятам, че става дума за чак такава специфична работа. Някаква комбинация от мързел заради отпускарски сезон, шефски яд и недотам привлекателни условия.

# 37
И аз да кажа - ако предизвестието е 30 дни и 5 работни дни отпуск са такъв проблем, той трябва да е за фирмата и шефовете, не за нейна сметка. Човек може и да се разболее /реално/ и повече от седмица, тя или друг колега. Ако има други хора, от първите дни след като е подала трябва да започне план как ще се реорганизират, краткосрочно и дългосрочно. Ако няма други колеги, да мисли и опъва шефът. Ако не искат да я пуснат интересно тогава ще й платят ли добросъвестно неизползвания отпуск.

Ако пък се търси външен служител, може да е съвсем неприложимо да се засекат и да обучава /и това да й се вменява/. Последните ми 1-2г голямата фирма със соц.придобивки и претенции също видя зор при напускащи.  Бавен подбор и без това, но и в златния момент на въпроса "заплата" лъсна огромно разминаване /м/у очакванията на кандидати и планираните оферти. Имаше откази, повторни обяви, сваляне на изисквания до санитарен минимум, по 3-4 месеца се проточиха някои назначения, а предизвестията нормални 1месец. Това за уж редови, немениджърски позиции. Ясно, че се налага вътрешно планиране между служителите. Бях и от двете страни.

# 38
Това разминаване за заплатите е стандартно откак има работещи и заплати Simple Smile
Мен колежка ме беше прецакала с отпуска, а шефът се покри, така че въобще не мога да се трогна за горките колеги и шефовете с обърканите планове. И аз имам планове. Щом напуска важен колега, с предизвестието се пуска обява, не стопираш отпуска, която започва чак след седмица. За толкова време се провеждат 20 интервюта.

# 39
А защо са уговорени, а не е пусната писмена молба, която да бъде одобрена писмено?

# 40
А защо са уговорени, а не е пусната писмена молба, която да бъде одобрена писмено?
Тъй, подробно - писмен график давам януари по настояване на шефа. Самата молба за отпуска - половин месец по-рано. Дните, около които се завъртя ситуацията, са два дни през август. Юли месец онази ме пита нали няма да си ползвам датите, защото тя вече е резервирала за две седмици и моите два дни някак си попадат в нейните. Шефът каза, че не може така без предупреждение и постфактум, и участието му в ситуацията приключи. И той по същото време като нея духна на каравана в Турция.
Така де, моя грешка, взех си бележка, вече напомням периодично, че няма да ме има еди-кога си. Също гледам малко по-раничко да си пускам молбите, за да не реши някой да се прави на забравил и да изпреварва събитията... но не ги пускам половин година по-рано, засега.

# 41
Нищо не се разбира. Колко отпуска имаш?

# 42
  • София
Надали работодателят изгаря от желание после да изплати неизползвания отпуск. Дали не е имал предвид, че не може 5, а трябва да изчистиш всичко натрупано за периода

Общи условия

Активация на акаунт