Туба Бюйюкюстюн, "Запленяваща сърцето" и проектите преди и след това - тема 259

• 34 171
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Добро утро,момичета!

Честит Кръстовден!
Бъдете здрави и благословени!

Скрит текст:

Благодаря ви за всичко споделено от вчера! Revolving Hearts
Е ще имаме 3-ти сезон на МД/ДА след като Нуран е казала,че го пише!

#ТубаБююкюстюн
Доверчивостта е моят проблем. И защо, след като ме излъгаха
 за пореден път, отново започвам да вярвам на всички...

Желая ви спокоен ден!

# 196
Здравейте дами,
Надявам се Нуран да напише наистина добър трети сезон, да има вдъхновение и добри идеи.
Туба вече липсва много време, макар че споделя разни неща. От 23.9 до 1.10 започва седмица на модата в Париж. Дано пък ни изненада там. Иначе сигурно ще чакаме чак до някоя снимка от филма.
Преди малко е благодарила за получена козметика.

Ще сложа няколко снимки от Сердар бей, който е по работа в Китай.

Тук времето заесени, затова отлитам на юг. До скоро.
Имайте хубав ден!

# 197
Здравейте

МомичетаБлагодаря ви за всичко споделено.

Всеки, абсолютно всеки човек е уникален, полезен и ценен и всеки има свое място,
                                всеки има свои цели, свой път, смисъл на живота си и
                                всеки един от нас допринася за разширяването на Вселената."
                                   Луиз Хей

Приятен следобед,дами

# 198
Здравейте!
Честит Кръстовден!
Бъдете здрави и благоденстващи!
Имаме нова снимка, от преди 2 часа.
И ново интервю на Нуран.
Тази май страда от звездна болест.
То не бяха интервюта, то не бяха срещи с фенове и срещи със специалисти по семейни констелации...
Обича да е в светлината на прожекторите
https://www.oggusto.com/lifestyle/film-ve-dizi-onerileri/senaris … 6jstFAK6RKoJlP1Xg
Ето интервюто. Слагам повече в скрити, гуги го преведе, много е дълго.
Пътуване в дълбините на маслиновото дърво със сценарист Нуран Еврен Шит
Разговаряхме с Нуран Еврен Шит, сценарист на телевизионния сериал Zeytin Ağaç, за дълбоката история на сериала и нейното лично пътуване по време на процеса на сценария.
Популярният сериал на Netflix Olive Tree отвежда зрителите на пътешествие сред клоните, които се свързват с техните корени, като същевременно докосва сърца с дълбоки приятелства и семейни отношения. Нуран Еврен Шит, сценаристът на сериала , разказа за това как се е сблъскала със собственото си минало и връзките, които е установила с Айвалък по време на процеса на създаване на историята на този специален проект. Подчертавайки, че Olive Tree не е просто телевизионен сериал, но и пътуване, което включва дълбоки въпроси от живота и лични трансформации, Şit споделя и духовното развитие, което е преживял, докато е писал сценария.
Историята на маслиновото дърво, простиращо се от клоните до корените, прегърна зрителите от първия сезон. Бихте ли ни разказали за историята на сериала и връзката ви с Айвалък?

Скрит текст:
Маслиновото дърво се откроява на специално място в 20-годишната ми сценарна кариера. Това е история, в която мога да засегна много неща, за които исках да пиша и които бях оставил настрана в съзнанието си и в които открих много от себе си и от обкръжението си в живота на три жени и техните приятелски пътешествия. Чувствам се добре да пиша „Маслиновото дърво“, някои истории са такива, като проникнат в теб, ти се променяш и трансформираш, растеш заедно. Маслиновото дърво е сбор от много истории, които растат в мен в продължение на много години и все още растат. Айвалък беше място, където ходих като дете и беше много подходящо място, за което да мечтая, въпреки че не бях ходил там от години. Защото, когато отидох да снимам сериала, си помислих, че има много специален дух и че се отразява добре в сериала.

Въпреки че Маслиновото дърво се фокусира върху приятелството и любовните взаимоотношения, основно се фокусира върху проблеми, свързани с нашите предци и корени, нашата семейна история. Как се разви сценарийният процес?
Преди това съм писал сценарии, които се фокусираха върху духовните пътешествия и търсения на героите. Докато пишех Atiye, 8 Seconds и дори поредицата Love Loves Coincidences, се съсредоточих върху съдбата, изборите, съвпаденията и циклите, които разбираме и не можем да разберем, които наследяваме от нашето семейство.
В „Любовта обича съвпаденията 2“ всъщност засегнах въздействието на миграцията и разселването върху следващите поколения, или Atiye беше проект, който се фокусира върху въпросите за това да бъдеш продължение на родословие. И така, личните ми интереси и храната ми за писане като цяло бяха около тези теми. Когато изпитах системата Family Constellation, разработена от Берт Хелингер, се запознах с много кинематографичен и наративен метод. Доколкото знам, тази система никога не е била обяснявана в света по начина, по който я смятаме ние. Когато включих това в пътуването на три приятелки, се появи Маслиновото дърво. Докато пишех сценариите, се стараех да не се отклонявам от искрените си чувства и както често срещаме в писането на сценарии; Вместо да пиша това, което се иска/иска, аз настоявах да пиша това, в което вярвам. Докато пишех втория сезон след първия сезон, обратната връзка, която получих от нашите режисьори и актьори, техните чувства, приноси и коментари станаха част от сценарния процес.
Първият сезон беше обичан и оценен от публиката, получихте положителни отзиви не само от Турция, но и от публиката в чужбина. Как ви се отрази обратната връзка, която получихте от публиката?
Честно казано, фактът, че Маслиновото дърво достигна до толкова много хора, беше говорено и обсъждано, беше извън моето въображение. Получих много мили съобщения, покани от много части на света, отидох в Мексико и Испания, отивам в Бразилия през ноември. Докато говорих и проведох семинари там и видях колко много сърца докосна тази поредица в различни култури, моят ентусиазъм и стрес се увеличиха. Но от друга страна, този интерес ми напомни за моята мотивация да започна пътуването. Първоначално исках да напиша история, която да е добра за хората по време на пандемичния период. В свят, в който има толкова много отчаяние, грубост, жестокост и загуба, се стремях да бъда разказвач на история, търсеща надежда, че нещата могат да бъдат по-добри. В Мексико хората се редяха на опашка, за да ме прегърнат и да ми благодарят, че написах този сериал. Или когато видях младата жена пред мен да гледа Olive Tree, докато бях във влака за Анкара, наблюдавах израженията на лицето й и след това начина, по който очите й се напълниха със сълзи и ме погледнаха с любов, когато научи, че тя беше моят автор... Това са най-големите отличия и награди за мен. Затова съм вечно благодарен на всички мои приятели, които допринесоха за Olive Tree... Благодарен съм на всички, които се погрижиха сценарият да не остане на хартия и да стигне до света.
Как се свързахте със собственото си минало и корени с Маслиновото дърво ?
Също така минах през процес, в който изследвах собствените си семейни истории и корени. И след това открих много следи от собственото си семейство в историите, които написах. И така, сякаш наистина бях записал предците си, без да го знам. Не бих могъл да напиша тази история, без сам да изпитам, че техните спомени живеят в нас.
Историята на маслиновото дърво носи със себе си нови въпроси, докато расте в себе си, точно като корените на дървото. Пътуването започва отново във втори сезон. Как виждате началото и пътешествията във вашия жизнен цикъл?
Аз съм човек, който обича да е на път. Любимите ми места са летища, влакове, разходки с кола. Да върша работата си, докато съм в движение, да пиша сцени на летища, да се оглеждам, да наблюдавам хората и да мога да черпя нови вдъхновения от моменти от живота насред тази плавност силно стимулира любовта ми към това, което правя. Подхранвам се от познанства, общителност и изслушване. Когато виждаме началото и края и хармонията в природата, става по-възможно да осмислим нашите лични цикли. Когато става въпрос за начало, когато получаваме правилните сигнали в правилния момент от живота, можем да намерим смелостта да завършим нещо и да започнем нещо. Например смених държавата преди 3 години и се установих в Холандия. Жена ми и аз живеем тук в малък град, в къща, построена през 1800 г. Това място има съвсем друга динамика, трябва да науча съвсем нови неща. Преди това бях започнал ново, идвайки от Анкара в Бразилия и оттам в Истанбул. Дори живях известно време в Каш. Струва ми се, че когато останеш в едно и също уравнение много дълго време, става трудно да процъфтиш и да цъфтиш. Няма край да се подобряваме, да откриваме, да растем и да се променяме. Чувствам, че докато съм в движение умствено или физически, докато нарушавам рутините и съм отворен за иновации, концепцията за времето се разтяга и животът се превръща в по-приятно пътуване. Но, разбира се, трябва да имаме и котви. Важно е да имаме дом, приятелство, партньорство, вещи, в които се чувстваме сигурни, и спътници, които да свидетелстват кои сме...
Оруч Аруоба каза: „Да обичаш означава да отвориш сърцето си.“ Винаги виждаме пролука в отношенията на жените в Olive Tree. Вярвате ли, че трансформиращата сила на любовта може да излекува всичко?
Много обичам Oruç Aruoba, нека душата му почива в мир, той ме преобрази с писанията си. Вярата, че всичко ще се оправи, изглежда като перспектива, която ще остане във въздуха. Първо, какво предполагаме, че е възстановяването? Например изчезването на симптомите на заболяването възстановяване ли е? Или е възстановяване, ако някой, който е в депресия, се чувства по-добре, като приема лекарства? Може ли да се постигне благополучие по всяко време? Трябва ли да се предостави? Сега знаем, че несъзнателно се поставяме пред някои трудности, за да се подобрим в някои области. Така че постоянно състояние на позитивност не е реалистично очакване за планетата Земя. Тези дни говорим за малката Нарин и може би дори не смятаме, че имаме право да "бъдем добри". Лечебната сила на любовта не може да излекува всичко. С други думи, Нарин и други изчезнали момичета, случилото се в Газа, жестокостта към животните, ужасното и жестоко лице на света, динамиката на насилието, не са излекувани до днес със силата на любовта. Моето очакване оттук нататък е да се стремим да живеем животи, които се основават на нашата съвест, като правилно възприемаме границите на другите, като поддържаме любов и уважение в себе си и в собствения си тесен кръг. Ние не сме собственици на света, но носим отговорност за всичко, което се случва. Съгласен съм с Достоевски, който каза: „Всеки е отговорен за всичко“.

