Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 794
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 195
Давайте я тази провинция .. време и е.. да размишляваме над въпроса -От къде накъде в МГ или ЕГ в София ще се влиза с такъв бал, а в провинцията примерно бала за влизане в такива гимназии е с по 30 т по нисък примерно🤣🤣🤣.. не е редно и не е честно.. трябва да ги закрием  ние тези гимназии.

# 196
  • София
София е голям град , расте и расте , вместо да правят толкова частни училища , да вземат да направят още няколко математически и езикови гимназии, че да отговорят на нуждите на растящия град и тогава ще се успокоят нещата.

# 197
София е голям град , расте и расте , вместо да правят толкова частни училища , да вземат да направят още няколко математически и езикови гимназии, че да отговорят на нуждите на растящия град и тогава ще се успокоят нещата.
Кой да вземе да ги направи? Който е направил частни училища ЗА ДА ПЕЧЕЛИ, или държавата, която няма гръмнат свободен учител.
Вече става абсурдно!

Малко става като прословутото видео “Кой ще ми дадйе парйи?!?!!”

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 17:13 от second

# 198
В някои компании има квоти за жени да се наемат и дори от това зависи бонуса на мениджмънта.

Има сериозни кампании за постигане на gender equity и в EU имаше дадени цели май да е 40 на 60%.

Не ми се търси сега. Но е някой компании в задължително за дадена позиция да се интервюира жена или друга underrepresented група и има цели и се следи и план до един коя си година колко да са изравнени процентите.

Това води понякога до вземане на работа на жени с недостатъчни качества. Аз съм против трябва всеки спрямо знания, умения и качества. Но светът върви натам. И дори в западния свят се получава, че млад белокож мъж бива дискриминиран  при започване на работа. После за повишения пак има квоти понякога в компаниите.

Така, че в работа среда може да се балансират нещата.

Аз съм за квоти. В момента и в университети имало квоти ФМИ, а в СМГ - не.

Една статия намерих
https://www.consilium.europa.eu/en/policies/gender-balance-corporate-boards/

България водеше по жени в СТЕМ професии. Нямам линк. Беше статистика от миналата година.

# 199
  • София
Ама нали сме наясно, че различни субекти "правят" частните и общинските училища? Joy

# 200
Развеселих се с тези квоти. Някога, в моята далечна младост кандидатсвах в техникум и квотите бяха разделени на четири групи
20 момичета от областния град
5 момичета от селата
5 с Телк
5 момчета
Е, ние си знаехме, че се борим само за тези 20 места, а борба имаше. И ако  всичките 20 сме с пълно 6 се прави изпит по рисуване. Е, тогава вече става още по - сложно...
Това само като пример от соц. времето

# 201
Много бързо пишете. Аз ще се включа с нещо тривиално Grinning Вчера записахме синковеца във 2аег. Имаше учителка (консултантка по английски). Много добро впечатление ми направи. Отдавна не бях срещала такъв тип учител. Обясни подробно какво ще учат. Препоръча да купим 2-3 книжки на английски(адаптирани издания) и да ги прочете през лятото. Той малко се стресна, но пък се и ентусиазира.
Аз  пък нямам търпение да дойде родителската среща, въпреки че няма да мога да присъствам на нея. Интересно ми е какви ще са учителите.
По темата за квотите - явно съм от малкото случаи, в които винаги съм била облагодетелствана от тях. В гимназията ме приеха в МГ(с квоти). После и в университета също. И в двата случая балът на момичетата беше по-нисък от този на момчетата.
ПП: Аз съм с деца и от двата пола, така че всеки с късмета и труда си.

# 202
Абсолютно. И не само математически. Не знам дали забелязахте бала в СГСАГ тази година за строителство и архитектура е над 450, като има и дете с бал 495 точки.

# 203
И как точно си представяте ситуация в която община/държава/нещо си там неплатено направи Втора СГСАГ където няма НИКАКВИ кандидати само след 2-3-4 години, защото е пълно с нереализирани среднисти-геодезисти? Какво да я прави? Или там ще е с бал 80-90 и толкоз!
Кое му е “абсолютното”?