Olive Tree привлича вниманието със силния си актьорски състав . Как се събра този актьорски състав?
Визията на нашия продуцент Onur Güvenatam, който донесе проекта заедно с Tuba Büyüküstün, отговаря за формирането на актьорския състав. След това, с педантичността на нашия режисьор Бурджу Алптекин, който работи месеци наред, за да подбере останалите актьори, и подкрепата на екипа на Netflix, се сформира невероятен състав от актьори, всеки по-ценен от друг. Когато видяхме Tuba, Boncuk и Seda един до друг в теста на камерата, картината беше пълна за всички нас. Murat Boz, Serkan Altunorak, Rıza Kocaoğlu, Umut Kurt и Fırat Tanış показаха позиция и подкрепа, с които не сме свикнали на пазара, не само с техните таланти, но и като се включиха в проекта с приемането, че този проект е за пътуването на 3 приятелки. Всеки от тях има изпълнения и приноси, които надхвърлят сценария. да живее...

Какво се промени между първия и втория сезон, както по отношение на играчите, така и технически?
Мисля, че всички се адаптираха по-лесно във втория сезон, когато проблемът, светът и ритъмът на сериала се наместиха. Сценарият също се подобри малко повече с изминаването на двете години. Нов режисьор се присъедини към нас за петте епизода от втория сезон. Erdem Tepegöz първо ни почете, като каза, че е последовател на Olive Tree и се присъедини към проекта с намерението да допринесе с каквото може за този свят. В допълнение към моя скъп приятел Бурджу Алптекин, който засне първия сезон и изгради неговия свят, приносът на Ердем също обогати проекта. Ахмет Байер участва като оператор на втория сезон. Производственият дизайн е извършен от Sıla Karakaya и нейния екип. Във втория сезон цветовете, музиката и костюмите бяха преместени в по-егейско-средиземноморски тонове.
Връзката майка-дъщеря може да има положително или отрицателно въздействие върху почти целия живот на жените. Познахте ли с тази серия? Или имаше ситуации, които сте подобрили?
Много преди този сериал всеки ден изпитвам ново осъзнаване на връзката си с майка ми. Майка ми е много колоритен персонаж, гените ми за писане и правене на филми са от страна на майка ми. Нашият прачичо Ишък Тораман беше важен продуцент в Yeşilçam, а майка ми също е публикувала истории.☺ Всяка връзка майка-дете има своя уникална динамика. Това са динамики, чиито ефекти не са ограничени до живота. Аз съм на 44 години, а майка ми е на 69. Уважавам нейния житейски опит, знания, чувства и мисли. Той дойде на този свят преди мен, той е мой родител. Много е важно и той, и аз да знаем и да намерим своето място тук. Не мога да го отглеждам, така че той приема, че съм възрастен и вървя по своя път, и продължава да ме подкрепя. Когато можем да ги постигнем, отношенията ни стават балансирани. Тъй като живея в чужбина, майка ми ми липсва по различен начин, но все пак ставам малкото момиче в къщата, когато отида в Анкара да живея с нея. Не бих заменил за нищо удоволствието майка ми да почука на вратата и да донесе купа супа, докато работя.

Връзката, която всеки актьор установява с героя, е наистина силна, когато става въпрос за предаване на емоция на публиката . Как реагираха актьорите, след като прочетоха сценария ?
Те оживиха сценариите без почти никакви искания за промени. Като цяло те заявяват, че е много лесно за тях да запомнят и че се свързват с героите много лесно. Всъщност, докато прекарвах време с тях или ги гледах във филмирани сцени, започнах да пиша, като се адаптирах към тях. Сезон 2: „Какво би казала Ада тук сега?“, „Как би реагирала Лейла на това?“ Например, докато пишех, когато създавах ситуациите, репликите им автоматично се поставяха в редовете. Това е много приятен процес за един писател. Когато сценаристът, режисьорът и актьорът се разбират, полученото произведение може да бъде много по-емоционално, цветно и изтънчено от произведение, проектирано на хартия. За един сценарист, правенето на място за това, изслушването на предложения и възможността да продължи пропуска, който получава от актьора или режисьора на местата, където се правят пропуски, дава много ценни резултати.

Маслиновото дърво показва солидарността на жените и колко лечебни са силните приятелски връзки . Усетихте ли това общо чувство като екип?
Да, мисля, че го усетихме. Бурку е мой близък приятел от повече от 10 години. Групата приятели, на която и двамата сме членове, е основният източник на вдъхновение за този проект. Затова с Бурку се съгласихме какво искаме да кажем, без да говорим. След това, когато отидохме в къщата на Туба, за да говорим за сценария, осъзнахме, че всъщност сме в много близки светове. Библиотеката на Туба и моята бяха почти еднакви. Завършихме едно и също училище и скоро разговорът започна да е придружен от смях. Всъщност след известно време Бурку пусна маркуча и започна да полива градината и тогава усетих, че тази искреност ще проникне във всеки ъгъл на нашия проект. След това, когато Седа и Бончук се присъединиха към проекта, те веднага създадоха група за съобщения помежду си и проведоха приятелски разговор с Ада, Севги и Лейла. Знаете ли, на някои снимачни площадки актьорите не напускат караваните си, поддържат официални отношения помежду си и се оттеглят по домовете си. Невъзможно е да разделим нашия екип, екипът се превърна в неразделен екип, дори по време на снимачните дни в Айвалък. Те си прекараха страхотно извън снимачната площадка и донесоха тази енергия пред камерата.
Снимките на Olive Tree се състояха в Айвалък. Историческата и културна структура на Айвалък, каменните къщи и мебелите, подходящи за тези къщи, са много красиви. Нашите избори в живота също се разкриват в отношенията ни с пространството, нали?
Да, напълно съм съгласен. В този смисъл къщата на Севги символизира важна трансформация в сериала. Те се преместиха от съвременния градски живот, от закътани апартаменти на площад с асансьори, в градинска къща с дървени капаци в Айвалък. Това също се превърна в символ на тяхната история за промяна. Боядисаха старите мебели, градината беше занемарена, но в нея имаше нар и това беше достатъчно, за да заобича Севги тази градина. Или в сезон 2, когато Ада имаше собствена къща, видяхме колко различно е живяла тя от къщата, в която живееше със Селим. Нашият художествен екип и директори са проектирали тези пространства щателно.

Знаем, че живеете в Холандия от известно време. Как това, че сте на отдалечено място, повлия на процеса на писане, докато пишете сценария на Olive Tree?
Имам много по-спокоен живот в Холандия в сравнение с Истанбул и времето е подходящо за мен да прекарвам повече време в писане. Ето защо мога да кажа, че процесът ми на писане стана по-плавен. Може да ми е помогнало да погледна на страната, в която съм роден и живял, нейното общество, нейните навици, нейните красоти и слабости, с по-широко съзнание. Един отрицателен ефект беше, че ми липсваха приятелите ми и стоях далеч от техните програми.

Какво ви вдъхновява в живота ? Какво ви кара да се чувствате добре, докато пишете?
Писането е малка част от работата, която се привежда в действие, но натрупването на неща за писане в резервоар е процес, който се разпространява през целия живот. Всичко и всеки в живота е източник на вдъхновение. „Какво избирам да кажа и защо искам да го кажа?“ Отговорите на тези въпроси могат да бъдат много лични. Получената работа е начинът на автора да преработи това вдъхновение.

Когато пиша, имам ритуали на масата като музика, свещи, чай, цветя. И моята маса трябва да е до прозореца. Ако е възможно, трябва да видя небето. Но частта за това да се чувстваш добре, докато пишеш, е малко сложна. Добре е, ако не се чувствам добре, докато пиша, но ако е възможно, ще се чувствам добре, докато чета написаното... Моментът, в който се чувствам най-добре, е когато завърша окончателната версия, която ще отиде на снимачната площадка. Защото, ако ми позволите, мога да преразглеждам безкрайно. Обичам да правя филми, защото ме учи да спирам на едно място. Ако бях романист, вероятно бих могъл да издам роман след 10 години, защото пиша първия си роман от 10 години.

Какво очаква зрителите на Olive Tree в новото пътешествие?
Не знам какво очаква зрителите на Olive Tree в сезон 3, тъй като все още не съм завършил процеса на писане. Намерението ми е същото като първия ден "Да ни е добре на всички, да диша..."

Наистина сериала постигна големи успехи.

Не ми се чака 2 години да видя какво ще се случи. Но нищо не мога да направя.
Сега очакваме новия филм, поне да започнат да снимат, все ще падне нещо и за нас...

Иначе колажи и клипове вече много има и все повече правят, но не е същото.
Чакаме...
Лека нощ!

# 199
Добро утро в неделя!

Половината месец си отиде.Времето захладня.Настъпи и началото на учебната година! Book
Благодаря за всичко,което сте открили и споделили в темата! Hug Two HeartsFlowers Bouquet

Новата снимка на Туба е от инстасторията на Teffali Elhachemi...
Цитат

От рускините разбрах,че я срещнал в Хермес...

Приятна неделя,момичета!

# 200
Здравейте
МомичетаБлагодаря ви за всичко споделено.

Интелигентните хора
                     винаги са притеснени. Интелигентността не е хубаво нещо.
                     Мозъкът е в постоянен анализ. Когато някой ви посегне,
                     веднага разбирате защо го прави и се притеснявате за себе си.

Лека вечер дами

# 201
Добро утро,момичета!

Честит първи учебен ден на всички ученици и учители!
Нека бъде успешна и ползотворна годината!На добър час!
Book

Скрит текст:

Вичи HugTwo Hearts

Щастлива и успешна нова седмица!

# 202
Здравейте!
Честит първи учебен ден!
Успехи и отлични оценки на всички!

Попаднах на интересен материал за новия филм...
Цитат
летом 2023 года режиссер говорил, что занят адаптацией книги Yiğit Karaahmet Deniz Ne Kadar Güzel
Заинтересувах се. Оказа се роман, който е спечелил приз в Кан за най-подходяща адаптация за филм.
Продуцента, спечелил правото да филмира романа е нашия, определил е режисьор - нашия и изпълн.продуцент - нашия
Заглавието обаче е друго.
Ето анотация на романа
„Колко е красиво морето“ е детективско-криминален роман, който разказва историята на гей двойка на четирийсет години от тяхната връзка и конфронтацията им с проблеми като старост, лоялност, амбиция, любов, страх от самотата и концепцията за семейство, когато в живота им влезе млад мъж.
Бившият джаз пианист Шенер и пенсионираният инженер Фехми са двойка на около 70 години, които живеят в Бююкада. Докато изживяваха любовта си пълноценно в имението си на острова, те направиха тази връзка приета от хората на острова като "двама пенсионирани приятели, които се подкрепят един друг в старините си". За Шенер и Фехми рутинната динамика на тяхната четиридесетгодишна връзка ще тръгне в съвсем различна посока, когато майката зъболекар, бащата архитект и техният много красив син Дениз, който е имал проблемна младост, се преместят в съседната къща през това лято , и те ще трябва да извършат престъпление, за да осигурят собственото си семейство.
В този първи роман Yiğit Karaahmet съчетава „Клуба на лудите“ със спиращо дъха напрежение и майсторски разказва историята на едно вълшебно и горещо лято в Büyükada.
„... Усети как Бююкада трепери под краката му. Сякаш земята ври и играе; Издърпваше всички преживявания, всички спомени на земята като прекъсната разломна линия. Небето над главата му, покрито с магнолиеви дървета, които бяха загубили аромата си и никога вече нямаше да миришат по същия начин, започна да се върти. Той стисна силно перилата на моста, сякаш забиваше ноктите си в дървото. Очите му, които бяха виждали много неща през годините, започнаха да се намокрят от най-болезненото нещо, на което някога е бил свидетел. Тези очи, които бяха свидетели на смъртта на майка му в ръцете му и загубата на най-обичаните му приятели, виждаха най-горчивата скръб от мъж, който гледаше дете, плуващо в басейна.
Той е човек, който накратко може да се опише като мъж... Този човек... Този мъж е моят съпруг.
„Съпругът ми обича друг мъж.“

Става въпрос за гей двойка...
В скрити слагам две интервюта на автора - доста са големи. Можем да ги обсъдим, ако искате, като ги прочетете. озадъчаващи са...
Скрит текст:
Yiğit Karaahmet, пътешественик в Кан и САЩ, разказва за своя роман „Колко е красиво морето“: „Не искам да си спомням само с тъга, че съм смазка.“
Yiğit Karaahmet, когото следя като журналист от години, чийто ум се възхищавам, понякога го намирам за непоносим, понякога трудно разбирам, понякога се чудя защо каза това сега; Съществуваше някак през последните 15 години от живота ми като едно от цветята, цъфтящи в онова лъскаво бунище, което прегърна всякакви лубуни, погълна някои от тях и предложи чисто нов живот на други. Никога не сме се срещали и не сме пили, но пътищата ни винаги се пресичаха; Понякога клюкарствахме от смях на парти, понякога се поздравявахме със студен поздрав от разстояние в Истиклял, понякога крещяхме ентусиазирани лозунги рамо до рамо на протести, понякога си съчувствахме в онлайн платформи. През цялото това време никога не съм мислил, че един ден ще обсъждаме роман, който той ще напише и който аз много ще обичам. Животът и лубуните са пълни с изненади и това също се случи. Според мен „ Колко е красиво морето “

на Игит Караахмет е един от най-вълнуващите романи от последните години в турската литература като цяло, но особено в куиър и детективския жанр. Прочетох я на един дъх, със затаен дъх и се почувствах развълнуван както от странната литература, така и от младите ЛГБТИ+ хора, които мечтаят да станат писатели. След като завърших романа и го оставих да вари известно време, изпратих въпросите си на Yiğit и неговите отговори доведоха до интервюто, което можете да прочетете по-долу. Тези, които не са чели книгата, могат да бъдат спокойни, интервюто не съдържа никакви спойлери и водата е студена, но човек свиква с нея, когато влезе. Бих искал да започна въпросите си с последните добри новини. Колко красиво е морето , публикуван от 6.45 Publications, беше избран за тазгодишната селекция Shoot the Book на филмовия фестивал в Кан . Страхотни новини! Поздравявам те от все сърце. За нашите читатели, които чуват за тази селекция за първи път, можете ли да ни кажете малко за това какво представлява и защо е важна?
Всъщност това не е най-новата добра новина. Най-новата добра новина е, че английските права върху моя роман бяха продадени на публикациите на Soho Press в Ню Йорк миналата седмица, той ще бъде преведен от награден преводач и ще бъде пуснат на световния пазар от Америка приблизително през 2024 г. Току-що подписахме, така че нямахме възможност да го обявим за първи път. Що се отнася до

Shoot the Book , тази селекция е секция, която тази година се провежда за десети път в рамките на фестивала в Кан, в съответствие с изискванията на индустрията. Книги с висок потенциал за филмова адаптация се кандидатстват чрез агенции от цял свят. Журито първо свежда тези кандидатури до кратък списък от 30 книги, след това избира 10 книги сред тях (тази година има 12) и кани техни представители в Кан. В рамките на фестивала представители представят книгата в продължение на два дни, обясняват нейния потенциал, установяват връзки и организират индивидуални срещи с продуценти, които присъстват на фестивала и се интересуват, тези, които търсят проекти, и тези, които искате да го адаптирате. Накратко, той се отваря към световния филмов пазар с подкрепата на Кан. И 