# 204
  • София
Едни и същи теми се въртят май през седмица-две... Simple Smile  Нали се коментираха вече мат паралелките  извън СМГ и НПМГ... И сега ги има, но заради не толкова хомогенната среда по парагарафа знания/справяне с  мат не могат да издрапат нагоре. Заради липсата на подходящи за целта учители - също. Подобно е положението и  с  ЕГ -  от години има втора испанска, ама няма изгледи да достигне 164 ГПИЕ. Представям си пък , ако има и трета.. Проблеми с преподаватели по немски има  и в 91 НЕГ, и в 73-то, и в 35-то.. Като направят още една немска гимназия, кой ще преподава немски на ниво в нея?

# 205
И как точно си представяте ситуация в която община/държава/нещо си там неплатено направи Втора СГСАГ където няма НИКАКВИ кандидати само след 2-3-4 години, защото е пълно с нереализирани среднисти-геодезисти? Какво да я прави? Или там ще е с бал 80-90 и толкоз!
Кое му е “абсолютното”?
Аз казах за строителство и архитектура, не за геодезия, там бала си стои нисък.
За милионен град като София само две паралелки за строителни техници е много малко

# 206
Освен София срещу провинцията, давайте сега и държавни срещу частни...все пак в България сме, всеки срещу всеки. Опс, аз съм в Гърция... голяма жега тук, но морето е като огледало.
Частните ги правят, защото има търсене... понеже държавните до 7 клас като цяло са много зле. После в гимназиалния етап, понеже не е така, то частните се броят на пръстите на едната ръка дет се вика - АК, ПЧМГ, Златарски, И. Апостолов. А държавни математически и 10 да направят, само името им ще е математически, а нивото ще е ниско, защото няма толкова деца с такива способности. Така стана сега с "Питагор", комай само името й остана математическо... ама пък се появи "Архимед".
Също както ако разделят гимназиите на мъжки и девически, ще е точно същото положение както сега с квотите, половината места ще са за момчета, а половината за момичета, и пак балът за мъжките гимназии ще е по-нисък.
Така че, сори, ще си имаме квоти и ще влизаме с по-ниски балове от вас. Вие пък живеете по-дълго от нас. Можете да си въртите главите почти на 90 градуса, а ние не можем, въртим си цялото тяло.

# 207
  • София
Че то езикови има повече - и 157 ГИЧЕ е езикова гимназия, и 33 ЕГ е езикова гимназия... Това какви проблеми ви е решило? Joy
И 5 математически да направят, напливът за СМГ/НПМГ няма да намалее.

Ох, бе, Мецане! Joy

# 208
  • София
Леле кога за няколко часа изписахте 14 страници.
Звъннаха ми от 7-мо училище за щерката, дали не съм забравила да я запиша, защото изтичал срокът.
Казах им, че се бори за училище с друг профил, много мили пожелаха успех.

Стана ми някак мъчно....На някой звъняли ли са му?

# 209
  • София
Едни и същи теми се въртят май през седмица-две... Simple Smile  Налисе коментираха вече мат паралелките  извън СМГ и НПМГ... И сега ги има, но заради не толкова хомогенната среда по парагарафа знания/справяне с  мат не могат да издрапат нагоре. Заради липсата на подходящи за целта учители - също. Подобно е положението и  с  ЕГ -  от години има втора испанска, ама няма изгледи да достигне 164 ГПИЕ. Представям си пък , ако има и трета.. Проблеми с преподаватели по немски има  и в 91 НЕГ, и в 73-то, и в 35-то.. Като направят още една немска гимназия, кой ще преподава немски на ниво в нея?
Ми тогава да не правят училища , то сгради и без това бол, да стане държавна политика образованието и училелската професия престижна със заплати по 7000 8000лв и ще се станат нещата. Но чакайте малко забравих къде се намирам още правителство нямаме.
Просто си говорим тук и си разсъждаваме.
Grinning

Общи условия

Активация на акаунт