така, какво е чувството, че вашият собствен роман е включен в тази селекция, че сте първият турски автор, който е включен в селекцията, и че този турски автор също е лубуня?
Разбира се, на първо място съм много щастлив. Докато само новината за краткия списък беше достатъчна за мен, се случи нещо, което никога не очаквах и той беше избран за финала. Затова съм малко изненадан. По-ласкателно е, че една турска писателка и писателка е лесбийка, отколкото че романът е лесбийка и че това се е случило по време на най-фашисткия период на потисничество в историята на страната срещу лесбийките. Защото исках да напиша роман за лубуня с всяка фибра от съществото си и това беше моята борба през целия процес. В Турция почти всичко, всеки бизнес се извършва с помощта на приятелски връзки и мрака на сънародничеството. В крайна сметка това събитие се решава от независимо жури, което е член на филмовия фестивал в Кан, за което предполагаме, че е добър в работата си, и хора, които не знаят кой кой е, а гледат само качеството на работата. Така, по време на това издателско приключение в Турция, издателствата се отнесоха с моя роман, който смятах за малко презрян, по всякаква възможна грубост, сенчести редактори, които искаха да направят странни намеси в съдържанието му, и не го публикуваха много дълго време по нелепи причини, оставяйки ме да се чудя „това не се ли е случило?“ Той отхвърля решенията и идеите на всички онези, които го направиха песимист, тези, които не ми позволиха да го популяризирам след публикуването му, тези, които се опитаха да не го видят, тези, които не му позволиха да стигне до читателите си, тези, които се сринаха в културния и художествения живот тези, които всъщност са безполезни и заемат кресла от години. В края на краищата съм прав. И да, романът ми "Лубуня" беше избран за Кан само благодарение на големия брой читатели, до които успя да достигне. Щастлива съм и горда.

Казвайки, че ще се върнем към филма по-късно, слагам запетая тук и искам да се върна в началото, в дните, когато решихте да напишете романа. Ти си журналист повече от 20 години, писал си колонки, клюки, дори политика... Как реши да напишеш художествен роман? И защо това е криминален/детективски роман? (Оказа ли влияние върху факта, че криминалните/детективските романи са жанр, в който често срещаме странни герои и, за разлика от масовата литература, това е жанр, който дава на странните герои шанса да съществуват извън техните злини, болести, смърт , изгнаници и др.)
Да, работил съм в турската преса 20 години, в почти всяка институция, в която можех да работя, с някои лоши и някои много добри споразумения. Учих журналистика и работих като журналист. Но винаги съм знаел, че трябва да напиша нещо измислено в някакъв момент от кариерата си. Исках това много, както професионално, така и вътрешно. Ако си израснал като самотен тийнейджър в турската провинция през 90-те (може би винаги), трябваше да се научиш да се забавляваш сам и да се приютиш някъде. Моето убежище беше литературата. Ето защо всъщност беше моя мечта да създам нещо в тази област, на което винаги съм се възхищавал. Имам още две книги, съставени от мои писания, не ме спряха. Мислех за това дълго време и когато реших да го направя, попитах какво искам да напиша. Попаднах на два отговора: единият беше, че определено искам да напиша нещо весело, а другият беше щастлив край. Сега това беше различен тип история, освен неща като раздяла, самоубийство, смърт и болест, които постоянно се приписват на лубуняните в литературата. История, в която те ще бъдат победителите. И исках да го продам. Тъй като изкарвам прехраната си с писане, писането има смисъл, различен от хоби за мен. Също така трябваше да разгледам неща като това продава ли се, подкрепя ли ме, колко време отнема, може ли да се направи като бизнес и т.н. Не исках да пиша заблуда, нещо, което е взето и оставено някъде само защото съм аз. Исках хората да го купуват, да го четат, да го четат точно както аз обичам да чета. Обичам детективски истории и в крайна сметка всеки обича да чете детективски истории, мислех, че поне ще проследят най-лошата история. Детективът е жанр, който отваря голямо пространство за хората, предлагайки възможност да погледнат едно събитие от много ъгли и настроения. Когато добавите интересни герои, очарователна атмосфера и уверено настроение, мисля, че в крайна сметка получавате нещо с потенциал.
Островите са място, което винаги създава у мен усещане за "ние и те". Докато се борех в хаоса на града, за който винаги съм завиждал, докато живеех в Истанбул, гледах с известна завист на живота на островитяните. Затова ми е много интересно защо избрахте Островите?
По чисто технически причини. Иначе, противно на това, което много хора си мислят, никога не съм живял в Büyükada. Всъщност, преди да напиша този роман, не бях ходил само на Бююкада сред островите. В един момент от романа имах нужда от около два часа, през които никой не можеше да отиде никъде. Kınalıada беше много близо до Истанбул, Burgazada беше много малък, а Heybeliada беше Heybeli Ако отидете толкова далеч, можете да отидете до Büyükada. Избрах Büyükada, като си помислих, че допълнителни 20 минути няма да са зле. Ефектът му върху атмосферата на романа стана очевиден, докато пътувах напред-назад до острова и пишех. Наистина беше много точно решение.
Подобно на избора на острови, фактът, че героите са истанбулчани от горната средна класа, също е забележителен детайл. Например, ако Фехми и Шенер бяха двама бедни хомосексуалисти, историята щеше да е съвсем различна, щеше да протече по съвсем различен начин и вероятно щеше да завърши по съвсем различен начин. Всъщност парите са циментът на техните взаимоотношения със съседите, съпрузите, приятелите... всички. Какво бихте искали да кажете за това как икономическата сила е толкова решаваща в романа?
Да, ако Фехми и Шенер не бяха тези хора, ако вместо това бяха двама кюрдски строителни работници или две ромски деца, тази история, разбира се, никога нямаше да бъде такава. Хората първи ще се усъмнят в тях и ще дойдат първи при тях. Тези ястия така или иначе не можеха да се ядат, тези напитки не можеха да се пият, а добротата и доверието на хората не можеха да се купят с парите им. Ако бяха двама лубуни от напълно различни класи, тяхната потайност нямаше да бъде толкова толерирана, нямаше да бъдат толкова приветствани в обществото, може би вече щяха да са били изгонени от тази къща и щяха да извършват секс работа по улиците . Всъщност, като седяха с този тип хора в техните пълни с пари квартали, те направиха нашите да изглеждат малко като тях. Бяха опитомени малко, вдъхнаха любов към Кататюрк , спечелиха доброта и уважение, прекараха години с моите скъпи господа. Но в един момент нашите хора също са лубуни и използват този систематичен възглед, който всички са прилагали към тях през годините, и факта, че трябва да се пазят в тайна, като оръжие в своя полза.
Винаги съм мислил за Шенер като Ферди Йозбекен и Фехми като Хилми Мутлу. Достатъчно съм убеден, че това, което сте имали предвид, докато ги пишехте, ще се съгласите с мен, или зад тези две има съвсем различни истории?
Или не са, знаеш ли? С Ферди бей се запознахме, докато пишех в Акшам, той много ме обичаше. Той ми разказваше спомените си и дори щяхме да кръстим книгата „Бялото пиано”. Разбира се, никога не съм правил това, защото съм изключително мързелив човек. Само на едно място в книгата има дословен спомен за господин Ферди, който ми е разказал. Когато г-н Ферди изведнъж стана много беден, когато беше млад, той реши да превърне обучението по пиано, което получи в детството си, в професия; Използвах това за историята на Şener на едно място. Той решава да започне да свири на пиано, когато майка му го отхвърля. Освен това всички герои са напълно измислени. Освен това според мен връзката между Ферди Озбекен и Хилми Мутлу е твърде специална, за да бъде използвана и пропиляна в този роман и заслужава специално внимание. Мехмет Бинай и Джанер Алпер правят такива неща, не искам така да неуважа и да не зачитам паметта на Ферди бей. 
Всички мъже, които доминират в историята, са лубуни. Цис-хетеро мъжете се разхождат като сенки; Те нямат съществуване, нямат влияние, нямат глас. Това бяха героите, които ми беше най-трудно да визуализирам и за които просто казах: "О, каква е нуждата?" Беше ли съзнателен избор? Какво можете да кажете за неговата релевантност към разказа?
Не исках Еркос в романа от самото начало. Исках основният сюжет на целия този роман да се развива между лубуняни и жени. Това, което всъщност исках, беше отражение на женския стереотип за най-добрия приятел на гей мъжа. Така че има една дива и тя, разбира се, е BFF на Şener. Има само един прав ерко, който наистина служи на историята, Морето. Той наистина изпълнява задълженията си и си тръгва. Освен него, всички останали мъже, бащата Джем, неговият приятел Халит, който остави Фехми в килера и го пренебрегваше през целия си живот, приятелите на Дениз от барзо в училище и полицията, които както винаги са двама отвратителни персонажи, служат само на помогнете ни да разберем по-добре историята и главните герои. Освен тези, нямам други функции и дори нямам излишна минута, за да ги обмисля по-подробно. Исках да посветя цялата си налична енергия на lubunyas.
Колко е красиво морето “ е едно от редките произведения в турската литература, което обещава спасение на своите странни герои. Когато стигнах до края, уважението и любовта ми към романа, който вече много обичах, се увеличиха. Ако слушах книгата на глас за първи път, сигурно щях да се изправя и да ръкопляскам ентусиазирано накрая. От тук имам два въпроса, преплетени. Първо: Защо смятате, че литературата и литературните фигури, независимо местни или чужди, не смятат щастливите развръзки, победите, спасението и свободата за необходими или достойни за нас? Второ; Защо искахте да нарушите тази рутина?
Не само писателите, но и читателите не намират щастливия край за достоен за себе си. Това е нещо, което е запомнено дълбоко в себе си. Ако си лубуня, животът ти винаги трябва да се помни с трагедия и нещастие, някъде трябва да има раздяла, трябва да преживееш драма. Но какво общо има с това? Не искам лубуня да се помни само с мъка, смехът и хуморът са част от този живот. Когато говоря с хора, които са чели книгата, обикновено питам познахте ли края? Обикновено отговорът е не. Никога не са очаквали този край, винаги са имали идеи за други алтернативи. Мисля, че това е много тъжна ситуация, защото е свикнал с това. Мислех обаче, че моята страна е много ясна, особено във втората половина на книгата. Не можах да се сетя за друга алтернатива. Ха, тази концепция за щастлив край може да звучи като спойлер, но колко щастлив край е това е спорно. На хартия е, но ако се поразровим може и да е точно така. Например, предвидихте ли края?
не! Честно казано, исках такъв край, но никога не съм очаквал да се случи и с леко смущение преминавам към въпроса си. Напоследък в турската куиър литература се появиха други книги и писатели, които нарушават тези конвенции. Следват нови поети, нови разкази, нови романи... Къде се виждате в тази вълна? Вълнува ли ви тази вълна? (Може би можете да посочите имена тук, кой знае 
Разбира се, тази вълна ме вълнува, все пак литературата и писането са малко бум за нашето време. Намирам за вълнуващо, че хората произвеждат и искат да произвеждат в тази форма на изкуство. Мисля, че това, което ме отличава от моите съвременници тук, в добър смисъл за някои, но не и за други, е грижата ми за тиража и желанието ми да достигна до популярните. Защото писането на книга е труден и мъчителен процес. Освен това е много приятно. Но ако постигнете нещо в края му, ви става по-лесно да продължите. Една история може да бъде разказана по много начини, в един момент трябва да бъдеш читател. Мисля, че е твърде лесно да продължите само според собствения си вкус, да изключите читателя или да кажете „Направих го, ето една книга“. Това може да е нещо, което ми дойде от моята журналистика. Защото колкото повече ни четат всички, толкова повече ще се разширява този пазар и повече хора, които искат да пишат, ще се обръщат тук. Не съм чел всичко, което излезе по едно и също време, но имам малка представа какво се случва, прегледах го набързо и прочетох част от него. Те със сигурност са интересни и заслужават да бъдат оценени. Докато го публикувах аз, минах през трудни моменти, през които предполагам са минали като съпрузи, така че оценявам всички тях. Иска ми се да продават много, да са много успешни и да разширим тази област, в която бяхме притиснати и не сме имали думата досега, и да я оставим на младите лубуняни, които идват. Мисля, че трябва да споделим нашия опит в тази област.

кого четеш Кои писатели и книги ви вълнуват?

Имам много обширен списък за четене. Чета много неща, но съм и малко консервативен по отношение на удоволствието от четенето. Позовавайки се на предишния въпрос, мога да кажа следното: обичам романите като романите. Много се вълнувам от това, което виждам в избора на автора, в измислицата, в избора, в детайлите. Харесвам детективски истории. Намирам съвременната френска литература за много интересна в наши дни, излизат доста страхотни произведения.

А сега да преминем към филма... Прочетох романа на Мертджан Каракуш, озаглавен „ Плаващи малки неща – колекционен албум на Хатира Гезер“, като казах „Какъв страхотен телевизионен сериал би бил този“. Тогава започнах романа ви и го завърших с мисълта: „Какъв страхотен филм ще стане от това“. По това време Witchcraft Film, който беше и продуцент на Actually Özgürsun и Çilingir Sofrası, придоби филмовите права върху романа . Това минавало ли ви е през ума в някакъв момент от процеса на писане? Или сте изненадани? Разкажете ми малко за този процес и вашите чувства.

Разбира се, докато пишех, мечтаех този роман да стане филм. Това всъщност беше моя идея за сценарий в началото, но след това реших да го превърна в роман. Затова всеки, който го прочете, всъщност прави собствен филм в главата си. Мечтаех да направя филм и предполагах, че това ще се случи един ден, но не мислех, че правата ще бъдат придобити след година. И мисля, че той е набрал екип, който ще подходи към него по правилния начин. Witchcraft навлезе на пазара като много открито куиър филм в този период и при тези условия с първия си филм, Çilingir Sofrası , и те постигнаха успех. Излязохме почти едновременно. Когато исках да ги поздравя за успеха, разбрах, че искат да се свържат и с мен за романа. И така се случи първата ни среща. Ние също имаме сътрудничество в процеса на създаване на филми, опитваме се да се опознаем и да разберем нашите светове. Все още сме в началото на пътуването, но засега се справяме добре. Но в крайна сметка мисля, че това, което този роман заслужаваше, беше екип, създаващ странни произведения, и те го намериха в условията на Турция.

Разбира се, очаквам с нетърпение филма и обмислям някои актьори за героите. Винаги съм мислил за Енгин Алкан за Шенер, Али Пойразоглу за Фехми, Хюля Авшар за майката на Дениз, но никога не се появи лице за Дениз и нейния баща. Надявам се, че тя играе самата Кандан Ерчетин.  Мисля, че започнахте да се срещате с актьорите. Не мисля, че ще споменавате имена, но се надявам да кажете нещо за процеса на подготовка.

Ay Bawer, ти си наистина невероятен. Защото всички имена, които изброихте, бяха разглеждани по един или друг начин, но за различни роли. И така, вие заковахте имената, които обмисляхме и с някои от които се свързахме, но не можахте да заковате ролите. Разбира се, все още сме в самото начало на всичко, а кастингът е сред темите, по които най-много говорим. За разлика от тези имена, се споменават имена на много хора и се оценяват алтернативни дуети. Но нашият директор Али Кемал Гювен има много ясна идея по този въпрос. Тъй като иска да направи филм с цялата история на романа, а не филм, базиран на романа, той предпочита да тръгне с хора, които ще изиграят напълно тези роли. Честно казано, съгласен съм с него. Разбира се, че искам актьорски състав със знаменитости, сигурен съм, че и Али Кемал го иска по този начин, но ако те не искат да го направят в крайна сметка, не искам да действат. Вместо това бих искал да продължа напред със заслужаващи и наистина добри играчи. Има такива предимства от работата с queer екип и понякога е много лесно да се намери общ език в такива ситуации.
Написахте няколко неща за липсата на интерес на куиър общността към романа. Може би бихте искали да разясните малко повече какво сте написали в Twitter.

Нямах предвид моите читатели lubunya, иначе те са прекрасни и интересът им към романа е огромен. Освен това е много приятно да говоря с тях и да обсъждам романа, защото те виждат нещо, което другите ми читатели не разбират. Защото те в известен смисъл са събеседниците на този въпрос. Упрекът ми беше по-скоро към организираното движение. Представях си, че ще е различно. Защото в крайна сметка понякога наистина трябва да публикувате статия, интервю или рецензия в социалните медии. Искате да обясните някои неща, точно както днес. Вашата цел всъщност е да доставите книгата си на още няколко души. И вече сме цензурирани заради нашата идентичност, без значение колко сме популярни или кои сме. В такава ситуация естествено мислите, че вашето организирано движение ще ви доведе до вашата публика. За щастие не ми трябваше много, но можеше да се случи. И си помислих, че просто да съм лубуня ще е достатъчно за това. Но не беше. Например миналата година имаше такъв момент. В рамките на събитията на Pride Week се проведе zoom среща за куиър литературата. Първо беше някъде, но след това събитията бяха забранени и преместени онлайн и т.н. Гледам и от вкъщи. И този въпрос се обсъжда с много млади, много успешни и вълнуващи лубуняшки писатели и поети. Казах си: "И аз имам роман, дано и на мен да ми се обадят." Понякога хората искат да се чувстват сякаш принадлежат някъде в момент като този. Но от друга страна, те може да имат натоварен дневен ред, може да не са се сетили за това или да няма специална причина. Не искам да се конфронтирам с тях в сегашната ситуация в Турция. Може би всеки има пълни ръце. Така че, честно казано, като PEKEKE, аз съм заровил оръжията си срещу общия враг и съм на път. 

Как ви повлияха филмът и последвалите новини от Кан като писател? Сигурно е прекрасно, че нещата, които пишеш, се откликват и виждат от някого. Този процес знак ли е, че ще четем повече от вас? Какви са плановете на хоризонта?

Разбира се, това ме накара да си изгубя ума. Както и да е в Кан, но фактът, че започна с продажбата на световни права на Америка, ме направи много, много щастлив. Защото все пак аз съм писател и основното ми желание, разбира се, е да достигна до повече читатели. Преминах през много странни моменти, докато този роман беше публикуван, имаше моменти, когато бяхме само двамата и си мислех, че няма никой на света, който да го хареса освен мен и още няколко приятели. И както казах, исках да го пробвам, за да видя дали работи? Отговорът на въпросите, които си зададох и това, което почувствах накрая е да да да! Да, разбира се, че ще продължа да пиша. Колко красиво е морето с тези най-нови разработки?Мисля, че е време да затворя книгата за „в себе си, иначе може да изчезнеш тук. Има тема за дисертация, наречена проклятието на втория роман. Известно време страдах от това проклятие, но после и то свърши. Имам идея, която смятам за страхотна и съм толкова развълнуван да я напиша. Работих върху част от него малко, но най-вече началото. Така че има още време, но мисля, че е добре. да видим Надявам се да се оправи.
Това са всичките ми въпроси. Ако искате да кажете нещо като последна дума, можете да го добавите, скъпа моя. Благодаря за отделеното време предварително.
много ви благодаря Всъщност не бързахте. Целувки.

Скрит текст:
Разговор с Йигит Караахмет за романа "Колко красиво е морето"
Таблоидните колони, към чийто остър език някои читатели подхождаха с възхищение и страх, интервютата, които той проведе с иконите на Турция, за чийто заден екран сме много любопитни, и партийният живот, за който се говореше много, особено в Истанбул през 2000-те... Сега, ако си починете от тази статия и напишете "Yiğit Karaahmet" в Google; Нека ви информирам, че едно от първите заглавия, на които ще попаднете, ще бъде "Прекрасният живот на Игит Караахмет". Той продължава прекрасния си живот в Бодрум и тези дни. Въпреки че успях да го хвана сред пътуванията и чисто новите му проекти, го питам какво се чудя в романа му "Колко красиво е морето".

Романът "Колко е красиво морето", който беше публикуван точно преди две години, започва с разказване за четиридесетгодишната връзка между Шенер, на чиито дрехи се възхищавах дори докато четях книгата, и Феми, някои части от които ме накараха да чета със затаен дъх. Въпреки че завесите са затворени, тази връзка, която е достатъчно ослепителна, за да ни заслепи отвън, започва да се тресе, след като срещнат новите си съседи, както е написано на гърба на книгата. Но това е толкова визуален празник, че Йигит Караахмет стана първият турски писател, избран за конкурса "Снимай книгата" на филмовия фестивал в Кан през май с романа си "Колко красиво е морето". Разбира се, когато става въпрос за Йигит Караахмет, страхотните новини не свършват дотук. Романът е на път за Америка, който скоро ще бъде публикуван от Soho Press и е в процес на адаптиране за големия екран! След това оставям думата на моята развълнувана личност "фен" и Йигит Караахмет.
Скъпа Йигит, най-красивото момиче на селото, добре дошла! Като се има предвид изминалото време, имате ли особено забележителен спомен/преживяване от спомените, които са ви позволили да стигнете до мястото, където сте днес в двадесетгодишната си писателска кариера?
Здравейте, намерихме го за приятно. Много благодаря. Имам стотици хиляди избори и решения, някои от които са логични, а други супер нелогични, които ме доведоха до мястото, където съм днес. Но в момента е малко трудно да се избере един от тях. Въпреки това, ако напиша мемоари в бъдеще, мисля, че ще можем да видим докъде водят тези решения и техните последици. Въпреки това, ако погледнем решението да се преместим в летен курорт конкретно, мога да дам пример за еволюцията на връзката любов-, която установих с Истанбул, в друго измерение и процеса на пандемия. Прекарах си страхотно в Истанбул, Истанбул; Със своя хаос, с мрежата си от взаимоотношения, с нощния си живот, той създаде от мен някой, за когото дори не осъзнавам. Ето защо мястото на града в живота ми означаваше нещо различно от място или дом. Но след това започнах да усещам, че това чувство, което мога да нарека един вид любовна връзка, се е променило. Всички тези уникални неща започнаха да се заменят с усещане за повторение и в един момент си признах, че всъщност ми е писнало, макар и насилствено. Преместването ми в Бодрум се случи много бързо, реших да го направя и изведнъж се озовах в село. Точно когато започнах да питам: "Какво направих?", пандемията се случи. Бях там, когато всички решиха да се преместят във вилата. За първи път в живота си успях да хвана вълна от самото начало. Защото обикновено има бързане, всеки взема решение, изпълнява го и аз съм последният, който го забелязва. Честно казано, беше много хубаво да прекараме пандемията в Бодрум. Тогава, когато Истанбул стана невъзможен за мен, нямаше друг избор, освен да продължа живота си по този начин.
От факта, че сте първият турски автор, избран за секцията Shoot The Book на филмовия фестивал в Кан наскоро, до факта, че американска компания ще преведе книгата ви на английски, има страхотни новини от вас! Много поздравления. За мен вие отмъстихте на Шенер на хомофобския свят в един момент от романа от хомофобските издателства с тези постижения. Можете ли да ни разкажете малко за преживяванията си след публикуването на книгата ви?
Искам да кажа, че тъй като съм в момент, в който съм спрял да се опитвам да бъда малко смирен, не мога да кажа, че тези събития, които споменахте, независимо дали става въпрос за Кан, фактът, че ще бъде публикувана от Soho Press в Съединените щати, или фактът, че книгата е достигнала широка читателска аудитория сама по себе си, въпреки всички настоящи трудности с промоцията и разпространението, не ме карат да чувствам победа. Честно казано, не можех да разбера защо книгата е толкова трудна за достигане до читателя. Ако имаше логично обяснение, може би щях да разбера, но това никога не беше направено. Те излязоха с изключително несериозни нагласи, предложения и предложения. В един момент имаше време, когато никой не вярваше в тази книга, освен мен и няколко други души. И най-лошото е, че събуди подозрение у мен за нещо, което обичам да пиша, и по-важното – за работата ми, която обичам толкова много. Обикновено не настоявам за работа, ако не работи, напускам и преминавам към нещо друго, но не можах да го направя за "Колко е красиво морето". Защото преди всеки друг обичах романа и го смятах за добър. Само сам, само с любовта на неговите читатели и моите усилия, когато погледна на този период от тази точка, където той е дошъл сега, мога да видя по-ясно кой е бил прав. И сега мога да прочета коментарите и нагласите по онова време от друга гледна точка. Тогава се отгатнах за мотивите им, а сега съм сигурен. И имам страхотен отговор за всички тях: Моят роман.
Въпреки че имате две книги с по-рано публикувани писания, споменавате, че имате чувство за принадлежност към "Колко красиво е морето". Докато четях книгата, имах чувството, че чувам вашата личност да се отразява на мен като писател между редовете. Книгата ви завърши точно така, както се надявах от тази личност. Как се позиционирахте като писател, когато пишехте историята?
Когато реших да напиша "Колко е красиво морето", поставих Фехми и Шенер, които са заедно от 40 години и са остарели заедно, в основата на романа. Романът започва с тях и завършва с тях. Читателят чете развитието на историята, нейните кулминации, решенията на героите, емоционалните промени и реакциите на събитията, като проследява тези двама главни герои от началото до края. С други думи, читателят не се опитва да разреши мистерия, всъщност от началото до края той знае кой какво прави или защо го прави. Това, което другите герои не знаят или ще открият по-късно, читателят всъщност знае преди тях, тъй като стига до там, като наблюдава главните герои. Читателят също е свидетел на случващото се в книгата. Като писател аз всъщност съм човекът, който разказва събитията на читателя като екскурзовод. С други думи, сякаш на заден план на всяка сцена читателят е с мен, аз го разказвам и наблюдаваме събитията заедно. Като писател мисля, че съм заел много очевидна страна в цялата книга, особено във втората глава. Или трябва да кажа, че това беше моята цел. Мисля, че моята страна е много ясна, подкрепям Фехми и Шенер през цялата книга. Тъй като аз съм разказвачът, всъщност се опитвам да насоча читателя по някакъв начин с малки манипулации, интервенции, провокации, избори и точки, към които искам да привлека вниманието в събитията. Целта ми е да гарантирам, че хората, които четат романа, ще дойдат с мен до края на книгата, като застанат на страната на Фехми и Шенер. Бих казал, че мястото, където се позиционирам, е съучастието. В същото време намерението ми беше да направя читателя съучастник.
Книгата ви редува копнежа на старостта по младостта и неопитността и жестокостта на юношеството. Всъщност, като писател, който стои в средата на тези две житейски преживявания, сякаш чуваме и вашите тревоги, фантазии и негодувания за старостта. Какво ви мотивира да съсредоточите тези концепции?
Да, в известен смисъл книгата всъщност съдържа моето виждане за старостта, самотата и смъртта. Може да се счита и за опит да се примиря със собствената си старост по някакъв начин. Исках да видя какво може да бъде чувството да остаряваш с някого и как то може да бъде пречупено. Освен това такива взаимни противоречия, тоест различни понятия като старост и младост, заедност и самота, криене и разкриване, бяха много приятни за писане и излъскаха романа. Иначе нямам негодувание към младостта. Това би било безсмислено негодувание и щях да се ядосвам на собствената си младост. Не мисля, че изпитвам някакво възхищение от старостта. Признавам, че някак си идеализирах съвместния живот в продължение на 40 години, но аз лично нямам такава мечта. Но мисля, че хомосексуалистите, към които се насочвам като основна читателска аудитория, позволете ми да се включа, имат някои притеснения или затруднения относно старостта. Гледайки това от мястото, където стоях, се чудех дали приказката за моногамната връзка като фантазия може да бъде отговор на тези притеснения. Приказка, която се развива в имение в Бююкада в продължение на 40 години, където много страсти и желания са изоставени, заменени от доверие и лоялност, но всичко, което е установено с млад мъж, който идва един летен ден, има възможност да бъде унищожено... Мисля, че всичко това създаде атмосфера, която беше доста подходяща за криминален роман и за която можехме да обсъдим различни гледни точки.
Една от любимите ми части от книгата ви беше възможността най-накрая да вляза във вътрешния свят на цисджендър хетеро мъж. Това се случва с мейнстрийма на турското кино и неговите "доайени", които ни принуждават да умрем във вътрешния свят на цисджендър хетеро мъжете. Ето защо съм толкова развълнуван от филма на вашата книга! Има ли детайл от вашия филм, който можете да споделите с нас?
Така че да, мисля, че имате предвид Дениз, като казвате цисджендър хетеро мъж тук и честно казано, никога не съм имал намерение да влизам във вътрешния й свят. И не мисля, че е необходимо. Той има своя собствена глава в романа, където можем да прочетем следите от собственото му юношество. Героят на Дениз има определена цел в романа и нямаме нужда от нея много, след като се случи. Както казах, основният фокус в този роман трябваше да бъде върху двама възрастни куиъри, Фехми и Шенер. Затова се опитах да го запазя там, доколкото е възможно. Дениз има и друга функция – да разсейва и обърква читателя с прекалено естетизираната си красота и факта, че майка й е "син". Мисля, че тези, които очакват различен край на книгата, са твърде увлечени в това объркване и това всъщност ме забавлява много отвътре. Що се отнася до развитието на филма, мога да кажа, че съм толкова развълнуван, колкото и вие. Това също е интересен процес за мен, защото само година след излизането на романа ми получих предложение за филм и правата бяха избрани. Сега, когато сме в този процес на избиране, съм любопитен за развитието. Знам, че е в процес на писане на сценарий. И за чест на режисьора Али Кемал Гювен, той искаше да заснеме този филм както трябва. Да видим, ще видим заедно. Освен това, нямам по-добър отговор, който да ви дам по този въпрос, имаме няколко слуха за актьорския състав, но не мисля, че трябва да е моя работа да ги взривявам точно сега. След дълго чакане тази книга намери своето време и беше публикувана и стигна до този момент. Това може да е такъв процес за неговия филм. Това ще дойде в момент, когато се съберат подходящите моменти, правилните условия и правилните хора и мисля, че ще бъде много добре. Честно казано  , вярвам на материала си
Чудя се дали ще говорим с вас за други проекти през следващите дни. Има ли нов проект, по който работите?
Разбира се, искам да напиша новия си роман. След "Колко е красиво морето" влязох в процес на малък блок за това, което щях да напиша. И най-накрая намерих това, което исках да напиша. Но за това трябва да бъдат изпълнени редица условия. Толкова съм развълнувана от идеята, че този път планирам да напиша нещо по-мрачно. Имам за цел да завърша този роман, когато "Колко красиво е морето" бъде публикуван в Америка, което мисля, че ще стане най-рано следващата година. Досега се интересувах от сценарийни проекти. Да бъда писател, чиято история беше избрана за Кан, изглежда отвори вратата към света на сценариите, от който винаги съм се интересувал, но никога не успях да вляза. Мисля, че ще продължа да продуцирам в тази област, преди да започна да пиша романа си.
Не знам има ли общо с нашия филм, вероятно има. Във всеки случай не прочетох за сценарист никъде. Кой знае как са го адаптирали, ако е наистина по този роман. Както Ферзан бей адаптира ИЧ, вероятно! 😁

Хубав ден от мен!

# 203
Среднощен привет, момичета

Благодаря ви за всичко, което сте открили и споделили през изминалите няколко дни Heart Eyes
Злати, Линка, Вичи, Снинова

На добър час на всички ученици, както и на учителите през новата учебна година! На учителите пожелавам лека работа, да преподават учебния материал с желание и вдъхновение, а на учениците да усвояват знанията с лекота! Hands Pray
По този повод слагам ви един материал за Зелената химиикалка, който много ме впечатли и съм напълно съгласна с написаното Hands V

Скрит текст:
Методът на обучение, който се практикува в училище както в миналото, така и сега, е да се посочват грешките на децата, допуснати при писане, като се използва червен химикал✍️. Основното в този метод е да покаже грешките, които детето допуска.

От психологическа гледна точка обаче това не е градивна критика. Изпъква грешното и лошото, вместо хубавото и правилното.

🧠Във фотопаметта на детето не се записва правилното, което е направило, а сбърканото, което учителят му е показал с червения химикал✍️.

Методът на зелената химикалка обаче прави точно обратното – набляга на позитивното и хубавото🤗.

Когато детето напише много редове с кукички и лулички📑, е достатъчно да се оградят тези, които са се получили най-добре. ✍️Зеленият химикал показва друга гледна точка👀, което определя и друга вътрешна мотивация за детето👶.

Така то започва да се старае да се доближи максимално до най-доброто❤️, което е успяло да направи.

❓Как показването на грешките в тетрадката📔 влияе на бъдещия живот и оформяне на характера на детето👶?

✍️От деца свикваме да се концентрираме върху недостатъците, върху това, което не е правилно.

✍️Представете си, че от 20 написани знака е подчертан само един, т.е. 19 са идеални, само един не е.

🧠Но в съзнанието ни се запечатва именно този един. Останалите, макар да са в пъти повече, се забравят.

✍️Да подчертаваме лошото с червен химикал може да стане нарицателен израз за поведението на децата и когато пораснат. 🧍‍♀️🧍‍♂️

А това е основна причина хората да се чувстват неудовлетворени от живота си🌎. Колкото повече се фокусираме върху едно нещо, толкова повече то расте. 🪷

📝Използвайки принципа на зелената химикалка Вие ще утвърдите у детето една различна, позитивна гледна точка👀, която ще го научи да открива хубавото в себе си👶 и в света, който го заобикаля🌎.

~ Шалва Амонашвили, „Методът на зелената химикалка"
https://www.facebook.com/photo?fbid=26747848538164262&set=a.372193429489799
За съжаление тези дни няма много материал за коментиране, тъй като Туба от няколко дни почти нищо не е споделяла. Добре, че Нуран каза ясно, че пише сценария за 3 сезон на ДА. Така, че ще има да се сме в очакване на засненмане на 3 сезон догодина. Туба беше казала в едно от интервютата във връзка с 2 сезон, че трудно се е върнала назад 2 години за да влезне в образа на Ада с усещанията и емоциите  й каквито са били тогава. Защото всеки от нас търпи промени с течение на времето. И за Туба е така. А и тя си го каза.  А как ли ще е след още 2 години?    
Мисля, че отново ще стане както се случи преди няколко месеца: няма, няма материали и после дойдоха накуп няколко и толкова много, че едвам успявахме да ги отразим    

Линка  много интересна информация свързана с предстоящия филм на Туба си открила. Това, което прочетох доста се различава от оскъдната информация, която излезна във връзка с "Най-красивото момиче от Мардин''(НКММ). Да видим как ще  префасонират книгата в сценария на филма. Rolling Eyes Късно стана да прочета интервютата. Утре се надявам да ми остане време и да го направя  
Още нещо, което е във връзка с първия учебен ден      

Лека и спокойна нощ!

# 204
Добър ден,момичета!

Днес кафето ще е обедно! Simple SmileЧестит празник на всички,които празнуват! Two HeartsFlowers Bouquet
Благодаря за споделеното.Нямах време да прочета в скрития текст инфото пуснато от Линка.
Скрит текст:
Поради ремонти във входа ми прекъснаха интернета.Чак сега беше възстановен.

Туба е в тренда и на 1 място в IMDb ...Nature Sparkles

Приятен ден ви желая!

# 205
Здравейте

Момичета Благодаря ви за интересните неща,които сте споделили.
                        Честит празник на София,честит празник на всички празнуващи

Линка Revolving HeartsМного е интересно как ще бъде адаптиран,на коя линия ще наблегнат-крими,психо ,естествено,че ще има и любов,но ми трябва още един прочит , интересна  ми е цялата история.

Приятен следобед,дами

# 206
Здравейте!
Ще изчакаме развитието... за филма говоря.
Междувременно
Честит празник!

Снинова  отлетя на юг и не се обажда. Дано не се е отказала от нас и да ни разкаже къде е била.

Вчера се навършиха 19 години от излъчването на първи епизод на „Под липите“. Отбелязаха го с голямо уважение в „Х“ и във всички форуми на Туба.

Прекрасната Филиз, която от второстепенен се превърна в главен герой. Което показва, че дори най-добрите стари класически турски сериали (какъвто е „Под липите“) са се писали под диктовката на публиката. Но е било успешно. Защо  сега се сърдят на СЦ за това? Вероятно защото се изчерпаха и въртят едни и същи сюжети оттук-оттам в различни исторически времена и с различни актьори. Слава богу на мен не ми пречи, защото не гледам сериал без Туба, а и в сериал с нея обикновено само нейните сцени са ми интересни. Какво да се прави, всеки с предпочитанията и странностите си... 😎

Цитат
Готовится масштабная экранизация знаменитого романа Сабахаттина Али "Мадонна в меховом манто" — совместный проект турецких и немецких кинематографистов. На главную роль Раиф-эфенди приглашен Салих Бадемджи, который уже одобрил сценарий Мерта Дикмена и сейчас находится на финальной стадии переговоров. Интрига сохраняется вокруг выбора актрисы на главную женскую роль, которая пока не утверждена.

Тая същата „Мадона...“ заради която СЦ на ДК Едже Йоренц  се отказа от сериала на средата и стана една тъпа история. Макар че клюката в турските форуми говори друго за слабата втора част, ама нейсе, няма да се връщаме... Та какво стана с ОНЯ сцеварий? Уж Ай Япим щеше да го снима и Онур да е режика. Нищо не излезе истина. Или са се сменили предпочитанията. 😁
Що се отнася до актрисата - в романчето (повестта) е млада красива еврейка - цигуларка. Като знаем как турците адаптират романи може да излезе стара красива турска танцьорка(певица), няма да се учудя!  😃
Както и да е, не вярвам Туба да я играе, значи няма да го гледам.
И малко от „Х“

Туба е първа и в социалните мрежи, което е странно, тъй като в момента не обсъждат нито неин любовник, нито неин скандал. Брех, да му се не види, дали се дължи само на таланта ѝ и новия проект? Много ще се учудя ако комшиите са сменили приоритетите си, ама надали...

Това беше за днес.
Пак стана дълго, ама поне е разнообразно, също като дайджест.
Бъдете здрави и лека нощ!

# 207
Привет, момичета и от мен!

Почти в края на днешния празничен ден успях да се класирам и да стигна до тук Yum

Честит празник на всички именници и на всички нас! Flowers Hibiscus
Вярата води, надеждата крепи, любовта побеждава, а мъдростта бди над тях
Като представител на София да ви сложа една скромна почерпка Stuck Out Tongue
Скрит текст:

Благодаря ви за всичко, което сте открили и споделили през днешния ден! Heart Eyes

Това, че Туба продължава да е на челни позиции в класациите на социалните мрежи е показателно за интереса към нея от страна на почитателите по целия свят Hands V И написаното от този фен, което Линка е сложила е много вярно

Това, че вече не иска да снима дългите и тежки (като снимачен процес) сериали, това, че се насочи към по-кратки сериали (20 минути) и последните й изяви в сериали и документално-игрален сериал на цифрови платформи допринесоха много така  да стигне до по-голям брой фенове по света  

Представям си догодина какво празнуване в ТТ ще бъде във връзка с 20 годишнина на ПЛ. Наистина в този сериал Туба израства и става силно забележима. А и ролята е много благодатна с развитието на героинята й Hands Thumbsup

Слагам няколко хубави мисли във връзка с днешния празник Hands V
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.
Лао Дзъ
Човек е това, в което вярва.
А. П. Чехов
Да живееш без надежда означава да спреш да живееш.
Ф. М. Достоевски

Скрит текст:
Ужасно е чувството за провал, когато се откажем от това, в което сме вярвали, но още по-лошо е, когато идеите, с които сме живели, се окажат погрешни. – Ричард Бах

Първо – или Бог съществува, или не. Второ – аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случая, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото рискът е минимален.
Блез Паскал

Не разделяйте морала от вярата в една върховна правда. Всеки добър сърцевидец знае, че без богопознание човешката съвест не е друго освен самовъзвеличаване и самопоклонство.
Стоян Михайловски

Когато наближава буря, някои строят стени, други – вятърни мелници.
Китайска поговорка

Надеждата е най-добрата част от нашето богатство.
Кристиан Бове

Тренирайте надеждата си. Тъй като надеждата се превръща в навик, можете да постигнете неизменно щастлив живот.
Норман Винсънт Пийл

Надеждата, навярно, би трябвало да бъде с жълт цвят – цвета на слънцето. –
В. С. Ендрюс

Любов, която се ражда ненадейно, е най-мъчна за лекуване.
Ла Брюйер

Любовта взима ума на онези, които го имат и го дава на онези, които го нямат.
Дени Дидро

Да се занимаваш всеки ден с любов – не значи, че любиш.
Ж. Ренар

Реалист във всичко друго, в любовта българинът е краен идеалист.
Петко Славейков

С любовта не се спори. Тя съществува.
Сент-Екзюпери

От мъдростта израстват 3 плода: добре да се мисли, добре да се говори, правилно да се действа.
Демокрит

Посещавай мъдри хора: ако си глупав — ще те научат, ако си мъдър — ще те усъвършенстват
Арабска поговорка

Не е достатъчно да се овладее предмъдростта; необходимо е да умеем да я използваме.
Цицерон

Истинската мъдрост не е нещо друго, а умението да се изяснява и да се установява истинската мяра за добро и зло; и задачата на всеки разумен човек е да прилага тази мяра към всички житейски дела.
Епиктет

Лека и спокойна нощ!

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 00:07 от kanti

# 208
Добро утро,момичета!

Благодаря ви за споделеното,а  Канти и за почерпката по случай празника на София! Two Hearts

Според най-голямата в света база данни IMDb #TubaBüyüküstün
Туба Бююкюстюн е на 1-ва позиция сред турските актьори тази седмица.
И класиран на 1967-мо място от над 12 милиона имена по света.

Желая ви приятен ден!

# 209
Среднощен привет, момичета!

Злати

Туба и днес не е споделила нищо в ИГ си. Sad Дали  е толкова заета покрай момичетата или ни подготвя някоя изненада..

Дружките от ТуКи-то във ВК са споделили информация от страницата за Туба и партньорите й, за изложба, където и снимка на Туба участва. Средствата от продажбите на снимките ще бъдат дадени на НПО, което се грижи за пострадали животни в Турция Hands V
TUBA BÜYÜKÜSTÜN›ТУБА БЮЙЮКЮСТЮН/ЕЁ ПАРТНЁРЫ
Фотография Тубы Бюйюкюстюн входит в число очень ценных фотографий на выставке в Clove, из архива журнала Magnet Quarterly. Все доходы от выставки будут переданы на поддержку неправительственных организаций, занимающихся защитой нуждающихся животных в Турции, под эгидой Дерин Мермерчи.

Мисля, че това се отнася и за хейтърите на Туба    

Друго за сега не открих.

Лека и спокойна нощ!

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 02:02 от kanti

Общи условия

Активация на акаунт